Søg i 1200 opslag:

14/10/2022

I Coop er et par vine sat ned -ikke op pga Putins krig!

Supermarkederne har brugt Putins krig til at sætte prisen op på alt fra toiletpapir til vin. Men nogle har givet priserne et par ekstra hakker, ikke mindst Føtex og Bilka. 

Derfor skal jeg rose Coop, som har nogle ualmindeligt interessante vine til gode priser (og tilmed enkelte vine, der er sat ned). 

I denne uge får du den klassiske Casillero del Diablo Chile til blot 35 kr, mens de sydfranske Laroche vine fås til 50 lige som de fine William Hardy fra kystnære vinstokke i Australien. 

      Der er også Yealands fra New Zealand + en række fremragende køb, som udløber 20.oktober. De bedste tilbud ses herunder: 

Bedste KØBCasillero del Diablo rød/hvid/rosé - "L" Laroche chardonnay + pinot noir - William Hardy shiraz + chardonnay - Paternina Rioja "Seleccion Especial" - la Mascota rød/hvid - Sangre de Toro reserva - Gran Coronas reserva - Celeste Ribera del Duero - Spier PS rød/hvid - Signos cabernet/pinot noir 
Godt KØB: 
Spier "Signature" rød/hvid/rosé - Yealands sauvignon blanc - Siglo "Saco" Navarra - Laugel Cremant d'Alsace hvid/rosé - Riesling Feinherb "Bio" - Piccini Chianti Riserva - Memoro rød/hvid - Nottage Hill rød/hvid

Casillero del Diablo, rød/hvid/rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz, Chile  
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Nu har jeg klaget min nød over stigende priser i Føtex, så jeg må huske at rose Brugsen for denne pris. 35 er et topkøb (vinen var på tilbud i sidste måned til 43 og er også godt køb til 50). 

      Ikke mindst de røde cabernet, carmenère (guldmedalje) og sauvignon. Rosé ikke smagt (5*/Vinavisen). Vinene er "Reserva", så en tand højere oppe end standard-Chile..      

      Der laves omkring 30 millioner (!) flasker rød cabernet, og i det lys er kvaliteten imponerende. 2020 får 90p/Descorchados med ordene: "This is a fruity cabernet, delicious in its expression of red fruits with a texture rich in soft and creamy tannins. An everyday red with excellent value for money"      
      Carmenère er Chiles signaturdrue og kræver omhu og lunt klima. Men den er heller ikke ringe, 2020: 85p/Spectator: "Juicy raspberry core, with aromas of jalapeño that jump out of the glass. Packs plenty of peppery notes on the finish. Drink now" 
       Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay er korrekt, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.      

      Når du en dag en rejse til det skønne Chile, så book et besøg hos Concha & Toro. Huset er gigantisk, men sjovt at besøge -og så ligger det tæt på Santiago. Her hører du legenden...       
      I 1883 plantede don Melchor vinstokke fra Frankrig, som leverede hans bedste vine, som han gemte i et særlig kælder -cabinet på fransk/tysk og casillero på spansk. Men trods en lås for døren forsvandt der hele tiden flasker... Og et rygte blev spredt, at det var djævelen, der drak vinen. Et mærke var født! 

"L" Laroche, chardonnay eller pinot noir... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

I 2009 fusionerede Laroche fra Chablis med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc og Rhône, men bevarede en vis selvstædighed. Vine som disse kommer dog nok fra Jeanjean og er tappet i Languedoc. De fås også på 3 liter box, men er bedre på glasflaske. Vinene er pæne, men bestemt ikke prangende. 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Denne pris var i september nede på 40 kr, men 50 var været et godt tilbud gennem flere år og er en rigtig god pris. 
Den røde shiraz er fra Limestone Coast syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. Fik for 3-4 år siden 17p/20 af Oldenburg og 5* i Vinavisen. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra det kølige 
Limestone Coast, nær oceanet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen, også for nogle år siden.  

Spier "Signature", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Dette er en af de billigere vine fra Sydafrika, og som sådan får du rigtig meget for pengene. Spiers vine tappes i Danmark med lige én filtrering ekstra til at gøre smagen ekstra poleret og kommerciel. 

      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag

      Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!  + ekstra sulfitter. Og en særdeles flot etiket med vægt på årstallet 1692 (grundlagt) og adressen i Stellenbosch (selvom de fleste vine et groet i det langt billigere Western Cape).

Yealands sauvignon blanc, Marlborough... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Natalie Christensen lyder dansk og er vinmageren bag ugens bedste køb i Brugsen. En klassisk sauvignon fra godt hus i Marlborough på sydøen med  én meget stor mark, som leverer næsten al vinen. For mig en klasse over vinene fra giganterne Accolade (Selaks og Kim Crawford ses hos Salling-gruppen) og Pernod-Ricard's Brancott Estate (i Meny). 

      Set i 2021, en vin med klassisk hyld, citrus og grisk græs, god fylde og friskhed, pæn længde, sprødhed. Måske for meget for den del! 2020 fik 89p/Spectator, 2019 89p/WineEnthusiast
      Grundlægger Peter Yealand gjorde huset til et af de store, private vingårde, før han for knap 10 år siden solgte næsten alle aktier til koncernen Marlborough Lines. Kvaliteten har ikke været helt stabil på det seneste, men sauvignon'en holder stadig. 

      Chefvinmager Natalie Christensen er efterkommer efter de mange danskere, som fulgte i biskop og grundlovsfader Monrads fodspor efter nederlaget i 1864 og tog den lange rejse til New Zealand, hvor de grundlagde kolonien Dannevirke efter den gamle grænsemur, som i dag ligger i Sydslesvig.

       Natalie har en bachelor i klassisk musik og master i psykologi, for hun kastede sig over vinen og bl.a. lavede albariño i Spanien og sauvignon på andre gode vingårde i New Zealand, før hun i 2018 overtog jobbet som chefvinmager på Yealands. Hun har været valgt som en af de mest indflydelsesrige kvinder i vinens verden af Drinks Business. 

    Vingården leverer flere mærker, bl.a. Crossings (Irma, omtrent samme pris) og Baby Doll (dyrere, ikke bedre, Holte Vinlager, godt 100 kr). 

Apothic Dark eller Winemaker's Blend .... 79,-

California, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Har kun smagt Dark, som vil tiltale mange med sin sødmefulde duft og kødfulde smag, selv RipAmarone-fans. Apothic laves af Gallo, USAs største vinfirma, og har navn efter apotek! Vinene er blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. Vinene kommer formentlig fra det varme Central Valley omkring Modesto, som mest leverer konsumvine. Ej smagt. 

Federico Paternina Rioja "Seleccion Especial"... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

      Paternina er et historisk hus fra Rioja's guldalder (1890), engang kendt for sin Gran Reserva og den populære Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 
      Denne "Especial" er husets bedste bud. Jeg har ikke smagt den, men andre er delte. Vinen skal være en slags "luksus-crianza". '15 får ***** af Rydberg (som kender spansk vin rigtig godt) i Ekstrabladet, mens Atkin kun giver den 82p/100. 

Siglo "Saco", Navarra crianza... 45,-

Godt KØB + *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, torsdag 20.oktober

      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 45.

      Siglo Saco var i flere år i 90erne den mest solgte Rioja i Danmark, måske pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. I dag er den ikke længere Rioja, men Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst).
      Siglo var et mærke fra huset Age, et af de historiske huse i Rioja (Siglo = århundrede). I løbet af 1900-tallet blev Age overtaget af Domecq fra Sherry, som siden undergik en masse fusioner. Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og bl.a. Jacob's Creek), som for nogle år siden solgte til Manzanos fra Navarra, som i løbet af de sidste 10 år også er blevet et stort hus i Rioja. 

Laugel Cremant d'Alsace, kr/fl v2: 64,50

Brut eller rosé, 2 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, torsdag 20.oktober
Jeg kan ikke rigtigt blive begejstret for billig crémant (eller alt for billig Champagne!). Men hvor meget kan du forlange til 64,50? 
      Ikke smagt de sidste par år, men husker den hvide som en rimelig tør vin med pænt brus, som dog skæmmedes lidt af en duft af umodne druer camoufleret af lille restsødme. Den lyserøde fandt jeg (dengang!) bedre, med nydelig frugt af jordbær! 
       Måske er vinene bedre i dag, hvor Laugel (del af GCF) oven på Corona-krisen har fået adgang til lidt bedre druer og måske gr manglende salg har lagret vinen lidt længere end de 9 måneder, loven kræver. 

Pfaff, pinot gris "Rabelais", Alsace... 79,- 


***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, torsdag 20.oktober
Intens, men neutral aroma, fyldig, med pæn syre under fedme, fyldig og lang med 13,5% alkohol -egnet til ganske fyldige retter, men også god alene.  
      Vinen kommer fra det gode kooperativ i Pfaffenheim. Deres vine er ofte rigtig gode, ikke mindst denne pinot gris (og deres crémant!). Metoderne er hypermoderne, så de kan ikke matche de gode domæner, men 4 måneder sur lie på tank hjælper ikke så lidt! 

Burmester 10 years old tawny Port... 129,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Til 99 var vinen topkøb, men til 129 er der bedre køb at få hos kæderne. En god 10-årig tawny, meget frugtig, nødder, mere figen end læder, sød, men med et twist i slutningen. Til netop 99 var den ugens bedste køb i Ekstrabladet: "90p/100. Nødder og medicinskab er først, nedenunder en lys chokolade og modne blommer. Smagen er mild, hvor puddersukker og bitre nøddekerner smelter sammen. Kort i selve frugtkernen. Renhed og god sødme". 

Bedste køb i Superbrugsen + Kvickly indtil 20.oktober

N.B: Husk også vinene fra Shabo vingården i Ukraine, som fås fror 59-79 kr

La Mascota, rød, hvid, rosé... 39,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay, rosé malbec, Argentina
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Tør næsten ikke skrive det: Men for lav pris for så god vin, som er en klasse over den i øvrigt også gode OPI, skabt af Rodolfo Sadler og baseret på vingården af samme navn (+ masser af vin fra naboer).
      Chardonnay (2002: 87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab’en.
      2021 Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados, 2021 malbec får 90p af samme guide.       Rosé laves af malbec og er også rigtig god. 

Sangre de Toro, reserva... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
En næsten uhyggelig pris -vinen koster 80-90 kr i Spanien! Smager som en blød, kraftig Rhone, måske lidt for civiliseret! "Tyreblod” var Torres’ første vin på flaske (1954), fulgt nogle år senere af Coronas og siden andre! Den almindelige udgave er en ok dagligvin, men denne ”seleccion especial” er bedre.

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober  
Etiket og navn er identisk med den 1970, som vandt Gault-Millau’s legendariske vin olympiade i 1977 foran bl.a. Latour. Og vinen er måske endda lige så god! Udgaven fra 1970 sælges i dag som Mas La Plana og er bedre end nogensinde, men slet ikke af Latour-klasse længere (og heller ikke så dyr, typisk omkring 300).

Celeste, Ribera del Duero... 69,-

Godt KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en letbenet Duero, men flot og indbydende! Og en god pris. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, ”Cielo”, ”Himlen”!’’ 2018 fik 90p af både Peñin og Spectator.
Spier ”P.S” grand reserve rød/hvid... 49,-
rød og hvid blend, Sydafrika (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), 
Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage skal være en klasse over Vintage og Signature ”Collection”. 12 måneder i eg. 2019 var testvinder i både Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: ”Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning.” 2020 ikke smagt.

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 99,- 

2015 cabernet-sauvignon eller 2020 pinot noirøkologisk, Casablanca Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Fra den biodynamiske del af giganten Concha y Toro, fra særlige parceller. Cabernet fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago får 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg.
      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon. 2020 fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Solmoden jordbær i duften. Flot ren frugtigt udtryk med masser af røde bær, lyse krydderier".

Riesling Mosel "Feinherb" BIO... 50,- 

økologisk, Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober 

Nydelig Mosel riesling med åben, indbydende aroma, god friskhed, let sødme, men fine syrer til at holde balance -og så anbefales vine af en læge, dr Renate Willkomm, som dog også er medlem af den Mertes familien, der tapper vinen. Men den er faktisk godt køb til 50 kr. 

Piccini, Chianti Riserva... 45,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober 
Piccini's Riserva er ikke stor, en kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig! Kun smagt 2-3 gange og ikke de seneste par år. 
     Piccini leverer hver 10. flaske herfra, plus andre vine som Memoro mv. Piccini vine er købt udefra, mens vine fra Piccini's 200 hektar vin (heraf 70 Chianti) sælges under vingårdens navn, ikke Piccini. 

       Barrelaia Toscana fra samme Piccini (6 fl. 279, dvs. 46,50 kr/fl, 3-4*). Den skal også have en smule eg. Solco Toscana (69, 4*?) skal være en supertoscaner, hvor druerne er tørret let inden gæring for at få alkoholen op til 13,5%. 

Brugsen tilbyder også Chianti Cecchi (45, 3*), en lidt rustik, frugtig Chianti. Foretrækker Piccini Chianti Riserva.

Piccini "Memoro" rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129, Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklytil torsdag 20.oktober

En pleaser, som vel er bedre end en kedelig Chianti (som Piccini også kan levere). Memoro har nok flere fans, og jeg har da også fundet den røde god til prisen med rund fylde og nydelig frugt og afrundet eftersmag. Memoro er blend fra hele Italien -men nok mest nederst på Støvlen -og det gælder både rød, hvid og rosé. Jeg fornemmer en let sødme i de lysere farver, men jeg gider ikke købe en flaske for at smage efter! 

Chiaro Zinfandel, kr/fl v 6: 44,83 

6 fl: 269, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Efter et år gensmagte jeg denne for et par måneder siden. Stadig en gabende kedelig vin på primitivo druer fra Italiens hæl, men ret beset stærk, men let og egentlig afrundet og pænt ren i smagen uden de solbrændte noter, jeg ofte ser. Det første glas vil glæde mere end det næste. Men en flot, tung flaske! Kommer fra Irma's gamle leverandør Botter øst for Venedig.  3* for prisen (normalprisen 100 er hen i vejret). 

Hardy’s Nottage Hill” rød/hvid, kr/fl. v.6: 33,17

6 fl: 199rød shiraz eller cabernet-shiraz, hvid chardonnay, Australia
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
De får 4* for pris, men jeg ville personligt ikke købe -livet er for kort til polerede, krydrede vine som disse. De gør ingen fortræd, men de røde er ganske ok. 6 flasker er meget!