Søg i 1200 opslag:

30/10/2022

California drømmepriser i Brugsen!

Måske går du som jeg i en bue uden om vin fra Californien. Den er ofte dyr og dårlig, groft sagt. Men i denne uge tilbyder Brugsen "California Dreamin" *) vin til drømmepriser:  HandCraft til spotpris og den bedre Divum til en pris, som kan fornøje os, der ikke har råd til Bourgogne længere. 

En middelgod uge for Superbrugsen og Kvickly, men selv sådan en uge byder på mange gode vine. 

      Divum er ganske anstændig vin, som ikke kun byder på noget så usædvanligt som god California, der er til at betale -men også en pinot noir, du kan købe, hvis du ikke længere vil betale de uanstændige priser på pinot noir fra Bourgogne! 

      Og så er der HandCraft, som i denne uge fås til rekordlav pris på 50 kr (til samme pris Clarkson, en anden californier og en af de vine, som får mig til at gå i bue uden om Solskinsstaten).
      Du kan også få god Alsace fra Pfaff og en superb Vintage Port fra Rozès
*): California Dreamin, en klassisk smuk sang af Mamas & Papas (obligatorisk pensum i pophistorie). 

Bedste KØB: HandCraft rød/hvid - Spier "Vintage Collection" rød/hvid/rosé - Rozès 2013 Vintage Port
Godt KØB: Divum pinot noir + chardonnay - Languedoc "Feuille de Vigne" - Orvieto Classico Cecchi - Laugel Pinot Blanc - Pfaff Riesling Jupiter - Bushmill Irish Whiskey

Divum, pinot noir eller chardonnay...  89,-

MontereyGodt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.november

Divum er mærke fra to brødre fra den velkendte Franscioni familie, som ejer mange vinmarker i det kølige Monterey (en anden gren ejer det fornemme Roar i Santa Lucia Highlands) og er specialist i netop pinot noir og chardonnay. 

      Chardonnay'en nydelig, fed og rig, tør, med eg oven på markant syre. 
      Den røde pinot har pæn frugt let til middel fylde trods sin 14,5% styrke og middel eftersmag med modenhed efter 12 måneder i fransk eg. 2019 fik kun 87p/WineEnthusiast, men det er for lidt, synes jeg, selvom 2015's 91p eer i overkanten. Jeg vil give den 88-89p. 
       Flot for californisk pinot og chardonnay, især i denne prisklasse. Og bedre end rigtig meget billig Bourgogne (og en del dyr, desværre!). 
Divum ligger i det kølige Monterey syd for San Francisco.

     Foto: Herover ses nogle af Divum's marker i Monterey. Området ligger mellem San Francisco og Los Angeles og er i dag kendt som godt til "Cool Climate" vine som pinot noir og chardonnay. 

      Her blev Steinbeck født (barndomshjemmet er museum). Nobelpris modtagerens hovedværk ”Vredens Druer” skildrer opvæksten i Monterey. Vinen var dengang jævn, men jeg er ikke sikker på, at vinplukkere i vore dage er meget bedre lønnet! 

HandCraft rød/hvid, California... 50,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, California (tappet i Tyskland)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.november

HandCraft til 50 kr er topkøb for anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år.       
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Prisen 59 hjalp måske lidt.

      En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.                                                                                                   Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok hed Indelicato. Firmanavnet blev hurtigt ændret til Delicato, og familien ejer stadig huset, som ejer 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola, Z. Alexander Brown og mere basisagtige vine som "1924".                    De "håndlavede" vine er designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset).  

         Clarkson Zinfandel er en letbenet sværvægter fra Californien, som også fås som chardonnay. Kun smagt én gang (6 fl: 299, 3* for rød). Tappet i Danmark. 

1000 Stories, Zinfandel eller Gold Rush.... 99,-

**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.november
Begge vinene smager rigtig flot -især det første glas. Det andet smager lige så godt, men så kniber det lidt -for mig. Andre er rigtig glade -zinfandel var testvinder i Vinbladet, mens Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik godt køb og 89p i Ekstrabladet -begge troværdige kilder. 
      Vinene koster 18,99$ + tax på vingården (sådan ca. 160-165 kr), så 99 kr er en rigtig god pris. 
      "1000 Stories" er et mærke fra Fetzer, som var pioner i Mendocino nord for Napa. Mange af druerne er også herfra. Vinene lagres både i normale egefade og i brugte Bourbon fade, dvs. fade, som har været brugt til whisky! Intet under at rødvinene er ret krydrede! Men gudskelov ikke så søde endda! Fetzer ejes i dag af Concha y Toro, den chilenske vingigant. 

Spier "Vintage Collection", rød/hvid/rosé... 39,-

Rød cabernet-blend, rød GSM (grenache, shiraz, mourvèdre), hvid riesling, hvid chardonnay-chenin-viognier, rosé, tappet i Danmark
Bedste KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 3.november

Normalprisen (100) er lidt kunstig, men den pris er nok også kun gyldig, når der næsten intet sælges! Og til 39 kr er vine topkøb, røde som hvide, muligvis marginalt bedre end Seaborne fra Spier, som p.t. sælges til blot 35 i Irma
      Vinene er meget kommercielle med masser af fylde og sød frugt i duft og smag -ingen mærkbar eg og en afrundet blød smag. Cabernet er ganske overbevisende, ren frugt og fylde, GSM er mere krydderi (men ikke for meget), ret let i smag trods 14,5% alkohol. Poleret! Jeg foretrækker det hvide chardonnay blend for riesling, men begge er ok. Den lyserøde siger mig ikke noget. 

Hardy's VR, rød/hvid... 35,-

** (2/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.november
Forvent ikke topvin, men næppe ilde. Er vinen identisk med Hardy's Stamp eller Nottage hill? De ligner i hvert fald hinaden. Simple basisvine fra hårdt drevne, knastørre vinmarker, der steger udner heden i Riverland -og vine du normalt får tappet i dunk. Men bedre på glasflaske. Vinene er tørre og uden karakter, de røde shiraz eller cab har lidt marmeladeagtig frugt, som tiltaler en del (ikke mig). Hvid helt ok. VR står for Varietal Range, dvs. vin af én drue. 

Languedoc "Feuille de Vigne"... 45,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.november

Smagt 3 gange, senest i 2021, en solid vin med positiv, krydret frugt og afrundet, ganske fyldig smag, middel længde. Vinen er tappet af godt kooperativ. Ikke det store sus, men en god sydfransker.

Coccinelles, Rhône, øko...69,-
 **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.november

En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig. Smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'18 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.

Lidt hvidt og brus! 

Orvieto Classico, Cecchi...  39,-

Godt KØB + *** (3/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 3.november

Diskret aroma, ret let, ganske frisk og sprød med lille syre under frugten. Helt ok, men uinspirerende. 
     Hvidvin er ikke italienernes stærkeste side, og få steder ses det tydeligere end i landets mest kendte hvide -Soave, Frascati, Verdicchio -og Orvieto. Et højt udbytte og iskold gæring fjernede i mange år stort set al frugt og længde fra den gærede druesaft. Det er langsomt blevet bedre. Men stadig ikke en værdig repæsentant for den underskønne by mellem Firenze og Rom! 

Brugsen har også Frascati "San Marco" (39, 2*), foretrækker Orvieto, samt Chasse "Bouches du Rhone" (39, 3*), landvin fra Rhone i konsumklassen. 
Brugsen tilbyder også la Chasse rød/hvid (55, 3*, rød Rhone, hvid landvin), lidt for dyr, synes jeg. Fås den røde i 2019, så giv den en chance.  

Laugel, Pinot Blanc, Alsace... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.november

Kun smagt én gang, hvor jeg fandt den helt ok med spinkel, simpel aroma, men tør, frisk og ren -egentlig typisk Alsace! Den får den 4* pga pris. 
      Laugel er del af giganten GCF, som leverer til alle kæder i Danmark, bl.a. fra Alsace Arthur Metz, Klipfel, Domaines de Colmar og Helfrich (de sidste i Føtex/Bilka). Kvaliteten af vinene er ujævn, for at sige det pænt -GCF leverer over 10% af al Alsace, dvs groft sagt de vine, som de andre ikke selv vil sælge! 

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 69,-


Godt KØB + **** 
(4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 
torsdag 3.november
Jeg foretrækker denne gode og rene riesling -tappet af kooperativet i Pfaffenheim- for Rabelais pinot gris (samme pris). Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. God til torsk & nytår! 

Crémant Moillard, Bourgogne, Brut/rosé... 79,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.november

Moillard var i 00erne stadig et stolt 150-årigt familiehus med stort domæne. I dag er kun navnet tilbage, som efter nogle kedelige år under Sauvestres dubiøse ejerskab nu ejes af Joseph Helfrich's GCF gruppe. 
     En ændring til det bedre, men vinene er stadig basis'agtige, selvom de nu stolt bærer årgang (som dog sjældent er over 2 år). Rosé smagt én gang -faktisk ok- mens AOV (dec.20) giver brut 6* med ordene: "Nektarin og litchee, fyldig rund og behagelig mousse. Fin afstemt syrebalance af lime. Et ganske let mineralsk præg der giver vinen lidt klasse, uden at det bliver en mediativ oplevelse, men svært at finde bedre vin til prisen." I dag er vinen en anden -årgang 2019. Men sikkert helt ok. 

Rozès 2013 Vintage Port... 129,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.november
Et fremragende køb, da Vintage Port i bøgerne er den ypperste Port fra én stor årgang.
      2013 var umådeligt lækker for 3-4 år siden og gav løfter om en lækker Port i 10-12 års alderen. Men lige nu lidt lukket -gav den et par år og nyd en overdådig bouquet og afrundet, fyldig meget lang smag. , men har mistet lidt af ungdommens frugt (der kommer igen om nogle år som bouquet). 
      Rozès’ vintage er -med WineAdvocate’s ord: ”All nice values. This winery has great pricing. The wines are very consistent—stylistically different according to vintage, of course, but qualitatively steady. They are nice deals in relatively accessible ports that are nonetheless not wimpy”. Dette respekterede medie giver vinene 91-92p/100, slet ikke ilde. 2013 er ikke rated, men forgængerne får i diverse guider omkring 90p uanseet år. 
      Rozès er et af de ”franske” huse i Oporto. Ejeren var længe LVMH (bl.a. Louis Vuitton og Dom Pérignon), men i 1999 blev det købt af Vranken-Pommery, et andet Champagne-firma.

Bushmill's Original Irish Whiskey... 109,-

Godt  KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.november

Hvid Bush står til 162 hos min lokale whiskey pusher, så ok pris og dram. Men prøv ikke at sammenligned med den  sorte Johnie Walker i Irma (149 denne uge).

      Bushmill er harmløs på den bedst tænkelige måde -blid og frugtig, blød nok til at kune drikkes ren. Den er 3-dobbelt destilleret og dermed i samme lette stil som Jameson, som jeg dog marginalt foretrækker. 86p fra WhiskyAdvocate med ordene: 
    "Who wouldn’t love this? Aromas of vanilla, malt, cream, cake batter, mashed banana, and heady florals, with a hint of dark fruit and dry spice. There is concordance between the nose and palate; the taste is sweet and honeyed, with orange, lemon and lime zest, and well-integrated spices, then becomes creamier, with custard, banana loaf, a little dark peel, and marmalade. Honey and citrus round things off nicely". 

      Øverst på etiketten står 1608, men malt'en kommer fra både det aktuelle destilleri (1885) og et splinternyt destilleri, der stod færdigt sidste år. Bushmill er dog et blend, hvor det meste er grain whisky. 
      Bushmill's ligger en times kørsel nord for Belfast ud mod Atlanterhavet (faktisk stik syd for Islay, som dog er af en helt anden type) og var i mange år det eneste destilleri i Nordirland. Efter en periode i samme ejerskab som Jameson blev det solgt til Diageo, som solgte det i 2005 til Cuervo, den mexikanske tequila-gigant. Årligt besøges Bushmill af 120.000 gæster.