Søg i 1200 opslag:

05/10/2022

Gode vine fra Ukraine

"Bravo, Shabo", siger Stéphane Derenoncourt, som er vinmager for bl.a. Mondotte i St.Émilion, men også rådgiver for bl.a. Shabo i Ukraine. 

Og vinen er lidt af et mirakel, for her laves god vin trods russiske bombardementer og masser af flygtninge.

"I starten af krigen sendte Coop lastbiler med nødhjælp til ukrainerne – nu kommer bilerne tilbage med maverne fyldt med varer", skriver Vinavisen. 9 vognlæs vin er ankommet, og vodka. øl og andet følger. 

      At lave vin i Ukraine har ikke været nemt siden krigen startede. En god del kom fra Krim, som siden 2014 har været besat af Rusland, mens en god del af resten ligger tæt på fronten, hvor projektiler og bomber udgør en større fare end alkoholen.  

     I dag er der hundredvis af flygtninge på Shabo, som ellers har været mest besøgt af turister -50.000 om året, som bl.a. kan besøge de 200 år gamle kældre og vinkulturråtnet (foto). Vingården ligger nær Sortehavet og havnebyen Odesa.

      Alligevel er der problemer med at eksportere vinen, der historisk er blevet afsendt med skib omtrent som hveden. Bl.a. mangler der flasker -og måske derfor er en del af vinene meget friske og kan bruge et år på flaske... 

      Læs mere om Shabo og Ukraine længere nede. 

Bedste KØB: Shabo "Aged Sparkling" Brut 

Shabo "Charmat" sparkling, Ukraine... 59,-

Brut, Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
"Nydelig sprød frisk frugt, ung, stadig hård mousse, en ganske ok brus og ren eftersmag". God til prisen. 
      I de gamle Sovjet dage blev mousserende vin ofte lavet ved tilsætning af kulsyre -denne laves på Charmat metoden, som du nok bedst kender fra Prosecco. 
 

Shabo "Aged Sparkling", Ukraine... 79,-

Brut, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
"Aged" betyder lagret -og her vil det sige lavet på den traditionelle Champagne-metode under kontrol fra Champagne vinmager -og det tager 9 måneder og op til 3 år! Ikke smagt, men 5* fra både Vinavisen og Rydberg fra DinVinguide (og Ekstrabladet), der skriver: "5*, 89p. Flot næse med pærer og ferskennoter. Pæn mousse og en fin frugt bagved. Vellavet vin med en fin afslutning".

Shabo Rosé "Aged Sparkling", Ukraine... 79,-

Brut, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Samme metode som den hvide "Aged", blot er druerne de sorte cabernet og pinot noir. Heller ikke smagt, så  her læner jeg mig også op af 5* fra Vinavisen "Røverkøb") og Rydberg (DinVinguide, Ekstrabladet), der skriver: "Lyse røde bærnoter i duften. Pæn struktur med en fin mousse. Fin intensitet af hindbær og citrus noter i smagen. Pæn afslutning"
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober 
2021. "Arome af bær og urter, men ret køligt udtryk. Middel fylde, let tør eftersmag". En lidt simpel madvin, som vil have godt af et år på flaske, men nok skal nydes ung. Og egentlig forfriskende oven på de solmodne vine, vi mest oplever i Danmark. Men en lidt senere høst ville have givet en mere indbydende smag. Også 4* af Rydberg i Ekstrabladet. 

Shabo "Original" Chardonnay, Ukraine... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober 

2021. Jeg kunne meget godt lide denne vin, som vel er klodset og simpel, som Rydberg mener, men det bitre fornemmer jeg ikke. En rentsmagende vin med indbydende aroma og frisk, ret sprød eftersmag". God madvin.Også 5* fra Vinavisen. 


Shabo Reserve, Chardonnay, Ukraine... 79,-

2021. Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Rigtig god vin med lille præg af eg oven på lidt æble og fersken. Mere end ok til prisen, men ikke stor. 

Shabo Reserve, Cabernet Sauvignon, Ukraine... 79,-

2020. Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober


Igen mere Bordeaux end Napa. Men klart bedre end "Original". "Bedre druer og lidt mere modenhed + lidt eg. Krydret, solbær, peber, middel fylde, pænt lang smag". Nok bedre om 2-3 år. 

Shabo -200 årig historisk vingård

Shabo vingården ligger nær Sortehavet syd for Odesa, som betyder et mildere klima perfekt til vin. Vingården blev grundlagt af schweiziske vinfolk fra Vevey ved Genève søen for 200 år siden (1822). De grundlagde senere en vingård i Yalta på Krim. 

     Vinen fik et godt ry og fik bl.a. en guldmedalje 1893 ved Verdensudstillingen i Chicago (dengang betød medaljer noget!).Men i 1940 smed Stalin de flittige schweizere ud. 

      Shabo (dengang Chabag) gik i glemmebogen indtil 2003, hvor det hele blev købt af familien Iukuridze fra Georgien. De har i dag 1200 hektar vin fordelt på 20 forskellige druesorter. 

     Den historiske vinkælder er stadig i brug, men fyldt med moderne udstyr, og vingården har -indtil krigen- modtaget 50.000 tutister om året og er nomineret til Wine Travel Award

     Vinen laves i samarbejde med Stéphane Derenoncourt (foto), mest berømt som mangeårig vinmager for bl.a. la Mondotte i St.Émilion. Han er elev af Michel Rolland og som ham også meget aktiv vinkonsulent. 

      Over halvdelen af druerne bruges til brandy (og vodka, måske den Ukrainian Vodka Spirit, som Coop også sælger), resten bruges til brus og bordvin, som nu fås i Brugsen. 

      Jeg håber de akuelle tilbud fortsætter, så der kan komem gang i salget...