Søg i 1200 opslag:

13/10/2022

Klassisk Médoc, herlig Priorat og superb Port

Det smukke lille slot Caronne blev i foråret købt af rigmanden Magrez. Derfor kan dagens tilbud på 2.vinen l'Orage blive en af de sidste årgange fra Caronne, som meget vel fremover bliver solgt som La Tour-Carnet 4.Cru. 

La Tour Carnet sælges omkring 300, Caronne til det halve -og l'Orage endda 66,50 lige nu. De to slotte har samme vinstokke, jord og mikroklima.

      Irma har (som ofte før) mange gode vinkøb. Tosalet fra Priorat, en "orange" Alsace, superb Portvin og en personlig favorit, den hvide Gavi dei Gavi fra Italien. Men se hele listen her: 


Caronne Sainte-Gemme "l'Orage", v. 6 fl: 66,50

2016 Haut-Médoc, 6 fl: 399, normalt 129

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Caronne har i 100 år været anset for en rigtig god "Bourgeois" med naboer er top-Crus som Gruaud-Larose og Lagrange i St.Julien samt La Tour-Carnet og Camensac, hhv. 2., 3., 4. og 5.Cru Classé. 
      Den gode jord fik i foråret nabo Bernard Magrez til at købe Caronne, så måske forsvinder Caronne helt, da den nye ejer helt legalt kan lade Caronne blive del af La Tour-Carnet, 4.Cru, som ejes af Magrez. Lidt trist, men ejer Francois Nony Borie håber dog, at Caronne vil overleve som del af La Tour-Carnet. Men der er mange penge at tjene på at sælge det hele som La Tour-Carnet, som er 2-4 gange dyrere!
       Årgang 2016 er en rigtig god årgang i Médoc, og det smages på l'Orage, som er en slags 2.vin fra Caronne.       

      God dyb farve med let modning, positiv frugt, som er ved at udvikle sig til bouquet med fine noter, afrundet og lang. Formentlig bedre om 2-3 år, i dag mest en rigtig god madvin.  
      Jeg vil hellere drikke denne vin end den normale Caronne, som Irma stadig sælger i årgang 2013, en kedelig vin, da jeg senest smagte den -synes egentlig. den burde sælges til under 100 (normalprisen er 179).

      En historie om sort uheld! 

Caronne blev 1900 købt af brødrene Emile og Eugène Borie. Sønnerne Eugène's sønner solgte deres halvpart til Emile og købte først Batailley (5.Cru) og siden Ducru-Beaucaillou (2.Cru). Som dengang ikke var meget dyrere end Caronne. 
      Slægten ejer stadig alle disse slotte, så hvis jeg var Francois Nony Borie, vil jeg nok være lidt misundelig på fætter Jean-Eugène Borie. For du kan få 20-25 flasker Caronne for én Ducru i dag... Og der er ikke nær så stor forskel på vinene.  

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 6: 66,50

2018, 6 fl: 399, bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober
Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. En god vin på den kommercielle måde, som i 2018 er belønnet med 91p/Guía Peñin og 4* i Ekstrabladet. 

      Priorat syd for Barcelona er et næsten mytisk område opkaldt efter et kloster, som blev opført på gold, tør klippegrund, hvor en gedehyrde mente at have set en trappe op til Gud ("Scala Deï"). 
      I mange år levede området af at lave kopier af Port og Sherry, men i 80erne opdagede unge vinmagere, at de gamle vinstokke -Garnacha og Carignan- gav stor vin i Frankrig, så hvorfor ikke også her? Resten er historie, og de dyreste Priorat vine koster alt for meget (2000 kr for l'Emita). 

      Derfor er velhavende vinfolk fra hele Spanien (og Frankrig osv) rykket ind i det ugæstfrie, afsides område ved Tarragona, hvor der nu er 2000 hektar og 5+ millioner fl/år. Druerne kendes fra Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet.

       Vinen laves af Hammeken Cellars, måske det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Tosalet 2017, Priorat "Carignan"... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

En ny etiket gør det lettere at skille denne 100% samsón (lokalt navn for carignan) ud fra den almindelige (gode) Tosalet. Druen er 100% carignan med udbytte på blot 7 hl/ha (hvor 70 er almindeligt i det meste af Italien!) og lagring 18 måneder i nye franske egefade. 
      En kraftkarl på 15,5%, fastere end amarone, med en overdådig rig bouquet. Imponerende vin, men ældre årgange var ikke merprisen værd. 2013 var lidt træt trods 93p/WineSpectator, men jeg har håb til 2017. 5-7 år er en perfekt alder for disse sværvægtere, synes jeg, så nyd den allerede nu.  

Valderivero "Joven", Ribera del Duero... v. 2 fl. 49,50

fl 99, godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 26.oktober

En Duero i den billigere ende, som laves af Faustino Rivero familien fra Rioja. Deres vine er normalt i den jævne ende, men jeg har egentlig tillid til denne vin, da den kommer fra familiens egen vingård i Nava del Roa i hjertet af området. Denne vin er "joven" -ung- helt uden eg. Jeg er lovet en meget frugtig (bær), fyldig, afrundet. Lad os se! 

Cattin Pinot Gris "Orange"... v. 2 fl. 69,50

fl 139, Alsace, bedste KØB + ***** (5/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Orange vin er meget hipt og posh i disse år, men vinen er faktisk blot en lys rosé med et fancy navn! Druen er 100% pinot gris -hvor skallen er grå (reelt rød), som er høstet fuldt moden. Mosten får 48 timer i kontakt med skallerne og får dermed en let pink farve (eller orange -heraf farven)- før kold gæring og lagring sur lie indtil tapning.
      Lys orange farve; indbydende aroma med lidt krydderi (måske orange? Hmm), ganske fyldig, til den tørre side, med fine syrer og god lang smag. God vin til et frokostbord, ratatouille eller moules frites. 

Théo Cattin er et mærke fra Cattin Frères, byens store vinhus, kendt for god middelvin. Her forenes de 2 grene af familien, der har lavet vin siden 1720. Familien driver 60 hektar, men køber druer ind fra et større område omkring Voegtlinshoffen, en lille landsby på skråningen over Éguisheim ca. 10 km syd for Colmar.

      Du kan få samme vin med anden etiket, solgt af større kæde. De skal have 129 for vinen (dog kan du nøjes med 100 ved at købe 6). 

Hammeken "Oráculo", Ribera del Duero... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Set i 2015. For mig er etiketten næsten det bedste -den er smuk med sit lækre globus præg! Men det skal minde os om oraklet, der taler sandhed (om end med dunkelt sprog). Vinen er storebror til Hammekens andre Ribera vine. 100% carinyena fra 80-årige vinstokke, fulde 2 år i egefade osv. 
      For fans af moden vin, men lige lovlig mættende for mig. Næsten sort, meget rig duft medmasser af mørk frugt; magtfuld, fed. Smagt i 2010, i dag ses mest 2015, der har fået 91p/Guía Peñin (men også 96p af gavmilde Decanter award). 

Gavi dei Gavi "Bric Sassi Manenti", kr/fl v 3: 63,17

6 fl: 379. bedste KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober
Sarotto er specialist i Barolo & Co, men deres første vin var nok Gavi, hvor de har lavet vin siden  1700-tallet, og hvidvinen er stadig er husets mest kendte. Den var oprindelig den eneste hvidvin fra egnen omkring Barolo og derfor dyr. Gavi dei Gavi -fra Gavi fra Gavi er en tak bedre, og denne er tilmed fra særlig skråning. Tør, sprød, neutral vin uden stor aroma, men frisk og pænt lang smag.

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 63,17

6 fl: 379, Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

En god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Her laves god vin, og denne ripasso er et godt køb. 

      Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens andet store hus, Bertani

Villa Marcello Prosecco, Extra Dry, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Denne smukt udstyrede prosecco kan meget vel være 5* i smag og topkøb! Vinen laves af Giovanni

Mazzei, som har skabt så fine vine på familien gamle ejendom i Chianti. Så jeg håber på mere af denne end anden prosecco (som grundlæggende er en simpel, men charmerende vin). Vinen fik 88p/Falstaff (i 2018). Vent en rimeligt tør spumante med intens aroma af æble og frugt, let, men meget sprød. 

      Villa Marcello er et af gammelt jagtslot nær Treviso fra sidst i 1600-tallet, som gennem 200 år har tilhørt familien Marcello, en vigtig familie i Venedig. 

      Alessandra Marcello er moder til Giovanni Mazzei, der nu laver vinen fra 26,5 hektar vin. Druerne er glera (85%) og pinot blanc. Vinen har 2.gæring på tank og lagrer sur lie 60 dage før tapning under tryk. 

Crozes-Hermitage "Coeur Clairmont"... 99,- 

2017 Rhône, godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Ren syrah fra det nordlige Rhône. Vi er ikke i Côte Rôtie eller Hermitage klassen, men prisen er også anderledes lav. Crozes domineres af to kooperativer, hvor Cave de Tain leverer til Salling (Bilka osv) og Winefamly, mens det mindre (men måske lidt bedre?) Clairmont leverer til Irma. En rigtig god vin i en middelfyldig, frugtig stil, som er så velgørende anderledes end de tunge udgave fra varmere lande som Australien og Sydafrika. Vinen fik 17p/20 af kompetente Henrik Oldenburg i denne årgang, som jeg ikke har smagt. 

Guigal, Cotes du Rhone, kr/fl v 2: 69,50

2 fl. 159, 2018, Godt KØB + **** (4/5), , Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Et berømt navn, men i dag en multimillion produktion (3,5+ mill fl/år). En blid vin, som med sin modne fylde er aroma er meget let at kunne lide, men i længden lidt utilfredssstillende. Irmas er 2018, som er at foretrække for de ofte noget ældre udgaver, du ser i Føtex & Co. Og prisen eer p.t. også lavere. Den har fået 87p/Spectator, men det er for lidt. 50% syrah, resten grenache mv. Nydes nu og de kommende par år. 

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119 godt KØB + **** (5/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 26.oktober

Vinen er lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. Ej smagt, men en bekendt roser den i høje toner (måske lidt hjulpet af den flotte etiket, som ligner spanske Hammeken's dyrere vine! Rund kraft, meget Rhone'agtig i frugten, men også mineralitet. 

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

Rød Carmenère-cabernet sauvignon, Syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling, Chile

6 fl299, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Novas er en serie fra Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det. Vinene er unge, så det er ikke alder!  Emiliana har 1200 hektar vin drevet økologisk.
      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De 3 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og minimal lagring i eg inden tapning uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 150-200.000 flasker af hver type! 

Escorihuela Gascón 1884, Pinot Noir eller Viognier, kr/fl v 2: 64,50

Argentina, 2 fl: 129,  **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

For mig hører pinot og viognier ikke hjemme i det tørre Mendoza, selvom vi er 1100 meter oppe! Rød pinot ligner god californier, lidt klodset, krydret frugt, pænt bærpræg -mindre sjov end lignende vin fra Chile's Casablanca for slet ikke at nævne Bourgogne eller Tyskland. Den hvide er på den sjældne viognier er ok, let, frugtig, men mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig (og kan ikke matche Tariquet!). 

      Begge lagres i eg, men de 3 måneder, Irma nævner for viognier, er at overdrive -10% af vinen lagres i eg, resten i stål. Men det er ok for mig! Gascón ejes af Catena, et af de store firmaer i Argentina, men er for mig bedre end massevinen Alamos.  

DOW's 2016 LBV Port... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Perfekt til efterårets solide desserter og oste... Dow's LBV er måske lige en tand bedre end andre LBV'er i samme prisklasse. 2016 har fået 92p/Spectator og 93p/Wine&Spirits, måske en tand for meget, men det er god vin!       
LBV = Late Bottled Vintage, er i navn en Vintage Port tappet senere, dvs efter 4-6 år, ikke efter 2 år. Men i praksis er vinen aldrig samme kvalitet -og denne er slet ikke lavet som Vintage, da den er filtreret. Men stadig rigtig god med rund fylde og rig frugt.
      Irma har mest Burmester, men DOW's er nok lidt bedre for Vintage (og LBV).  

Vine uden større interesse... 

Era Grüner Veltliner eller rosé... 35,-
Godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober

Bestemt ikke et fund til prisen, men hvor meget kan du forlange til 35? Vinen er østrigsk, men tappet i Tyskland af Peter Mertes i Bernkastel, nok Tysklands største vinhus. Hvid er bedre end den jævne, neutrale rosé: 
     Mangler veltliner'ens peber'agtige sprøde rige aroma, men ganske ok tør hvid med ren smag og vis friskhed. Men selv en jævn østriger er ikke ringe! 

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 109,- 

2019 Loire, **** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. Den ældre 2019 er formentlig i top, men jeg vil foretrække en 2021. 

Cava Vallformosa, Brut "Origen", kr/fl v 2: 54,50

2 fl 109, **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober
Måske ikke mit valg som afsked med corona, men ganske ok: Nydeligt brus, pæn ren aroma, frisk og ren, rimeligt tør (til samme pris  også Semi-Seco og Rosado, ej smagt).
Cava (udtal: gá-va, ikke káhva!) fra  familien Domenechet af de større familieejede huse, hvor også har godt ry for rød og hvidvin. Bogstaverne VFMS står for VallForMosa. 

Sassorello, Campo ai Lecci Toscana... 2 fl: 139,- 

**** (4/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 26.oktober
En ret flot vin, dog ikke smagt for nylig, desværre, men jeg vover alligevel 5*. Kommer nok fra Montalcino, så der er en duft af brunello over vinen, som dog også har andre druer som cabernet i sig. Men lavet i en tilgængelig stil.

Héritage Cotes du Rhone (2 fl. 119, 3-4*), som ikke har mere at gøre med Hermitage end Guigal's Rhone har med Cote Rotie. Ikke smage de sidste par år, desværre. Men husker en ok Rhone, som ikke brillerer. Men flot etiket! 
Palazzio Maffei Rosso Verona (2 fl. 99, 4*) -endnu en fyldig Veneto vin, som smager godt nok.
Sarotto "Excelsius" rød barbera/hvid chardonnay (89, 3-4*). Ganske ok vine, som var favorit ved en vinmesse hos Irma. Ikke min favorit -der er bedre barbera til prisen. Normalprisen skal være 199 (!), hmm.