Søg i 1200 opslag:

06/10/2022

En Amarone fra druen fra Barolo: Sforzato!

Ugens bedste vin er den dybt originale sforzato -bare navnet!- som er noget så bizart som en amarone på Barolo-druer lavet i fjern afkrog af Alperne. 

Irma lever op til sit ry for spændende vine. Den røde Rhone fra Chapoutier-filialen Morel et topkøb, mens Mazzei's fine merlot fra Chianti Classico og den lækre Mancuso fra Spanien giver mig lyst til et besøg i Irma... Til dessert en god gammel 2005 Port fra Burmester... 

Bedste VIN: Sforzato Valtellina
Bedste KØB: Cotes du Rhone Morel - Burmester Colheita 2005 Port
Godt KØB: 
Sarotto Piemonte Bianco - Cuvée Dissenay pinot noir + chardonnay - Mancuso "Garnacha" - Mazzei "nr 10" Toscana - Falasco Amarone - Targa Rioja organic - Condado de Oriza Ribera Duero - Valderivero "Roble" Ribera del Duero - Les Anges Sauvignon Loire - Art Nostros pinot noir + chardonnay - Champagne Joseph Perrier Brut 

Cotes du Rhone, Pierre Henri Morel, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, bedste KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coopindtionsdag 13.oktober

Denne Rhone er ikke smagt og ret ny i Morel's voksende sortiment, men ligner den Morel's Signargues eller moderhus Chapoutier's Belleruche, er den et sikkert Best Buy til denne pris. 
      Pierre Henri Morel var i årrække leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn -fra Chapoutiers kældre i det sydlige Rhône (Chapoutier er også ejer). Huset køber vin udefra som Meffre, Guigal og andre. Men Chapoutier har noget af et ry at leve op til -og de vine, jeg har smagt, har alle været flotte (og gode køb). 


Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83 

6 fl. 289godt KØB + **** (4/5)Irma eller coop.dk, indtil onsdag 12.oktober

Sydfrankrig. Den klassiske etiket har lånt lidt fra Louis Latour -og druerne stammer fra Bourgogne, men gror i Languedoc (en god del af Latour's vin stammer dog også fra Sydfrankrig). Leverandøren LGI henter vinen i kældre i hele regionen og skræddersyr den til kunderne. Vinene har et nydeligt "køligt" præg og skal da også komme fra Limoux regionen syd for Carcassonne.  

     Begge vine er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med en vis elegance og god balance mellem frugt og blødhed. 

Spændende tilbud fra Italien!

 

Sforzato Valtellina ... 129,-

Triacca "San Demenico"Bedste VIN + ***** (5/5)  Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober

Ugens bedste vin er noget så bizart som en amarone på nebbiolo. druen fra Barolo, groet på nogle isolerede superstejle terrasser et par stenkast fra Alpernes mest mondæne skisport resort! En vin med masser af karakter, som jeg har gensmagt ved stor smagning for et par uger siden. Men ved, at langtfra alle kan lideden! 

     Valtellina er et ganske lille historisk område (4-5 små Crus, ialt 4-5 millioner flasker) nord for Milano og Como søen langs grænsen til Schweiz repræsenteret af det mondæne St Moritz. 
      Sforzato er overalt topvinen, 100% nebbiolo, som er tørret 60-90 dage og siden lagret et par år i eg og siden på flaske. Udbyttet er lavt, 500 g/kv.m, eller godt 30 hl/ha. Et lille udbytte for arbejdet på de stejle skråninger! 
      Denne kommer især fra Gatta skråningen i Sassella (foto), som familien Triacca (vinhandler i Schweiz nær grænsen) har ejet siden 1800-tallet. 
      En stærk (15,5%) vin med dyb farve og en rig aroma med kirsebær and anden stenfrugt, magtfuld, overdådig med rosin og mandel, meget lang, tør (0,7 g/l) -men med magtfuld, men blid tannin under frugten
      En "meditationsvin", som de siger i Alperne! Set i 2016, som fik 92p/Parker, men 2017 er på vej (lad stå i glas 15-20 minutter eller gem et par år).  

Mazzei "nr 10", Toscana ... 79,-

2019, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober

Med 90% merlot skiller "nr 10" sig markant ud fra den normale Mazzei Chianti. Kun 10% sangiovese + et år i små franske egefade. CellarTracker gav 2014 89p/100, SmagpåVin 2018 4*. 
      Har smagt den et par gange og kan finder den ganske overbevisende med sin afrundede fylde og intense frugt (kirsebær, krydderi) fuldt af en nydelig, middellang eftersmag. P.t. 2019, som måske skal have 6-12 måneder mere på flaske. 
      Mazzei familien er en stor vingård med godt 150 hektar vin -inkl. vingård i det lunere Maremma nær havet, hvor der gror cabernet og merlot til Bolgheri og i Noto på Sicilien. Denne skal komme fra Fonterutoli, den historiske ejendom i hjertet af Classico området. 

Sarotto Piemonte Bianco... kr/fl. v.2: 49,50 

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5) Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober
Kun smagt én gang, men kunne lide den -frisk vin med god frugt (muscat), men ganske frisk og på den tørre side, med kun lille sødme i eftersmagen. Vinen laves af Sarotto på lige dele cortese (kendt fra Gavi) og Moscato (druen fra Asti). 

      Irma tilbyder også Vinrè, hvid sauvignon fra Giordano (2 fl. 119). Skal komme fra Piemonte, hvad dog ikke ses på etiket. Ej smagt. En årgang har fået 96-99p fra Luca Maroni. Det beroliger mig ikke.

**** (4/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober

En god pris, men stadig lidt dyr, men for stadig så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso. Palazzo Maffei (Villa Annaberta i storebror Brugsen) leverer rigtig god vin i en afrundet, kraftig men ikke så sød stil som mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

Falasco Amarone... 129,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober
Falasco skal være bedre end den almindelige amarone fra det store Valpantena kooperativ i Valpolicella. Og et flot glas til prisen, selvom den stadig er ret let for amarone (helt ok med mig!) trods høj alkohol (15%). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en eftersmag til den tørre side, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? 
      Valpantena er den centrale del af Valpolicella (sådan lidt til højre for Classico på kortet!) og kan levere rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, ikke ulig, men nok ikke helt på højde med egnens andet store hus, Bertani

Flotte vine fra Spanien

Mancuso "Garnacha", Cariñena... 89,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober

Cariñena ligger over Ebro floden midt mellem Rioja og Katalonien. Et tørt, varmt område, som skal være fødested for druen garnacha (grenache i Rhone). Men vinene er markant billigere her, men vinmager Jorge Navascuès viser, at området i kvalitet ikke står tilbage for naboerne. Kender ikke årgang, men kan se, at 2018 fik 92p/Parker med ordene: 
      "A long maceration after fermenting with indigenous yeast. It matured mostly in 3,000-liter concrete, with only 35% of the volume put in 500-liter oak barrels until bottling. It feels quite primary, grapey, with ripe berry aromas and a medium to full-bodied palate with abundant, slightly dusty tannins and a chalky texture. It has the ripe flavors of the Garnacha from the zone that is somehow halfway between the style of those from Gredos and the ones from Priorat. 6,000 bottles produced."

Targa, Rioja organic, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 12.oktober

En moderne økologisk Rioja, "joven, dvs. uden eg til at maskere frugten. Dvs. blødere og med mere primær frugt. 
      Ikke smagt denne, men kan se, at den koster over 100 kr i England (så det er ikke kun i Danmark, at du finder kunstigt høje normalpriser). 
      Vinen laves af Manzanos, som fra en beskeden start omkring 1900  i løbet af de seneste år er vokset til at blive et af de store i Rioja ved køb af gamle mærker som Age (Siglo), Berceo, Olite og Campanas (se herunder). 

Condado de Oriza, Ribera del Duero... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober

Denne vin (set i 2019) er grundlæggende en simpel bordvin i den gode ende med god frugt og rund kraftIngen eg, men frugten bærer vinen fint hjem. Ribera del Duero er en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 i basiskvalitet er sjældent. Typisk 86-88p/100 fra Guía Peñin 

Valderivero "Roble", Ribera del Duero, kr/fl v 2 fl. 69,50

fl 139, godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober

Endnu en billig Duero fra Faustino Rivero familien fra Rioja. Deres vine er normalt i den jævne ende, men jeg har egentlig tillid til denne vin, da den kommer fra familiens egen vingård i Nava del Roa i hjertet af området. Vinen er "Roble" (eg, dvs ca. 5 måneder i små egefade). Jeg er lovet en fyldig, meget frugtig vin, kraftig og afrundet. Lad os se! 

Les Anges Sauvignon Loire... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, godt KØB + *** (3/5),  Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober 

En herlig vin oven på en tung californisk chardonnay/aldrende sauvignon. Lidt ung, skarp, men med god aroma -et godt alternativ til New Zealand, som ofte kan være lovligt voldsomme i aromaen. Vinen kommer fra Loire, som også er hjemsted for Sancerre. 
      En god Sancerre er langt bedre, men det er -desværre- ikke al Sancerre, der er bedre end denne, der kommer fra kooperativ. Håber på 2021, da vinen bor nydes ung. 2018 fik 5* i Vinavisen, men den er forhåbentlig udsolgt! 

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v 6: 49,50

2 fl: 99,  Casablanca, Chile

Godt KØB + ***** (5/5) Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober

Indomita (foto) er et sindssygt flot vinhus på bakket område ikke langt fra Stillehavet i Casablanca. Her er klimaet ret køligt, og tågen vælter ind fra det kolde Stillehav om morgenen. Derfor er regionen et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier à la chardonnay og pinot. Vinene kaldes Gran Reserva, som betyder bedre vin, ikke ældre vin. 
      Skal have lagret et år i fransk eg. Chard '18 fik 88p/Decanter, pinot '17 fik 87p/Thomas Rydberg. I dag er årgangene nok 2019/20, men har fundet nyere år bedre end de ældre. 
      Den hvide chard imponerer med 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter. N.B: Ikke smagt de seneste par år.

Bedste KØB + ***** (5/5)Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober
Et rigtigt godt køb for en 17 år gammel Port -og glæd dig over, at den samme vin har stået til 279,95 hos Fleggaard. Så grænsehandel er ikke altid billigst (men Fleggaards pris er også høj). 

      En smuk ravgylden farve, rig bouquet af nøder og frugt, fyldig og lang, blød og sød. Med rette rost i flere guider, bl.a. de maksimale 6 stjerner i Ekstrabladet og 17,5/20 fra Oldenburg, der om nogen kender sin Portvin! Perfekt til en dessert med chokolade eller tærte med frugt. Men også gerne alene, med eller uden kaffe og cigar! 

      Til samme pris Dow's 2007 Colheita (149,5*), også flot, men på colheita har Burmester mere erfaring (og vinen mere alder).

Joseph Perrier "Cuvée Royale" brut...  209,30

Champagne, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober
En god Brut med indbydende aroma, let, ren og sprød, -afrundet af 8 g/l restsødme. 89p/Ekstrabladet, hvor Rydberg skriver"Grønne æbler i duft. Let, frisk champagne. Vellavet med en pæn mousse. Frugtig afslutning."  

      Irma tilbyder (igen) indtil onsdag 30% på Joseph Perrier (er trukket fra). Vintage 2009 er ikke længere et bedste køb efter prisstigning (efter rabat) fra 249 til 314,30. En smuk Champagne, klart bedre end den normale Brut og for mig bedre end rosé og blanc de blancs.  

Joseph Perrier "Cuvée Royale" Magnum ...  419,30

Champagne, Godt KØB + **** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 12.oktober
Ofte skal du betale 50-100 kr ekstra for den store flaske, som præsenterer sig flot på bordet! 

 
Joseph Perrier er ikke i familie med den  perlende Perrier vand, og slægtskabet er usikkert med navnefællerne Laurent-Perrier og Perrier-Jouet. Joseph er ofte lige så god i en indbydende, let stil ikke ulig Pol Roger eller netop Perrier-Jouet.

Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I årrække var det ejet af storebror Laurent-Perrier. I dag ejes huset af Alain Thiénot, også ejer af Canard-Duchêne (som importeres af søsteren Coop) og et par firmaer i Bordeaux. Joseph Perrier sælges ofte som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria!