Søg i 1200 opslag:

09/10/2022

Brugsen er bedst til vin..

I Bilka skal du af med 151 kr for Vacqueyras og 116 for Rasteau. Du kan i denne uge få begge til 79 flasken i Brugsen -og de er tilmed bedre end navnefællerne i Bilka. 

Brugsen er i en vinøs offensiv i disse uger, mens Bilka (og Føtex) er slået helt hjem.  

Jeg synes, at Bilka (og Salling) har skruet for kraftigt op for priserne i disse Putin-dage. Derfor går jeg i Brugsen, hvor de gode tilbud står i kø. Jeg håber dog, at Føtex og Bilka kommer tilbage, for vi har brug for dem i konkurrencens hellige navn!). 

      Frankrig står stærkt med herlig Rhone (både almindelig og økologisk) og også en god Castemaure Corbières. Der er også rigtig god Bordeaux fra l'Abbaye og den klassiske Marcadis Lalande de Pomerol, mens rød og hvid på budget er en sjælden gæst fra Moldova eller en god Guv'nor fra Spanien. 

      Down Under er Argentina svær at slå -OPI til 35 i denne uge er seriøs konkurrent til storebror Mascota (der fås for 39 indtil 20.oktober). Det skulle da lige være Spier fra Sydafrika eller Flaxborune fra New Zealand.  

Bedste KØB: l'Oiselet Vacqueyras - Rasteau Evignaux - Marcadis Lalande de Pomerol - OPI rød/hvid - Marea "Leyda" syrah + chardonnay

Godt KØB: Castelmaure Corbières - Guv'nor rød/hvid - Dream pinot noir/riesling Moldova - l'Abbaye 2017 Haut-Médoc - Fleur-Peilhan Grand Cru St.Émilion - Carmel de Haux Bordeaux - Duette pinot noir - Spier "Private Collection" rød/hvid - Flaxbourne sauvignon blanc - Amaluna Sparkling organic 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 79,-

2020 økologiskBedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Vacqueyras står i Bilka til 151 (godt nok 2 for 229). Den er ok for en vinkøbmand, men måler sig ikke med l'Oiselets økovin. Fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær. 2020 er nok mere mineralsk end 2019, men stadig med masser af styrke og fedme. Flot nu, men 2-3 år på flaske vil gavne. 2020 var ugens bedste køb med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet. 

     Vacqueyras (simpelt udtalt "Vakeras") ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt! 
      Området ligger lidt lavere med varmere klima end de bedste dele af Gigondas og er derfor lidt blødere i stilen, måske lidt mindre distinkt profil. Groft sagt forenes her Gigondas og Chateauneuf, med lidt af dybden i Gigondas og det fuldfede og rene aroma fra Chateauneuf. 

Rasteau, Domaine les Evigneaux... 79,- 

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Har ikke smagt Evignaux fra det nye Cru i Rhone, men kender Malbec Rasteau fra Bilka (hvor de tager 116). Evignaux er formentlig bedre, da den er fra enkelt vingård. Rasteau leverer magtfuld vin lidt i stil med nabo Cairanne og Chateauneuf, dvs normalt uden den elegance, du finder i en Gigondas. 
      Evigneaux skal  også være elegant, for jeg stoler på de 92p/WineEnthusiast og 17,5p/Oldenburg, som 2017 fik. Aktuel årgang kan være 2019 og 20, begge gode år. 

Castelmaure, Corbières... 49,-

med Coop-appGodt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

En lidt rustik, men magtfuld vin med rig aroma af vilde urter og krydderier, som dog slutter forbavsende afrundet. 

      Kooperativet i Castelmaure (har netop holdt 100 års fødselsdag) leverer en god syntese af naboerne Fitou og Roussillon. En lille kælder(60 medlemmer), men veludstyret.
      Jeg elsker også den historiske etiket, som fås på vinen solgt af Jeanjean, som har solgt en god del af kælderens vine siden 1985. 
      Hans etiket er flottere end den, du ser i kælderen selv, hvis du kan finde den (og det er ikke let!). Byen har i øvrigt navn efter maurerne, som opholdt sig her i nogle år, indtil de blev slået tilbage til Spanien af de første korstog. 

Med din Coop-app kan du også få Black Blaze GSM (49, 4*), endnu en vin fra Languedoc. Vil umiddelbart vælge Castelmaure vinen. 

Felix Solis "the Guv'nor" rød/hvid..  39,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

"Guv'nor" ("Husets Herre"?) kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin (tilbud 40 i Føtex og Bilka) og Mucho Más (tilbud 40 i Netto, 3 liter box 99 i Føtex). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. Den hvide er fyldig, meget frugtrig og slet ikke så klodset og tung som ventet fra det varme Mancha. Rigtig gode vine til denne pris. 

Dream pinot noir/riesling, Moldova, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Vinene er fra Moldova, dvs. i fredstid blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine. Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry. 

       Vinene er tappet i Tyskland og burde være helt ok, ikke mindst den hvide. Den røde pinot noir får 3* af Rydberg i Ekstrabladet: "Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed". 

Bordeaux -klassisk på godt og ondt! 

l'Abbaye 2017, Haut-Médoc, kr/fl v.6: 66,50

6 fl: 399, Bordeaux, normalpris 129 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober
En ganske flot Bordeaux tæt på topkøb, som er unik ved at være 100% merlot -ret sjældent i Médoc’s ”Cabernet-land”. 

L'Abbaye har navn efter et kloster fra 1000-tallet. Kirkens ejendomme blev solgt på auktion efter den franske revolution til familien Skinner fra Bordeaux. Det blev anerkendt som Cru Bourgeois. 

      I 1970erne blev slottet lagt sammen med Reysson. En ny japansk ejer investerede voldsomt i ejendommen, som nu har over 70 hektar, før det i 2014 blev købt af Dourthe-gruppen. Reysson sælges som Bourgeois, og da kun ét navn pr slot må bruge dette navn, sælges l'Abbaye kun som Haut Médoc. 
      Modsat de mere kendte slotte gror vinen på l’Abbaye og Reysson ikke på grus, men på ler/kalk. Lidt køligere klima betyder senere høst, pg det passer perfekt til merlot!    
      2017 gav moden merlot -en fyldig, afrundet vin med god frugt, som dog har Bordeaux'sk fasthed. Flot allerede, men vil nok have godt af 2-3 år endnu.  

Til samme pris Kings of Prohibition australsk shiraz (6 fl. 399, 3*). Flasken er ikke min favorit, vinen er sikkert drikbar i små doser. Men hvordan kan sådan en fabriksvin koste mere end Castelmaure (49!) eller samme pris som l'Abbaye? En typisk sødlig sværvægter fra Australien med navn efter amerikansk gangster. Sært.  

Marcadis 2019, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

2019 er meget flot og overbevisende, for mig bedre end 2018 (5* i SmagpåVin) og 2016 (90p/WineEnthusiast).

      Rig frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Lige så god som mindre Pomerol. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (se det lidet imponerende slot på foto!), og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade , som for nogle år solgte til familien Helfrich, som med selskabet GCF har tjent en formue på billig Cromwell whisky og JP Chenet -og retter op på fortids synder ved på egne vingårde at lave god vin.

La Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

Godt KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3 år. Ikke helt klasse som Marcadis, stadig god og blødere i stil. Et mærke fra Gessan, ejet af ægteparret Gonzales.

Carmel de Haux, Cotes de Bordeaux... 45,-

2019, Godt KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, men er i dag del af det danske-ejede Haux. På bagetiketten kan du blive medejer af slottet! 

      Middelfyldig, ganske indbydende madvin, et let grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Jeg kan vældig godt lide 2019 (mere end ældre år), som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de "små" Bordeax'er jeg husker fra min ungdom. 

Vine fra "Den ny Verden"

Viña Indomita "Duette", pinot noir ... 50,-

med Coop-appGodt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Et godt køb i en mild Bourgogne-stil! Chile har i det kølige Casablanca ved Stillehavet et perfekt klima til pinot såvel som chardonnay og sauvignon. Her ligger det smukke  Indomita, et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen).

      Vinen er let trods de 14% alkohol, men stadig rigtig god med typisk hindbærnæse og en vis elegance i eftersmagen. Nyere årgange har fået 89-90p/100 af lokale Descorchados. 

OPI barrel selection rød/hvid... 35,-

cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay, Argentina,  normalpris 74,95

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober 

Kender bedst malbec, som er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er også ganske ok, men har ikke smagt den.
      Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler (foto, hvor han får pris af nestor Hugh Johnson). Hans Mascota er en nyere, måske lidt finere, tilføjelse (som dog til 39 er et bedre køb), mens Unámine er en dyr (af og til for dyr) topvin. 
      Men OPI -især de røde- er rigtig god, og prisen er rigtig god! Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke.

Spier "Private Collection" rød/hvid... 59,-

Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Western Cape Sydafrika 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober
En klasse over de almindelige Spier vine i Brugsen, men for mig ikke helt så god som Spier PS (som tilmed p.t. fås for 49), og slet ikke normalprisen 129,95 værd. Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk (5* og godt køb i Ekstrabladet), og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. Shiraz kunne godt være endog bedre i en blød, stærk stil. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen. 

Flaxbourne sauvignon blanc ... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Marlborough, New Zealand. Så god som den fra de store huse med fancy etiketter. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 

      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv.
      Flaxbourne har navn efter fårefarm, som blev købt af Peter Yealands, som startede sit firma i 2002. Huset er de sidste par år ejet af en elektricitetsgigant. Vinen bærer ikke hans navn, da den er tappet i Belgien, ikke på vingården.


Amaluna Sparkling, organic brut ... 89,-

økologiskgodt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober
Ser flot ud med den blottede prop og stilige etiket. Druerne er pinot og chardonnay fra Emiliana's kølige marker i Casablanca Chile med brus efter Champagne-metoden. Ikke smagt desværre, men har i 2022 fået 90p/JamesSuckling og i 2021 5*/Rydberg i Ekstrabladet. 

Du kan i Brugsen også få cava Jaume Serra (50, 3*), også på traditionel metode. Simpel vin, frisk brus. 

Marea syrah eller chardonnay, Leyda ... 89,-

økologiskbedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

En af Chile's store nye "Cool Climate" vine laves af det private Luis Felipe Edwards. 
         Denne syrah 2020 har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det skyldes ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Både 2019 og 20 fik 93p/Descorchados, Den pålidelige Rydberg giver i Ekstrabladet 2020 5*: "Mørk intens vin drevet af sorte bær, lakrids, peber og vanilje. Flot koncentration men pakket ind af en fin syre. New World syrah som fungerer." 
       Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den er ikke så gumpetung som mange, men stadig til den bløde side. 
Clay Creek viognier "unoaked", kr/fl v 2:  64,50

2 fl: 129, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.oktober

Kender ikke denne vin. Men den fine viognier skuffer fortsat ofte "Over There", og her er den fra varme Lodi. Vent hellere på tilbud på la Baume's fine viognier fra Sydfrankrig, som altid er god. Eller gå med Flaxbourne sauvignon herover!