Søg i 1200 opslag:

01/10/2022

Ugens 21 bedste vinkøb

Ugens "hitliste" er til dig, der holder af god vin til den rigtige pris -her er ingen pistoler og ingen Jørgen  Mylius! Men den må give grå hår og stress i Copenhagen Dutyfree -for her er meget lave priser på god vin!  

Superbrugsen og Kvickly er i top denne uge. Når du kan få Mascota og Sangre de Toro Reserva til 39, må jeg knibe mig selv i armen, og når jeg ser Gran Coronas til 59 og Celeste til 69, må jeg have fat i den anden arm. 

      Hele 7 vine hentes uden for Europa. Af de 14 fra Europa kommer hele 6 fra Spanien. Kun 2 er fra Frankrig, så kom ikke her og beskyld mig for at være fransk-orienteret! Til gengæld er 2 vine fra Tyskland (med 2 andre på venteliste). 

      De røde dominerer -inkl. herlig rød fra Tyskland- men der er også flot favorita, hvidvin fra Barbaresco, samt en herlig hvid torrontès fra Argentina... 

30-50 kr prisklassen

Le Arche rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 36,50

6 fl: 219, rød Bardolino eller Rossogrande, rosé Bardolino, hvid Garganega-Pinot Grigio, Italien



Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 6.oktober
Sødladne sværvægtere dominerer kæderne, så jeg roser altid lette vine som Bardolino -denne har nok mindre frugt end  de bedste, men er meget behagelig. Fås også som rosé (chiaretto): lille aroma, men tør og ren, mens den hvide garganega (med lidt grigio) har Garda DOP, også til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, nem at drikke uden mad. (fås også i Netto til 45). 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 39,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbec , hvid chardonnayrosé malbec, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Kan næsten ikke skrive det: Men for lav pris for så god vin, som er en klasse over den i øvrigt også gode OPI, skabt af Rodolfo Sadler. 

      Chardonnay (2002: 87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 

      2021 Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados, 2021 malbec får 90p af samme guide. 

Rosé laves af malbec. 

Sangre de Toro, reserva... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
En næsten uhyggelig pris -vinen koster 80-90 kr i Spanien og 65 kr i grænsebutikker! Smager som en blød, kraftig Rhone, måske lidt for civiliseret!  Fyldig, afrundet, meget poleret, men alligevel med karakter og en moden, nydelig bouquet. En god allrounder, der nok appellerer mere til amarone-fans end til Barolo-folket. Garnacha, syrah og cariñena med et år i egefad. Jeg nød den kælderkold til lammekotelet. 

      "Tyreblod" var Torres' første vin på flaske (1954), fulgt nogle år senere af Coronas og siden andre! Den almindelige udgave er ok dagligvin, men denne "Reserva seleccion especial" er bedre. 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
Flasken har skruelåg -en herlig ting! Skruelåget bevarer grenache druens frugt (blot tapper husker at føje mindre svovl, når vinen tappes) bedre end kork. Tapperen Andéol Salavert er et af mange navne ejet af Gabriel MeffreEn basis-Rhone, rustik og frugtig, men egentlig meget behagelig. 

Castillo Liria Organic rød/hvid... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober

Det suverænt største hus i València (en by med mange store huse!) henter sin vin i hele regionen til  teknisk korrekte vine. Liria er dog ganske ok og af økologiske druer. Den røde hentes i Alicante og er på monastrèll og shiraz, mens den hvide af druerne viura og chardonnay bærer València DOP. Let drikkelige vine uden dikkedarer, men heller ikke ligegyldige.
      Jeg foretrækker Liria for Finca del Mar fra samme Gancia (Føtex og Bilka). Den er tilmed noget dyrere (måske pga importøren Philipson's avance, mens Coop henter vinen direkte. 

Don David, Calchaqui rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.coop.dk, indtil onsdag 5.oktober

"Don"' gror så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -1700-1800 meter over havet, som der står på etiketten. Vi er der, hvor luften er tynd og over skyerne, så der er masser af sol. 

   

Cafayate ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener.  
      Cafayate er et yndet turistmål, og her ligger også en halv snes vinhuse -bl.a. Michel Torino’s Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.

      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. 

      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. 
      Malbec og cabernet har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har da også begge fået 89p/Tim Atkin i både 2019 og 20 -en score, der typisk for vinene! 

Torrontès er en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lavet på Argentinas hvide signatur-drue, som kan ligne traminer lidt. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. Den er næsten udryddet i hjemegnen omkring Santiago de Compostela i Galicien. Alle årgangene 2019-2021 har fået 90p eller mere af ansete lokale Descorchados, meget flot til denne pris! 
Chardonnay skal også være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen i ældre år. 2020 fik 91p/Tim Atkin. 

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 6.oktober

God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 
2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. Lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva). Fås også i Netto til 55. 

Wolf Blass ”Yellow Label” rød/hvid/brus... 49,-
Rød cabernet eller shiraz , hvid chardonnay, sparkling brut, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil torsdag 6.oktober
Fra et af Australiens ikoniske huse med navn hr Blass, som ville lave vin, der gjorde stærke mæng svage og svage kvinder stærke! Det lever vinene ikke op til, men du får rigtig meget vin for 46,50 -ikke mindst den tørre sparkler, der næsten er for god til Aperol!  
Den hvide er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. Foretrækker cabernet for shiraz (men har ikke smagt denne i mange år). Men cabernet’en er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fylde. Bruset er på pinot og chardonnay, nydelig frugt, pænt brus og ren smag -trods brut en meget lille sødme i eftersmag.

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid... 49,-

rød og hvid blend, Sydafrika (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober
Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage. 2019 var testvinder i Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning."
       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. Tappet i Danmark (og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web.
      På Spier's web (også på dansk!) er der et pænt udvalg. Men få af dem ser du på mad.coop.dk som ellers viser mange flere vine,  hele 40 (!) forskellige.

Peter & Peter, riesling eller pinot noir.. 49,95

Mosel Riesling "Feinherb" eller Trocken (tør), rød Pfalz pinot noir, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 6.oktober

Hvid riesling fra Mosel's "Steillage", dvs. de stejle skråninger med stort skifer, som dominerer det skønne Mosel. 
      Den tørre er flot, ren og frisk, god frugt. Feinherb dvs. halvtør, er lige så flot, indbydende duft og nydelig syre og sprødhedRød pinot fra det lune Pfalz, pæn uden at være prangende, lidt fersk, et godt køb -men slet ikke i klasse med Kesseler eller Cono Sur herunder.
      Peter & Peter er husvin ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 

Klasse 50-70 kr

Pata Negra Rioja crianza... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
Pata Negra er både en (god) skinke og en serie vine fra García Carrión, Spaniens største vinfirma (mest kendt for jævn konsumvin som Don Simon´foruden færdigmixet sangría på karton). 
      Pata Negra er bedre end basis og  kæmper for at matche det næststørste Felix Solis. Husene ligger få kilometer fra hinanden i la Mancha, men laver vine over alt i Spanien. 
      Denne vin fortjener nok 4*? Kun smagt i ældre årgang, men 2017 skal være helt ok med et par medaljer (og 90p/Gilbert & Gaillard). Men vent en kraftig, robust tempranillo, som dog mangler følelse og lidt aroma. Men jeg kan tage fejl. Rigtig god pris. 

Pagus Bisano, Ripasso Valpolicella... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober 

Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med kun snert af krydderi. 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
2020. Potent grenache-vin med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau var oprindelig en Portvinstype, men leverer i dag et Cru også for rødvin, som slet ikke er langt fra Chateauneuf du Pape.

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Etiket og navn er identisk med den 1970, som vandt Gault-Millau's legendariske vin olympiade i 1977 foran bl.a. Latour. Og vinen er måske endda lige så god! Udgaven fra 1970 sælges i dag som Mas La Plana og er bedre end nogensinde, men slet ikke af Latour-klasse længere (og heller ikke så dyr, typisk omkring 300). 

      Gran er modsat de fleste Torres vine stadig fra "Penedès", dvs egnen omkring Mas la Plana, hvor den gærer og lagrer i imponernede kældre! Og den er rigtig god -mørk, fyldig, pænt lang blød smag med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og 1-2 år på flaske. 

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, California (tappet i Tyskland)

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
HandCraft et et godt køb, hvis du vil du smage vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når firmaet leverer 10+ millioner liter/år. 
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Den lave pris 59 hjalp måske lidt. 
      En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.      

Pelissero "Favorita", Langhe, kr/fl v 3: ... 66,67

3 fl: 200, Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 6.oktober

En herlig hvidvin fra det gode Pelissero i Barbaresco. Favorita er en drue, som var tæt på at uddø, da den -som arneis- historisk blev brugt til at blødgøre de hårde tanniner i Barolo og Barbaresco. Da dette stoppede, forsvandt favorita (og arneis), indtil en behjertet sjæl genopdagede den -til glæde for dig! 
     Favorita er meget tæt på vermentino (rolle i Frankrig), dvs. en vin med ren aroma (fersken), god fylde og fine syrer, der gør den meget egnet til mad. Nydes ung. 
      Den fine Pelissero vingård i Barbaresco har 40 år gamle vinstokke på den sydvendte Munfrina skråning i Treiso. En herlig hvidvin, men ikke helt i klasse med den røde Long Now. Men prisen er også lavere.  

Torres Celeste, Ribera del Duero... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Torres' afdeling i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en letbenet Duero, men flot og indbydende! Og en god pris. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen"!'' 2016 fik 93p/100 af den ofte gavmilde James Suckling. 

Klasse 70-100 kr 

August Kesseler Pinot Noir "Daily", kr/fl v 3: 83,33

3 fl: 250, Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 6.oktober

Jeg har rost Kesseler's hvide riesling flere gange. Domænet har svin overalt i Rheingau, men ligger i maleriske Assmannshäusen, rødvinens centrum i det fornemme Rheingau. En god del af vinen kommer nok herfra (om ikke fra Höllenberg) foruden andre parceller. 

       ”Daily August” er lavet som dagligvin, dvs. enkel og ukompliceret med ren frugt (kirsebær? hindbær?) og en middel fylde fuldt af afrundet eftersmag. En herlig vin, som er perfekt ung for sin frugt eller efter 3-4 år for bouquet'en. Ikke helt klasse som de hvide, men stadig rigtig god. 2018 fik 92p/WIneEnthusiast (måske lidt rigeligt).  


Terrunyo 2019 carmenère, Chile... 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktobernormalpris 199,95 

Til 89 et superkøb. Fra Peuma parcel 27 i Cachapoal, hvor Chiles signatur-drue carmenère excellerer. 
2019 Carmenère er i top. 
      5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponeret er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". Også 93p fra Tim Atkin og 90p fra Spectator. 

Cono Sur "20 barrels" rød/hvid... 99,95

Pinot Noir, cabernet-sauvignon eller hvid chardonnay, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 6.oktober

”20 Barrels” var oprindelig den bedste vin fra (godt gættet)... 20 fade! Dvs 6000 flasker. I dag tappes -af pinot’en alene- 100.000 fl/år. Et tegn på, at huset er vokset! Men med 30 millioner fl/år er 20 barrels stadig ”limited production”. Huset har to endnu finere serier end de 20 fade, for mig ikke merprisen værd. Vinene kan matche langt dyrere vin fra Californien (og Frankrig). 

      Pinot noir -er Cono Sur's specialitet fra det kølige Casablanca. Vinen gærer i åbne kar som i Bourgogne, men der er noget mere eg (85% ny fransk eg til 80% af høsten). Robert Parker er begejstret for 2018, som får hele 93p/100.
      Cabernet-sauvignon er også meget flot fra Maipo, magtfuld og lækker. 2017 fik 92p af Parker. Chardonnay fra Casablanca er ret frisk, fyldig og lang, men mangler det sidste for mig. 2018 får dog 91p/Parker. Kender ikke aktuelle årgange af vinene.