Søg i 1200 opslag:

25/11/2022

Irma: Flot hvid Bourgogne, lækker Médoc og Pomerol...

Irma er ikke billigst, men de har godt nok lækre vine, som fktisk er helt rimelige i pris (især sammenlignet med kædens andre varer!).

I denne uge er der to klassisk hvid Bourgogne fra hhv. Pouilly Fuissé og Rully, chardonnay af høj kvalitet til fair pris. Plus en dyr Pomerol, som er umådeligt lækker! Også en flot Médoc fra godt slot i årgang, som nærmer sig modenhed. 

      Plus også spændende syrah fra højt liggende vinmark i Argentina, god Alsace og et topkøb i crémant fra Loire. 

Bedste KØB: Rully "Montmarin" - Pouilly-Fuissé "Gonon VV" - Caronne Sainte-Gemme "l'Orage" - DOW's LBV Port - Deval Crémant de Loire 
Godt KØB: Benjamin Beauregard Pomerol - Cattin Alsace Grand Cru - Landgraf rød/hvid - Paz syrah/hvid sauvignon - Trajone zinfandel  

Pouilly-Fuissé Domaine Gonon "Vieille Vigne"... 129,-

2020bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 30.november

Hvidvinen med det svære navn er en af de mest kendte fra Bourgogne, men du skal ikke vente klasse som god Meursault (men du vil under 200 kr i reglen se vin med meget lidt eller intet at gøre med Meursault). 
      En god Fuissé er sprød og frisk, men ganske fyldig, med ren, neutral aroma og god lang smag, ofte med lidt hyld og kvæde. Denne skal have et lille år i små fade. Et godt domæne, som sælges gennem Boisset. 
      Boisset er ved at opgradere (også tiltrængt) domænevinene, ikke kun Vougeraie, som for mig er for dyr, men også Rodet's Ch. de Mercey.  
      Foto: Pouilly-Fuissé laves omkring den fantastiske klippe, Solutré, som folk i stenalderen jagede mammutter op til toppen af -og udover. Ved foden er fundet rester af tusindvis af dyr.   

Rully "Montmarin"... 129,-

Domaine Chartronbedste KØB + ***** (5/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 30.november
2020. Har drukket denne Bourgogne 3-4 gange -en rigtig god chardonnay med overdådig ren aroma af stenfrugt, middel fylde og god frisk, sprød smag, som hæver sig over billig Meursault, som får mange til at sky Bourgogne...  Montmarin er et godt vinbjerg, ikke 1.Cru, men tæt på. Har ikke set årgang, men både 2018 og 19 har fået ros og 87p/Parker. 2019 fik 88p af dygtige Inside Burgundy. For mig lidt tættere på 90p.  


Caronne Sainte-Gemme "l'Orage", v. 6 fl: 66,50

6 fl: 399, 2016 Haut-Médoc, normalt 129

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 30.november

Caronne er en rigtig god "Bourgeois" med naboer er top-Crus som Gruaud-Larose og Lagrange i St.Julien samt La Tour-Carnet og Camensac, hhv. 2., 3., 4. og 5.Cru Classé. 
      Den gode jord fik i foråret nabo Bernard Magrez til at købe Caronne, så Caronne forsvinder nok helt, da den nye ejer legalt kan lade Caronne blive del af La Tour-Carnet, 4.Cru, som også ejes af Magrez. Lidt trist, men ejer Francois Nony Borie håber dog, at Caronne vil overleve som del af La Tour-Carnet. Men der er mange penge at tjene på at sælge det hele som La Tour-Carnet, som er 2-4 gange dyrere!

       Årgang 2016 er en rigtig god årgang i Médoc, og det smages på l'Orage, som er en slags 2.vin fra Caronne.             
      God dyb farve med let modning, positiv frugt, som er ved at udvikle sig til bouquet med fine noter, afrundet og lang. Formentlig bedre om 2-3 år, i dag mest en rigtig god madvin.  
      Jeg vil hellere drikke denne vin end den normale Caronne, som Irma stadig sælger i årgang 2013, en kedelig vin, da jeg senest smagte den, selvom den står til normalpris på 179.       

      Caronne blev 1900 købt af brødrene Emile og Eugène Borie. Eugène's sønner solgte deres halvpart til Emile og købte først Batailley (5.Cru) og siden Ducru-Beaucaillou (2.Cru). Som dengang ikke var meget dyrere end Caronne. Så jeg forstår godt, hvis Francois Nony Borie, er lidt misundelig på fætrene!

Benjamin de Beauregard, Pomerol... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 30.november

2019 Øko. Pomerol er normalt (alt for) dyr. Men 2019 er meget flot, nok bedre end ældre årgange af 1.vinen. Set i anden webbutik til 335 kr. 
       Beauregard er meget elegant slot, som inspirerede Florence Guggenheim -der havde både smag og (mange) penge- til at opføre en kopi på Long Island (foto: Mille Fleurs).

       Vinen har hidtil været lidt under de bedste, men i 2014 blev det købt af familierne Cathiard (Smith Haut-Lafitte mv) og Moulin (Galeries Lafayette), som har investeret pænt i slottet og ansat dygtig bestyrer. Lavt udbytte, streng udvælgelse, i dag tæt på toppen af Pomerol. 

Théo Cattin Alsace Grand Cru... 99,-

Riesling, pinot gris eller gewurztraminer Alsace

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 30.november

De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. Cattin er mest kendt for Grand Cru Hatschbourg -, der ligger nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. Ret tung jord giver vin med en del syre. Pfingstberg en halv times kørsel mod nord er ny og nok ikke fra eget domæne. 
      Riesling er lækker, tør, rig aroma, ret let, fin syre, god længde. Set i 2019. 2018 fik 92p/WineEnthusiast, 2016 89p/Spectator. 
      Har kun smagt pinot gris i ældre årgang, som var flot, fyldig, rig og lang, med en del restsødme, kun svagt balanceret af lidt syre. Detgælder desværre nok også 2020. 2017 fik 90p/WineEnthusiast. Traminer'en har samme sødme, men også fin rosenaroma. 

Landgraf, rød, hvid, rosé, økologisk, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl. 139, godt KØB + **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 30.november


Rheinhessen. Vælg mellem: 

Riesling er for mig Verdens bedste hvide drue -så meget mere interessant end det meste chardonnay (god Chablis og Bourgogne undtaget).
      Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød, halvtør, dvs. med den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      Riesling Kabinett med let sødme har næsten mere aroma, men altså også en del mere sødme. Perfekt apéritifJeg synes, den er lige så god, og vinen har 5* i både Ekstrabladet og SmagpåVin. 
Rosé er ikke smagt, men jeg tvivler (!). 
Rød Spätburgunder -alias Bourgognes pinot noir, temmelig letbenet, men med god frugt og fin syre. God til lettere retter, seerveret kælderkold.  Men en ok tysk rød til denne pris er sjælden, så den får 5* i stedet for de 3-4*, den fortjener! 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger langt fra floden -inde i landet- og har slet ikke samme ry. 

Paz syrah eller hvid sauvignon, kr/fl v 2: 74,50

2 fl. 149 godt KØB + ***** (5/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 30.november

Burde være guf for den røde syrah, som anses for signatur-druen i Pedernal i Argentina. Måske har den noget af den intense aroma (peber?), som karakteriserer en god Hermitage! Den røde skal være lagret 15 måneder i små egefade, mens også den hvide sauvignon ser lidt eg. 
      Jeg har desværre ikke smagt disse 2 vine, men har store forventninger. Vinene laves i Pedernal, et meget lovende område i bjergene over San Juan nord for Mendoza, Argentina. Her gror vinen i 1350 meters højde med kølige nætter til at opveje de varme dage. 

Zinfandel "Trajone", Puglia, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, godt KØB + *** (3/5)Irma, indtil onsdag 30.november

Irma har også sin del af Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er slet ikke værst og fås til en rigtig god pris. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 

     Vinen leveres af Femar Vini, som du måske har mødt i Brugsen (bl.a. Epicuro og Z-Zinfandel) eller i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. Huset ligger i Frascati nær Rom. 

  •       Til samme pris il Conte, en montepulciano d'Abruzzo, som kuriøst nok er tappet i Sverige af alle steder. 

Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, kr/fl v 6: 66,50

6 fl. 399bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 30.november
En god crémant med ren, positiv aroma, neutral, men sprød, tør, let og med fint brus. Den er for mig bedre end de andre crémant'er fra Irma, Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som i Coops andre kæder fås med anden etiket).Laves omkring Tours af chardonnay, som også er en af druerne til Champagne og i Bourgogne. 

Er 6 fl. for meget, så kan 1-2 af flaskerne evt være Carlo Scala Primtivo di Manduria (6 fl. 399, 4*), so mer en god Puglia. 

DOW's LBV Port... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 26. november
Perfekt til ris à l'amande... Dow's LBV er måske lige en tand bedre end andre LBV'er i samme prisklasse (i Irma er set 2016 med 93p/Wine&Spirits).       
LBV = Late Bottled Vintage, er i navn en Vintage Port tappet senere, dvs efter 4-6 år, ikke efter 2 år. Men i praksis er vinen aldrig samme kvalitet -og denne er slet ikke lavet som Vintage, da den er filtreret. Men stadig rigtig god med rund fylde og rig frugt.
      Irma har meget Burmester, som er god til tawny, mens DOW's måske er lidt bedre for Vintage (og LBV).  

      DOW’s blev grundlagt i Porto i 1798 af Bruno da Silva. I 1877 købte man konkurrenten DOW's, som var bedre kendt, så man fortsatte med navnet Dow's.