Søg i 1200 opslag:

11/11/2022

Stjernevine fra Italien, Sydafrika og Frankrig

Jeg er ganske fornøjet over Brugsens vine i disse uger. Herlig barbera, Barolo og Sagrantino, superbe vine fra Chile og rigtig gode priser på Rhone og nogle af de bedste vine fra Spier i Sydafrika. 

Du kan få både Spier's fine "21 Gables" til pris langt under Sydafrika og de herlige kreative vine 5 og 2 + tør hvid på den moderigtige albariño drue. 

      Læg dertil de to flotte Rhone vine fra Visan og Plan de Dieu plus nogle gode dagligvine fra både Australien og Sydafrika. Desværre har Superbrugsen og Kvickly så mange tilbud, at en del må vente til næste uge!

Bedste KØBFontanafredda rød/hvid/sød Moscato - Sagrantino Montefalco "Campana" - La Mascota rød/hvid/rosé - Spier "Title Deed" - Spier "Creative Block" rød/hvid - Spier 21 Gables pinotage . Terrunyo cabernet-sauvignon + carmenère
Godt KØB: 
Barolo "Santa Vittoria" - Chianti Classico "Storia di Famiglia" - Hardy's Crest rød/hvid/rosé - Marcadis 2019 Lalande de Pomerol - La Fleur-Peilhan Grand Cru St.Émilion - Visan "Obéron" Rhône Villages - Plan de Dieu "Chasse" - Spier Private Collection rød/hvid - Spier "Cape Song" albariño - Rozes 10 år tawny Port

Fontanafredda rød/hvid/sød Moscato.... 50,- 

Rød Barbera d'Alba eller Barbera Organic, hvid Chardonnay, sød Moscato d'Asti frizzante
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 17.november

Jeg holder meget af den røde barbera (Alba), som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, og den aktuelle 2020 er lige så god. 

      Den økologiske barbera er mere frugtig i næse og mund, letløbende i god daglig stil, nydes kælderkold. Den har Piemonte (DOP), og jeg foretrækker dog Alba, selvom den ikke er økologisk. 
      Hvid chardonnay (Langhe DOP) er mere "Cool Climate" end mange: Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. Knap så glad for 2020, men det var nok flasken, for kan se, at dygtige Rydberg i Ekstrabladet har den som Ugens bedste + 5*. 
      Moscato d'Asti er meget frugtig, med fint lille brus, som balancerer sødmen fint. 2021 får 5* i Vinavisen. 

      Alle meget flotte vine til 50 kr, moderne udgaver af klassisk Piemonte!


Jeg så første gang Fontanafredda's sølvfarvede etiket i Carlo Merollis lille vinbutik i Købmagergade i 1970erne og har fulgt den sølvfarvede etiket lige siden. Vinen var sjældent på toppen, så der var mange skuffelser, og Italiensk Vinhus gik også konkurs et par gange, hvor han først mistede Fontanafredda, siden Borgogno -to huse, som 30 år efter deler ejerskab!  

      Det smukke Fontanafredda nær Barolo blev købt i 1858 som jagtslot af Vittorie Emmanuele II, konge af Savoyen, som blev den første konge, da Italien blev til ét land i 1861. Sønnen plantede vin 20 år senere, og Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev en af de største vingårde i Barolo. 

      Siden var vingården i næsten 100 år ejet af Monte dei Paschi di Siena, en af Italiens største banker, sammen med en multinational gigant, før Fontanafredda i 2008 blev overtaget af Oscar Farinetti (f. 1954, foto) og hans partner fra Eataly, blot 6 måneder efter, de havde købt Borgogno. Eataly er en supermarked/restaurant kæde og ses også på bl.a. MSC's krydstogtskibe. Siden er kvaliteten steget.  

Barolo "Santa Vittoria".... 99,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 17.november
2016. Fontanafredda leverer også Santa Vittoria, ej smagt, men lav pris for Barolo i topår fra godt vinhus. 4* af Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Lys med kamfer og røde kirsebær i duften. Fortsætter i smagen med tobak, læder og vaniljenoter. Ganske moden allerede nu med tørre tanniner. Medium koncentration. Krydret afslutning." Ingen charmetrold, men særdeles respektabel efter 6 år. 

Chianti Classico "Storia di Famiglia"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader. Denne Classico er ofte rigtig god, således fik 2017 91p/Falstaff. 
     Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig toskaner vin til de store kæder.

Sagrantino Montefalco "Campana"... 69,-

2014, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november

Kendere i Italien priser de "smukke" tanniner i den ”sakramentale” vin på den ”hellige” drue Sagrantino, men vinen er ikke topsælger! Tanninerne gør vinen superb til mad, og du vil måske give vinen 10* (10 af 5), mens din nabo har tomlen nedad med 0*/5. Vinen har en læderagtig tannisk Barolo’agtig smag, men dog med lidt mere varme.

      Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men slutter med tanniner, som stadig har godt af lidt tid i glasset for at åbne for mere bouquet. Klassisk madvin til f.eks. en tung gryderet, gerne med lidt fedt à la osso buco.

      2014 med Mundus Gold skal være på vej, mens stadig ser jeg mest 2013 med 4* fra Skovenberg i Vinbladet med ordene: "Teglstensrød. Indbydende duft af kirsebær og morbær. Kraftfuld smag af sorte bær med monumentale tanniner, god syre og lang eftersmag. Giv vinen nogle timers luft i karaffel og server den til en god bøf.". En trøst -på vingården Cecchi er årgangen en bidende hård 2018!    

      Vinen laves på den unikke, lokale, lavt ydende drue, Sagrantino, som stort set kun gror i bakkerne mellem Assisi og Perugia lidt syd for Toscana. Vinen lagres et år eller to i store egefade før aftapning.
    Jeg var vildt imponeret, da jeg for 40 år siden første gang i 1981 smagte Sagrantino -aldrig havde jeg oplevet en vin med så kompleks og rig en aroma. Men siden blev jeg mere skeptisk -det er simpelthen en svær vin! Men prøv den til 64,50 -den vil ofte koste 200 kr eller mere.   

      Vinen laves i bjergene lige syd for Assisi, berømt som den hellige Frans' fødeby. Byen er ganske lille, men har mange kirker (bl.a. Frans' domkirke, foto),  der giver byen helt sit eget præg. Vor nuværende pave har taget sit navn fra byens store søn. 
      Digteren Johannes Jørgensen (1866-1956) boede mange år i byen, hvor han blev æresborger. Han blev en af grundlæggerne af symbolismen. 

Flot vin "Syd for Ækvator"

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil 17.november
Rød cabernet-sauvignon eller malbec 2018, hvid chardonnayrosé malbec 2020  

Pris er lav for så god en vin! 2018 Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados, mens 2018 malbec må "nøjes" med 89p i Decanter Rosé laves af malbec, '2019 fik 90p/Descorchados, men den aktuelle årgang er 2020, som dog også er flot med masser af frugt og charme. Nydes nu f.eks. til lun frokost eller en salat. 
      2020 chardonnay (87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto). 


Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 89,-

Bedste KØB ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december, normalpris 199,95 

Med Terrunyo er blandt de bedste 1% af Chiles vine, som kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. Begge har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 
      2016 cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. Rydberg giver 2016 5*, mens Parker svinger sig op på 92p.       
      2019 Carmenère er for mig (og Parker) bedre. 93p/Parker: "The most impressive Carmenere from Concha y Toro, produced from their plot 27 in Peumo in Cachapoal. The grapes reached 14.5% alcohol, but it goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh. The oak is perfectly integrated". 
      Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. Vinene er blandt de bedste fra Concha & Toro (foto), som nok er bedst kendt for billig vin som Sunrise, Casillero del Diablo osv.
 

Hardy's Crest rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, godt KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil 17.november

Hardy's er (desværre) mest kendt for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR" -samt den lidt bedre Hardy's Crest (og 1-2 trin længere oppe William Hardy, som gror i lidt køligere og bedre klima). 

      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, men husker den som uden friskhed og spræl. Men til 33 kr dog et godt køb.  Og trøst dig -med skruelåg og glas er vinen bedre end i plastikpose med pap! Fås også i 3 liter box (139 indtil 31/12),   men jeg går til hver en tid med vin i glas, som både smager bedre og holder længere.  

Spier -sydafrikansk variation!


Spier "Title Deed", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 17.november

Kraftig, med ganske nydelig frugt med bær og krydderi, middel længde med lidt syre. Vinen er et typisk Bordeaux-blend med merlot dominans + cabernet, malbec og petit verdot.  Den hævdes at være lagret 13-17 måneder i eg, men der virker utroligt til denne pris.
      Spier's polerede, kommercielle vine er mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. Denne har lidt mere dybde end den mere daglige Signature -uden at kunne matche Gables og "5" herunder. Men superb til 33 kr! Etiketten er domineret af en bid af dokumentet, der viser, at Spier er grundlagt 1692. Tappet af Globus Vin. 

Spier "Private Collection" rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Sydafrika
Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november
En klasse over de almindelige, en klasse under "Creative Block" og bestemt ikke normalprisen 129,95 værd! Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er enkel, men frugtig, krydret og blød. 

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, økologiskbedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 

Spier "Cape Song" albariño... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december
Endnu en ny vin fra Spier, denne gang på den spanske albariño drue, som gror i selve Stellenbosch. Vinmarken er plantet i 2014 og får meget ros af vingården. Kunne være en herlig aromatisk tør hvid til en elegant fiskeret. Ej smagt, desværre!  

Spier "21 Gables" pinotage, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

Set i 2016. "21 Gables" er en af de bedste fra Coop's sydafrikanske leverandør. Prisen er meget lav (international pris over 200!). 
      Pinotage har 6-7 år bag sig og bør nok nydes nu. Vinen har navn efter de 21 gavle -meget smukke hollandsk inspirerede gavle- der er på bygningen. 2016 fik 93p/Tim Atkin (for 4 år siden), men er også smagt af Rydberg i Ekstrabladet (i 2020): 
      "5*, Kompleks og kompakt duft. Først masser af frugt og bær, siden tannin og tørstof. En stor vin, der sagtens kan ligge nogle år endnu."  2 år er gået, så vinen bør nydes snart. 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 79,-

Rød 5 Bordeaux-blend (5 druer), hvid 2 (sauvignon/semillon), Sydafrika
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

      Tæt på fund til prisen! Rød 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + lidt semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".
     Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier og viser, hvad vingården kan med at levere vine med fine nuancer i duft og smag. 
      Sydafrika lavede sin første vin i 1655, og Spier (1692) er dermed en af landets ældste vingårde. Her er et smukt gammelt hus, hotel mv. Vingården ejes i dag af familien Enthoven, mens vinen laves af den sympatiske Frans K. Smit. Og han har travlt -vingården er vokset voldsomt de senere år, ikke mindst med Coop som kunde (deres web kan også ses på dansk!). Huset ejer 170 hektar vin og får druer fra yderligere 450 hektar, som laves til vin i hypermoderne kælder.  

Klassisk Bordeaux og Rhone!

Côtes du Rhône "Notre Dames"... 45,- 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november

En basis-Rhone, helt ok i 2020, men mindre overbevisende end 2018 og 19! Letbenet, middel frugt, fast rundhed, men uden længde. Vinen har skruelåg, og det hjælper lidt på frugten. 

Visan "Obéron", Rhône Villages... 59,-

økologisk, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november

Set i 2020. En magtfuld, afrundet vin med masser af provencalsk krydderi. Lidt bondsk i sin styrke og varme -meget egnet til en gryderet på en kølig efterårsdag! 
      En vin af grenache og syrah plus sikkert også lidt carignan, som jeg ikke har smagt de seneste par år, men andre har rost den i høje toner. 
      Visan er (som Plan-de-Dieu) en af de relativt nye "Villages" i Rhône, der må sætte sit navn på etiketten -og dermed leve op til krav en smule strengere end for almindelig Rhône, med eller uden "Villages". Vinen gror lidt højere end naboer som Cairanne og Rasteau (og Plan de Dieu), så vinen vil ofte have lidt mere kant -og det klæder den.  

la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november.
Set i 2020. Helt anden klasse end den almindelige "Prestige" herunder. En solid grenache-syrah med nydelig kraft og længde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du bor på Sjælland og er 50+, kan du måske huske en almindelig Plan-de-Dieu Rhône,  tappet i Danmark for Irma. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre! 

Mouton-Cadet, Bordeaux... 69,-

2019, **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november

En vin med behagesyge og kvalitet, selvom den laves i svimlende mængder.   
       Positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. Bordeaux kan levere massevin til rimelig pris (selvom tilbudspris er steget lidt). 2019 har fået guld fra Challenge International. Solgt for et par måneder siden til 59, men det var næsten for lav en pris.

      I min ungdom købte ældre folk ofte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 5-7 gange mere end Cadet'en. I dag får du 40-50 flasker Cadet for én Mouton med efternavnet Rothschild! 

Marcadis 2019, Lalande de Pomerol...  109,-

Godt KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.november
2016 var god (90p/WineEnthusiast), 2018 var bedre (5* i SmagpåVin), og du bliver mere end tilfreds med 2019, som har endog mere frugt og styrke end forgængerne! 
      Rig frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Lige så god som mindre Pomerol. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (se det lidet imponerende slot på foto!), og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade familien, som for nogle år solgte til familien Helfrich, som har tjent en formue på JP Chenet (og billig whisky) -og retter op på fortids synder ved at lave bedre vin (men JP Chenet er for mig ikke værd at drikke).

La Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2019godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 17.november
Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3 år. Ikke helt klasse som Marcadis, stadig god og blødere i stil. Et mærke fra Gessan, ejet af ægteparret Gonzales.

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

Er det ikke samme vin? Sidste år var årets "JulePort" i Brugsen Rozès' Infanta Isabel 10 år, og mig bekendt er "10 år" akkurat samme vin, da Rozès vist nok kun denne 10 årige tawny. Vinen sidste år var god, ikke stor, men med fine nuacneer i duft med lidt nød og frugt, til den søde side, men med lidt alder i duft og smag.