Søg i 1200 opslag:

11/11/2022

En "Bordeaux'sk" Rioja og den ægte vare i topform!

En herlig hvid Bourgogne, en moden, lækker Rioja og en klassisk Bordeaux er højdepunkterne i Føtex, som sammen med Bilka igen har en rigtig god uge. 

Rioja Bordón er grundlagt af rigmand fra Bordeaux (som navnet antyder), og den 10 år gamle Gran Reserva er et lille under i vin med alder, som du ikke ser så ofte. 

      Vil du smage originalen fra Bordeaux, er La Croix des Vignes fra St Estèphe et solidt glas. Men også den hvide Montagny og Champagne Jacquart viser Frankrig fra den gode side! 

I Bilka kan du få et endnu bedre køb i Bordeaux -Pierrière 2019 til blot 50 kr i trækasse. En flot vin, der kan gøre meget St Emilion misundelig! Du skal heller ikke glemme den pålidelige Baron de Ley Rioja og et lille fund i form af Rocca Ventosa (Italien) og Condado de Teón (Spanien). 

Bedste KØB: Rioja Bordón Gran Reserva - Montagny "Burgondie" - Champagne Jacquart brut - La Pierrière 2019 Castillon - Condado de Teon Ribera del Duero - Baron de Ley Rioja Reserva - Rocca Ventosa Abruzzo rød/hvid/rosé
Godt KØB: La Croix des Vignes St Estèphe Kingpin rød/hvid - Righetti Amarone - Tanunda "Triathlon"´

Rioja Bordón, Gran Reserva, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.november

Huset var lidt i krise i 1970erne, men er kommet tilbage i god form, ikke mindst med denne flotte "Gran": Middeldyb farve; åben, ganske rig og indbydende bouquet, toner af bær, nød og eg; middel fyldig, lang -en ganske flot traditionel Rioja. Set i 2011 (ej smagt), som har fået bl.a. 92p/TimAtkin og 93p/Andreas Larsson (sommelier, der blev vinkritiker).       

      Vinen laves de klassiske Rioja druer, 70% tempranillo, 20% graciano og 10% cariñena, druer og vin indkøbt fra alle Riojas regioner. Vinen er lagret 18 måneder i små egefade og en tid på flaske. 

      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en Rioja-folk -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne siden 1920, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Huset har i 40 år været 100% ejet af familien EguizábalEr du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

Montagny "la Burgondie", kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159. Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.november

Lys, ren aroma, lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -bestemt ikke top, men nydelig chardonnay fra Bourgogne tappet af ejerne. Og det er vigtigt i Bourgogne, hvor en meget lille høst i 2021 har presset prisen på Bourgogne ud over al rimelighed. Al vin kan sælges (også den dårlige, som desværre også ses i Danmark). 

      Montagny er en stor blid skråning mellem Côte d’Or og Mâcon, som kan levere vin, som kan være en habil erstatning for Meursault (som ikke fås under 250 og vil ofte koste 400+). Vinen er tappet af kooperativet i Buxy, som er den største lokale dyrker. Set i 2020, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin.

La Croix des Vignes, St Estèphe... 109,-
2017, godt KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 24.november

Mørk, nydelig duft med pæn dybde, middel fylde, god længde, god karakter og bredde i smagen -flot nu, formentlig bedre om 2 år. 2017 er ikke topår, men vinen er god og tappet af en ejer med ambitioner! "Croix des Vignes" kommer fra Lestage-Simon, nabo til St Estèphe (og Sociando Mallet). Vinen kommer fra parcellet Moutinot i St Estèphe. 
       Vingården ledes af danske Merete Larsen (foto), som har været på Lestage i mange år, siden hun forlod Belgrave 5.Cru. Hun leder også det store Cartillon og andre ejendomme i Médocalle ejet af  ”Grands Crus de France”. 

      Et pompøst navn for 10-12 slotte, som ejes af det knap så ansete Grands Chais de France, som har tjent penge på konsumvin som JP Chenet (og Cromwell whisky og det, der er værre). 
      Men ejer Dietrich ønsker måske at ryste det dårlige ry af sig, for han laver faktisk ofte særdeles god vin på de slotte, som familien ejer (også la Baume i Languedoc (som jeg ofte køber i Brugsen). 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.november

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 

      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. 
       Den
hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv’nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Til samme pris tilbyder Føtex Yellow Tail, australsk vin uden større interesse. Den røde shiraz er dog helt ok (men ikke smagt de seneste 1,5 år). 


Amarone Classico, Luigi Righetti.... 109,- 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.november

En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (blot 5,5 g/l). God til prisen, som er ekstremt lav for amarone fra hus i regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk helt ok -for begyndere og os uden for mange penge! 

     Vil du have mere Righetti Amarone, tilbyder Bilka Magnum (150 cl, 199). Så meget Amarone har jeg dog ikke lyst til! 

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 169,-*

*: kræver Føtex-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24. november 

Brut er en god Champagne, som har lidt raffinement, elegance og længde. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag uden for stor dosage (9 g/l restsødme). 
¨      Jeg har gode minder om Jackie, som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 
      Huset har 1800 medlemmer med 2500 hektar vin, og huset leverer op i form af vin til de store huse. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder trods størrelsen et godt ry og får 3* af Juhlin. 

La Pierrière, Castillon, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, 2019 Bordeaux (i trækasse)
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 24.november

En flot Bordeaux i typisk St Émilion stil, dvs. præget af kraft og fylde fra merlot (og 14,5% alkohol), mens smagen er afrundet og pænt lang (nyd nu for frugt eller gem 3-4 år). 91p/WineEnthusiast.       

      I længden bliver du nok lidt træt af trækasser og vil hellere have vinen i pap! Men så skal du til en anden forhandler og betale 100-150 (godt nok med navnet Haut la Pierrière og årgang 2018). Men samme ejer og nok identisk vin, og jeg vil hellere drikke 2019! 
      Slottet ligger på en skråning, der er en forlængelse af St.Émilion, og vinen (80% merlot) ligner. De ældste dele af slottet er fra 1100-tallet og har overlevet bl.a. det berømte slag i nabolaget, hvor den franske konge i 1453 endegyldigt smed England ud af Frankrig efter 100 års krig. Siden 1600 tallet har slottet tilhørt familien Marcillac, som gør det rigtig godt. 

Rocca Ventosa, Abruzzo, kr/fl v 6: 37,-

6 fl 222, rød og rosé Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Bedste KØB + **** (4/5) Bilka, indtil torsdag 17.november

En mørk, fyldig og afrundet vin, men med god friskhed i syren og god frugt -så meget sjovere at drikke end de floder af billig Ripamarone og andre fra Puglia, der hærger supermarkederne. Den lyserøde Cerasuolo er tør og frisk, med lidt frugt, mens den hvide er neutral og tør (men ikke smagt). 
      Druen er montepulciano, som formentlig engang har stjålet navnet fra den smukke by Montepulciano (hvor vinen laves af prugnolo). Tollo er stort kooperativ, ofte med god vin.

Condado de Teón, Ribera del Duero, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, Bedste KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 24.november

Laudrup sælger mest denne vin til supermarkeder (du kan stadig finde den gode crianza til omkring 60 kr i nogle brugser). har ikke smagt denne unge vin, men vil tro, at den også er god -mere frugtig, saftig og ganske charmerende, som en ung Duero vin ofte er. Og så er det en lav pris for Duero! 

Baron de Ley Rioja Reserva... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 24.november
2018 har jeg endnu ikke smagt. Men vil tro, den er lige så god som forgænger 2017 med bl.a. 92p/JamesSuckling, 90p/WineEnthusiast mv. Og så koster den godt 80 kr i Spanien! 
      En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft, afrundet uden at være lad. Ikke det store sus, men jeg har endnu ikke mødt én, der ikke synes om den. Ley er en stor, moderne bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. 

Tanunda "Triathlon", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 24.november
Triathlon er sjove blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon), bedre end Tanundas standardvine: 
Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. Fås også som rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse.
      Tanunda er smukt "slot" i Australiens Barossa, som leverer husets bedste vine. I dag hentes dog vine fra naboområder til mere daglige vine, som bl.a. Triathlon. 

Tofterup Tempranillo, Ribera del Duero... 65,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 24.november

Brødrene Tofterup har fået et fint ry for deres Trenza vine, men har nu udvidet med disse mere daglige vine, som hentes i kældre rundt om i Spanien -omtrent som storebror David (t.v.) gjorde i sine år som vinmager for Hammeken, et af de største dansk-ejede vinhuse- mens lillebror Jonas (t.h.) som eneste dansker har fået en Master of Wine (MW) titel. 
      Selvom huset ligger i Denia nord for Alicante, hentes vinene i andre områder -denne i Ribera del Duero. Har desværre ikke smagt vinen, som dog er blevet rost af andre. Vinen kommer fra gamle vinstokke (80 år, loves der) og får en kølig gæring for at kunne nydes ung. 20% af vinen lagrer i små egefade. Vinen ligner nok Hammekens vin fra samme område (Altamar), som David lavede i flere år.  

Campogiovanni, Brunello di Montalcino... 169,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 24.november
"Johan's Mark" vingården ejes af det gode Chianti-domæne San Felice og leverer flot brunello, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (mere sand i jorden). Husker ikke årgang, men det er formentlig 2016, som er glimrende (94p/Spectator) eller 2017 (knap så god, 90p/WineEnthusiast). 2015 fik 92p/Spectator