Søg i 1200 opslag:

27/04/2023

Spier i top i Coop

Spier har de 2 bedste køb i Brugsen/Coop denne uge med den gode PS og Title Deed, som er bedste køb.

Men ellers er 3 tørre hvide ugens køb i Superbrugsen og Kvickly -hvid sauvignon fra Mud House og Yealand's fra New Zealand (den sidste med kvindelig vinmager af dansk afstamning!) samt Dream fra det mere eksotiske Modova
     Pocas 10 års Port (99) eer også rigtig godt køb, men ellers... 
     4 af mærkerne er tappet i Danmark, mens én vin (mindst) er tappet i andet land end vingården, så måske er kun Sunrise og Yealand's (måske) tappet nær vingården. En bekymrende tendens.
     Jeg håber ikke, det er på med jævne vine som disse, at Coop skal tjene penge igen?

Bedste KØBSpier "Title Deed" - Spier "P.S" grand reserve rød/hvid/rosé - 

Godt KØBYealands sauvignon blanc - Mud House sauvignon blanc - Dream pinot noir/riesling/rosé Moldova - Ligne Noire hvid Cotes de Tarn - Pocas 10 års Port - Tanqueray Gin

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid/rosé... 49,-

Bedste KØB +  **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 11.maj (tappet i Danmark)

Rød Blend er shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage, hvid er chenin blanc og chardonnay, mest Stellenbosch og Swartland, dvs. en klasse over de normale Spier. Den begavede Rydberg giver den **** i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." (2019 i nov.20). Den hvide er kun smagt én gang, tør, frisk og ren, rigtig godt køb.
      Spier er en middelstor vingård, som sælger en masse vin i Danmark, mest på fad. Vinene er i reglen polerede, med egentlig ganske ok -især når prisen er lav som her! 

Spier "Title Deed", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11.maj (tappet i Danmark)

Spier's polerede, kommercielle vine er mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. Denne har lidt mere dybde end den mere daglige Signature -uden at matche PS! Men rigtig meget vin til 33 kr! 
       Kraftig, med ganske nydelig frugt med bær og krydderi, middel længde med lidt syre. Vinen er et typisk Bordeaux-blend med merlot dominans + cabernet, malbec og petit verdot.  Den hævdes at være lagret 13-17 måneder i eg, men der virker utroligt til denne pris
.      Etiketten er domineret af en bid af dokumentet, der viser, at Spier er grundlagt 1692. Tappet af Globus Vin. 

Dream pinot noir/riesling/rosé, Moldova... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11.maj (tappet i Danmark)

Vinene er fra Moldova, dvs. i fredstid blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine. Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry. Vinene er tappet i Danmark og burde være helt ok, ikke mindst den hvide. Den røde pinot noir får 3* af Rydberg i Ekstrabladet: "Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed". 

Yealands sauvignon blanc, Marlborough... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11.maj

Natalie Christensen lyder dansk og er vinmageren bag ugens bedste køb i Brugsen. En klassisk sauvignon fra godt hus i Marlborough på sydøen med  én meget stor mark, som leverer næsten al vinen. For mig en klasse over vinene fra giganterne Accolade (Selaks og Kim Crawford ses hos Salling-gruppen) og Pernod-Ricard's Brancott Estate (i Meny). Vinen var et ganske godt køb til 74 kr, men nu er prisen 59... 

      Set i 2021, lillebror til s1, som fik trophy på IW Challenge's sauvignon smagning foran 20 vine. En vin med klassisk hyld, citrus og frisk græs, god fylde og friskhed, pæn længde, sprødhed. Måske for meget for den del! 
      Grundlægger Peter Yealand gjorde huset til et af de store, private vingårde, før han for knap 10 år siden solgte næsten alle aktier til koncernen Marlborough Lines. Kvaliteten har ikke været helt stabil på det seneste, men sauvignon'en holder stadig. 

      Chefvinmager er i dag Natalie Christensen, som er tipoldebarn en dansker, som fulgte i grundlovsfader (senere biskop) Monrads fodspor efter nederlaget i 1864 og tog den lange rejse til New Zealand, hvor de grundlagde kolonien Dannevirke. 

       Natalie har en bachelor i klassisk musik og master i psykologi, for hun kastede sig over vinen og bl.a. lavede albariño i Spanien og sauvignon på andre gode vingårde i New Zealand, før hun i 2018 overtog jobbet som chefvinmager på Yealands. Hun har været valgt som en af de mest indflydelsesrige kvinder i vinens verden af Drinks Business. 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11.maj (tappet i Endland)

Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Rosé er ok, men for letbenet.    
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men huset ejes af Accolade (også Hardy's, Mondavi mv) og vinen minder til forveksling om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den må du ofte betale 100 kr for (tilmed en officiel latterlig normalpris på 169).      
      Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford.. 

Apothic Dark eller Winemaker's Blend .... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11.maj - California

Foretrækker PS øverst! Har kun smagt Dark, som vil tiltale mange med sin sødmefulde duft og kødfulde smag, selv RipAmarone-fans. Apothic laves af Gallo, USAs største vinfirma, og har navn efter apotek! Vinene er blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. Vinene kommer formentlig fra det varme Central Valley omkring Modesto, som mest leverer konsumvine. 

     Men stadig ok vin og vil slet ikke betale 40 kr ere for 1000 Stories rød/hvid med deres lagring i whisky fad. Bourbon og vin hører ikke sammen! 

Ligne Noire hvid Cotes de Tarn. kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99. Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 11.maj
Har ikke smagt denne vin, men den lyder lovende fra udenlandske kommentatorer. Tør, frisk, med god frugt. Formentlig fra Gaillac lidt nord for Carcassonne, hvor klimaet er rimeligt køligt. 

Sunrise rød/hvid/rosé... 35,-
Godt KØB + ** (2/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 11.maj 

Hvis du ikke vil ofr mere på vin, er disse ikke værst. Rosé er ganske ok, tør, mens den røde kræver mad -ret grøn i næsen (umodne druer), men tør og ren i smagen. Hvid aldrig smagt. Laves af Concha & Toro, men vinen er slet ikke klasse med Casillero del Diablo. 

Pocas 10 års tawny Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 11.maj
En rigtig god tawny, som jeg generelt foretrækker for Burmester, Feist, Calen og andre. Ikke smagt for nylig, men husker en klassisk tawny farve og rig bouquet med modne nøddeagtige toner og lidt eg og frugt. Pænt lang smag. 
     I udstyr kan Pocas virke lidt fersk og kedelig sammenlignet med de store Portvinshuse, hvor konger, grever og dona'er flokkes på etiketten! Men Pocas er stadig ejet og ledet af familien gennem over 100 år.. 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 115,-

Godt KØB + **** (4/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 11.maj 

En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv). Alt for meget gin holder desværre 37,5% og udtynder enhver cocktail. 
       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres Tanqueyray som mange fancy ginmærker i Skotland -helt ok, da London Gin må destilleres overalt (også i Danmark), blot den er tør. Falstaff giver den 91p/100. 

Zinfandel "Veronia", kr/fl v 6: 41,50
6 fl: 249. *** (3/5), Kvickly og Superbrugsen, indtil torsdag 11.maj (tappet i Danmark)
Californierne kalder Zinfandel for selve Californiens sjæl! Så denne vin er naturligvis ikke fra Californien, men fra Puglia.
       Druen er Puglia's primitivo, som ampelografer siger er identisk med Zinfandel og oprindelig stammer fra Kroatien, hvor den har et navn, der ikke er så let at huske: Crljenak Kaštelanski.         Vinen er meget langt fra klassisk zinfandel: Den er fyldig, men dog let, vag aroma, let sødlig smag med 10g/l restsødme, som skjuler enhver bismag. OK erstatning for cola. Ikke mere. Men prisen er ok. 
      Primitivo giver stærke vine, som mister lidt ved stort udbytte, som her. Farven er nydelig, men duften er neutral uden dybde. En vin for folk, som ikke går op i vin. Skal jeg skrive noget pænt? Ja, den er et alternativ til de kedsommelige amarone kopier, som Puglia også leverer i stor stil.