Søg i 1200 opslag:

16/04/2023

Ugens 20 vintilbud: brus, rosé -og lavere priser!

Hele 3 gange bobler og den første rigtige rosé er et forårstegn. Mens nogle formidable tilbud på bl.a. Bordeaux viser, at priserne er på vej ned efter den kunstigt høje priser under corona og Putins krig. 

Det er bestemt ikke kun mælk. smør og mel, der er steget voldsomt i pris, men også vin. Lidt sært, da mange vinbønder har måttet sætte prisen ned for at komme af med vinen -forbrugere især i Sydeuropa har ikke længere råd til at købe vinen pga krise og nedlukninger af restauranter mv. 
    Men nu er vinene så småt på vej ned i pris -og det kan glæde dig som forbruger.  
    Ja, generelt er ugens vine lave i pris -der er ingen over 100 kr og kun 3 over 70 kr. 
    Alligevel dominerer fransk vin (7 af 20 tilbud), men ellers er vinene jævnt fordelt over alle vigtige vinlande -selv Californien og New Zealand har gode tilbud i denne uge. 

     Hver uge vælger jeg ca. 20 tilbud fra ugens over 100 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge vintilbud fra 30 til 100 kr. 

      Alle vine er tappet nær grostedet, med mindre andet er nævnt.  

Uge 16/23

9 vinkøb under 50 kr

Hardy "V.R.", rød-hvid-rosé... 30,- 

Rød shiraz og cabernet-sauvignon, hvid chardonnay eller rosé, Australia (tappet i England)
** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.april 
VR står for Varietal Range, dvs ikke blends, men vine på én druetype. Behagesyge vine, som ikke gør fortræd, men bestemt ikke udfordrer. De røde er helt ok, dog -og topkøb til denne pris. 

Villa Borghetti rød/hvid/rosé... 35,- 

rød Bardolino eller Puglia, rosé Bardolino Chiaretto, hvid Pinot Grigio, Italien
*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -foretrukket for den middelmådige "La Passo" Puglia (kan få selv en pizza til at døse). 
     Bardolino er ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet rosé Chiaretto
      Den hvid pinot grigio til samme pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. 
    Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. Pasqua er et af de historiske huse ved Verona, som stadig ejes af familien Pasqua. 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

med  Coop-app. Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 27.april

Flasken har skruelåg, som viser hele grenache druens frugt frem (blot tapper husker at halvere mængden af svovl til ved tapning). En letbenet Rhone med styrke nok til en solid gryderet. Tapperen er Andéol Salavert, som få kender. Navnet er et af mange ejet af Gabriel Meffre i Gigondas. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 45,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 21.april

Østrig er in, og det forstås! Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men rigtig god til prisen.      
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.

Cava Marqués de Monistrol, brut, rosé... 45,-

Godt KØB + *** (4/5), Menyindtil onsdag 25.maj

Fås også som Demi-Seco (sød). Den hvide er en simpel standardvin, rimeligt tør, pæn frugt. Ikke smagt rosado. Huset er et af de historiske cava-huse, som i dag ejes af Berberana i Rioja. 

Mantrús Ribera del Duero roble... 45,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 21.april

Familien Ontañon fra Rioja leverer pæne mængder vin under flere etiketter, som Laudrup distribuerer til danske supermarkeder. Huset er mest kendt for Rioja, men har også hus i Ribera del Duero, der bl.a. levereer Rippa Dorii (Bilka og Føtex, p.t. noget højere pris). 
     En rund, kraftig vin med rig frugt og pæn længde, med lille præg af eg ("roble") og god fylde, for mig bedre end standardvinene fra Pagos del Rey (Solis) i Bilka og Irma. En rigtig god pris. 

Peter & Peter rød/hvid, kr/fl v 6: .. 45,83

Riesling Trocken eller Feinherb, Grauburgunder, Mosel - Pinot Noir og rosé, Tyskland

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.april

Gode vine til rigtig god pris! Hvid riesling fra Mosel's "Steillage", enten "Feinherb", halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre, Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. 
    En ny Grauburgunder (Pinot Gris i Alsace, Grigio i Italien) er tær, ren, neutral, men med en friskhed, som især de italienske savner. 
    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, men med typisk hindbæraroma og ret tør, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* i Ekstrabladet + godt køb. Rosé bør jeg også smage, da druerne ret unikt er fra Mosel.  

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279, fås også Rioja hvid og rød (3*), Spanien
**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.april 
Prisen er lige steget med 5 kr/fl, men er stadig rigeligt prisen værd (og lidt til). 

Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien.      
      Faustino er noget med romertal! Den røde V er Reserva, I er Gran Reserva med 2 år i eg og flere år på flaske, mens VII er den helt unge uden eg. Alle er god klassisk Rioja.  

Fontanafredda rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, Barbera d'Alba eller hvid Chardonnay Langhe, Italien
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 27.april 

Moderne vin fra det gammeldagse Piemonte! Jeg holder meget af den røde barbera, som har rig bærfrugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, 2020 var rigtig god og den aktuelle 2021 er nok lige så god. . 
      Hvid chardonnay (Langhe) er uden eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. 2020 fik 5* + ugens bedste køb i Ekstrabladet. I dag forhåbentlig 2021 eller 2022. Druerne købes ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. 


8 vinkøb 50-70 kr

Southbank sauvignon blanc... 50,- 

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 19.april

En typisk sauvignon med overdådig aroma af sød frugt, urt, passion og solbær. Frugten går igen i smag, som balanceres af sprød syre.
    Ikke det store sus -men en god vin til superpris. Vinen er lige så god som langt dyrere vin fra de 2 giganter, Constellation (bl.a. Selaks, Kim Crawford osv) og franske Pernod-Ricard (Brancott mv), der leverer 75% af al vin fra New Zealand.
      Vinen kommer fra Yealandset af de største i Marlborough, det største område på New Zealand, med hele 1500 hektar vin. Vinmager Natalie Christensen er efterkommer efter en dansk oldefar, som fulgte i grundlovsfader Monrads fodspor til det den anden side af Jorden efter nederlaget i 1864. De grundlagde bl.a. kolonien Dannevirke syd for Hawke's Bay opkaldt efter den gamle vold, som i dag ligger i Sydslesvig.

Pasqua, Valpolicella Ripasso... 50,- 

Superiore, **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Storebror til Borghetti (til 35). Pasqua er ok familiehus specialiseret i disse vine. God ripasso med åben frugt og pæn fylde uden sødme. Kommerciel og nydelig. Og særdeles lav pris! 

2 fl: 110. **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.april

Frankrig er verdensmester i pink, og det smages i denne vin fra stort kooperativ nær Carcassonne. Flasken er flot, vinen er ung (2021, måske er 2022 på vej?), er vellavet, tør, frugtig (bær, jordbær) og med lige en snert af syre til at give friskhed. En rigtig god vin til en salat -og måske moules frites?

Clay Creek rød/hvid... 59,-

rød Zinfandel Old Vine, hvid Viognier, Lodi California
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.april

     Jeg har kun smagt den røde én gang, men husker den som typisk fuldblods zinfandel i den mere blidere ende, dvs. styrke og længde, men med det vilde i kontrol! Men svær at slå til 59. 
     Har ikke så meget tillid til den hvide viognier, men giv den en chance -denne drue ses stadig meget sjældent fra Californien. 
     Kender ikke vinen, men familien har lavet vin siden 1924. Så det kan næsten kun være Delicato familien, som leverer store mængder god vin til lav pris, bl.a. HandCraft. 
Clay Creek er blandt de blot 10-15% fra Californien, som rent faktisk er tappet Over There, og det smages i form af mere frugt og bid i eftersmagen -slet ikke ringe, og tæt på fund til 59. 

Viña Zorzal rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119økologisk rød garnacha, hvid chardonnay, rosé, Navarra, Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 26.april 
     Jeg holder meget af denne charmetrold. Og kendere er også begejstret. Set i 2021, som af Parker og lokale Peñin har fået 92p/100, ganske imponerende i denne prisklasse.
Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mangeRosé er rigtig god, med frugt og mere friskhed end mange, men ikke topkøb. 
     Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Vinen er ekstremt vellavet, men laves af yngre vinstokke. 

Crémant Calvet, Brut eller rosé, kr/fl v 2: 59,50 

2 fl: 119, *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 27.april

Bordeaux. Ganske ok brus til mere end ok pris! Og så er etiketten flot. Den hvide har en ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden af Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er måske endog bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Monteil d'Arsac, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Årgang ikke nævnt, men 90-91-92p fra 3 kritikere tyder på 2015, dvs. en vin på vej mod modenhed, men stadig med 1-3 år endnu, før toppen er nået! I så fald et toptilbud i klassisk Bordeaux, da vinen før har været solgt til 120-150 kr. 
    Forvent en fyldig men ganske elegant vin, måske stadig lidt lukket, hvor bouquet'en er begyndt at strømme op af glasset, pæn længde og vis finesse.
      Slottet ligger i MargauxFar West på grænsen til de store skove og har derfor "kun" betegnelsen Haut-Médoc. Det smukke slot har en spændende historie, som strækker sig tilbage til 1100-tallet. Slottet fik sit navn fra familien d'Arsac, der var gift ind i familien Montaigne (og var ven med filosoffen). En senere ejer var Ségur, tidens mest berømte slotsejer. 

Bourgogne Côte Chalonnaise "Signé"... 69,-

Pinot Noir eller Chardonnay "Signé", Frankrig

**** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Bourgogne er stadig en særdeles kostbar vin, så disse to vine er tæt på fund til prisen! En rimelig stor høst i 2022 har givet priserne en brat opbremsning. Jeg har endda set rimelige priser i vinterens løb. Gudskelov for alle os, der elsker pinot!  
      Syd for den 50 km lang højderyg -Côte d'Or- ligger Côte Chalonnaise, hvor du finder bl.a. Mercurey og Montagny (hvor bynavn kun pryder hvid, mens den røde sælges som Côte Chalonnaise). Det lokale kooperativ i Montagny leverer disse vine. Den hvide er lækker, rig og indbydende, den røde har god frugt, men er ikke helt i top. Stadig typisk pinot med sin aroma af hindbær, . Kender ikke aktuel årgang, men det blev til 6* i SpritNyt feb22. Meget lovende! 


3 vinkøb 70-100 kr


Mayerling Crémant d'Alsace brut, kr/fl v 2: 74,50 

2 fl: 149, **** (4/5),  Irmaindtil onsdag 26.april 

Fint brus, indbydende aroma, ren, sprød og pænt dyb, næsten Champagne-agtig; meget let, tør, frisk, og ren, middel længde. 100% pinot blanc, som lagrer mindst 12 måneder på flaske før degorgering. Vinen fik 89p/100 af WineEnthusiast (2019). 
      Irma har stadig denne gode crémant, mens resten af Coop synes at have overgivet sig til giganterne Boisset (Ponnelle, Maison du Crémant mv) og GCF. Bortset fra kvaliteten er der også tradition her! Irma har handlet med kooperativet i Turckheim siden 1970erne -ret unikt (og åbenbart snart slut, suk). 

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 89,- 

cabernet-sauvignon eller pinot noir, øko +  biodynamisk, Chile 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.april

Fra Emiliana's biodynamiske 800 hektar vingård, en selvstændig del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller i ret små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. 

      Cabernet 2018 eller 19 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago. 2017 får 93p/Descorchados, 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg.

      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Den aktuelle 2021 fik 91p/JamesSuckling samt 5* af Rydberg i SpritNyt med ordene: "En del urtede noter i duften. Saftig og let i udtrykket med jordbær, hindbær og strejf vanilje. Imødekommende og næsten som saftevand på den gode måde."

Biscarrats, Lalande de Pomerol... 99,95
2019 øko, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 20.april
2019 er lækkert år, så vent en rund kraftig merlot med indbydende frugt og god længde. Nydes nu for frugt, men vinen lukker ned snart -og så skal den have 3-4 år.       
      Vinen er 2.vin til det smukke Annereaux, et af de ældste slotte i Lalande, som har tilhørt samme slægt siden 1390, en sjælden rekord! 
      Men slottet går i arv gennem kvinderne, så der har været mange ejernavne gennem de 600+ år. I 1820erne hed ejeren Malescot, som også har lagt navn til velkendt 3.Cru i Margaux.
      I dag ledes vingården af Benjamin Hessel. Vingården er i topform og leverer rigtig god vin efter økologiske principper.