Søg i 1200 opslag:

24/04/2023

Ugens vine: Original zinfandel og en stamfader!

Der er meget at vælge mellem i denne uges 18 vinøse topkøb. Der er masser af bobler, god lyserød vin og herlige rødvine, dog ingen supersværvægtere. Der er tilmed vin fra det ellers halvdyre Californien på statens "egen" drue zinfandel + en stamfader fra Europa i form af Plavac, en vin fra Kroatien.  

Du bør med rette stadig være sur over de høje priser på vin. Nogle få priser er sat ned nogle få varer som mælk og smør (men ikke nok!). Og egentlig beset burde vinen falde mest i pris. 

     Vinslottene i Sydeuropa har svært ved at slippe af med vinen på et hjemmemarked, hvor mange ikke længere har råd til at købe den gode vin. Så du kan få billig vin i Frankrig og Spanien. Men mon ikke vi får gldæe af det snart? 

     Men indtil da må du nøjes med at at nærlæse dette opslag...      Og her er gode køb, bl.a. den "grønne" Aveleda fra Portugal (både som hvid og rosé) til blot 35 (Netto), ok brus til 45 og god crémant til 60 og 70 kr. Blandt de røde er der god Fleurie (90 i Meny) og den altid pålidelige 100% Grenache (50 i 365discount) og Trapiche Oak Cask (40 i Netto). 

     Hermed 18 tilbud fra ugens over 100 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge vintilbud fra 30 til 90 kr. 

      Alle vine er tappet nær grostedet, med mindre andet er nævnt.  

Uge 17/23

8 vinkøb under 50 kr

Hardy "V.R.", rød-hvid-rosé... 30,- 

Rød shiraz og cabernet-sauvignon, hvid chardonnay eller rosé, Australia (tappet i England)
** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.april 
VR står for Varietal Range, dvs ikke blends, men vine på én druetype. Behagesyge vine, som ikke gør fortræd, men bestemt ikke udfordrer. De røde er helt ok, dog -og topkøb til denne pris. 

 

Aveleda Vinho Verde hvid/rosé... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 28.april

Hvid er lys, let og superfrisk med diskret brus i smagen. Lidt spinkel aroma, til den tørre side uden at være tør, ren, med lille snert af brus -Portugal's grønne vin er altid værd at smage, og denne er ingen undtagelse, lys og let også i alkohol (9,5%) -og superkøb. Nye årgange har fået meget ros, bl.a. 88p/WineEnthusiast til 2021. 
     Rosé "Fonte" er tør, let, sprød og frisk med diskret, men dog mærkbar frugt. Nydelig madvin eller til glas i utide. Vinen laves af de klassiske røde "Verde" druer, bl.a. Azal og trincadeiro og touriga nacional, som også bruges til Portvin (lidt længere oppe ad Douro floden). 
     Aveleda er et smukt slot og en stor vingård, men dissse begge vine kommer nok fra druer købt udefra! Ejer Sogrape startede med Aveleda, men blev med Mateus Rosé og Portugals suverænt største hus.

O-Organic, rød/hvid/rosé... 39,- 

økogodt KØB + *** (3/5), 365discountindtil onsdag 26.april

Den hvide sauvignon er glimrende, tør, frugtig, ren og sprød -sådan i stil med New Zealand, blot lidt blidere. Rosé på cabernet og syrah er god, tør og frugtig, tør, men med frugtsødme og syre. Den røde carmenère har jeg ikke så stor tillid til. Billig carmenère er næsten aldrig god. Vil tro, at vinen ligner Adobe Organic, som sælges i Coop's andre butikker. 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

med  Coop-app. Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 27.april

Flasken har skruelåg, som kan få hele grenache druens frugt frem (blot tapper husker at halvere mængden af svovl til ved tapning). En letbenet Rhone med styrke nok til en solid gryderet. Tapperen er Andéol Salavert, som få kender. Navnet er et af mange ejet af Gabriel Meffre i Gigondas. 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 40,-
Bedste KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 28.april


Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre, lidt under "Pure" i kvalitet. 
Malbec, en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados, '19 89p/Falstaff. Cabernet ligner, men er lidt mere krydret, som jeg huskeer det. 
Chardonnay -ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 
     Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos i stilen, dvs. indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.

Cava Marqués de Monistrol, brut, rosé... 45,-

Godt KØB + *** (4/5), Menyindtil onsdag 25.maj

Fås også som Demi-Seco (sød). Den hvide er en simpel standardvin, rimeligt tør, pæn frugt. Ikke smagt rosado. Huset er et af de historiske cava-huse, som i dag ejes af Berberana i Rioja. 

Plavac Mali "Winemaker's", Kroatien... 49,-

Godt KØB + ***/**** (3-4/5), Lidlsøndag 23/4-lørdag 29/4

Lidl tilbyder med mellemrum anderledes vine, somf.eks. denne vin fra Kroatien i serien "Winemaker's", del af tema om varer fra Balkan. 
     Har ikke smagt denne Plavac Mali, men vent en fast, middelfyldig vin med duft af peber og krydderi. 
     I mange år mente kyndige vinfolk med den celebre vinmager Mike Grgich (udødeliggjort i "Bottle Shock" om Paris smagningen 1976) i spidsen, at Plavac var identisk med Californien's "egen" zinfandel. De ligner hinanden meget, men i dag ved vi at zinfandel er plavac + dobrovic, som til sammen bærer navnet Crljenak Kaštelanski. Så ved du det! Kun lidt sværere at udtale end zinfandel eller primitivo. Som altså oprindelig kommer fra Kroatien! 

Fontanafredda rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, Barbera d'Alba eller hvid Chardonnay Langhe, Italien
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 27.april 

Moderne vin fra det gammeldagse Piemonte! Jeg holder meget af den røde barbera, som har rig bærfrugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, 2020 var rigtig god og den aktuelle 2021 er nok lige så god. . 
      Hvid chardonnay (Langhe) er uden eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. 2020 fik 5* + ugens bedste køb i Ekstrabladet. I dag forhåbentlig 2021 eller 2022. Druerne købes ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. 


7 vinkøb 50-70 kr


100% Grenache "Detective", Sydfrankrig... 50,-

**** (4/5)365discountindtil onsdag 26.april

Druen grenache er en favorit, og jeg elsker Sydfrankrig. Smagt én gang sidste sommer. Vinen er stærk (15%), sympatisk, krydret frugt, enkel, men sympatisk Rhone-type, mangler lidt dybde. Men flot til 50. 

Krems, BZ rød, GV hvid, kr/fl v 2: 54,50

    • 2 fl: 109, GV Grüner Veltliner, rød BZ Blauer Zweigelt, 2021/22 Østrig 
      Bedste KØB + **** (4/5),  Irma, indtil onsdag 26.april 

      Den hvide er bedst! GV grøn veltliner viser, hvad denne drue kan. God aroma, tør, let og frisk -rigtig god madvin uden dybde eller andre dikkedarer. 2021 fik 5* og godt køb i Ekstrabladet. Den røde BZ (blauer Zweigelt)  også god, tør, middelfyldig med ligefrem frugt i duft og smag (kun smagt i 2019). Begge bør nydes unge, inden for 2-3 år. . 
            Krems ved Donau ligger en times kørsel fra Wien på vejen mod Salzburg og München. Hjertet i byen er Stein (foto), en ægte perle med gamle huse, som det er en fornøjelse at slentre rundt. Uden for byen ligger Winzer Krems, lidt af en fabrik med 1200 hektar vin, de færreste i det fine Kremstal. Men vi er stadig i den gode (køligere) del af Østrig, perfekt til hvidvin. 
            Madens Verden: rød og hvid er begge egnet til det meste, fra lagret skinke over krydret tapas til ost og suppe. 


Clay Creek rød/hvid... 59,-

rød Zinfandel Old Vine, hvid Viognier, Lodi California
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.april

     Jeg har kun smagt den røde én gang, men husker den som typisk fuldblods zinfandel i den mere blidere ende, dvs. styrke og længde, men med det vilde i kontrol! Men svær at slå til 59. 
     Har ikke så meget tillid til den hvide viognier, men giv den en chance -denne drue ses stadig meget sjældent fra Californien. 
     Kender ikke vinen, men familien har lavet vin siden 1924. Så det kan næsten kun være Delicato familien, som leverer store mængder god vin til lav pris, bl.a. HandCraft. 
Clay Creek er blandt de blot 10-15% fra Californien, som rent faktisk er tappet Over There, og det smages i form af mere frugt og bid i eftersmagen -slet ikke ringe, og tæt på fund til 59. 

Viña Zorzal rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119økologisk rød garnacha, hvid chardonnay, rosé, Navarra, Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 26.april 
     Jeg holder meget af denne charmetrold. Og kendere er også begejstret. Set i 2021, som af Parker og lokale Peñin har fået 92p/100, ganske imponerende i denne prisklasse.
Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mangeRosé er rigtig god, med frugt og mere friskhed end mange, men ikke topkøb. 
     Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Vinen er ekstremt vellavet, men laves af yngre vinstokke. 

Crémant Calvet, Brut eller rosé, kr/fl v 2: 59,50 

2 fl: 119, *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 27.april

Bordeaux. Ganske ok brus til mere end ok pris! Og så er etiketten flot. Den hvide har en ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden af Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er måske endog bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Domaine St Jean de la Cavalière Rosé... 59,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 27.april.
En nydelig rosé med god frugt, tør og ren trods bærsødme. Meget anvendelig ikke mindst til et glas i utide eller en salat. 
   Domænet skal stamme tilbage til tempelherrernes dage (o. 1300), men er dog supermoderne og ligger i bakkerne nord for Béziers på vej mod Pezenas. Det ejes af ungt ægtepar, der arbejder sammen med vinkøbmanden Grignon om eksport og ikke midnst det meget stilige udstyr. 

Cremant "Maison du Crémant", kr/fl v 2: 69,50 

2 fl. 139, Bourgogne Brut eller Brut rosé
Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 26.april

En nydelig crémant, som tilmed nu sælges billigere end i flere år. Et godt valg til en konfirmation! Bestemt ikke top, men Bourgogne er (med rette eller urette) en kostbar vin, og til 69,50 er vi tæt på fund til prisen! 
Jeg har ikke smagt denne crémant, men mon ikke den minder slående om Moillard (Coop), Francois Martenot (Føtex) og andre mærker ejet af giganten GCF. Så vent en tør, frisk og let aromatisk cremant med pæn længde og lige en lillebitte sødme til sidst, som afrunder vinen. 

3 vinkøb 70-100 kr

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 89,- 

cabernet-sauvignon eller pinot noir, øko +  biodynamisk, Chile 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 27.april

Fra Emiliana's biodynamiske 800 hektar vingård, en selvstændig del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller i ret små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. 

      Cabernet 2018 eller 19 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago. 2017 får 93p/Descorchados, 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg.

      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Den aktuelle 2021 fik 91p/JamesSuckling samt 5* af Rydberg i SpritNyt med ordene: "En del urtede noter i duften. Saftig og let i udtrykket med jordbær, hindbær og strejf vanilje. Imødekommende og næsten som saftevand på den gode måde."

Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais... 89,95

**** (4/5) Meny, indtil torsdag 27.april

Fleurie er nok den mest mondæne (og kostbare) af Beaujolais' 10 Crus, også ofte den bedste. Madone er et særligt vinbjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Du skal forvente en meget frugtig (hindbær) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. 2021 var testvinder med 5* i Vinbladet. 2021 er herlig nu, men med 2-3 år mere på flaske får du en mere fløjlsagtig vin med rig bouquet. Serveres kælderkold. Vinen tilbydes af forskellige websider til 99-149 kr (med prismatch!)

Barbaresco ”Magno”... 89,95
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 27.april

Italien. Senest smagt i 2005 (!), men andre har rost 2019. Men Sansilvestro er specialist i Piemonte -godt nabo i naboen Barolo- og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset.