Søg i 1200 opslag:

23/04/2023

Lyse vine til forårsmiddagen...

Meny fortsætter med vine til forår og sommer med god franske rosé -og en herlig Fleurie, der bør være en perfekt ledsager til frokost eller let middag. 

Vi ser desværre -stadig- alt for lidt Beaujolais på hylderne. Priserne på god Beaujolais -og Fleurie er en af de bedste- er stadig rimelige. Det smukke område er del af Bourgogne, hvor du let kan komme af med 200+ kr for, hvad de lokale kalder en dagligvin! 
      Men det danske forår er også noget med regn og kulde -perfekt til Barbaresco, som er en lidt blidere udgave af Barolo. Magno er ung, men egentlig nydelig allerede.  

Bedste KØB: - 
Godt KØB: Fleurie "Madone" - Barbaresco "Magno"  St Jean de la Cavalière Rosé - Amours de Haut-Gléon - Brancott Sauvignon Blanc

Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais... 89,95

Godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 27.april

Fleurie er den mest mondæne (og i reglen kostbare) af Beaujolais' 10 Crus, og ofte den bedste. Madone er et særligt vinbjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Vinen gror op ad skråningen helt op til 450 meters højde.  
     Du skal forvente en meget frugtig aroma  (hindbær osv) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. 2021 var testvinder med 5* i Vinbladet. 2021 er herlig nu, men med 2-3 år mere på flaske får du en mere fløjlsagtig vin med rig bouquet. Serveres kælderkold.  
      Vinen er tappet af det store hus Boutinot, som henter vinen hos mindre lokale huse og engang var specialiseret i at levere (god, ikke stor) vin til engelske kæder. Vinen tilbydes af forskellige websider til 99-149 kr (med prismatch!). 

Domaine St Jean de la Cavalière Rosé... 59,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 27.april.
En nydelig rosé med god frugt, tør og ren trods bærsødme. Meget anvendelig ikke mindst til et glas i utide eller en salat. 
   Domænet skal stamme tilbage til tempelherrernes dage (ca. 1300), men er i dag supermoderne og ligger nord for Béziers på vej i bakkerne omkring Pezenas. Det ejes af ungt ægtepar, der arbejder sammen med vinkøbmanden Grignon om eksport og ikke mindst det meget stilige udstyr. 

Les Amours du Haut-Gléon rosé... 59,95

Sydfrankrig, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 30.juni

Vinn kan ligne sidste uges Haut-Vol i Meny, som laves af samme Foncalieu. Endnu en god rosé fra Frankrig (det må være irriterende for Spanien, Italien, Østrig og resten af verden, at de har så svært ved at lave rosé så god som de franske!
     Normalprisen (129,95) er opskruet. Selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 65 dkk + tax).  
     Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!  
      Meny skriver, at vinen kommer fra det smukke slot Haut-Gléon i hjertet af Corbières (foto). Næppe helt korrekt, for vinen kommer fra kooperativet Foncalieu, som ejer slottet Haut-Gléon. Slottet har i øvrigt også hotel, som ser rigtig hyggeligt ud (har desværre ikke haft lejligheden).

Brancott Sauvignon Blanc... 59,95

New Zealand, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 27.april.

Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt med let sødme, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk trods en lille restsødme i slutningen. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Og i det lys er vinen faktisk god og et godt køb. Kenderne er delte -2020 fik 89p/Spectator, men kun 85p/WineEnthusiast (som ikke var vild med sødmen). 
      Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien. 

Barbaresco ”Magno”... 89,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 27.april.

Senest smagt i 2005 (!), men flere har rost 2019. Men Sansilvestro har er specialist i Piemonte og sælger modsat mange naboer ikke vin fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en vin medkarakter og interesse og en flot bouquet efter en halv time i glasset.