Søg i 1200 opslag:

01/04/2023

God Amarone og Bordeaux til lav pris!

En god Amarone, en siciliansk Due Normanni og topkøb i Rioja er ugens bedste bud fra Danmarks 4 discount kæder. 

Selvom Fakta er lukket, seer jeg vinøst set ikke meget til afløser 365Discount. Denne uge har én vin fundet vej til VINKENDER, mens rivalerne Netto og Rema1000 har 4 vine -hver- og Lidl 3. Hvad sker der med Coop? 

     Pasqua er i dag ikke så god som i gamle dage, men min hukommelse er måske rosenrød. Men Rema1000's Amarone er stadig helt ok -og lidt af et fund til 99. Men jeg foretrækker langt Due Normanni -de to normannere- fra Sicilien, som er en herlig vin oven på de sødladne Puglia vine! 

     Frankrig vil også være med. Lidl har en meget lovende Lescat 2020 fra Bourg, mens Netto byder ind med en crémant fra Lichine -alias Calvet- men dette navn bruges til Chablis'en. Sær! . 

Bedste KØB: Frontera Chile rød/hvid - Pasqua Amarone - Faustino I Gran Reserva -  Lescat Cotes de Bourg 
Godt KØBDue Normanni Sicilia - LYV rosé/hvid - Calvet "Chablis" - Alexis Lichine Crémant Bordeaux - Cimarosa Merlot Chile/California - Barbera "Antica Cascina"
 

Frontera Chile rød/hvid... 29,- 

Bedste KØB + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 5.april
Lillebror til Casillero del Diablo og i samme stil, blot uden eg. Rød cabernet er bedst, positiv frugt, fylde med lidt frugt til at dæmpe syren. Merlot ikke smagt, men kan se, at 2020 har fået guld i Berlin. Chardonnay ganske god, ren aroma, tør smag. Sjovere end Gallo herunder! 

Pasqua Amarone Valpolicella... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 8.april

God styrke, men stadig i en relativt elegant udgave (letbenet vil fanatikere sige), som jeg egentlig kan lide. Kan gemmes et år eller to.
      Pasqua er et af de historiske huse nær Verona by og stadig ejet af familien Pasqua. De er vokset ganske voldsomt de senere år -husker dem, da det var Skjold Burne, der solgte vinene. I dag laves omkring 14 millioner flasker om året (mest pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha) -og så amarone og ripasso, som er de faste vine. Ikke mindst amaronen får generelt gode karakterer, f.eks. 92p/100 til ældre år som 2017 fra både Falstaff og WineEnthusiast. 
      Huset er et besøg værd, hvis du en dag alligevel er til opera i arenaen i Verona! Rundt om kælderen -ganske flot- er der en smuk park.
Til samme pris også Barolo "Araldica" (99, 4*), ej smagt, desværre. 

Due Normanni, Terre Siciliane... 99,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil  lørdag 26/11

Vinen udvælges af Amka og Angelo Rocca sammen med den levende danske vinmager-legende Peter Vinding-Diers
      Peter har i 17 år boet med hustruen Susie på Montecarrubo på Sicilien syd for Etna, hvor han laver små mængder vin + er konsulent på en masse vin, mest for det store familiehus Angelo Rocca
      Et blend af syrah med cabernet og merlot, som skal være lagret i fade, som Peter har fået fra sin nevø Peter "Pingus" Sisseck.  
      Dybt farvet vin med rig duft, pæn dybde og frugt, middel fylde, bestemt ingen supervin, men stor velsmag. 

      Navnet? "To normannere" -måske er Peter den ene, og den anden kan være Karsten Søndergaard, en af ejerne af Amka, der importerer vinen. Eller også to af de normannere på Sicilien, som på bud fra Paven slog maurerne hjem fra Sicilien i Korstogs-årene. 
      Foto: Min dom kan være påvirket af, at jeg for mange år siden boede nogle uger hos Peter Vinding-Diers på slottet Rahoul i Bordeaux, og siden har besøgt Peter på Montecarrubo. Peters entusiasme og viden om vin har siden inspireret mig dybt. 
      Læs også hans veloplagte erindringer, "En håndfuld oliven og et glas Vin". som viser den kreativitet og begavelse (og humor), som præger Peter. 
      Bogen har forord af en endnu en legende, Hugh Johnson, og korrektur af Peters niece, Alberte Winding, som heller ikke er et ukendt navn (hendes "Lyse Nætter" blev i covid-årene  en landeplage!). 

     Til samme pris Don Rudolfo (99, 4*), også fra Sicilien med bidrag fra både Angelo Rocca (tapper), Peter og Amka. Forskellen? Aner det ikke. 

Hyot, Castillon Bordeaux... 85,- 
**** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 8.april

Temmelig høj pris for discount butik, prisen værd, men bestemt ikke mere. Hyot er et udmærket slot, der ejes af den dynamiske familie Aubert, der ejer en lang række ejendomme mest i Castillon øst for St.Émilion, men også i selve St.Émilion og i Entre-deux-Mers. Har kun smagt ældre årgange, der var fyldige runde med åben frugt i en typisk merlot stil. 

LYV rosé/hvid, Frankrig... 60,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 7.april

LYV har været solgt lidt for dyrt, op mod 100 kr. Men her er god pris -og en flot rosé med den smukke, facetterede flaske. En nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Tappet på en smuk flaske -med glasprop- som for et par år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Netto, indtil fredag 7.april

Set i 2011. Vinen er ofte på tilbud, men værd at købe (den koster 16-18€ i Spanien, ca. 120-135 kr). Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år, heraf dog kun 2-4 år på flaske. Dvs. vinen bliver nok bedre med 2-4 år mere på flaske. 
      Den sære flaske med det gyselige støv og overflødige trådnet roses altid i smagninger, senest blev netop 2009 testvinder med 6*/6 i Ekstrabladet og fik også 93p/Guía Peñin. 2010 er på vej, og den er lige så god (også 93p/Peñin + 91p/Spectator) -imponerende til så lav pris! Faustino I skiller sig ud ved ikke blot at være tappet i området -Rioja- men på "Propriedad" -på selve vingården- i Òyon i Alavesa nær Logroño.

Calvet "Chablis"... 99,-

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 7.april

Du skal generelt købe Chablis, tappet af bonden selv -eller af kælder i området. Så jeg har haft tvivl om denne vin. Calvet e et gammelt hus i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis- som tilmed er ejet af giganten GCF -med hovedkvarter i det nordligste Alsace -andre 500-600 km fra Chablis. 
     Ikke lovende! Men GCF ejer faktisk vinhus i Chablis, hvor vinen er tappet, så måske skal du give denne vin en chance... Prisen er lav for Chablis. 

   

Cremant Alexis Lichine, Bordeaux ... 60,- 

Brut hvid/rosé, godt KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 7.april

En nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 

      Alexis Lichine var en ikonisk sælger af Bordeaux, som grundlagde sit eget firma, som i dag kun er et navn (af mange) ejet af GCF, familien Helfrich i Alsace. Så vinen ligner stærkt Dulong (Irma), Calvet (Føtex/Bilka), Louis Eschenauer, Cruse og andre crémant fra Bordeaux.

Lescat, Cotes de Bourg... 49,-

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, søndag 2/4-mandag 10/4

2020. Bestemt ikke i toppen af det gode Bourg, men stadig en rigtig god Bordeaux i topåret 2020. Vent en frugtig, fast vin med afrundet fylde og pæn lang smag -flot madvin nu og de kommende 3-4 år. Vinen har fået en guldmedalje. Vinen er tappet i hjembyen, måske endda på slottet, selvom det er svært at se. 

Cimarosa Merlot, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199, Chile eller California  (tappet i Tyskland)
Godt KØB + ** (2/5), Lidl, søndag 2/4-mandag 10/4

Til prisen en ok merlot med god, simpel  frugt, ret let, afrundet og uden det let vegetative grønne præg, som skæmmer en del Chile vin. Den californiske udgave af druen virker mere ligegyldig.  


Barbera "Antica Cascina", kr/fl v 6: 44,83

6 fl: 269. Godt KØB + ** (2/5), Lidl, tirsdag 4/4-mandag 10/4 

En nydelig barbera, god bærduft med lidt kirsebær og krydderi, middel fylde, fast, middelfyldig smag., For mig mangler vinen lidt kant og friskhed. Passer til en gryderet, paëlla mv. Servér kælderkold. 

Aalborg "Fad" akvavit ... 89,-

** (2/5), Rema1000, indtil lørdag 8.april
En snaps til den, der ikke kan lide snaps. De 37,5% alkohol kan ikke skræmme, og snapsen har en svag aroma og smag af rom, da snapsen skal have lagret 4 måneder (!) i fade, som indeholder en smule gammel rom. Så hellere en rød Aalborg til 69-75 kr!