Søg i 1200 opslag:

20/04/2023

Brus til forårets fester!

Champagne, crémant, prosecco eller moscato -udvalget er stort til de mange fester, som holdes i de lyse og lune (håb!) aftener her i foråret. Og Bilka har et par gode bud. 

Jeg er ikke faldet pladask for nogle af vinene, men Calvet crémant (59,50 v 2) er helt ok, når du alligevel er ude og købe stort ind. 

     Den bedste vin er San Felice's fine Grigio Riserva (89), mens det bedste køb er Montgras' De Vine serie fra Chile, som er rigtig god til den lave pris (6 fl. 199). 

Bedste KØB: Calvet crémant - Grigio Chianti Classico Riserva - MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé 
Godt KØB: Champagne Louis Balincourt - Montagny "Burgondie" - Johnie Walker Black Label "12 år"

Crémant Calvet, Brut eller rosé, kr/fl v 2: 59,50 

2 fl: 119, bedste KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 27.april

Bordeaux. Foretrækker "Maison" fra Bourgogne i Irma, men denne er ok til mere end ok pris! Og så er etiketten flot. Den hvide har ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden af Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er måske endog bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 
      Calvet kom til Bordeaux i 1870 for at sælge vin fra Rhone, især Hermitage, til andre vinhuse. Det var helt legalt at blande lidt Hermitage og de store Bordeaux-vine -og det gjorde dem bedre, mente køberne.  
      Calvet blev et rigt hus, men siden gik det tilbage, og i 2007 blev navnet købt af GCF fra Alsace. Firmaet har også etiketter som Dulong (Irma), Lestissac (Coop), Alexis Lichine (Netto), og Louis Eschenauer (Vinmedmere). Så formentlig er Netto's Lichine crémant identisk med Irmas Dulong og Calvet. Men synes Calvet-etiketten er flottest!   

Champagne Louis Balincourt.. 199,-

1.Cru Brut, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Jeg har ikke smagt dette ret nye mærke, som tilhører Meyblum, et dynamisk hus i Alsace. Huset har 150 år bag sig, men først for alvor er dukket op i de senere år med vin og alkohol fra hele Frankrig -og på nu også Champagne. Huset har ikke domæne, så vinen laves af indkøbt 1.Cru vin og druer. Men desværre ikke smagt. Men kan se, at en anden cuvée har fået pæne noter i SpritNyt, som en Champagne i en frugtig, blød stil. 

Prosecco "le Arche" hvid/rosé... 55,-

Spumante, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Ok vin til ok pris -men den kunne købes til 40 kr i efteråret! Og ikke så god som Calvet herover. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. Fås også som rosé (samme vin med lille smule rød tilsat). Måske lidt sødere, men håber det ikke. 
      Prosecco er ved at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. 

Canti Moscato spumante, kr/fl v 2: 44,50 

2 fl: 89, *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 27.april

En rigtig "børne-Champagne", som er en slags Pepsi med lidt alkohol! Og så den bærfrugt, som gør sødmen til at holde ud. For mig er Canti mest konsumvin, er gigafirma, mest kendt for totalt ligegyldig vin, men denne er ikke værst. Men foretrækker Prosecco herover (eller crémant som Calvet). 

Fresca Moscato frizzante pink/hvid... 25,-

Godt KØB + ** (2/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Prisen er mistænkeligt lav, vinen ikke smagt, men vover alligevel: du går ikke fejl af moscatoens rige bæraroma og sødme, som knap holdes i skak af lidt brus (frizzante, ikke fuldt brus). Den er akkurat lige så italiensk som vergine olivenolien. Olien er i reglen fra Spanien, og det eer denne moscato også -der er en masse moscato omkring València. 

Men også superb Chianti

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Solgt til 69 sidste år, men selv til 89 er vinen et superkøb, lige klassen over den almindelige San Felice (som dog til 49 i Føtex indtil påske  var et superkøb). Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. P.t. 2019 med 92p/Spectator. 

     Grigio Riserva er en af Sallings gamle favoritter og forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har dog godt af 3-4 år på flaske. 

       Parker's Monica Larner kalder Grigio et af Italiens "ultimativt bedste køb", selvom prisen i USA er $ 27 (170 kr + moms). Normalprisen i Danmark er 149.

      San Felice er et stort domæne i den sydlige del af Classico området, som ejes af  forsikringsgiganten Allianz. Her er også luksushotel og gode restauranter. Men især en flot kælder med rigtig god vin. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren,  2016 fik 93p/Parker, 2015 3 glas i Gambero Rosso. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17 

Chile, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 4.maj

Reserva er ét trin op fra bunden, men meget langt fra toppen. "De Vine" er rigtig god til prisen, men ikke mere -du skal købe Amaral og "Day One" for at få noget særligt -altså når de er på tilbud! 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Montagny "la Burgondie"... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Lys, ren aroma, lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -bestemt ikke top, men nydelig chardonnay fra Bourgogne tappet af ejerne. Og det er vigtigt i Bourgogne, som er et ret lille område især for topvin. Al vin kan sælges (også den dårlige, som desværre også ses i Danmark). 

      Montagny kan levere hvid chardonnay, som kan være en habil erstatning for de stadig dyrere Meursault vine. 

     Vinen laves godt 15-20 km syd for Meursault på en stor blid skråning mellem Côte d’Or og Mâcon. Vinen er tappet af kooperativet i Buxy, som er den største lokale dyrker. Set i 2021, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin.

Aimone rød/hvid/rosé, 6 fl: 299,-

** (2/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Endnu en syditaliensk Rip'amarone, dvs. stærk, men let i smag, let sødlig -en vin ikke ulig Grande Alberone, ikke så sært, da de tappes i samme kælder. Bilka henter den hos Taster Wine, som får den fra IWB, Italiens største vinhus (120 mill. fl/år). Jeg skal være meget diplomatisk, når jeg udtaler mig om denne vin, som nok ligner vinen herunder:  

     Du kan også 1Uno "appassimento" på 300 cl box (99, 2*). Ikke så god som på glasflaske (6 f. 229) i Føtex, men billigere. Men lige så trist. 


Johnie Walker Black Label "12 år"... 169,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 4.maj


Mærket var så stort for 50 år siden, at mange rynkede på næsen ad den -til fordel for Chivas Regal! Ikke mig, for den sorte Johnie var også dengang bedst -og et fund til 159. 

     Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible.

Bacardi 7 år Añejo Rom (169, 4*, Bilka) er en rigtig god rom fra Cuba, som rent faktisk er lagret i 7 år (modsat solera rom, hvor et par dråber er hhv. 15 og 23 år, resten 3-4 år!). Ganske elegant. 91p/Falstaff.