Søg i 1200 opslag:

18/04/2023

Pink forår i Meny + flot riesling

På denne smukke forårsdag er træerne ved at skifte farve, og så dukker de lyserøde vine op på hylderne. Irma har traditionelt været først ude (suk!), men i dag er det Meny. 
Men det passer jo godt med reklamen, hvor Meny opfordrer kunderne i Irma til at lægge sine æg i en anden kurv -gerne inden Irma-hønen lukker og slukker i lysreklamen ved søerne i København. 

Meny har i et par år solgt bl.a. Kylie Minogue's smukke flaske (og ok vin!), men i denne uge er det Haut-Vol, der er bedste køb (55 v 2). 

      Men den bedste vin er Biscarrats Lalande de Pomerol, som i 2019 er en forrygende Bordeaux til en beskeden pris (99,95). Samt en billig, men ok cava Monistrol til konfirmationsfesten (45).  

     Og så eer der jo Peter & Peter fra Mosel, som til en rimelig pris leverer ægte "Steillage" riesling samt også en Mosel Graubugunder og pinot noir til særdeles rimelig pris (45,83 v 6). 

Bedste KØBHaut Vol rosé - Biscarrats Lalande Pomerol - Peter & Peter rød/hvid
Godt KØB: Jas des Vignes Alpes de Provence - Princes Cotes du Rhone rød/hvid - 

Cava Marqués de Monistrol brut

2 fl: 110. Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.april

Frankrig er verdensmester i pink, og det smages i denne vin fra stort kooperativ nær Carcassonne. Flasken er flot, vinen er ung (2021, måske er 2022 på vej?), vellavet, tør, frugtig (bær, jordbær) og med lige en snert af syre til at give friskhed. En rigtig god vin til en salat -og måske moules frites, selv i den skrappe udgave med Roquefort suppe. 

Jas des Vignes, Alpes de Provence... 69,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.april

Vi er i det øvre Provence omkring Manosque (Pierrevert), og det giver vinen (grenache og carignan) mere nerve og friskhed. 2021 var godt år. Ikke smagt, men hargenerelt tillid til vinene fra Ravoire, som i al diskretion leverer god, snarere end stor vin. Flot flaske! 

 

Kylie Minogue Rosé, Frankrig... 69,95
*** (3/5), Meny, indtil torsdag 20.april

Årgangen skal være 2020, som er god, men uden den friskhed som 2021 (eller 2022), derfor kun 3*. 
      Kylie Minogue er den seneste kendis rosé. Kylie Minogue er med 80 mill. albums den bedst sælgende australske kunstner nogensinde! Jeg kender hende dog mest fra hendes udgave af Carole King's "Loco-Motion", men jeg er også i den alder, hvor man ikke kan få kredit i bankerne!
      Midt under covid lukningen lancerede hun i 2020 en serie vine, hvor denne er bedst kendt. En pink fra Sydfrankrig, ikke Australien, lavet for det britiske firma Benchmark. De andre vine er bl.a. prosecco fra Italien og cava fra Spanien. Plus et par fra hjemlandet Australien. 
       Pink er ikke smagt, men har fået 5* i JP. Lige dele grenache, cinsault og carignan fra Sydfrankrig. 2019 fik 89p med nydelige noter om blomst og sprød friskhed. På web er årgangen 2020, men gå efter 2021/22, hvis de er i butik. Flot flaske! 

2019 øko, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 20.april

2019 er lækkert år, så vent en rund kraftig merlot med indbydende frugt og god længde. Nydes nu for frugt, men vinen lukker nok ned snart -og så skal den have 3-4 år.       
      Vinen er 2.vin til det smukke Annereaux, et af de ældste slotte i Lalande, som har tilhørt samme slægt siden 1390, en sjælden rekord!  Men slottet går i arv gennem kvinderne, så der har været mange ejernavne gennem de 600+ år. I 1820erne hed ejeren Malescot, som også har lagt navn til velkendt 3.Cru i Margaux.
      I dag hedder ejeren Hessel, og sønnen Benjamin Hessel, leder Annereaux. Vingården er i topform og leverer rigtig god vin efter økologiske principper. 
     Selve slottet er smukt, men Annereaux har også et andet slot -Chateau des Insectes, hvor der opdrættes insekter, som bruges til at bekæmpe skadelige insekter som led i den økologiske drift (foto). Har smagt vinen jævnligt i mange år, men kun ganske få gange, siden vinen for 10 år siden blev certificeret økologisk. 

Peter & Peter rød/hvid, kr/fl v 6: 45,83

6 fl: 275. Riesling Trocken eller Feinherb, Grauburgunder, Mosel - Pinot Noir og rosé, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.april

Gode vine til rigtig god pris! Hvid riesling fra Mosel's "Steillage", enten "Feinherb", halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre, Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. 

    En ny Grauburgunder (Pinot Gris i Alsace, Grigio i Italien) er tær, ren, neutral, men med en friskhed, som især de italienske savner. 

    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, men med typisk hindbæraroma og ret tør, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* i Ekstrabladet + godt køb. Rosé bør jeg også smage, da druerne ret unikt er fra Mosel.         

    Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 
      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som leverer store mængder vine til alle kæderne. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 

Cellier des Princes, Rhone rød/hvid... 59,95

Cotes du Rhone rød Grande Reserve, hvid Sélection

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.april

Kooperativet Cellier des Princes leverer mange gange mere ydmyg Rhone som denne -moderne, fyldig vellavet rød på grenache. Slet ikke Chateauneuf -og heller ikke Vaucroze herover!- men en god vin til rimelig pris. Også ganske frisk tør hvid. 

Meny tilbyder også husets daglige Triporteur rød landvin (49,95, 3*). Slet ikke ringe i 2020, men giver gerne 10 kr mere for Rhine-vinen. Triporteur  er fransk for ladcykel, som også pryder den charmerende etiket. "Normalprisen" 89,95 er alt for høj. 

Cava Marqués de Monistrol, brut, rosé... 45,-

Godt KØB + *** (4/5), Menyindtil onsdag 25.maj
Fås også som Demi-Seco (sød). Den hvide er en simpel standardvin, rimeligt tør, pæn frugt. Ikke smagt rosado. Huset er et af de historiske cava-huse, som i dag ejes af Berberana i Rioja. 

Pelissero, Barbaresco eller Langhe... 139,95

**** (4/5), Menyindtil onsdag 25.maj

Vinen har fået et gevaldigt Covid-hop, fra 100 kr i 2021 til 140,  40% op i pris. Det er for meget, selv for helt ok vingård som Pelissero.
      Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco er fra den gode 2018 årgang, med en lidt køligere stil. Tør, tannisk, men med god bund og fylde samt attraktiv frugt -tror på den om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 2016 og 17 fik 90p/Spectator. 
     "Long Now" er mix af nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men da 50% barbera blandes i nebbiolo kan vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco. Ca. 15.000 fl/år. 2017 er knap så stor som 2016, men kan nydes ung.