Søg i 1200 opslag:

20/04/2023

God crémant og flot forårsvin i Irma

Igen i denne uge er Irma i top med fine bobler og herlige vine, særdeles egnet til forårets fester. Dvs. lyse, lette vine i alle farver, der giver so en forsmag på sommeren. Der er også sværvægtere blandt de røde, dog! 

Crémant hører sammen med en konfirmation eller anden forårsfest. Bourgogne Maison (69,50 v 2) og Alsace Mayerling (74,50 v 2) er et klassisk valg.

     Blandt de hvide anbefaler jeg Falanghina Dragone (59,50 v 2) fra Napoli og GV Grüner Veltliner (54,50 v 2) fra Østrig lige som sidste uge. For mig en klasse over Jon Josh (Ungarn), Nostros (Chile) og Paz (Argentina). 

     Til gengæld er den røde Paz syrah fra Argentina er fløjlsagtig og lækker, ikke klasse som Clos de Los Siete, men bedre køb. Men på en lys sommeraften vil jeg egentlig foretrække den formidable Zorzal garnacha (59,50 v 2) eller BZ -Blauer Zweigelt forkortet!- fra Østrig (54,50 v 2). 

     Irma kan stadig, hvis din Irma (suk) endnu ikke er lukket. Coop har lige offentliggjort et elendigt regnskab, men synes, bestyrelsen burde se indad i stedet for i panik at lukke Irma totalt. Synes de burde lade 4-5 butikker overleve for her at have en kæde med mere kvalitet (omtrent som Salling har varehuset af samme navn i Århus). 

Bedste KØB: Cremant "Maison" Bourgogne - GV Veltliner + BZ zweigelt - Viña Zorzal rød/hvid/rosé - Falanghina "Rocca del Dragone" - Campillo Rioja rød/hvid/rosé 
Godt KØB: Paz syrah + hvid sauvignon - Mayerling Crémant d'Alsace - Neleman rød/hvid - Nostros Reserva rød/hvid - Exhib Cap d'Agde rosé - Clos de los Siete - Coyam Chile

Cremant "Maison du Crémant", kr/fl v 2: 69,50 

2 fl. 139, Bourgogne Brut eller Brut rosé
Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 26.april

En nydelig crémant, som tilmed nu sælges billigere end i flere år. Et godt valg til en konfirmation! Bestemt ikke top, men Bourgogne er (med rette eller urette) en kostbar vin, og til 69,50 er vi tæt på fund til prisen! 
Jeg har ikke smagt denne crémant, men mon ikke den minder slående om Moillard (Coop), Francois Martenot (Føtex) og andre mærker ejet af giganten GCF. Så vent en tør, frisk og let aromatisk cremant med pæn længde og lige en lillebitte sødme til sidst, som afrunder vinen. 


Mayerling Crémant d'Alsace brut, kr/fl v 2: 74,50 

2 fl: 149, godt KØB + **** (4/5),  Irmaindtil onsdag 26.april 

Fint brus, indbydende aroma, ren, sprød og pænt dyb, næsten Champagne-agtig; meget let, tør, frisk, og ren, middel længde. 100% pinot blanc, som lagrer mindst 12 måneder på flaske før degorgering. Vinen fik 89p/100 af WineEnthusiast (2019). 
        Bortset fra kvaliteten er der også tradition her! Irma har handlet med kooperativet i Turckheim siden 1970erne -ret unikt (og åbenbart snart slut, suk), for resten af Coop får mest deres Alsace mv fra giganten GCF. 
      Kooperativet er vokset ud af den lille, maleriske by Turckheim, og det meste riesling og crémant laves i dag i kælder i det nordlige Alsace, som har et lidt køligere klima, som passer til crémant. Derfor er kvaliteten mere end ok.  

Paz syrah eller hvid sauvignon, kr/fl v 2: 74,50

2 fl. 149 godt KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 26.april

Vinene laves i Pedernal, et meget lovende område i bjergene over San Juan nord for Mendoza, Argentina. Her gror vinen i 1350 meters højde med kølige nætter til at opveje de varme dage. Her er der ro og fred ("Paz"). 
      Guf for den røde syrah, som er signatur-druen. Kun smagt én gang -god frugt, lidt peber, fyldig, men ren og ligefrem -ikke i klasse med god Hermitage, men stadig god.Den røde skal være lagret 15 måneder i små egefade, mens også den hvide sauvignon ser lidt eg. 

      Vinene laves af det store Moras hus, som ejer hele 1100 hektar i San Juan og Mendoza og leverer op mod 10 millioner liter vin/år. I Danmark kender vi mest de lidt mere ordinære Finca las Moras (Fakta, godt køb) og Intocables (Brugsen), hvor en ellers god frugt spoleres lidt af lagring i Bourbon whisky fade. Paz er en af husets finere vine. 

    • Krems, BZ rød, GV hvid, kr/fl v 2: 54,50

      2 fl: 109GV Grüner Veltliner, rød BZ Blauer Zweigelt, 2021/22 Østrig 
      Bedste KØB + **** (4/5),  Irmaindtil onsdag 26.april 

      Den hvide er bedst! GV grøn veltliner viser, hvad denne drue kan. God aroma, tør, let og frisk -rigtig god madvin uden dybde eller andre dikkedarer. 2021 fik 5* og godt køb i Ekstrabladet. Den røde BZ (blauer Zweigelt)  også god, tør, middelfyldig med ligefrem frugt i duft og smag (kun smagt i 2019). Begge bør nok nydes inden for 2-4 år. . 
            Krems ved Donau ligger en times kørsel fra Wien på vejen mod Salzburg og München. Hjertet i byen er Stein (foto), en ægte perle med gamle huse, som det er en fornøjelse at slentre rundt. Uden for byen ligger Winzer Krems, lidt af en fabrik med 1200 hektar vin, de færreste i det fine Kremstal. Men vi er stadig i den gode (køligere) del af Østrig, perfekt til hvidvin. 
            Madens Verden: både rød og hvid er egnet til stort set alle retter, fra lagret skinke over krydret tapas til ost og suppe. 

      • Viña Zorzal rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 59,50

        2 fl 119økologisk rød garnacha, hvid chardonnay, rosé, Navarra, Spanien
        Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 26.april 

        Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mangeRosé er rigtig god, med frugt og mere friskhed end mange, men ikke topkøb. 

             Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Vinen er ekstremt vellavet, men laves af yngre vinstokke. 
             Jeg holder meget af denne charmetrold. Og kendere er også begejstret. Både Parker og lokale Peñin har givet både 2021 og 2020 92p/100, ganske imponerende i denne prisklasse.

        Falanghina "Rocca del Dragone", kr/fl v 2: 59,50

        2 fl 119, bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 26.april 

        Vinen gror i Campania omkring Vesuv (foto) og er en af mine hvide favoritter fra Italien, hvis hvide ellers ofte skuffer. 
             Jeg har endnu aldrig smagt en dårlig Falanghina, som altid er rigt frugtig med noter af blomst og melon, ganske fyldig med fin syre. Har ikke smagt denne, men tror på den -ikke mindst pga skruelåget, som bevarer frugten perfekt.      
             Druen har 2000+ år bag sig og blev nok drukket i Pompeii i dagene før vulkanudbruddet! For den gror næsten udelukkende i Campania omkring Sonnio, Amalfi osv -det antikke Falerno (et synonym for druen). Den ses også på Sardinien og Abruzzo, men de fleste af blot 400 hektar er omkring Napoli og Vesuv. 

             Vinen laves af Orion, et ungt firma i Norditalien, som har skabt sig en formue på designede vine fra Syditalien som Wanted, men nu også laver mere seriøse vine som denne (deres Aglianico med samme etiket skal også være ganske god). En lille del (15%) af vinen skal være gæret i ny fransk eg.

      • Nostros Reserva, rød/hvid... 45,- 

        rød Cabernet-sauvignon, Pinot Noir, hvid Chardonnay, Chile
        Godt KØB + *** (3/5),  Irmaindtil onsdag 26.april 

      • Kun smagt få af vinene, men kender dem fra 365Discont under navnet Indomita, som er moderhuset. Har mest tillid til cabernet og chardonnay, mens pinot nok er lige letbenet nok, men ok som dagligvin. 
                Indomita (foto) er et flot vinhus tæt på Stillehavet i Casablanca. Her er klimaet ret køligt, og tågen vælter ind fra det kolde Stillehav om morgenen. Derfor er regionen et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier à la chardonnay og pinot. Disse vine er dog tæt på basisvine, så jeg stoler mere  
    • Jon Josh chardonnay hvid eller rosé, kr/fl v 6: 40,-

      • 6 fl. 240*** (3/5), Irma, indtil onsdag 26.april (tappet i Tyskland)

      Har kun smagt den hvide, som er letbenet, men ret sprød og ok uden dikkedarer. Ingen får mig til at sige noget pænt  om styret i Ungarn, men landet er et historisk vinland med stort potentiale (køligt/tørt klima), selvom man historisk har levet af at sælge sødlig/vammel vin til Rusland. Men denne er mere moderne. Den lyserøde er 99% chardonnay plus (ren magi!) 1% rødvin på druen Dornfelder. 

    • Campillo Rioja rød/hvid/rosé... 69,-

      Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 26.april 

      Campillo var en af de første "slotsvine", hvor vinen kommer fra eget 50 hektar domæne i det fine Laguardia i Rioja Alavesa (tæt på Glorioso, som også ses i Irma). 
           Familien Faustino (dem med I, V og VII, sære etiketter og støvede flasker) opførte en meget smuk kælder (1988) med udsigt til Sonsierra bjergene, der beskytter området mod de kolde vinde fra nord  (foto).  
           Den røde er klassisk tempranillo, dvs. fast, kraftig, god mineralitet, men også ganske behagelig og lang smag. Nye årgange får pæn ros i guiderne. 
           Den hvide er egegæret viura med lidt chardonnay -en smagssag (og ikke min smag)! Rosé på garnacha er ikke smagt. Den hvide fås også som verdejo og albariño -måske ikke typiske Rioja druer, men langt mere interessante vine efter min smag. 

    • Neleman rød/hvid... 59,-
    • øko, rød Tempranillo-Monastréll, hvid viura-moscatel, Spanien
    • Godt KØB + *** (3/5), Irma, gælder indtil onsdag 24. november 

      Hollænderen Derrick Neleman købte for nogle år siden et nedlagt kooperativ i Casas del Rey, en lille by i Utiel-Requena, som i dag er bolig for blot 30 borgere. Han har også en anden kælder i den sydlige del af València området og leverer en lang række vine  lavet på moderne vis, bl.a. denne. En fyldig, men afrundet og brugervenlig vin, som ikke afskrækker. Men ikke topkøb.  Hvid ikke smagt. 

      • Exhib, Cap d'Agde rosé... 59,-

        Godt KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 26.april 

        Et charmerende navn, etiket og flaske -og passende for en vin fra netop Cap d'Agde, som er ved at afløse St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 
              Bag vinen står nok en smart designer og smart marketing (kvinderne køber vinen, så lad os lave en vin, der appellerer til dem!). Smagt i efteråret: Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks. 
              Selve Cap d'Agde by bestemt ikke særligt flashy, men her er en masse klubber og en nudistferieby. Ligger ved Middelhavet tæt på smukke Sête lige præcis der, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Vinen laves formentlig af et kooperativ, og vinen laves af druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.

      • Clos de los Siete, by Michel Rolland... 119,-

        2019 Valle de Uco, Argentina

        Godt KØB + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 26.april 

        2019 er meget dyb, meget indbydende aroma af mørk frugt og sød eg, magtfuld, men frisk og lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. 2019 får 92p/TimAtkin og 94p/JamesSuckling.      
              100% Michel Rolland: Druerne sorteres 2 gange. Lang kølig maceration før gæring, ingen pumper. 70% får malolaktisk gæring og lagring i små egefade (1/3 nye), resten i tank. Ingen klaring, ingen filtration.   
              Michel Rolland er født i Pomerol, men blev nok den mest indflydelsesrige vinkonsulenter i regionen, med bl.a. Ausone i spidsen. 

        Coyam Bordeaux-blend, øko...  119,-

        Godt KØB + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 26.april 

        Set i 2017, Chile. En diskret etiket for blend fra det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -moden nu og nok et par år frem

              Hele 95p/Descorchados viser, at mange kan lide den (snitpris på Wine-Searcher siger 171 kr worldwide). Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro.