Søg i 1200 opslag:

16/04/2023

Rema1000: Superb fransk vin til laveste pris!

Når du kan få en 90+ p Bordeaux fra godt slot i samme område som en 1.Cru til blot 69, så kom ikke her og påstå, at fransk vin er for dyr! 

Rema1000 holder vinfestival i denne uge med en lang række attraktive vine, hvoraf de bedste køb ses herunder. 

    Monteil d'Arsac er langt det mest attraktive tilbud, en klassisk god Médoc (blot 69 kr) -men husk at give vinen tid i glasset (eller et par år mere). Andre vil foretrække en klassisk Bourgogne fra egnen omkring Montagny (69). 

    Eller måske den flotte Bardos (79) -og til daglig vin en fin lille Villa Borghetti Bardolino til blot 35 kr eller den stærkere Ripasso fra samme familiehus til 50. 

Bedste KØB: Monteil d'Arsac Haut-Médoc - Bourgogne Côte Chalonnaise "Signé" - Villa Borghetti rød/hvid/rosé - Bardos rød/hvid
Godt KØB: Riesling "Roi Dagobert" Alsace - Ripasso Pasqua - El Coto Rioja crianza - Matsu Picaro Toro - Vistaña rød/hvid - Carolina Reserva rød/hvid - Sandhills sauvignon blanc - Cerro do Santo Douro Reserva

Monteil d'Arsac, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Årgang ikke nævnt, men formentlig 2015, da denne har fået  hhv 90-91-92p/100 fra 3 kritikere. Med 7 år bag sig en vin på vej mod modenhed, som nok nås ved 2-3 år mere på flaske. 

     Men uanset årgang et fornemt tilbud på klassisk Bordeaux, som før har været solgt til 120-150 kr. 
    Forvent en fyldig ret elegant vin, nok stadig lidt lukket, men bouquet'en begynder langsomt at strømme op af glasset, pæn længde og vis finesse.
      Det smukke slot ligger i MargauxFar West på grænsen til de store skove og bærer derfor "kun" betegnelsen Haut-Médoc, ikke Margaux.  
     Slottet har en spændende historie, som strækker sig tilbage til 1100-tallet. Slottet fik sit navn fra familien d'Arsac, der var gift ind i familien Montaigne (og var ven med filosoffen). En senere ejer var Ségur, tidens mest berømte slotsejerfamilie.
      I 1800-tallet var d'Arsac den største vingård i hele Médoc. Så kom phylloxera, meldug og andre kriser, og vinstokkene døde ud. Da Margaux fik appellation i 1954, havde slottet ikke én vinstok! 
      Derfor måtte vinen ikke bære navnet Margaux, da vingården blev genplantet i 1990erne. I dag har 42 hektar -tættest på Margaux- ret til at kalde vinen Margaux, mens de resterende 72 hektar fortsat er Haut-Médoc. Vinstokkene er 60% cabernet og 40% merlot. Skulle din vej falde forbi, så har slottet en smuk par med over 40 moderne skulpturer. 

Bourgogne Côte Chalonnaise "Signé"... 69,-

Pinot Noir eller Chardonnay "Signé", Frankrig
Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Bourgogne er stadig en særdeles kostbar vin, så disse to vine er tæt på fund til prisen! En rimelig stor høst i 2022 har givet priserne en brat opbremsning. Jeg har endda set rimelige priser i vinterens løb. Gudskelov for alle os, der elsker pinot!      Syd for den 50 km lang højderyg -Côte d'Or- ligger Côte Chalonnaise, hvor du finder bl.a. Mercurey og Montagny (hvor bynavn kun pryder hvid, mens den røde sælges som Côte Chalonnaise -ét trin over almindelig Bourgogne)
    Det lokale kooperativ i Montagny leverer disse vine. Den hvide er lækker, rig og indbydende, ren aroma, frisk syre, den røde har god frugt, men er ikke helt i top. Men typisk pinot med sin aroma af hindbær, . Kender ikke aktuel årgang, men det blev til 6* i SpritNyt feb22. Meget lovende! 

Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april 

Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace tæt på grænsen til Pfalz i Tyskland, hvor også Laugel, Dietrich og andre mærker i GCF henter deres vin. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er derfor som regel bedre køb. En rigtig god, let frisk  og tør stil, ganske sprød. Fik forrige år 5* af Vinbladet, hvad jeg er ganske enig i. 

Villa Borghetti, rød/hvid/rosé ... 35,- 

rød Bardolino eller Puglia, rosé Bardolino Chiaretto, hvid Pinot Grigio, Italien
Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -foretrukket for den kedsommelige Puglia "La Passo" (kan få selv en pizza til at døse). 
     Bardolino er ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet rosé Chiaretto
      Den hvid pinot grigio til samme pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. 

     Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. Pasqua er et af de historiske huse ved Verona, som stadig ejes af familien Pasqua. De er vokset ganske voldsomt de senere år -husker dem, da det var Skjold Burne, der solgte vinene. I dag laves omkring 14 millioner flasker om året (mest pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha) -og så amarone og ripasso, som er de faste vine.
     Huset er et besøg værd, hvis du en dag tør vove dig til Norditalien! Rundt om kælderen -ganske flot- er der en smuk park.

Pasqua Ripasso... 50,- 

Valpolicella Superiore, Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Samme Pasqua som ovenover, men en af deres traditionelle vine. God ripasso med åben frugt og pæn fylde uden sødme. Kommerciel og nydelig. 

El Coto Rioja crianza... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000 indtil lørdag 22.april

En indbydende og poleret vin, men den smager godt. Meget flot til denne pris. Fås også som hvid og rosé, der er ok til prisen. Tæt på beste køb, men da du kunne få "storebror" Baron de Ley's reserva til 59 (Føtex indtil 8/4), må den nøjes med at være godt køb. 
      Coto ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med Baron de Ley (Bilka og Føtex). Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne og leverer meget vin til pengene.
Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.

Rema1000 tilbyder også SangredeToro rød/hvid/rosé (50, 3*). Den første vin, Torres tappede, den røde et grenache-blend. OK til prisen, men du fortryder, at du ikke købte Reserva udgaven, du kunne få i Brugsen op til jul. Den er bedre.  

Bardos rød/hvid... 79,-

Ribera del Duero crianza eller hvid Rueda verdejo, Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april 

En rigtig god rød Ribera del Duero i den moderne stil -fuld af frugt, styrke og længde, men også med vis elegance og mineralitet takket være højt liggende marker (800+ meter). Desværre kun smagt én gang. 

    Jeg elsker hvid verdejo, især fra Rueda, hvor du kan finde en overdådigt frugtig vin, som forener fylde og god længde med friskhed -ikke let i et varmt land som Spanien. Ikke helt samme klasse som den røde, men den får dog 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 

    Bardos er en ny bodega, som ejes af Vintae, et alias for López de Haro i Rioja (som d´jeg desværre ikke kender så godt). Grundlagt af rig herre i 1999 og ekspanderet voldsomt, bl.a. med køb af Matsu herunder. 

'

Matsu "Picaro", Toro... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april 

Kunne fås til 70 kr i Meny i oktober, og siden er prisen på spansk vin faktisk faldet -derfor ikke topkøb. Matsu er japansk for "venten", og den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet lige siden. Huset har samme ejer som Bardos herover, som for mig er sjovere. Vinen har stor fylde og frugt, men grundlæggende en enkel, men charmerende vin. 
      En sympatisk vin med overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank "sur lie" før tapning. Nyd nu for frugten. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal. 


Carolina "Vistaña", rød/hvid... 29,- 

Rød cabernet-sauvignon og merlothvid chardonnay, rosé, Chile

Godt KØB + ** (2/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Udpræget basisvin, men godt køb til 29. Der er lidt grønt i den røde cabernet, som jeg dog tror mere på end merlot. Hvid chardonnay mangler karakter, men positive noter i smagen. Rosé ej smagt. 

Carolina, Reserva, rød/hvid... 50,- 

Rød pinot noir, cabernet-sauvignon og carmenère, hvid sauvignon og chardonnay, rosé, Chile
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Ikke det store sus, men pinot og hvid sauvignon er rigtig gode til 50 kr. Grundlæggende simple vine, som nydes unge. De røde er lagret i "kontakt med eg", formentlig chips eller egestave i tanken, hvad der er ganske ok for mig. 

Pinot Noir fra kølige Leyda er nok bedst. Middel farve, herlig bærduft (hindbær), let til middel fylde, rund eftersmag med mere frugt. 

Cabernet følger lige efter sammen med carmenèrerig bærduft, let urtet, en snert grønt i carmenère, middel fylde med positiv eftersmag med let tørhed. Forgænger 2019 cabernet fik 87p/WineEnthusiast.

Hvid Sauvignon er tør, aromatisk, let, god syre, mens chardonnay fra Maule er mere neutral. Ikke just topkøb, desværre. Rosé er simpel, men ok, mangler lidt friskhed og aroma. 

      Santa Carolina er et af Chiles historiske firmaer (grundlagt 1875 af Luis Pereira og opkaldt efter hustru Carolina. Huset er med 25 millioner fl/år et af de store, om end markant mindre end Concha y Toro. 

Sandhills Sauvignon Blanc... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Marlborough New Zealand. Kender fortsat ikke leverandøren, men vinen er god, omend ikke så alsidig og forfinet (eller dyr) som de bedste. Men godt køb. Fås også som rosé "Blush" (sauvignon + snert pinot noir), ej smagt. 

Cerro do Santo, Douro Reserva... 79,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

Set i 2015. En slags 2.vin til Pégo, Amka's vingård, lavet af vinmager Wouter Pienaar på lokale druer som touriga nacional, tempranillo, tinta cao mv. 75% lagrer 8 måneder i eg, resten i stål. Har desværre ikke smagt vinen, som lyder spændende -og jeg tror, vinen har haft godt af lagring i7 år. Fik 6*/6 i Ekstrabladet i dec.21: "Jeg ville have gættet på en dyr højrebredsbordeaux, men den er portugisisk, bravo... Klasse!" God portugisisk rød er sjælden, så den får lige ekstra ros af mig også! 

le Bon Negociant rød/hvid... 55,-
rød pinot noir, hvid chardonnay, Sydfrankrig
*** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 22.april

"Den gode Købmand" er et mærke, men sjovt nok ikke fra vinkøbmand, men fra kooperativ! Tilmed et af de gode. 
      Tæt på 4*, men du kan (på tilbud) få Laroche (Coop) og Dissenay (Irma), fra samme område, til lavere pris.  Derfor ikke topkøb.    
    Simpel, men smuk etiket, og vinene er også milde pleasere. Desværre ikke smagt, men kan se, at Skovenborg fra Vinbladet.dk giver den røde 4* med ordene:
     "Rubinrød. Indbydende duft af kirsebær. Behagelig smag af rød bærfrugt med frisk syre. Drikkevenlig sydfransk Pinot Noir med sol i smagen."      
      Som Over There går den røde Bourgogne-drue også sideways i Danmark, hvor den er ved at udradere klassikere som cabernet og merlot. Helt ok med mig, men hindbæraroma og blød styrke kan blive lidt trættende i længden, når vinen som denne kommer fra ret varmt klima ved foden af Pyrenæerne lidt syd for Carcassonne (foto).