Søg i 1200 opslag:

14/04/2023

Føtex: Italien er nr 1 -desværre også for kedelig vin!

Italien er antal flasker vinland nr ét i Danmark, men de store mængder er ikke majestætisk Barolo, fyrig Amaroner eller forfinet, tør Chianti Classico eller Brunello. Heller ikke bestsellere som Ripasso eller hvide som Frascati fra Rom eller Verona's Soave. 

     For de har desværre også 1.pladsen for kedelig vin: Langt det meste italiensk vin i Danmark er billig, sødlig, stærk vin, som hentes af tankvogne i Puglia eller på Sicilien, og køres til Brøndby, hvor vinen tappes på 3 liter boxe eller supertunge flasker. 

     Et eksempel er Føtex' "1Uno" i denne uge. Vinen er helt sikkert teknisk korrekt, men også så kedelig, at jeg bliver helt søvnig af bare at skrive om den! 

     Så de må have lidt PTSD i Italien, for denne type vin fylder godt i statistikken, men en dag finder andre ud af at levere samme sødsuppeagtige vin -blot til lavere pris. Og så rutscher Italien ned ad rangskalaen! 

     Det er begyndt med Stellenhof fra Sydafrika (39,2-3*), som for mig tilmed er et mulehoved bedre end nr 1 Uno... 

     Ellers hviler Føtex hviler ud oven på de sidste ugers flotte tilbud. Bordón fra Rioja (Gran Reserva til 74,50) og Noble House riesling er dog rigtig gode køb. 

Bedste KØB: Rioja Bordón Gran Reserva - Noble House rød/hvid
Godt KØB: Antu syrah - Ripasso Piacentini 

Rioja Bordón, Gran Reserva, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 27.april

Huset var i krise i 1970erne, men er kommet tilbage i god form, ikke mindst med denne flotte "Gran": Middeldyb farve; åben, ganske rig og indbydende bouquet, toner af bær, nød og eg; middel fyldig, lang -en ganske flot traditionel Rioja. Set i 2011 (ej smagt) med bl.a. 92p/TimAtkin og 93p/Andreas Larsson (sommelier, der blev vinkritiker). 

      Vinen laves de klassiske Rioja druer, 70% tempranillo, 20% graciano og 10% cariñena, druer og vin fra alle Riojas regioner. Vinen er lagret 18 måneder i små egefade og en tid på flaske. 

      Huset er grundlagt i Riojas første guldalder i 1890 af  hr Anglade fra Bordeaux -som navnet Bordón antyder: "en Bordeaux-mand"- sammen med vinfolk fra Rioja. 

      Der har ikke været Bordeaux-folk blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Huset har i 40 år været 100% ejet af familien EguizábalEr du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og i 1956 selveste Ernest Hemingway

MontGras "Antu" syrah, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149. syrah eller chardonnay. Også set som cabernet og carmenère, Chile
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 27.april

Antu er rigtig gode vine fra Montgras, som får 88-93p/100 af gode guider (de røde har alle fået 89p/Parker i 2018). Af disse vine laves af hver typisk 50.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2019 og 21 fik 91p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel.  
     Den hvide chardonnay fra Casablanca mangler lidt friskhed og fokus, synes jeg, selvom den kommer fra mark nær havet i Casablanca. Men når Descorchados har givet den 91-92p i nyere år, kommer mine fordomme nok frem (medlem af ABC: Anything But Chardonnay)! 
      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. 
      Montgras er markant mindre end Concha & Toro og Undurraga, men stadig leveres 7 millioner fl/år, en god del fra egne 900 hektar vin. De bedste er vel ikke helt så gode som f.eks. Melchor og andre fra Concha & Toro, men prisen er også lavere!
       Salling gruppen har handlet med huset i 25 år. Jeg er imponeret!  

Ripasso, selection Silvano Piacentini, kr/fl v 6: 56,17

6 fl: 349. Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 27.april

Føtex oplyser en "normalpris" på 126 for denne vin, men den har jeg godt nok aldrig set, men du kunne for et halvt år siden få den til 50 kr.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige vin end de svulmende Rubens'agtige amaroner. Til en solid gryderet en udmærket ledsager -server kælderkold. Føtex oplyser den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (Verona) i spidsen. 

     Jeg foretrækker denne vin for le Arche Amarone (109, 4*), som for mig er lidt for sød, men med ok styrke og aroma. God pris for Amarone. 

Dr Pauly "Noble House" rød/hvid... 39,-

Riesling Trocken (tør) eller medium, rød eller rosé Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 27.april

Fås til akkurat samme pris Netto -men her gælder tilbudet kun en uge. Dr Pauly henter vinene i Rheinhessen langt fra Mosel - men alle Noble House er rigtig gode køb
     En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris. .

Uno "1", Appassimento rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 38,17
Rød nero d'avola Sicilia, hvid og rosé Italien (tappet i Danmark)
** (2/5), Føtex, indtil torsdag 27.april

Et varmt klima + restsødme er dødbringende for smagen af vin, synes jeg. Den røde har 9 g/l restsødme, rosé og hvid  lidt mere. Restsødme generer mig ikke, hvis vinen har nok syre og friskhed, f.eks. i tyske vine, hvor en snert restsødme er ok for mig også i rødvin.

     Har kun smagt Uno én gang -den røde- så jeg er måske lidt partisk. Alt for meget marmelade og slet ikke nok frugt og struktur. Vil ikke ofre penge på den igen.