Søg i 1200 opslag:

28/04/2023

Føtex: Superb Bordeaux med 40% og et fund fra Argentina

Føtex har 40% på fransk vin indtil søndag, og der er 6 vine, som er værd at købe, synes jeg -ikke mindst flot Margaux og en anstændig Médoc. 
Men ugens bedste køb er dog Trapiche's fine Pure vine, som ikke ser eg, men har meget kvalitet til næsten ingen penge. 

Anbefaler i dag normalt ikke Salling's skøre "40%" påfund. Dels er der "skarpe" priser på næsten alle vine -og så er der ikke 40% rabat, og hvorfor aldrig på spansk eller vin fra Argentina, men kun Italien og Spanien. 

     Men både Gravières de Marsac 2019, en formidabel Margaux (137) eller Vieux Gadet, solid Médoc til blot 53,40 er værd at købe. 

     Når du nu alligevel er i Føtex for at få Trapiche Pure, hvor den herlige malbec nu har fået en søster i Pinot Noir fra det kølige Patagonia. 

     Og så er der le Arche fa Italien, hvor en rød Bardolino (og rosé) samt en hvid Garda er herlige forårsvine. 

Bedste KØB: Gravières de Marsac Margaux - Vieux Gadet Médoc -Trapiche Pure rød/hvid/ros´- Baron de Ley Rioja reserva - Le Arche rød/hvid/rosé 

Godt KØBMayne 2019, Pomerol - Auguste Malbec Rhone - Vidal-Fleury Ventoux - Allegrini Amarone

2019 Gravières de Marsac, Margaux ... 137,40*

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil søndag 30.april (* -40% trukket fra)

En rigtig god Margaux til fair pris. Dyb farve,  forfinet duft, men med fylde. P.t. lidt lukket og tør -giv den 2-3 år. Vinen er en af "2.vinene" fra La Tour de Mons og er også kendt som Marsac-Séguineau, som ejes af vinbøndernes egen bank, Crédit Agricole. 120 er latterlig lav pris for god Margaux i dag 

2020 Vieux-Gadet, Médoc... 53,40*

Bedste KØB + **** (4/5), Føtexindtil søndag 30.april (* -40% trukket fra)

Médoc er historisk nok det mest berømte område i Bordeaux, og 2020 lover fremragende -lige så god som 2019 og en tak over 2016 og '18! 

Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med markant tannin, som dog er skjult af frugten. Egentlig god nu til mad -kælderkold- men nok bedre om 2-4 år.  
       At du kan få en (iøvrigt god!) Médoc til denne pris siger mere om krise i Bordeaux end om vinen!
Foto: Slottet ligger i det nordlige Médoc -ca. 13 km fra både Gironde floden og det kolde Atlanterhav, dvs. med ret køligt klima, der kræver topår som 2020 for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og gudskelov ingen mærkbar eg. 

Mayne 2019, Pomerol... 171,-*

Godt KØB + ***** (5/5), Føtexindtil søndag 30.april (* -40% trukket fra)

Prisen har fået 22 kr ekstra op, men stadig et ret godt køb, hvis du vil have Pomerol af anstændig kvalitet. Pomerol er slet ikke kun gudedrik, selvom der i dag er langt mellem ringe vin! 
Mayne er laaaangt fra Pétrus, men du kan få 40+ flasker Mayne til prisen for én Pétrus. Jeg har (endnu) ikke smagt 2019, men den er formentlig bedre end 2014-15-16 og 18, som alle var så gode -og måske bedre- end ældre årgange af Rêve d'Or, som er vingårdens hovedvin. 
      En middelfyldig vin med indbydende rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 
       Ejer Maurice Vigier laver god vin på det nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som endnu ikke har solgt ud til pengestærke fonde eller uforskammet rige mænd, der mangler Pomerol på deres visitkort! Vingården ligger ved siden af Clos René vest for kirken på fotoet, og vinene ligner hinanden. 

Cotes du Rhone Auguste Bessac... 36,-*

2021. Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil søndag 30.april (* -40% trukket fra)

Kan meget godt lide denne Rhone, selvom den er uden store diikkedarer. Pæn frugt, middel fylde, lidt syre, mangler lidt charme -nok bedre om et halvt år. 

Føtex tilbyder også Auguste's bedre vine, Plan de Dieu, Rasteau (71,40 efter rabat), som er ok, men du kan i Coop få for mig bedre vin til lavere pris, når de er på tilbud (f.eks. Chasse Plan de Dieu til ca. 60 og Lirac "Cyprès" til 59). .

Ventoux, Vidal-Fleury... 53,40*

2020. Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil søndag 30.april (* -40% trukket fra)

Ventoux er kendt mere for Tour de France end sin vin, som ligner naboen Rhone, men til lavere pris. Denne vil lidt mere. Check årgang -så helst 2020, undgå ældre årgange som 2017, som jeg dog ikke har set for nylig. Vinen gror på de blide bakker omkring Carpentras. 
     Ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Han fik succes -og købte i sin alderdom huset Vidal! 

Giersberger, Crémant d'Alsace... 65,40

Bedste KØB + **** (4/5), brut, Føtexindtil søndag 30.april (* -40% trukket fra)

Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En meget beskeden sødme runder vinen af -herlig vin til havefesten en sensommeraften. 
      Giersberger er fra Ribeauvillé, det ældste kooperativ i Alsace. Kælderen leverer for mig  meget bedre vin end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, som har flotte etiketter med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Ponnelle, Brucker og andre. Ribeauvillé laver selv sin vin, mens GCF må købe udefra. For mig e Mayerling (omtrent samme pris i Irma en tand bedre, men denne er stadig rigtig god). 


Topkøb fra Argentina og Rioja

Trapiche ”Pure” rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50
6 fl: 249. Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 11.maj 

”Pure” er den rene druevin uden nogen lagring i eg. Vinen lægger vægt på ren moden frugt i duft og smag. Druerne kommer fra rigtig gode områder i Argentina. 
    Rød malbec fra Uco ved foden af det højeste bjerg i Amerika (nord som syd). åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  2021 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2020 og 19 har fået 89/Descorchados, god lokal guide.           
      Den nye Pinot Noir gror mod syd i Patagonia og blev af markedskyndig vinhandler kaldt en ”Bourgogne-dræber”. Vinen er for fersk til disse ord, men svær at slå til prisen. Ret mørk farve, nydelig duft, ikke specielt pinot, men ren, ganske fyldig og blød 
     Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados. 

Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 54,50 

2 fl: 109. Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 11.maj. 

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet.

 Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen. 85% Tempranillo + 10% af den unikke maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
      Set i 2017 (91p/100 fra både Tim Atkin og WineEnthuiast), men uanset årgang en rigtig god årgang. Og så er der nok af vinen -typisk laves 200-300.000 fl/år. 

     Ley er en stor vingård, som skiller sig ud fra de fleste, da alle druer er fra egen vingård. 

     Huset ejer også naboen el Coto (i Rema1000) og Museum i det lidet kendte Cigales, hvor der laves en god Ribera del Duero'agtig vin (set til. 189 for 2 flasker i Føtex). 

Til samme pris Flowing Acres cabernet/chardonnay (2 fl. 109, 3*), en ok basisvin i dansk tapning fra Washington, USA, samt Francois Martenot rød pinot/hvid chardonay (2 fl. 109, 2-3*), sydfransk vin tappet i et velkendt område). 

Le Arche, Bardolino, Garda eller Rossogrande... 39,-

2 fl: 79. Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 11.maj
Der er langt mellem lette vine i danske supermarkeder. Derfor roser jeg som regel enhver Bardolino -den røde har mindre frugt end  de bedste, men er meget behagelig. Fås også som rosé: ret neutral, men tør og ren, mens den hvide garganega (med lidt grigio) -nu med Garda DOP- også er til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske.


Amarone Classico, Luigi Righetti... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 11.maj
En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Og er ikke for sød (blot 5,5 g/l). I top til prisen, som er ekstremt lav for amarone fra hus i regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). 

      Righetti ligger midt i Classico området og ledes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til langt det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.