Søg i 1200 opslag:

15/04/2023

Bilka: Få topvine fra Italien, men her er én...

Du hører til de udvalgte få, som faktisk læser min blog. Du køber italiensk vin som Barolo, Chianti, Brunello og god barbera -og går i en bue uden om navne som Aimone, Alberone, Veronia, Rimarone, Camarone og Amourone, som kan få en mindre vidende vinelsker til at tænke på Ripasso eller Amarone! 

Desværre er 4 flasker af 5 fra Italien i denne stil og har navne som disse (og rigtig mange andre). Italien er vinland nr 1, men desværre med mange vine, som ikke gør det smukke land ære.  

    Du kan dog få en af Italiens gode vine i BilkaGrigio Chianti Riserva (89) med 92p/Spectator. 

     Bilka tager sig en slapper oven på Påsken, men jeg anbefaler også den hvide Montagny Burgondie (89), den spanske Faustino V Rioja Reserva (46,50 v. 6 fl) samt Calvet crémant fra Bordeaux (59,50 v 2 fl). 

Bedste KØB: Il Grigio Classico Riserva
Godt KØB: Montagny "Burgondie" - Faustino V Rioja Reserva - Calvet crémant - Fresca Moscato frizzante pink/hvid - Famous Grouse whisky

 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Solgt til 69 sidste år, men selv til 89 er vinen et superkøb, lige klassen over den almindelige San Felice (som dog til 49 i Føtex indtil påske  var et superkøb). Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. P.t. 2019 med 92p/Spectator. 

     Grigio Riserva er en af Sallings gamle favoritter og forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har dog godt af 3-4 år på flaske. 

       Parker's Monica Larner kalder Grigio et af Italiens "ultimativt bedste køb", selvom prisen i USA er $ 27 (170 kr + moms). Normalprisen i Danmark er 149.

      San Felice er et stort domæne i den sydlige del af Classico området, som ejes af  forsikringsgiganten Allianz. Her er også luksushotel og gode restauranter. Men især en flot kælder med rigtig god vin. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren,  2016 fik 93p/Parker, 2015 3 glas i Gambero Rosso. 

Montagny "la Burgondie"... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Lys, ren aroma, lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -bestemt ikke top, men nydelig chardonnay fra Bourgogne tappet af ejerne. Og det er vigtigt i Bourgogne, som er et ret lille område især for topvin. Al vin kan sælges (også den dårlige, som desværre også ses i Danmark). 

      Montagny kan levere hvid chardonnay, som kan være en habil erstatning for de stadig dyrere Meursault vine. 

     Vinen laves godt 15-20 km syd for Meursault på en stor blid skråning mellem Côte d’Or og Mâcon. Vinen er tappet af kooperativet i Buxy, som er den største lokale dyrker. Set i 2021, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin.

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279, fås også Rioja hvid og rød (3*), Spanien
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20.april

Prisen er lige steget med 5 kr/fl, men er stadig rigeligt prisen værd (og lidt til). 
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien.      
      Faustino er noget med romertal! Den røde V er Reserva, I er Gran Reserva med 2 år i eg og flere år på flaske, mens VII er den helt unge uden eg. Alle er god klassisk Rioja.  

Crémant Calvet, Brut eller rosé, kr/fl v 2: 59,50 

2 fl: 119, godt KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 27.april

Bordeaux. Ganske ok brus til mere end ok pris! Og så er etiketten flot. Den hvide har en ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden af Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er måske endog bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 
      Historien om Calvet er næsten bedre end vinen: Den første Calvet kom til Bordeaux i 1870 for at sælge især Hermitage, som var populær hos mange vinhuse, som mente at Bordeaux ville smage bedre med lidt Hermitage blandet i vinen. Det var legalt dengang, men fortsatte vist også, da det blev forbudt!  
      Calvet blev et vigtigt hus, som også ekspanderer med vinhus i Bourgogne. Efter nogle slemme år blev navnet i 2007 købt af GCF gruppen. GCF har også etiketter som Dulong (Irma), Alexis Lichine (Netto), og Louis Eschenauer (Vinmedmere). Så formentlig er Netto's Lichine crémant identisk med Irmas Dulong og denne vin. Men synes Calvet-etiketten er flottere!   

Aimone rød/hvid/rosé, 6 fl: 299,-

** (2/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Endnu en syditaliensk Rip'amarone, dvs. stærk, men let i smag, let sødlig -en vin ikke ulig Grande Alberone, ikke så sært, da de tappes i samme kælder. Bilka henter den hos Taster Wine, som får den fra IWB, Italiens største vinhus (120 mill. fl/år). Jeg skal være meget diplomatisk, når jeg udtaler mig om denne vin, som nok ligner vinen herunder:  

     Du kan også 1Uno "appassimento" på 300 cl box (99, 2*). Ikke så god som på glasflaske (6 f. 229) i Føtex, men billigere. Men lige så trist. 

Famous Grouse, Scotch Whisky... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 27.april

Famous Grouse er en hyggelig etiket og en afrundet og frugtig whisky uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge et blend -men heller ikke for sprittet at drikke ren89p/Whisky Advocate.  

     Bilka sælger også Beefeater Gin (99, 3*) -en god gin, lige klassen over Gordon + respektabel 40% styrke (og sjovt nok unik i at være destilelret i selve London). Desuden Absolut Vodka (99, 3*), destilleret i Skåne.