Søg i 1200 opslag:

15/04/2023

Herlig forårshvid fra Tyskland og Østrig

Foråret er på vej også hos discount kæderne, der byder på hvidvine, som ingen behøver skamme sig over. I denne uge fra Tyskland, Østrig og New Zealand. 

I denne uge er discount-delen delt op i to, da Rema1000 har en lille vinfestival med en række gode vine (bl.a.god Bourgogne rød/hvid til 69). 

    Men ellers er det -igen- Netto, der fører an med gode vine til fair pris. 

    Tyske Heinrich Gies har virkelig kvalitet til en meget rimelig pris (50) -ikke mindst riesling-vinen- mens den hvide Lenz Moser veltliner fra Østrig til 45 er rigtig flot til prisen. 

    Spanske Mantrús Ribera del Duero er også ganske flot (45), en klasse over den ellers nydelige Porta 6 (rød/hvid, 40) fra Portugal. 

    Også Coop365 har gode køb i denne uge. Bedst er den hvide Southbank sauvignon fra New Zealand (50), mens Faustino VII (39) og 365 økologisk fra Spanien (35!) er mere anonyme, men gode køb. 

Bedste KØB: Heinrich Gies rød/hvid - Lenz Moseer grüner veltliner - Mantrús Ribera del Duero roble - 365 Økologisk rød/hvid - Southbank sauvignon blanc
Godt KØB: Porta 6 rød/hvid/rosé - Contessa Marina "14" Primitivo Manduria - Fautino VII rød/hvid - Cimarosa zinfandel - Johnie Walker 12 år 

Heinrich Gies rød/hvid Pfalz... 50,-

tør, Riesling eller rød Spätburgunder, Tyskland 
Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 21.april

En tør, frugtig riesling, let til middel fylde, god syre, en lille frugtsødme får aromaen helt op i næsen. En rigtig god madvin, med ganske lille sødme, som balanceres af god syre. God madvin, men også helt ok som glas i utide. 
       Den røde pinot noir er indbydende i aroma, fyldig, nogen styrke (13,5%), rund, pænt lang, til den tørre side trods ganske lille sødme i eftersmagen -slet ikke ulig Bourgogne og bedre end de billige, du kan finde. Begge vine er tappet på vingården, dvs. med lidt mindre filter og svovl -med en vis garanti mod forfalskning!

     Pfalz er tysk, men vinmæssigt forlænger det Alsace i Frankrig mod nord. Her er superstars som Rings, men også vandbærere som Gies, indtil for få år siden en 150-årig vingård i Friedelsheim, men i dag del af det store kooperativ Vier Jahreszeiten. 
      Huset i Bad Dürkheim, en malerisk, kurby ved foden af Pfalzer-skovene. Skulle ferien føre hertil, vil du ikke fortryde det! En malerisk lille by med smuk kurpark. Og så kan du spise i Verdens største egefad, nu (middelgod) restaurant (foto). Dehvide har ofte været rigtig gode, men nyt er de røde på pinot , som bliver stadig bedre -en fordel ved den globale opvarmning. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 45,-

Østrig, bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 21.april

Østrig er in, og det forstås! Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men rigtig god til prisen.      
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 21.april

Vinen kunne købes til denne pris i februar -men det krævede Bilka-app, ikke noget, der kan få mig til at blive app-fanatiker! 
     Vine fra bakkerne omkring Lisboa. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional.
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes.

Mantrús Ribera del Duero roble... 45,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 21.april

Familien Ontañon fra Rioja leverer pæne mængder vin under flere etiketter, som Laudrup distribuerer til danske supermarkeder. Huset er mest kendt for Rioja, men har også hus i Ribera del Duero, der bl.a. levereer Rippa Dorii (Bilka og Føtex, p.t. noget højere pris). 
     En rund, kraftig vin med rig frugt og pæn længde, med lille præg af eg ("roble") og god fylde, for mig bedre end standardvinene fra Pagos del Rey (Solis) i Bilka og Irma. En rigtig god pris. 

Contessa Marina "14", Primitivo Manduria... 50,-
Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 21.april

Vent en mørk, ganske frugtig bærpræget vin med god fylde (14%) uden at det går over gevind. Netto var (med storesøstre Føtex og Bilka) blandt de første til at tage Puglia alvorligt. De sidste år har dog skuffet, men denne er måske tegn på nye (bedre) tider? Denne kommer fra kooperativ i Manduria og virker meget lovende. Og kan se, at den hidtil er blevet solgt til 139 (!) på webben i Danmark. Der er åbenbart mange fordele ved at undgå suspekte webshops!  

Southbank sauvignon blanc... 50,- 

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 19.april

En typisk sauvignon med overdådig aroma af sød frugt, urt, passion og solbær. Frugten går igen i smag, som balanceres af sprød syre.
    Ikke det store sus -men en god vin til superpris. Vinen er for mig mindst lige så god som langt dyree vin fra de 2 giganter, Constellation (bl.a. Selaks, Kim Crawford osv) og franske Pernod-Ricard (Brancott mv), der leverer 75% af al vin fra New Zealand.
      Vinen laves af Yealandsgrundlagt 2002 af Peter Yealand. I dag er huset et af de største i Marlborough, det største område på New Zealand, med hele 1500 hektar vin omkring Wairau. 
      Vinmager Natalie Christensen er efterkommer efter en oldefar, som fulgte i grundlovsfader Monrads fodspor til det den anden side af Jorden efter nederlaget i 1864. De grundlagde bl.a. kolonien Dannevirke syd for Hawke's Bay opkaldt efter den gamle vold, som i dag ligger i Sydslesvig.

Coop 365 økologisk rød/hvid... 35,- 

økologisk, rød tempranillo, hvid viura-chardonnay, Spanien

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 19.april

Den dansk-ejede gigant Hammeken leverer en økologisk tempranillo med nydelig fylde og blød frugt, rustik, men formentlig helt ok (ej smagt), hentet i Mancha området, lige som den hvide, som nok er mere disktret, men sikkert og ren og ligefrem.

Faustino VII rød/hvid... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 19.april

Faustino er mest kendt for Reserva vine fra Rioja (de leverer 1/3 af al reserva!), som ofte er superkøb i Danmark. Faustino VII ser dog ingen eg, men er også ganske ok og glimrende køb. Men hvor kommer vinen fra? 
     Den røde garnacha er blot "Spain", dvs. næppe fra Rioja, men nok fra nabo Navarra, hvor Faustino også har et hus. En enkel vin med åben bærnæse, fyldig og blød -men langt fra Rioja i intensitet! Jeg ved, at den røde Rioja "VII" også fås. Heller ikke det store æys, men for mig mere sjov end garnacha vinen. 
     Den hvide er Rioja, men også en simpel landvin, som dog er tæt i kvalitet på den hvide Faustino V. 

Johnie Walker Black Label "12 år" ... 159,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 21.april

Johnie på tilbud vandrer rundt mellem kæderne, i denne uge Netto. Men mangler du whisky, er denne 12-årige whisky er topkøb sammenlignet med næsten al anden whisky.  Rig aroma, fylde og længde. Den holder standarden, bl.a. 92p/WineEnthusiast og andre medaljer de seneste år. En favorit for V.I. Warshawski, den geniale Chicago-detektiv kreeeret af Sara Paretsky. 

Cimarosa Zinfandel, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199. Godt KØB + ** (2/5), Lidl, torsdag 20-lørdag 22/4 

Lildl's billige tysk-tappede Cimarosa vine gør ingen fortræd, men eer sjældent mindeværdige. Holder meget af den hvide chenin, men den røde zinfandel er præcis så anonym, som kun en californier kan være -pæn styrke, lille bærkrydderi, blød -absolut forglemmelig. Smagt 2 gange (og kan endnu huske smagen).