Søg i 1200 opslag:

30/04/2023

God Chablis og sprød italiensk hvid!

Meny fortsætter med at kapre vinelskere. Deres Chablis til blot 100 er formentlig identisk med den Pierrelée, du må betale 170 kr for i Bilka (og 120 i Føtex med 40%), men kæden har også vine, som hører mere hjemme i Irma, f.eks. Priara pinot grigio fra Friuli til blot 70 kr. 

Men Meny har også god rød som den mangeårige favorit Recougne 2019, som for en nørd som mig er en lille Pomerol til blot 60 kr. Og så den fine Especial fra Chile's Cono Sur (49,95) -virkelig meget vin til små penge! 

    Vi er tæt på lønningsdagen, så hvorfor ikke ofre en god Bandol som Suffrène (125) -den viser, hvorfor rosé er en perfekt ledsager til det meste (eller blot et glas i utide) -frugt, finesse og friskhed! 

Bedste KØB: Chablis "Union des Vignerons" - Priara pinot grigio - Recougne 2019 Bordeaux - Cono Sur Reserva Especial rød/hvid - 
Godt KØB: Suffrène Bandol rosé - Bousquet "Cameleon" malbec - Massaluca garnatxa-samsó - Barbera d'Alba Giovanni Rosso - Le Preare Ripasso

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 4.maj

2021. Med sølvmedalje. Formentlig identisk (eller tæt på) Chablis Pierrelée fra samme kooperativ, som sælges til 169 kr af Bilka & Co, importeret af Philipson. 

God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men umiskendelig Chablis.
      Nogle hævder, at der hver dag sælges lige så meget Chablis, som den 1400 beboere store by  laver på et helt år! Forståelsen fremmes af overdrivelse, men der er rigtig mange penge i lidt fusk, og Chablis er så kendt, at alt kan sælges, den uægte såvel som den dårlige vin! 
      Meny's vin er et af mange mærker fra  kooperativet Chablisienne, der leverer godt 1/3 af  al Chablis. Deres vine kan matche vin fra mindre domæner, men vil aldrig begejstre.  

Priara pinot grigio... 69,95
Friuli Grave, bedste KØB + ***** (5/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 4.maj

Pradio er en 35 hektar vingård i Friuli's lunere Grave område, som leverer en grigio, der skiller sig ud fra de ofte livløse grigioer fra denne del af Italien. En præcis tør hvid og med et udstyr, der viser, at italienerne kan ét og andet med design! 
     2021 fik 92p/Gilbert & Gaillard med ordene: "Crystalline light yellow-gold. Endearing nose combining yellow stone fruits, fine spices and a smoky note. Silky, plump, rich palate delivering exotic flavours with exemplary precision capped off with a crescendo of spices. Gorgeous"
     Vingården ejes af familien Cielo, der leverer store mængder mere daglig vin fra Veneto og omegn. 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 4.maj

2019. For os, der foretrækker kvalitet og pris frem for et dyrt navn. Vinen måler sig med ganske meget Saint Émilion og Pomerol (og jeg elsker etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, ”Terra Recognita”, så selv romerne har anerkendt slottet!    
      2019 får 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år. 
      Slottet ligger i Fronsac -i øvrigt ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men en kommunegrænse gør, at vinen er ”Bordeaux”, ikke Fronsac.

Cono Sur "Reserva Especial", frit valg... 49,95

rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.maj

En superpris på denne fine Chile vin. Cono Sur er unikt ved at producere mere pinot end anden rød. Fra San Antonio  nær Stillehavet med ganske køligt klima. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  
      Syrah -er bedre. Limari er faktisk ørken, hvor der knap er væde nok til kaktus, men til gengæld ret køligt klima. 2019 har middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. 
      Chardonnay fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
      Riesling -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

Borgo Conventi Friuli hvid... 99,95
Sauvignon blanc eller chardonnay, Isonzo Friuli Italien

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.maj

Friuli er et stort område op mod Slovenien, som leverer masser af vin fra det jævne (Grave) til sublime. Isonzo er et ret fladt område omkring en flod, men Borgo Conventi leverer alligevel fine vine fra eget domæne. 
      Sauvignon er elegant og frisk med fine syrer og ren aroma, chardonnay har god friskhed for denne drue, med ren aroma og god stil. 
      Vingården er et gammelt kloster, hvor familien Folonari opbyggede et fint ry for kvalitet. 
      I 2019 blev vingården købt af Villa Sandi, en af prosecco-giganterne. Spændende om kvaliteten vil holde. Et par nye år giver ikke entydigt svar, desværre. Skulle du komme til egnen mellem Venedig og Trieste, er vingården et besøg værd. Se evt denne lille film! 

Bandol er bedst til rosé!

La Suffrène, Bandol rosé... 125,-

Godt KØB + ***** (5/5), Meny og shop.Meny.dk, indtil torsdag 4.maj

2021/22. Meny er ikke bange for store ord -"Suffrène har været kåret til Verdens bedste rosé -2 gange". Men de nævner dog ikke hvornår eller af hvem. Og når jeg søger på nyere ratings fra seriøse medier, lander vi omkring 90p (bl.a. 2020: 92p/WIneEnthusiast, 2018: 89+p/Parker osv). 

    Og både jeg og andre vil have andre kandidater til titlen "Juvelen i Bandol"! 
     Men stadig en flot rosé med intens ren aroma, fyldig, god balance med fin syre fra mourvèdre (40%) og carignan (10%), som også sikrer, at vinen er meget madegnet. Tror også den kan leve længere end de 3 år, som både slot og Meny anbefaler. 

Côte des Roses rosé Magnum, Sydfrankrig... 159,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.maj
Dynamiske Bertrand var en af de første, der forstod at Sydfrankrig kunne lave rosé så god som Provence -og måske med endnu mere fancy flasker!  
      "Rosenvinen" er den mest kendte, som har fået en del efterligninger! Fås som rød og hvid, men langt det meste er Pink. Den er faktisk rigtig god, om end ikke just et fund til prisen! God frugt, middel fylde, mere sød bærfrugt i smagen,, som balanceres af lidt syre. 
      På ganske få år har Gérard Bertrand fået banket et af de største huse i Sydfrankrig op. Familien Villemajou var oprindelig del af et kooperativ, som Gérard overtog i 1992. 10 år efter købte han l'Hospitalet i Clape, et bjerg nær strandene ved Narbonne, som i dag er hotel og spa foruden hovedsæde og vingård. I dag ejer han en lang række små vingårde, som supplerer den indkøbte vin til en lang række mærker. Men lur mig, om han ikke tjener sine penge på fancy flasker! 

Kylie Minogue Rosé, Provence... 125,-
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.maj
Alt for dyr, men flot! Kan kaldes en 2.vin fra den anden Provence, Sainte Roseline, som leverer hendes bedste rosé (250 kr!). 
    Kylie Minogue er den seneste kendis rosé. Kylie Minogue er med 80 mill. albums den bedst sælgende australske kunstner nogensinde. Jeg er nok for gammel, men kender hende dog fra en energisk udgave af Carole King's "Loco-Motion". 
     Midt under covid nedlukningen lancerede hun i 2020 en serie vine. Bedst kendt (og ok køb) er den almindelige franske rosé. 

     Meny sælger også Kylie Minogue Prosecco (89,95, 3*), let b(e)rusende hvidvin med en nydelig smag og meget fancy flaske. 

Flere gode rødvine!

Bousquet "Cameleon", malbec, øko... 79,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 4.maj

Denne argentinske vin kan ligne Trapiche's Pure, men er måske endda bedre. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton (fra Bastide, se herunder!). Han købte en masse jord og plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Køligt klima med sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord.

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

2020 Terra Alta, Spanien
Godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 4.maj
Jeg kan vældigt godt lide vinen, der kommer fra "Det høje land", dvs. bjergene omkring bl.a. Priorat. Druerne er de samme, og vinen smager lidt som en blid baby-Priorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. En ung udgave fik ingen ros, men jeg kunne lide den (og 2020 fik 90p/Guía Peñin). 
      Vinen laves af Roqueta, der så småt er ved at blive en konkurrent til Torres i Katalonien. Huset har en kælder i Massaluca, men selve domænet liger i Manresa på vejen mod Andorra. 

Barbera d'Alba, Giovanni Rosso... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.maj

2020 Donna Margarita. Rosso er en middelstor vingård i Serralunga i Barolo området. Jeg har kun smagt få vine fra vingården (og aldrig kultvinen Vigna Rionda "Ester Canale"!). Denne barbera har excellent ry. 2020 får 90p/Falstaff. En drikbar meget frugtig vin med toner af hindbær og kirsebær. Nydes ung. 

Le Preare, Ripasso Valpolicella Classico, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, godt KØB + **** (4/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 4.maj

Meny hævder, at kooperativet i Negrar "opfandt" Amarone. Det kan diskuteres, men lidt er der om snakken. Til gengæld var Masi først med ripasso. Negrar leverer meget ripasso, ofte god, men Preare er ikke i top, men dog middelfyldig, med god frugt og tilpas rundhed. Men lidt simpel.