Søg i 1200 opslag:

01/05/2023

Vi har brug for Irma til andet end crémant

Irma's crémant Dulong er mere end ok brus til konfirmation, studenter og andet godtfolk, men ikke i top. Det lever jeg fint med, for Irma sælger den billigere end lignende vin i Føtex, Meny og Bilka. Men Jeg ser hellere, at Irma selv overlever, for de har mere at byde på. 

Vi har brug for Irma, måske blot 3-4 store supermarkeder med kvalitet til fair pris, så jeg ikke behøver at gå i Føtex og Meny (og af og til Netto) hver gang, når jeg skal købe god vin til fair pris.

    Coop har som andre masser af god vin til lav pris, men Irma kan mere, når de vil. Og det er ikke nok at åbne et lille "Irma hjørne" i Brugsen. Næsten en fornærmelse mod Coop, for Coop kan matche Irma, når de tager sig lidt sammen (men det gør de ikke lige nu). 

    I Irma er Ant Moore sauvignon fra New Zealand et par klasser over, hvad Føtex og Meny kan levere (og marginalt bedre end Yealand i resten af Coop). 

     Og så har Irma i nr 10 Merlot fra Fonterutoli i Chianti en herlig Bordeaux-type fra et af de bedste vinslotte i Chianti Classico -til den rigtige pris. 

    Og deres Pointe Pomerol er endnu bedre merlot -men også dyrere- mens Mancuso er en superb Chateauneuf-kopi fra Spanien. 

Bedste KØB: Dulong Crémant - Ant Moore sauvignon blanc - "Nr 10" Fonterutoli 

Godt KØB: Mancuso "Garnacha" - Ballade de la Pointe Pomerol - Chablis Marguerite Carillon

Dulong Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, brut hvid og rosé (tør) eller demi-sec (sød)

Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 10.maj

Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage (restsødme) trækker ned for mig, (men gør andre glade!), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til prisen skal jeg ikke klage -og det gør hverken konfirmander (forældrene) eller studerne næppe heller! 
      Dulong ejes af giganten GCF, og jeg er glad for, at Irma's vin er billigere end Calvet (Bilka og Føtex), Alexis Lichine (Netto), Lestissac (Coop), Eschenauer og andre navne, da alle vine kommer fra samme kælder. 
     Dulong har en vis tradition for bobler, da huset i en årrække ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant! Druerne er cabernet og semillon fra Bordeaux, ikke Champagnes pinot og chardonnay, som får brus efter den klassiske Champagne metode.

Ant Moore sauvignon blanc, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 10.maj

Jeg er ikke vild med etiketten, men vinen! For mig den bedste Marlborough sauvignon hos kæderne (du kan finde bedre, men det er hos private imortører, som ikke henter vinen hos de store huse).  
     Lys, overdådig aroma, sprød, frisk, med snert af græs og grape, ganske fyldig, men med frugt og syre ti lat holde balancen. Tør, ren og lang smag. 
     Ant Moore kom fra Australien til New Zealand som vinmageer i 2002, men begyndte langsomt at købe vinmarker, og vinen er i dag "Estate", og trods de løse regler er al vinen vistnok fra egne 4-5 ejendomme fordelt overalt i Marlborough. Metoderne er klassiske, men han lader også vinen lagre sur lie og prøver at undgå klaring og hård filtrering. 2021 fik 91p/WIneEnthusiast, 2020 90p/Spectator, forståeligt nok.

"Nr 10" Fonterutoli, Toscana, kr/fl v 2: 74,50

2020, 2 fl: 149, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 10.maj 
Mazzei er et af topnavnene i Chianti, men laver også andre vine -bl.a. denne på 90% af Bordeaux-druen merlot + 10% sangiovese. Vinen er noget blødere, federe og mere tilgængelig end den lidt stramme, men sindssygt flotte riserva. Men stadig med herlig frugt og drikbar allerede nu
      Mazzei familien er en stor vingård med godt 150 hektar vin -inkl. vingård i Maremma nær Middelhavet (som formentlig leverer denne vin) og i Noto på Sicilien. 

Mancuso "Garnacha", Cariñena... 89,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 10.maj

Cariñena ligger over Ebro floden midt mellem Rioja og Katalonien. Et tørt, varmt område, som skal være fødested for druen garnacha (grenache i Rhone). Men vinene er markant billigere her, men vinmager Jorge Navascuès viser, at området i kvalitet ikke står tilbage for naboerne. Kender ikke årgang, men kan se, at 2018 har fået 92p/Parker med ordene: 

      "a new middle-range Garnach... It had a long maceration after fermenting with indigenous yeast. It matured mostly in 3,000-liter concrete, with only 35% of the volume put in 500-liter oak barrels until bottling. It feels quite primary, grapey, with ripe berry aromas and a medium to full-bodied palate with abundant, slightly dusty tannins and a chalky texture. It has the ripe flavors of the Garnacha from the zone that is somehow halfway between the style of those from Gredos and the ones from Priorat. 6,000 bottles produced."

Ballade de la Pointe, Pomerol... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 10.maj

Slotet er et af de gode i Pomerol, som ligger midt på plateau'et, der leverer de bedste vine. En ny (stenrig) ejer har hyret tidens mest ansete (dyre) konsulent, Hubert de Bouärd (Angélys, 1.Grand Cru A). Blødere, men mindre dyb end 1.vinen, men en umådeligt lækker Pomerol, som kan nydes ret ung. 84% merlot, en del eg, solid fylde, bløde tanniner. Mangler måske lidt intensitet, men du får god Pomerol.  

Godt KØB + *** (3/5), Irmaindtil onsdag 10.maj

Billig Chablis er ofte af tvivlsom provenans, men denne er både tappet i Chablis og fra hus med stort domæne her (selvom disse druer nok er fra andre). 
     SmagpåVin kunne lide 2017: "Dufter og smager af gule æbler, citron og kalk. Tør, sprød med pæn høj syre. En vin der udmærker sig ved sin mineralitet og syre, selv om der sagtens kunne være plads til mere af det hele." 2021 er sikkert også god, men har desværre mere fidus til 2021 "Union" i Meny til samme pris.