Søg i 1200 opslag:

07/05/2023

Meny: Moderne Zin og klassisk St Emilion!

En god balance mellem klassiske topnavne og moderne bællevin med lidt sødme -Meny har måske en opskrift på, hvordan de skal få nye kunder til at lægge deres æg i en anden kurv! 

For jeg må indrømme, at jeg trods alle fordomme har drukket den røde "The Wanted Zin" med velbehag (og lidt skam over at kunne lide sødmen!). Den hvide chardonnay er dog ikke min smag -og begge er lid trættende efter det første glas eller to. Men en god pris (45,83 v 6). 

    For jeg er nok en snob, der går efter klassikerne... Ascumbas 2016 St Émilion (99,95) kan virke lukket, men den åbner sig til nydelig merlot, mens Eberbach's tørre riesling fra det celebre Rauenthal er meget flot som også Castillon fra Bandol (alle 99,95). 

    Og jeg roser også gerne Barbera "Domina" og den flotte Rhone l'Hérédita (begge 59,95). 

Bedste KØB: The Wanted Zin - Hérédita Cotes du Rhone - Castillon Bandol rosé

Godt KØB: Ascumbas Grand Cru St Emilion - Kloster Eberbach Rauenthal Riesling - Barbera d'Alba "Domina" - Johnie Walker Black Label 

Meny uge 19/23

The Wanted Zin, Zinfandel, kr/fl v 6: 45,83

6 fl: 275, rød og rosé Zinfandel, hvid chardonnay, Puglia, Italien 

Bedste KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Mange vil elske denne syditaliener med en blød fylde og krydret, let sødlig drueduft og en "fabrikeret" kort, rimeligt tør smag uden kanterHvid chardonnay ej smagt. Undgå pink. 

Etiket og design signalerer USA og Wild West, men vinen laves af  druen primitivo som modner tidligt og i rigelige mængder i Puglia, Italiens største vinområde. 
      Indtil 90erne blev vinen til vermouth hos Martini & Co Torino, men i dag er den ganske legalt kommet til ære og værdighed som zinfandel og leverandør af Amarone-lookalikes til lav pris, ofte tappet i Norditalien.  
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil. 
       Jeg er ikke vild med massevin som denne, men må indrømme, at de er meget let drikkelige!

Ch. Ascumbas, Grand Cru St Emilion... 99,95

2016. Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 11. maj
Ikke smagt, men set i årgang 2016. Men virker lovende og en god pris for Grand Cru -i Tyskland og Frankrig er prisen 120-150 kr. 
      Formentlig en afrundet vin med god fylde og åben rig drueduft. En god merlot, men p.t. måske stadig lukket i næsen og lidt tør i eftersmagen. Men burde åbne sig med lidt ilt. Nok bedre om 2 år. 
      Slottet er nyt (2013), men har sit navn efter det ældgamle navn, som byen havde før munken Aemilius bosatte sig her for små 2000 år siden! I 2013 blev ét parcel på 5 hektar købt af Jean-Pierre Gintrac. 70% merlot og 30% cabernet. Vinen laves traditionel med lagring i små egefade.
      Slottet ligger i den sydlige del af området på let sandjord. Generelt ikke jord til topvin, men en nabo er La Fleur Morange, Cru Classé. 

Hérédita Cotes du Rhone... 59,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 11.maj

Den i enhver henseende monumentale vinmager  Philippe Cambie (1962-2021, foto) hjalp det gode kooperativ Princes med at skabe dette mærke. 
    En rigtig god Rhone i moderne frugtig stil på grenache (70%) -giver frugt og styrke- og syrah (30%), farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-3 år. Vinen får pæn rating, senest 89p/100 fra WineEnthusiast til 2020.

      Jeg mødte Cambie første gang for over 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og ikke mindst hans størrelse). Siden voksede hans ry ud over alle grænser, da han fik rigtig travlt, indtil han døde i en alder af blot 59 år.  Princes har i flere år lavet rigtig gode vine fra 600 hektar, heraf 80-90 i selve Chateauneuf.  

Ch. de Castillon, Bandol rosé... 99,95 

Bedste KØB +  ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 11.maj
2021. Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En sart aroma, men distinkt og fin (modsat Ley's mere frembrusende frugt), smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre.
      Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.

Kloster Eberbach Rauenthal Riesling... 99,95

2021 Rheingau Trocken

Godt KØB + **** (4/5)Shop.Meny, indtil torsdag 11.maj

Rauenthal anses historisk for nogle af Theingaus og Tysklands bedste riesling vine med marker som Baiken og Gehrn. Denne tørre, mineralsk riesling har en rig aroma, markant syre og god længde. Nok bedre om 2-5 år, men også flot nu. Vinen er en cuvée på knap så kendte parceller i Rauenthal. 
    Kloster Eberbach stammer fra 1116, hvor der blev oprettet et kloster for Augustinerordenen på Rhinens højre bred, hvor de også dyrkede vin.  Kloster Eberbach ejer nogle af de bedste vinbjerge i Rheingau og Tyskland. 
    Historisk har vinene skuffet, men er på vej op igen -men stadig til rimelige priser. Klostret optræder i både filmen "Rosens navn" og "Games of Thrones" 

Barbera d'Alba "Domina"... 59,95

Godt KØB + **** (4/5)Shop.Meny, indtil torsdag 11.maj

2020. En typisk ung barbera med frugt og middel fylde med en del bær i slutningen. En god alsidig madvin. Kælderen ligger i udkanten af Barolo. Domæne på blot 7 ha sælges som Arnulfo, så denne vin købes udefra. 
      Foretrækker den dog for Barbera Appassimento (59,95, 3*), der har lille restsødme 8,6 g/l), bl.a. takket være lidt tørrede druer. Kommer fra den større, knap så fine DOP Piemonte som grosted. 

Caravaggio "Michelangelo", Emilia... 99,95

rød 2019, hvid 2020, Emilia, Italien
**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Lombardiets store maler Caravaggio er kendt for "Bacchus", men et andet værk præger denne etiket. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast syre + en lille snert af sødme til sidst. Men stadig en god madvin og helt ok til grill bøffen      
      Af druerne croatina, barbera og merlot groet i Emilia., som eller er mest kendt for Lambrusco. En del af høsten er fra senthøstede druer, og en del af høsten lagrer i små egefade. Den hvide kun smagt én gang, husker nydelig let aroma og ret fed, tør smag. 
      Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni 4 år i træk (!). Jeg vil i dag aldrig købe vin med høj Maroni-score (han var dog engang en pålidelig kritiker, akja), men vinen er ok. De ældre 2016 og 17 har fået 85p/100 af Decanter (svarer måske til 99p/Maroni?). 

Cave de Lugny, Crémant hvid/rosé... 89,95

Bourgogne Brut rosé eller Blanc de Blancs, 
**** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 11.maj
Et mere end ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder ofte bedre druer. Og Lugny er en stor kælder fra god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.


Johnie Walker Black Label "12 år"... 159,95

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 11.maj

Mærket var så stort for 50 år siden, at mange rynkede på næsen ad den -til fordel for Chivas Regal! Ikke mig, for den sorte Johnie var bedst dengang  som nu-og et fund til 159. 

     Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible.