Søg i 1200 opslag:

22/05/2023

Klassisk riesling til discount pris!

Jeg er bestemt ikke ene om at elske druen riesling. For Hugh Johnson er riesling for hvidvin, hvad cabernet sauvignon er for rødvin. Den fineste drue i Tyskland, Østrig og Alsace. Og det bedste af det hele er, at druen stadig ikke har det ry (og de priser), vinene fortjener! 

Som i Rema1000, der de sidste par år har forsynet mange med klassisk riesling. I denne uge en vidunderlig tør Reverchon riesling fra det lille, eksklusive Saar (79) samt en flot August Kesseler med lille sødme og stor syre (69) fra aristokratiske Rheingau. 

    Den eneste store rival er chardonnay, hvor Coop365discount har helt ok Monte Ory fra Navarra. Den er flot til 40 som også Rhone Salavert (40). 

    Netto har også gode køb i denne uge -men mest basisvine som le Arche, hvor jeg holder meget af den lyse, frugtige og lette Bardolino og den hvide Garda på druerne garganega og chardonnay. Der er mere fylde i Wolf Blass Red Label, som eer pleasere uden karakter til en god pris (40). 

Bedste KØBReverchon Riesling "Schiefer" trocken - August Kesseler riesling Rheingau - Le Arche rød/hvid/rosé 

Godt KØB: Cremant Alexis Lichine - Wolf Blass Red Label rød/hvid/brus - Piacentini rød/hvid/rosé - Cimarosa Merlot - Cotes du Rhone "Salavert" - Monte Ory chardonnay - Notte Nera zinfandel - Frontera rød/hvid/rosé - Chivas Regal

August Kesseler riesling Rheingau.. 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 27.maj

Set i 2020/21. Meget åben, med overdådig frugt. god mineralitet, flint og ganske lille sødme, holdt i balance af fast syre. Fra gode parceller, men ofte unge vinstokke. Ingen eg -gæring og lagring sur lie i stål.

      Kesseler har et stort ry (4* af 5 i Gault-Millau) for både rød og hvidvin. Vingården har siden 1995 været medlem af VDP, en gruppe af Tysklands bedste vingårde, hvis flasker prydes af en vinøs ørn på kapslen.  
     På sin 1000 kilometer lange rejse mod nord er der kun ét sted, hvor Rhinen slår et sving til venstre for at skabe en 35 kilometer bred skråning vendt stik syd: Rheingau. Her nær Frankfurt leveres klassisk riesling. 

       Kesseler ligger i den maleriske lille by Assmannshäusen, (foto viser svævebanen og Höllenberg). Kesseler leverer måske byens bedste røde, For 100 år siden ejede vingården blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse, og unde August dækker vingården i dag 33 hektar fra Lorch i vest til Hattenheim og Erbach i øst. 

Reverchon Riesling "Schiefer" trocken... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 27.maj

Det er en del år siden, jeg har smagt vine fra denne traditionelle vingård ved Saar, men husker stadig den elegante etiket. Årgang er 2020 eller 2021, og den tørre, sprøde og aromatiske stil med fin syre har nok godt af lidt tid i glasset for at åbne sig (eller 1-3 år i kælderen). Ikke smagt, men vinen har i nyere år fået 88+p af gode kendere, ikke langt fra domænets topvine.  
     Reverchon er en klassisk knap 400 årig vingård i Filzen ved Saar. Vinene fra Saar har nydt godt af den globale opvarmning -i dag laves flot vin i alle årgang, en sjældenhed for blot 30-40 år siden. Denne vin kommer fra mindre parceller på skifer ved Saar, hvor huset ejer 19 hektar, heraf 6 i Herrenberg (Monopole) og et par i Bockstein. 

Til samme pris Weinhof 519 Alte Reben Riesling (69, 4*?), en tør Rheingau riesling, som jeg desværre ikke kender og ejheller har smagt. Meget rost, så giv den en chance. 

Rosé eller hvid Spumante... 55,-

Baglietti Rosé Extra Dry, Gilloria Grand Cuvée, Italien

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 27.maj

Begge er tappet på meget smuk flaske, men ikke smagt, formentlig fra Veneto. Rosé skal have Extra Dry -dvs. halvtør- ikke oplyst om hvid, som kan være sød. 

 

Cremant Alexis Lichine Bordeaux ... 60,- 

Brut hvid/rosé, godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 26.maj 

Navnet er næsten bedre end vinen! En nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
      Alexis Lichine (1913-1989) skrev i 1952 "A Book of French Wines", den første moderne vinbog, som stadig er værd at læse 70 år efter ! Lichine var født i Moskva, opvokset i USA, men levede det meste af livet i Bordeaux. Han var pioner for vin med druenavn og tapning på vingård. Han har lagt navn til et Bordeaux-slot, og hans nyvurdering af 1855-klassifikationen vakte sensation dengang i 1960erne. Hans vinhus er i dag kun ét navn (af mange) ejet af giganten GCF, suk! 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus... 40,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonBrus pinot noir-chardonnay, Australien

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 26.maj

Alle er uskadelige vine, som jeg ikke gider drikke. Rød har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

      Brus på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder ret sød -18-20 g/liter. Kun smagt én gang, nydelig duft, men mangler længde og friskhed.

Le Arche rød/hvid/rosé... 40,-

Bardolino rød eller rosé "Chiaretto", hvid Garda Garganega-Pinot Grigio, rød Rossogrande

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 26.maj

Jeg roser som regel enhver Bardolino -rød har mindre frugt end  de bedste, men er meget behagelig. Fås også som Chiaretto rosé: ret neutral, men tør og ren, lidt anonym efter f.eks. Klie Minogue og Haut Vol (i Meny), men slet ikke ringe. Den hvide Garda på garganega (og grigio) er også til den diskrete side, men frisk og ren uden dikkedarer. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske uden mad.
     Piacentini (se herunder) leverer disse prisbillige vine, som er meget egnet til en forårsbuffet.

Silvano Piacentini rød/hvid/rosé... 60,-

Rød Ripasso Valpolicella, hvid Soave Classico, rosé Bardolino

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 26.maj 

Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, rimeligt tørre, frugtige Ripasso end de svulmende Rubens'agtige amaroner. Server kælderkold til en gryderet eller risotto.
      Den hvide Soave Classico er glimrende, tør, diskret, men fin aroma, ganske pænt lang. Fås også som Rosato Veneto (ej smagt). 

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche i spidsen. 

Cimarosa Merlot, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, Chile (tappet i Tyskland)
Godt KØB + ** (2/5), Lidl, torsdag-mandag 25-29.maj

Til prisen en ok merlot med god, simpel  frugt, ret let, afrundet og uden det let vegetative grønne præg, som skæmmer en del Chile vin. 

Côtes du Rhône "Andéol Salavert"... 40,- 

Godt KØB + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 25.maj

Jeg har frejdigt tilladt mig at sætte Brugsen's Rhone med etiketten "Notre Dames des Treilles" (i forvejen et svært navn). Jeg har ærligt talt ikke smagt etiketten fra Fakta, men det er samme importør og kommer fra samme hus Salavert, dvs. Meffre, så vinen er måske identisk med la Chasse, også i Brugsen!  
      En basisagtig Rhone, men god til prisen! Middel fylde, let krydret frugt, fast rundhed, men uden længde. Et stykke fra 5*, men vinen har dejligt nok skruelåg.

Monte Ory Chardonnay, Navarra.. 40,-

Godt KØB + **** (4/5), 365discount, indtil onsdag 25.maj

Mere frisk end mange, ret letbenet, neutral aroma, god syre og rank friskhed. Mindes den som tør, men det er nogle år siden, jeg smagte denne nordspanier sidst. Vinen laves af Manzanos, et familiehus, som er vokset voldsomt de senere år takket være korrekte vine til lave priser. Siglo Saco er andet mærke fra huset, som også ses i både Coop365 og Brugsen. 


Notte Nera Zinfandel... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 25.maj

Skruelåg og ret let flaske, så langt væk fra de vægtløftere, som må være målgruppen fra mange vine fra Syditalien. Kun smagt én gang i festligt lag, men kan se, at Rydberg i Ekstrabladet gav en ældre årgang 5* + godt køb: "Mørke bær og krydderier i duften. Pæn intensitet og sorte kirsebær, lakrids, peber og vanilje i smagen. Simpel men vellavet vin med en pæn krydret afslutning".

Frontera Chile rød/hvid... 35,- 

Godt KØB + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 25.maj

Lillebror til Casillero del Diablo og i samme enkle, men rene stil, blot uden eg. Rød cabernet er bedst, positiv frugt, fylde med lidt frugt til at dæmpe syren. Merlot ikke smagt, men tvivler på den. Chardonnay ganske god, ren aroma, tør smag. 

Chivas Regal "12 år" Scotch Whisky.. 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 27.maj

Prisen i dutyfree butikker er ofte over 200, så 149 er en god pris. Personligt foretrækker jeg Johnie Walker Black, er min smag, for bl.a. seriøse Tastings gav den 91p i 2019 med ordene: "A palate-pleasing blended Scotch that offers notes of delicate spices and chewy toast... a supple, vibrant, dry-yet-fruity light-to-medium body and a smooth, captivating, medium-length finish that shows accents of toasted pound cake, spiced frosting, and mocha finish". 

Til samme pris Bacardi 7 års Cuban Rum (149, 4*). Modsat de mange andre latinamerikanske mærker er hele indholdet 7 år, mens andre 15-23 er solera rom, hvor det meste ofte er pænt under 7 år!