Søg i 1200 opslag:

29/05/2023

Bilka: Klassisk Fumé og god Bolgheri

Før vi blev vænnet til hvid Sauvignon fra New Zealand med deres måske for voldsomme aroma, var Fumé fra Loire essensen af hvid sauvignon. Det er stadig en klassiker med den sprøde friskhed, rige aroma, som dog holdes i balance af god syre. 

Engang var Sassicaia noget særligt som den eneste Bordeaux-rival i Toscana. I dag har den fået mange naboer, der prøver at gøre den rangen stridig. San Felice's Bell'Aja er ikke helt deroppe, men til 109 i Bilka et fint køb. 

    Mayne Pomerol er dog stadig bedste køb i Bilka (149). En klassisk vin, modsat Ripasso (49,83 v 6) og Arche Amarone (109), som dog er helt ok. Bilka har også et par gode køb i spiritus, p.t. Fernet Branca (129), Rémy Martin 1738 (299) samt lidt sjældne udgaver af Jack Daniel Whisky. 

Bedste KØB: Fournier Pouilly-Fumé - Bell'Aja Bolgheri - Mayne Pomerol 

Godt KØB: Rocca Alata Ripasso - Arche Amarone - Asti Gemma Magnum - Fernet Branca   - Rémy Martin "1738" Cognac  

Fournier  Pouilly-Fumé... 109,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni

Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let, præcis og stilren i finish. Fumé ligner til forveksling nabo Sancerre. Engang var den dyrere end naboen, gr en smule mere fylde, men i dag er den sjovt nok ofte billigere. 
      Vinene viser på god vis, hvorfor druen sauvignon er blevet en af de mest mondæne i verden -en original aroma og sprød friskhed -mere diskret end New Zealands udgave, men lidt mere forfinet og ren. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.       
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly, hvor han ejer Bois Charmants. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end den dyrere Calvet, som også ses i Bilka.

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni

Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). Den gode Turaia er på tilbud (100) stadig godt køb, men i dag er topkøbet fra det fine San Felice domænes vingård i Bolgheri. 
      Vingården er lille og vinstokkene (60% merlot, 40% cabernet) unge (8-10 år), men de første årgange har fået ros i guiderne (omkring 90p/100). Den aktuelle 2019 har fået 89p/WIneEnthusiast, mens 2020 har fået 93p/WinesCritic. En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes nogle år, men jeg vil nyde den nu.  

Ripasso "Rocca Alata", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni
Rocca Alata er et mærke fra kooperativet i Soave, som leverer vinen. Dvs. en middelfyldig vin med nydelig bærfrugt, lidt krydderi og til alt held beskeden sødme (6 g/l). Men ikke mindeværdig.  

Amarone "le Arche", Valpolicella... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni
Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som jeg finder vammel efter det første glas! Men prisen er ok. Foretrækker egentlig den letbenede ripasso til 50 herover, men allerhelst den hvide Fumé eller Bell'Aja! 

Asti "Gemma", Spumante Magnum... 109,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni
Dens sødme gør den egnet til at vænne studenter og konfirmander til at alkohol! Flot flaske, men stor -kræver et selskab... En helt ok spumante, som nydes ung (seneste flaske var tappet oktober 2022 og meget ældre bør tapning ikke være). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Mayne Pomerol... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 1.juni

2019/20. Hvis du vil have Pomerol af anstændig kvalitet til en rigtig god pris, er Mayne svær at komme udenom! Pomerol er bestemt meget andet end gudedrik, selvom der i dag er langt mellem ringe vin! 

      En middelfyldig vin med indbydende rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 

    Mayne er laaaangt fra Pétrus, men du kan få 40+ flasker Mayne til prisen for én Pétrus. 
    Ejer Maurice Vigier laver god vin på sit nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som endnu ikke er opdaget af pengestærke fonde eller uforskammet rige mænd, der mangler Pomerol på deres visitkort! Vingården ligger vest for kirken på fotoet, ved siden af Clos René, som den ligner i stil og duft. 80% merlot. 
    Jeg har (endnu) ikke smagt 2020, men den kan nok måle sig med 2019, dvs. bedre end 2014-15-16 og 18, som alle var så gode -og måske bedre- end ældre årgange af Rêve d'Or, som er vingårdens hovedvin. Og er årgangen blevet 2020, er det også ok med mig! 

Fernet Branca eller Menta... 129,- 

39%, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni

Jeg går altid efter de bedste køb her og nu, så min anbefaling på stærke drikke er ofte Cognac, gin og whisky -som er bedste køb modsat hundedyr vodka, rom eller gin på fancy flasker. 
     Fernet er en klassisk bitter -tror kun det er Von Oosten der er mere bitter af de gængse mærker.  Den bruges til -ja, som onklen siger i "Terkel i Knibe": "Man kan ikke fiske ål uden Fernet Branca!". 

      Den laves af Branca i Milano siden 1845 og er lavet af 27 urter og skal være god mod menstruationssmerter, kolera og tømmermænd -hvad de ved i San Francisco, der er den storby, der drikker mest pr indbygger. En udpræget kultdrik, der kræver lidt tilvænning. Men så er du også med på noderne! Den blidere Menta har smag af, ja, pebermynte, men der er også chokolade i smagen. Den holder kun 28%, så Bilka tjener nok lidt mere på den! Både Fernet og Menta bruges i mange cocktails. 

Rémy Martin "1738" Cognac... 299,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 1.juni

I mange år var Rémy's VSOP min favorit VSOP, selvom den nok var lidt ung. Men krisen kradser i Cognac, og mange huse har haft travlt med at sende nye blends på markedet -også Rémy's "1738", der mindes året, hvor kong Ludvig XV gav det dengang 14 år gamle hus prædikatet "kgl hofleverandør". 

    Ret mørk for VSOP, indbydende bouquet med orange, lidt sødlig; fyldig smag med noget karamel, men også nødder, pæn lang smag, slet ikke så sød, som næse og mund antyder. 

      96p/WineEnthusiast og 93p/Falstaff. Fine Champagne (65% Grande Champagne", 35% Petite Champagne"). Blends af stort antal Cognacs, yngste er 4 år (nok broderparten), men den har et præg af alder med en del Cognac op til 20 år -bedre (og dyrere) end VSOP. Godt køb til 299. 

Bilka tilbyder også Jack Daniels' Single Barrel Whisky (299, 4*), lidt overvældende i alt, men ganske imponerende, mens Gentleman Jack (229, 4*) er lidt blidere, sådan en luksus udgave af den almindelige (og for mig jævne) Jack Daniel Tennesse Whisky.