Søg i 1200 opslag:

11/05/2023

Unik Barolo-nabo og topkøb fra Spier!

Brugsen triumferer i denne uge efter nogle uger i skyggen af Føtex og Bilka. Der er både kender favorit som den unikke Albarossa og herlige blide Spier vine af de gode samt et par flotte hvidvine.

Trofaste læsere vil vide, at jeg elsker riesling druen -og den halvsøde Abtei Himmerod -navn efter kloster- fra Mosel er superkøb til 50 kr. Som også Yealand sauvignon
     Og så er der jo Spier vinene, hvor de gode Yellow Wood og Private Collection er i top til 50 kr. 
     Til samme pris kan du også få HandCraft fra Californien. Vinene herfra er i reglen for dyre, men ikek denne. Den er så ikke i top, men overlegen til 50. Men naturligvis ikke i klasse med den røde Faustino V Rioja, men det er vine fra California sjældent! 
     Men prøv også den røde Albarossa, en sjælden vin -der er p.t. 15 hektar i Verden!- fra lille naboområde til Barolo. Den ligner nok ikke Barolo, men smager til gengæld godt! 

Bedste KØB: Albarossa "Infinito" - Spier "Yellow Wood" + Private Collection + Creative Block rød/hvid - Faustino V Rioja Reserva - HandCraft rød/hvid California - Abtei Himmerod Riesling Spätlese 

Godt KØB: Santa Rita "120" rød-hvid-rosé - Ripasso "Villa Annaberta" - Yealands sauvignon blanc - Rød Aalborg snaps - Famous Grouse whisky

Albarossa "Infinito"... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Formentlig identisk med Irmas albarossa  (til 70-80 kr) -og derfor et topkøb for en unik vin! 
     Giordano lidt syd for Barolo ejer vinmarker her (omend langt mere i Salento til bl.a. primitivo). Husets Barolo vinder ingen palmer, men hans albarossa er rigtig sjov! 
      I 1938 skete der et ægteskab mellem barbera med (troede man) nebbiolo-druen fra Barolo. Men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa gik i glemmebogen! 
      Men i dag har flere opdaget, at druen kan levere flot vin, men endnu er der kun plantet 15 hektar, og blot 5 huse (Giordano, Banfi, Marenco, Carlò og Bonfante) sælger vinen. 
     "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 49,-

økologiskBedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og topkøb til 49. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 
     
Spier har så mange etiketter, at jeg ikke fatter, hvordan de hitter rundt i dem. Og nye kommer til hele tiden, som du ikke finder på Spiers egen web! 
     Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske! Vinene får lige en filtrering ekstra, lidt sulfitter + en meget flot designet etiket. Næsten alle vine er tappet i Danmark og formentlig lavet specielt til Danmark. Kun ganske få kommer rent faktisk fra Stellenbosch, hvor de flotte kældre (og ferieboliger ligger), men fra det store Western Cape.  

Spier "Private Collection" rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 gl: 299Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Sydafrika
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj
Endog bedre end Yellow Wood, men slet ikke normalprisen 129,95 værd! Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier. Var superkøb til 79 før jul, men er stadig rigtig godt køb til 99. 
      Den røde 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + lidt lidt semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé... 35,-

Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. 

Godt KØB + *** (3/5),  Coop (Kvickly, Superbrugsen), indtil lørdag 25.maj

Santa Rita har en del af æren for, at Chile engang var nr 1 vinland i Danmark. "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Rita's Paula Jaraque skjulte for spanierne i sin vinkælder under Chiles uafhængighedskrig. Jeg har smagt vinene flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. 

Faustino V, Rioja Reserva... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), fås også som hvid og rosé (3*), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 og 16, som har fået 89-90p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 

Den hvide 2021 har ikke gjort indtryk på mig, mens rosé er ganske ok, men ikke så god som den røde. 

       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske gran reserva i Rioja.  Foto: Julio Faustino, der døde 20. oktober sidste år 87 år gammel, gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyon og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 

HandCraft rød/hvid, California... 50,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, California (tappet i Tyskland)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.november

HandCraft til 50 kr er topkøb for anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år -designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset). 
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Prisen 59 hjalp måske lidt.     En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.                                                                                                   Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok hed Indelicato. Firmanavnet blev hurtigt ændret til Delicato, og familien ejer stadig huset, som ejer 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola. 

Ripasso "Villa Annaberta", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149. godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Villa Annaberta er for mig så tæt på rigtig god ripasso, og Annaberta (i Irma kendt som Palazzo Maffei) leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en klasse over Valpantena, le Arche og Piacentini. 

Til samme pris Chapoutier Cotes du Rhone (2 fl. 149, 4-5*), ikke smag i nye årgange, men altid en af de bedste, for mig en klasse over Guigal (og nok også lillesøster Morel i Irma). 

Flotte hvidvine! 

Abtei Himmerod Riesling Spätlese ... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj
       Himmerod er et middelaldekloster i de vilde, kølige bjerge bag Mosel. Klostret har mig bekendt ingen vinmarker (der er for koldt her), men har overladt deres navn til kælderen i Hechtheim i Mainz (ved Rhinen, ikke Mosel!), som igen er del af den franske gigant GCF, der bl.a. står for Laugel, Dietrich, Calvet og andre i Frankrig). 
      Jeg kan se, at dette firma (under mærket St.Ursula) også varemærket Devil's Rock, som sælges af Meny. 

     Riesling fra selve Mosel til den søde side uden at være rigtig sød, takket være sprød syre og en rig aroma. 2020 får 88p/100 fra Meininger i årgang 2020. 

Yealands sauvignon blanc, Marlborough... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 25.maj

Natalie Christensen lyder dansk og er vinmageren bag et af ugens topkøb i Brugsen. En klassisk sauvignon fra godt hus i Marlborough på sydøen med  én meget stor mark, som leverer næsten al vinen. For mig en klasse over vinene fra giganterne Accolade (Selaks og Kim Crawford ses hos Salling-gruppen) og Pernod-Ricard's Brancott Estate (i Meny). Vinen var et ganske godt køb til 74 kr, men nu er prisen 59... 

      Set i 2021. En vin med klassisk hyld, citrus og grisk græs, god fylde og friskhed, pæn længde, sprødhed. Måske for meget for den del! 
     På Coop's web er året sært nok stadig 2019, som skal nydes nu, selvom den fik 89p/WineEnthusiast
      Grundlægger Peter Yealand gjorde huset til et af de store, private vingårde, før han for knap 10 år siden solgte næsten alle aktier til koncernen Marlborough Lines. Kvaliteten har ikke været helt stabil på det seneste, men sauvignon'en holder stadig. 

      Chefvinmager er i dag Natalie Christensen, som næsten lyder som efterkommer efter de mange danskere, som fulgte i biskop og grundlovsfader Monrads fodspor efter nederlaget i 1864 og tog den lange rejse til New Zealand, hvor de grundlagde kolonien Dannevirke. 

Pfaff Pinot Gris "Rabelais", Alsace, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj
Kooperativet i Pfaff (Pfaffenheim) leverer god vin fra blide skråninger ikke langt fra Husseren's 3 ruiner. Den grå pinot er heller ikke ringe, med ren aroma og fin syre, men også lidt restsødme, som mange kan lide (ikke mig). 

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 75,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Kristi Himmelfart nærmer sig, så der kommer snaps på tilbud i alle kæder. Du kan få dem alle... Men de mangler alle den rene aroma, men uden den rene skære aroma i Taffel. Jeg er nok puritaner, når jeg vælger ledsager til de syltede, marinerede og krydrede sild! Intet slår den røde Aalborg med sine 45%, som virkelig får kommenaromaen frem. 

Famous Grouse, Scotch Whisky... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Famous Grouse er en hyggelig etiket og en afrundet og frugtig whisky uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge et blend -men heller ikke for sprittet at drikke ren89p/Whisky Advocate.