Søg i 1200 opslag:

06/05/2023

Flot spansk Museumsvin (og 40% på nogle gode franske) i Bilka

Bilka har virkelig taget sig sammen den sidste uge og sætter nu trumf på med rigtig mange gode køb. Faktisk har jeg måttet dele tilbud op i 2 dele. 
Superb spansk vin fra Museum i Cigales (og en billig Museumsvin fra Toro) samt en god "value" box fra Faustino. Plus to gode riesling vine fra Mosel. 

Og så har Bilka (som Føtex i sidste uge!) 40% på fransk vin. Altså på normalprisen, men da næsten alle vine er på tilbud, er der sjældent meget at spare -men der er 6 gode køb, synes jeg! 

    Museum er en herlig reserva fra det lille Cigales nær Ribera del Duero. En sindssygt flot vingård, men også god vin -en klasse over Bajoz "Museo", som kommer fra vingård med museum i Toro lidt længere nede ad samme flot. Til gengæld er prisen blot 44,50! 

    Men glem ikke Faustino's vinkasse! For 2 år siden var der 2 fl. Gran Reserva i kassen. Nu må du nøjes med én flaske -resten er reserva. Men det er stadig et superkøb! 

Bedste KØB: Museum Reserva Faustino 1+5 Rioja box - Bajoz Toro "Roble" - Baron de Ley Gran Reserva - Codorniu brut - Dr Pauly-Bergweiler "Premium" 
Godt KØBTofterup Monastrell + tempranillo - Sardonia "QS2" - Banrock Station rød/hvid

Fransk med 40 indtil søndag2019 Gravières Marsac Margaux - 2020 Vieux Gadet Médoc. Godt KØB2019 Mayne Pomerol - 2019 Pouilly Vinzelles - Giersberger Crémant d'Alsace - Auguste Bessac Rhone 

Museum Reserva, Cigales ... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 18. maj

Jeg er glad for langt om længe at se denne vin, tilmed til en særdeles rimelig pris. Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot nu og bør nok nydes inden for 3-5 år.  
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999 med en 100+ mill. kr investering. 
     I dag har flere nu fået øje på Cigales takket være Museum. En billedskøn bodega med eget kunstmuseum- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg, og siden et år på flaske. Alle nye årgange har fået 91-92p/Guía Peñin. 

     Indtil for 5-10 år siden var flasken forsynet med en etiket i præget metal. Den er væk nu, og det er en inkarneret etiket-samler som jeg glad for! 


Faustino 1+5 Rioja box... 299,-

1 fl. Faustino I Gran Reserva, 5 fl. Faustino V Reserva

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 18.maj 

FFaustino I koster ofte godt 150 (også i Spanien). Dvs du kan få 5 fl. Faustino V til blot 150 kr. Svært at slå! 

      Et topkøb, selvom du for 2 år siden 2 "Gran" og 4 reserva til samme pris. Vil tro, du kan få kassen i Føtex om 1-2 uger, så vent lige med at starte bilen...
     Begge vine er rigtig gode, selvom I'eren med den gyselige støvede flaske er bedst. 
      Faustino V (smagt i 2015) har god frugt. En god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to gør vinen bedre. Den aktuelle årgang kan være 2016 (91p/WineEnthusiast). 
      I Gran Reserva (set i 2010) er flot. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin. 
    Alle vinene kommer fra eget domæne, hele 650 hektar i hjertet af Rioja. 
    Faustino leverer flere tapninger af samme vin hvert år, men kvaliteten formodes at være ensartet -men ofte skal vinen have 3-6 måneder på flaske for at vise sig fra sin bedste side 

Vil du ikke have boxen, kan du også købe Faustino V Reserva Rioja (2 fl. 100, 4*). Rød er bedst, men fås også som rosé og hvid, som er god for Rioja, men ikke mere. 

Bajoz Toro "Roble", kr/fl v 2: 44,50
2 fl: 89Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18. maj

En ganske kraftig vin med rig bærduft med kun lille antydning af eg, ret afrundet, men uden den store dybde i smagen. Men godt nok velsmagende især til prisen! Kenderne er uenige -90p fra Gilbert & Gaillard og 86p fra Peñin + 2 guldmedaljer her i 2023 (årgang 2021). 

   Bajoz er mærket for Toro, som laves i stor bodega ved Zamora. Huset har sit eget meget populære vinmuseum (foto). 

     Formentlig identisk med de andre Toro vine fra Pagos del Rey, som laves i millioner af Felix Solis med etiketter som Condado de Oriza og Altos de Tamaron, som fordeleer dem til hver deres importør, især til vinene fra Ribera del Duero, Toro og Rueda.  


Tofterup Monastrell eller tempranillo... 59,-
rød Ribera del Duero Tempranillo eller Yecla Monastréll 
Godt KØB + *** 3/5), Bilka, indtil torsdag 18. maj

Tofterup henter deres vin i kældre rundt om i Spanien -akkurat som storebror David (t.v.) gjorde i sine år som vinmager for Hammeken, et af de største dansk-ejede vinhuse- mens lillebror Jonas (t.h.) som første og eneste dansker tog en Master of Wine (MW) titel. 

      Selvom huset ligger i Denia nord for Alicante, hentes vinene i andre områder. 

      Ribera del Duero er ikke smagt , men andre roser vinen, der laves af gamle vinstokke (80 år, loves der) og får en kølig gæring for at kunne nydes ung. 20% af vinen lagrer i små egefade. Vinen ligner nok Hammekens vin fra samme område (Altamar), som David lavede i flere år.  
      Har egentlig mere fidus til Yecla, der laves på den fine monastréll drue (måske i Castaño kælderen, som David kender godt fra Hammeken ) -og som du kender fra Hécula, som ofte er markant billigere! En flot vin med indbydende frugt og blød kraft. 

Baron de Ley Rioja Gran Reserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 18.maj

Set i 2015. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Du kan få bedre Rioja, men Ley er altid flot -og meget velsmagende i en moderne stil. 

      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta, som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 

 te Ribera, men vinen nyder fremragende ry og vinen får uanset årgang 92-94p/100 af førende kritikere.  

      Vingården blev stiftet i 1998 af Peter Sisseck (se herover) med nogle venner (der havde penge), men ejes siden 2010 af Terras Gauda, et stort firma i Galicien, kendt for bl.a. Rias Baixas. Så Peter Sisseck har ikke længere nogen direkte indflydelse her! 
      Et godt køb (international pris 202 + moms). Før solgt af Nemlig.com til 360 kr

Cava Codorniu "Clásico", kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18.maj

Codorniu er historisk den første cava (udtal: gah-vá) af alle, til 44,50 er brut et rigtig godt køb (tror den er mindst lige så god som Faustino cava (69, Bilka, 3*), som Rioja-huset henter nær Codorniu). OK både til konfirmander og studenter! 
       Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. I dag laves 45 millioner flasker cava af druer, en del formentlig hentet uden for Katalonien.  Seco er akceptabel, men som semi-seco kun egnet til kransekage. 

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 59,-
2022 Riesling Medium eller Trocken, Mosel
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 18. maj

Meget flot riesling fra selve Mosel til en meget attraktiv pris. Måske er den sødlige lidt for sød for nogle, men den har god aroma og fine syre. Foretrækker selv den tørre "Trocken", som dog stadig har nogle gram restsødme, som kun gør godt for smagen, som har rigtig meget riesling flint og aroma. 

    Jeg husker med fornøjelse en vidunderlig Badstube fra Pauly's egen vingård omkring Bernkastel (foto. Siden har vi mest set vine fra Rhinen (i reglen billigere). Denne nærmer sig Badstube, men ikke helt så god, da den er på indkøbte druer, som laves til vin i Pauly's moderne kældre lidt syd for den hyggelige gamle by. Etiketten ligner nu -og du får meget vin for pengene! 

Banrock Station rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199, rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay Reserve, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18.maj

Behagelige kommercielle vine fra varmt klima -men måske lige nu særligt gode køb gr. Kinas tårnhøje told på vin fra Australien. 
      Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (4-6 g/l) -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien.       
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande. 
    Rigtig mange holder af Banrock og jeg foretrækker den også for Capolavaro Appassimento (6 fl. 239, 2*), som er for sød for mig. 

40% på fransk vin: Klassiske vine! 

Enkelte nye vine, men tæt på kopi af opslag for en god uge siden, da søster Føtex samme tilbud. I dag er 40% rabat ikke altid nok (rabat er på normalpris, ikke tilbud), men der er da et par gode tilbud herunder. Bilka har også 25% på ikke nedsat spiritus, men med hundredvis af tilbud har jeg ikke fundet ét anstændigt tilbud. 

2019 Gravières de Marsac, Margaux ... 137,40*

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, kun lørdag-søndag 6-7/5 (* -40% trukket fra)

En rigtig god Margaux til fair pris. Dyb farve,  forfinet duft, men med fylde. P.t. lidt lukket og tør -giv den 2-3 år. Vinen er en af "2.vinene" fra La Tour de Mons og er også kendt som Marsac-Séguineau, som ejes af vinbøndernes egen bank, Crédit Agricole. 120 er latterlig lav pris for god Margaux i dag 

2020 Vieux-Gadet, Médoc... 53,40*

Bedste KØB + **** (4/5),  Bilka, kun lørdag-søndag 6-7/5 (* -40% trukket fra)

Médoc er historisk nok det mest berømte område i Bordeaux, og 2020 lover fremragende -lige så god som 2019 og en tak over 2016 og '18! 

Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med markant tannin, som dog er skjult af frugten. Egentlig god nu til mad -kælderkold- men nok bedre om 2-4 år.  
       At du kan få en (iøvrigt god!) Médoc til denne pris siger mere om krise i Bordeaux end om vinen!
Foto: Slottet ligger i det nordlige Médoc -ca. 13 km fra både Gironde floden og det kolde Atlanterhav, dvs. med ret køligt klima, der kræver topår som 2020 for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og gudskelov ingen mærkbar eg. 

Mayne 2019, Pomerol... 171,-*

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, kun lørdag-søndag 6-7/5 (* -40% trukket fra)

Prisen har fået 22 kr ekstra op, men stadig et ret godt køb, hvis du vil have Pomerol af anstændig kvalitet. Pomerol er slet ikke kun gudedrik, selvom der i dag er langt mellem ringe vin! 
Mayne er laaaangt fra Pétrus, men du kan få 40+ flasker Mayne til prisen for én Pétrus. Jeg har (endnu) ikke smagt 2019, men den er formentlig bedre end 2014-15-16 og 18, som alle var så gode -og måske bedre- end ældre årgange af Rêve d'Or, som er vingårdens hovedvin. 
      En middelfyldig vin med indbydende rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 
       Ejer Maurice Vigier laver god vin på det nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som endnu ikke har solgt ud til pengestærke fonde eller uforskammet rige mænd, der mangler Pomerol på deres visitkort! Vingården ligger ved siden af Clos René vest for kirken på fotoet, og vinene ligner hinanden. 

Pouilly Vinzelles "Paradis", Louis Latour... 158,40*

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, kun lørdag-søndag 6-7/5 (* -40% trukket fra)
Set i 2019, som er en god Bourgogne fra lille nabo til det velkendte Pouilly-Fuissé. Paradis er særlig (men stor) mark. Vinen gærer og lagrer i stål som de fleste af Latour's vine. Godt for vinen, som har lidt mere aroma og friskhed. Nok bedst nu og det kommende år, mens den har friskheden. Elsker etiketten, som har fået mange efterlignere! 

Giersberger, Crémant d'Alsace... 65,40*

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, kun lørdag-søndag 6-7/5 (* -40% trukket fra)

Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En meget beskeden sødme runder vinen af -herlig vin til havefesten en sensommeraften. 

      Giersberger er fra Ribeauvillé, det ældste kooperativ i Alsace. Kælderen leverer for mig  meget bedre vin end de ufatteligt mange crémant'er fra GCF's stald, som har flotte etiketter med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Ponnelle, Brucker og andre. Ribeauvillé laver selv sin vin, mens GCF må købe udefra. For mig e Mayerling (omtrent samme pris i Irma en tand bedre, men denne er stadig rigtig god). 

Cotes du Rhone Auguste Bessac... 36,-*

2021. Godt KØB + *** (3/5), Bilka, kun lørdag-søndag 6-7/5 (* -40% trukket fra)

Kan meget godt lide denne Rhone, selvom den er uden store diikkedarer. Pæn frugt, middel fylde, lidt syre, mangler lidt charme -nok bedre om et halvt år. 

Føtex tilbyder også Auguste's bedre vine, Plan de Dieu, Rasteau (71,40 efter rabat), som er ok, men du kan i Coop få for mig bedre vin til lavere pris, når de er på tilbud (f.eks. Chasse Plan de Dieu til ca. 60 og Lirac "Cyprès" til 59). .

Ventoux, Vidal-Fleury... 53,40*

2020.*** (3/5), Bilka, kun lørdag-søndag 6-7/5 (* -40% trukket fra)

Også set til 300 kr for 6 fl, så bestemt ikke topkøb! Ventoux er kendt mere for Tour de France end sin vin, som ligner naboen Rhone, men til lavere pris. Denne vil lidt mere. Check årgang -så helst 2020, undgå ældre årgange som 2017, som jeg dog ikke har set for nylig. Vinen gror på de blide bakker omkring Carpentras. 
     Ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Han fik succes -og købte i sin alderdom huset Vidal!