Søg i 1200 opslag:

19/05/2023

Flot Pomerol til lav pris

Pomerol er et lille område på størrelse med bondegård, hvor rigmænd og pengegriske fonde har opkøbt vingård efter vingård. I dag er priserne i reglen alt for høje, og jeg troede ikke, jeg igen skulle købe Pomerol. Jeg tog fejl, når man stadig kan få Mayne i godt år til 149. 

Bilka har fortsat vinfestival med flere gode køb -også min gamle favorit Baron de Ley (59) og Fitzroy Bay fra New Zealand (59). Og så er der stærke tilbud på Jack Daniel's bedre whiskies, men som en traditionalist foretrækker jeg Rémy Martin "1738" Cognac, selvom den er yngre end navnet antyder! 

    I denne uge halter Føtex bagefter, men både Antu og Porta 6 er gode køb. 

Bedste KØB: Mayne Pomerol - Porta 6, Lisboa rød/hvid/rosé - Baron de Ley Rioja Reserva 

Godt KØB: Fitzroy Bay sauvignon blanc - Montgras "Antu" - Rémy Martin "1738" Cognac  

Mayne Pomerol... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 1.juni

2019/20. Hvis du vil have Pomerol af anstændig kvalitet til en rigtig god pris, er Mayne svær at komme udenom! Pomerol er bestemt meget andet end gudedrik, selvom der i dag er langt mellem ringe vin! 

      En middelfyldig vin med indbydende rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 

    Mayne er laaaangt fra Pétrus, men du kan få 40+ flasker Mayne til prisen for én Pétrus. 
    Ejer Maurice Vigier laver god vin på sit nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som endnu ikke er opdaget af pengestærke fonde eller uforskammet rige mænd, der mangler Pomerol på deres visitkort! Vingården ligger vest for kirken på fotoet, ved siden af Clos René, som den ligner i stil og duft. 80% merlot. 
    Jeg har (endnu) ikke smagt 2020, men den kan nok måle sig med 2019, dvs. bedre end 2014-15-16 og 18, som alle var så gode -og måske bedre- end ældre årgange af Rêve d'Or, som er vingårdens hovedvin. Og er årgangen blevet 2020, er det også ok med mig! 

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Fra bakkerne omkring Lisboa. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional.
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes.

Baron de Ley, Rioja Reserva... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 1.juni

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen.

      Selv i Spanen er den topkøb til op mod 10€ (75 kr).  Set i 2018 med 91p/Guía Peñin. 

    85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. Husets vine er gode, fra den dyre topvin Monasterio over Gran Reserva til den unge Club de Rey.

Fitzroy Bay sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 1.juni

Marlborough New Zealand. En ganske frisk, tør, aromatisk hvidvin, som vel hverken er værre eller bedre end de kendte mærker som Mud House og Selaks -men husker den som noget bedre end Kaweka, som er tappet i Danmark. Egentlig sært, da Fitzroy er tappet i... Spanien! Hvor ejer Felix Solis, bor og laver multillioner af flasker ganske ok vin. Få af de hvide bedre end denne fra kælderen i New Zealand. For mig dog knap så god som Yealand's, som fås til samme pris (59, Coop). . 

MontGras "Antu" rød/hvid... 69,-

syrah eller chardonnay. Også set som cabernet og carmenère, Chile
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Antu er rigtig gode vine fra Montgras, som får 88-93p/100 af gode guider (de røde har alle fået 89p/Parker i 2018). Af disse vine laves af hver typisk 50.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2019 og 21 fik 91p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel.  
     Den hvide chardonnay fra Casablanca mangler lidt friskhed og fokus, synes jeg, selvom den kommer fra mark nær havet i Casablanca. Men når Descorchados har givet den 91-92p i nyere år, kommer mine fordomme nok frem (medlem af ABC: Anything But Chardonnay)! 
      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. 
      Montgras er markant mindre end Concha & Toro og Undurraga, men stadig leveres 7 millioner fl/år, en god del fra egne 900 hektar vin. 

Rémy Martin "1738" Cognac... 299,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 1.juni

I mange år var Rémy's VSOP min foretrukne VSOP blandt de store mærker, selvom den nok var lidt ung. Men krisen kradser i Cognac, og alle husene har meget travlt med at sende nye blends på markedet -også Rémy's "1738", der mindes året, hvor kong Ludvig XV gav det 14 år gamle hus prædikatet "kgl hofleverandør". Ret mørk for VSOP, indbydende bouquet med orange, lidt sødlig; fyldig smag med noget karamel, men også nødder, pæn lang smag, slet ikke så sød, som næse og mund antyder. 

      96p/WineEnthusiast og 93p/Falstaff. Fine Champagne (65% Grande Champagne", 35% Petite Champagne"). Blends af stort antal Cognacs, yngste er 4 år (nok broderparten), men den har et lagret præg med Cognac op til 20 år -bedre (og dyrere) end VSOP. Godt køb til 299. 

Bilka tilbyder også Jack Daniels' Single Barrel Whisky (299, 4*), lidt overvældende i alt, men ganske imponerende, mens Gentleman Jack (229, 4*) er lidt blidere, sådan en luksus udgave af den almindelige (og for mig jævne) Jack Daniel Tennesse Whisky.