Søg i 1200 opslag:

18/05/2023

Bilka: Argentinsk "kunstvin" til lav pris og flot vin fra Australien

Argentina kan levere superb vin til næsten ingen penge. Trapiche's fine Medalla er i top, men glem ikke "kunstnervinen" DaDà", der giver vin med god karakter til blot 33,17 (v. 6). 

Der er vinfestival i Bilka, og der er mange gode køb. Australien har en rigtig god pris på Matthew's Road (50) fra Tanunda i Barossa og en helt ok priser på Grand Barossa og Lehmann's fine Barossa (begge 79).  

    Fransk vin er dog ikke i skammekrogen med den gode chardonnay fra Macon Azé i Bourgogne (69) og god Alsace Grand Cru fra det gode kooperativ i Ribeauvillé (89).  Og naturligvis Champagne Jacquart til forårets sidste konfirmationer (189). 

Bedste KØB: Trapiche "Medalla" rød/hvid - DaDà "Artwine" las Moras - Tanunda "Matthews Road" - 

Alsace Grand Cru Traber 

Godt KØB: Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid - Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid - Burgondie Macon Azé - Auguste Malbec Gigondas - Calvet Chablis - Champagne Jacquart Mosaïque brut 

Trapiche "Medalla" rød/hvid... 50,-

rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

En rigtig god vin, især rød, som også til 69 er godt køb hos lillesøster Føtex. Men for stor prisforskel! 

     Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 2021 fik 92p/Tim Atkin, 2020 fik 91p/Descorchados, mens 2019 fik  92p/Parker.   

      Trapiche er meget stort hus, som tapper 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode, basisvinen er ikke ringe, men giv lidt ekstra for "Oak Cask" (Reserve i USA) og Pure, som ofte fås omkring 40 kr og er svære at overgå.
       Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

DaDà, frit valg, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, ArtWine, rød malbec (1), merlot (2) osv, Argentina

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Kun smagt malbec, som er rund, kraftig og god. Men der skal også være en merlot og måske hvidvin, men har ikke set dem endnu. 

    Men hvor er slægtskabet til Dada'ismen? Især når de sælges som "art" vine? Dadaismen var lidt syret, som det ses i Dali, den måske mest kendte dada kunstner (Dada var en kunst, der ville vende op og ned på alt, jvf dadà = gyngehest på fransk). 

    Vinen er rigeligt 50 kr værd, men bestemt ikke 89, som er den høje "normalpris". Vinene laves af las Moras, ejet af det store Trapiche. Mærket Moras ses ellers mest i Coop. 

Tanunda "Matthews Road", rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Tanunda er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast.  Australsk topkøb! 

Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid... 79,-

rød cabernet eller shiraz, hvid riesling Barossa, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

En god pris på god Barossa, men ikke Grand Barossa. Især ikke når Tanunda også har en 1858 Blend (ca. 2000+ kr) og end 100 års Shiraz, som anses for bedre og i hvert fald er mange gange dyrere end Grand Barossa! 
    Der er lidt eg i de røde, mens den hvide er klassisk Barossa riesling, dvs. tør, fyldig, rig aroma (ananas, blomst) og markant syre i eftersmagen. 
    Tanunda er et af de steder, du bør se i Barossa nord for Adelaide. Barossa er et af de ældste områder i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehmann. Meget af vinen laves dog ofte af druer fra andre områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa Valley, vil dette navn stå på etiketten.
Tanunda var oprindelig ejet af Seppelt, et af mærkerne under Treasury, Australiens største vinfirma (Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount, Wolf Blass osv). 
    Huset ejer mange andre mærker, der ses i supermarkeder, som Beringer og indtil for nylig Stag's Leap). Treasury er selv ejet af Foster's -øl- som igen ejes af Budweiser, verdens mest solgte øl. Dette er industri næsten mere end vin!  
    I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber kom forbi. Han har tjent en formue på international marketing (bl.a. Stimorol tyggegummi og Tetley the, men ikke vin!), men fandt vin mere spændende. I dag ejer Tanunda 100 hektar vin, men med en hastigt voksende produktion hentes det meste af vinen i dag fra 30 vingårde, mest i Barossa. 
FotoI dag ledes huset af datteren Michelle -og Tanunda leverer vin, som gamle Seppelt ikke ville skamme sig over.

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid... 79,-

rød shiraz Barossa, hvid riesling Eden Valley, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Peter Lehmann grundlagde dette ikoniske hus i 1980 efter mange år hos Saltram. Hans Stonewell er en klassiker. Han døde i 2013, og huset ejes i dag af familien Casella, som har tjent formue på biligvinen Yellow Tail fra det hede Riverina. Lehmann drives dog selvstændigt, og vinene er ganske anderledes -typisk Barossa! 

     Indbydende vine, behagelige unge. Den røde shiraz er magtfuld, ret krydret/frugtig og blød, mens den hvide riesling er elegant, aromatisk, ret let (11%) og til den tørre side (3,91 g/l). Begge kan gemmes nogle år. 

Fransk er også godt! 

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 

Gigondas, Auguste Bessac....  89,-

Godt KØB + ***** (5/5)Bilkaindtil torsdag 25.maj

Årgang kan variere, set i 2020. Rigtig god, ikke top, men lidt mere "vild" end Guigal's Gigondas, men ikke på højde med  gode domæne vine som Amadieu og andre. Fyldig og fast, pæn dybde, behagelig allerede, selvom den med fordel kan gemmes 2-4 år. 

Gigondas(udtal med s: "Sji-gohn-das") var det første "Cru" efter 2.verdenskrig og er stadig den nok mest seriøse rival til Chateauneuf du Pape.

      De sidste måneder har Bilka (og Føtex) kun haft få tilbud fra deres "egne" leverandører af Rhone -Michel Bernard og Auguste Bessac. 

     Philipson dominereer helt med Guigal og lillesøster Vidal-Fleury. Generelt vil jeg foretrække Bessac, da prisen eer lavere gr direkte import.  Auguste Bessac har jeg smagt rigtig ofte -og det er rigtig gode vine til prisen. Huset kendes også som Caves des Papes eller Ogier. 

Calvet "Chablis"... 89,-

Godt KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 25.maj

Du skal generelt købe Chablis, tappet af bonden selv -eller af kælder i området. Så jeg har haft tvivl om denne vin. Calvet er et gammelt hus i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis- som tilmed er ejet af giganten GCF -med hovedkvarter i det nordligste Alsace -andre 500-600 km fra Chablis. 

     Ikke lovende! Men GCF ejer faktisk vinhus i Chablis, hvor vinen er tappet, så måske skal du give denne vin en chance... Prisen er lav for Chablis. Du kan også få kooperativet's Pierrelée (149, 3*), men den er næppe bedre, blot meget dyrere. 

Alsace Grand Cru, Traber...  89,-

Riesling Altenberg eller Pinot Gris Brand, Frankrig
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Rigtig god Alsace, men fås 10 kr billigere i Føtex, så ikke topkøb. Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé og leverer flot snarere end stor vin. Grands Crus er blandt de bedste godt 50 vinbjerge i Alsace. 
        Pinot Gris laves på Brand i Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, takket være granit under tyndt lag jord, som let varmes op. Men har nu også smagt god gris, som er kraftig, fed, blød, men ikke ligegyldig -blot sødmen ikke dominerer.       
      Altenberg er et mindre bjerg, som sjovt nok ligger ganske langt mod nord for Ribeauvillé, men er rigtig god til riesling. Den anses dog ikke for i top blandt grand cru'erne. Har smagt den 2 gange og fundet den tør, aromatisk, ren, typisk og flot. 

Silvano Piacentini Ripasso... 69,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag  25.maj

En god vin, men ikke topkøb, når den i marts stod til 54,83 (v 6). En middelfyldig, tør, frugtig Ripasso, for mig bedre end de svulmende Rubens'agtige amaroner med dens Rubens'agtige styrke. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 189,-

Godt KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 25.maj

Brut er en god Champagne, som har lidt mere raffinement, elegance og længde end den ellers gode Montaudon fra samme hus. Fint brus, indbydende aroma, ret let, middellang, med vis elegance og ren eftersmag + diskret dosage (9 g/l restsødme). 


      Jacquart eer kooperativ med 1800 medlemmer og 2500 hektar vin. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder et godt ry og får 3* af Juhlin. 
      Navnet Mosaïque hentyder til den mosaik af vine, der indgår i vinen (huset får druer fra 60 af Champagnes 150 crus). 40% chardonnay, 60% pinot (meunier og noir), på flaske 3 år med 25% ældre reserve vin. For mig er Jacquart på niveau med vinen fra de store huse, på godt og ondt. 
¨      Jeg har gode minder om Jackie (kælenavn til huset, ligesom Bolly er Bollinger og Molly er Moët), som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 

Rioja Muga Reserva Especial... 279,30

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj (399 - 30% rabat)

Set i 2018, meget lækker, rig og dyb, med lang smag, flot nu, men nok bedre om 2-4 år. Den er tæt på topvinen Prado Enea, der koster omkring 500. 2018 har fået bl.a. 95p/Parker og 94p/Guía Peñin. Jeg har jævnligt drukket Muga de seneste år, men især i Spanien, hvor denne "Especial" fås til 300 (af og til endog billigere) -og det er på restaurant!

    Moralen er, at du skal købe Muga (inkl. "Especial") i Spanien, hvor den fås til knap 200, mens du skal købe Faustino I i Danmark (hvor den er billigere, ofte tæt på 100). 

    Especial fås i øvrigt til 299 hos flere vinhandlere, så meget for Bilka-pris ("normalpris" på 400). 

    Bilka tilbyder 30% på Laudrup's andre "supermarkedsvine", bl.a. Pio Cesare Barbera d'Alba (139,30), som kunne fås til godt 100 før jul. En flot vin med frugt og fylde, men heller ikke topkøb til 139.