Søg i 1200 opslag:

15/05/2023

Argentina og Chile giver mest vin for pengene!

Det kan godt være, at Italien dominerer det danske marked med sødmefulde Amarone-kopier, men der er meget mere vin i Argentina og Chile. Det viser ugens topkøb, Medalla og Antu. 

Engang var Chile og Argentina et synonym med billig vin. I dag er selv de billige gode -og til 69 kr er det svært at slå Medalla og Antu i Føtex (selvom begge har været solgt til 59 sidste år!). 

    Faktisk har Føtex ikke nogen stor uge. Men jeg kan også godt lide Porta 6 fra Portugal, som til 39 giver meget vin for pengene. 

Bedste KØB:  Medalla rød/hvid - Antu rød/hvid

Godt KØB: Porta 6 rød/hvid/rosé - Banrock Station Reserve rød/hvid


Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Vine fra bakkerne omkring Lisboa. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional.
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes.

Trapiche "Medalla" rød/hvid... 69,-

rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Lidt dyrere end i marts, men stadig topkøb! Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 
      2021 fik 92p/Tim Atkin, 2020 fik 91p/Descorchados, mens 2019 fik  92p/Parker.   

      Trapiche er meget stort hus, som tapper 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode, basisvinen er ikke ringe, men giv lidt ekstra for "Oak Cask" (Reserve i USA) og Pure, som ofte fås omkring 40 kr og er svære at overgå.
       Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

MontGras "Antu" rød/hvid... 69,-

syrah eller chardonnay. Også set som cabernet og carmenère, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Antu er rigtig gode vine fra Montgras, som får 88-93p/100 af gode guider (de røde har alle fået 89p/Parker i 2018). Af disse vine laves af hver typisk 50.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2019 og 21 fik 91p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel.  
     Den hvide chardonnay fra Casablanca mangler lidt friskhed og fokus, synes jeg, selvom den kommer fra mark nær havet i Casablanca. Men når Descorchados har givet den 91-92p i nyere år, kommer mine fordomme nok frem (medlem af ABC: Anything But Chardonnay)! 
      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. 
      Montgras er markant mindre end Concha & Toro og Undurraga, men stadig leveres 7 millioner fl/år, en god del fra egne 900 hektar vin. De bedste er vel ikke helt så gode som f.eks. Melchor og andre fra Concha & Toro, men prisen er også lavere!
       Salling gruppen har handlet med huset i 25 år. Jeg er imponeret!  

Banrock Station Reserve rød/hvid... 39,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Foretrækker personligt "de Vine" længere nede, men rigtig mange holder af Banrock. Behagelige kommercielle vine fra varmt klima -men i dag nok særligt gode køb gr. Kinas tårnhøje told på vin fra Australien. 
      Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (6 g/l) -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien.