Søg i 1200 opslag:

08/05/2023

Den bedste rosé er fra Frankrig (Irma uge 19)

Når Tavel kalder sig Frankrigs (og dermed Verdens) bedste rosé, er det kun en mild overdrivelse. Provence-fanatikere vil hævde, at Bandol er lige så god som Tavel, og vinelskere i Italien og Spanien vil som hende i USA hævde, at de kan lave rosé så god som Provence. 

Og rosé fra andre lande er ofte endog dyrere -men sjældent lige så gode som de bedste fra Frankrig. Årsagen er banalt, at Frankrig i 25 år har finpudset deres teknik med at lave rosé og leverer mere rosé end hvidvin! 

     Irma har i denne uge ikke kun formidabel rosé fra Tavel (79) og Bandol (99), men også en herlig hvid sauvignon fra New Zealand  (v. 2: 74,50) samt Mazzei's fine nr 10 Fonterutoli. Samt crémant Dulong fra Bordeaux, som allerede blev omtalt i sidste uge. 

    Jeg har desværre kun valgt de bedste køb i Irma's omfangsrige vintilbud. For der er mange tilbud. N.B: Skulle du komme i en Irma på vej mod lukning (trist), så husk, at evt tilbud med 50% er på normalprisen -som ofte ikke er bedre end disse tilbud. 

Bedste KØBTavel Lafond "Roc-Épine" - Cattin Pinot Gris "Orange" - Théo Cattin, grand cru Hatschbourg - Ant Moore sauvignon - "Nr 10" Fonterutoli, Toscana - Dulong crémant

Godt KØB: Bandol "Domaine Valdaray"Fat Bastard rød/hvid/rosé - Cattin Riesling/Pinot Gris Alsace 

Tavel Lafond "Roc-Épine" ... 79,- 

økologiskBedste KØB + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 10.maj

Set i 2021. Da kongen af gastronomien Brillat-Savarin skulle sige noget pænt om rosé, så snakkede han om Tavel, og det forstås! Området er ikke alene et af de ældste "Crus" i Rhône-dalen, men også det eneste område i Frankrig, hvor kun rosé må være byens navn. Her laves også rød og hvid, men de kan kun sælges som Rhône, ikke Tavel.
  
      Lafond er den førende familie i området. Der er 3 grene, men Roc-Épine er måske bedst kendt. Druen er grenache + lidt cinsault og syrah. Kældrene er hypermoderne. 
      2020 er ikke smagt. 2019 har mistet lidt frugt, men holder, takket være skruelåg. Farven er dyb for rosé, med en livlig og rig aroma af urter; smagen er fyldig for rosé, med frugt og syre under frugten
       Skruelåg, og det betyder, at du kan købe lidt ekstra uden at risikere, at vinen bliver for gammel.
      Prisen er lav for Tavel, som ofte koster over 100 -ofte endog ikke så god som denne. De andre kæder tager p.t. over 100 for Tavel. 

Bandol "Domaine Valdaray" ... 99,- 

Godt KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 10.maj

 
Efter Tavel (ikek alle eer gode) opdagede vi Bandol som Verdens nye bedste rosé. Her bruges samme grenache, men ofte dominerer (især i rød) den sarte mourvèdre drue, der giver vinen en vild tone i duften, som ofte har lidt mere syre end Tavel. Valdaray fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet, jeg synes også godt om den, rig frugt, blomst, orange og jordbær, middel fylde, god længde og med mineralske noter under frugten til sidst. 
     Men ikke bedre end Tavel, så hvorfor dyrere? Bandol ligger som et 10 km bredt amfiteater ned til Middelhavet lidt øst for Marseille beskyttet mod vind og vejr på fra nord. Her laves historisk mest rød, men som i Provence breder de pinke udgaver sig.  

Til samme pris sælges Sancerre rosé " Fragments" (99, 3*), har aldrig set lyset i pink Sancerre, som ofte er dyr uden at imponere. 

     Irma tilbyder også 

Fat Bastard rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 46,33  

3 fl. 139, rød cabernet-sauvignon, hvid chardonnay, rosé syrah-grenache, Frankrig
Godt KØB + *** (3/5), Irma, indtil onsdag 10.maj

Navnet "en fed bastard" oser langt væk af mere design end kvalitet. Og jeg har også før været mere positiv end i dag, hvor jeg stadig mangler at smage den hvide. Men det er fransk vin lavet i californisk eller australsk stil, typisk til engelske supermarkeder. 
      Cabernet er mørk, fyldig, med lidt syntetisk, men indbydende aroma og ret blød eftersmag med lille restsødme, som vil tiltale mange. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for mig, men en god allrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil. 
      Coop og Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der mødtes for at ville lave nogle moderne kommercielle vine. Men ret beset laves vinen af Gabriel Meffre i Gigondas (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, mens Coop's 43 kr til gengæld næsten er for lav en pris!   

Cattin Pinot Gris "Orange"... v. 2 fl. 69,50
fl 139, Alsace, bedste KØB + ***** (5/5),  Irma, indtil onsdag 10.maj

Orange vin er et hip og posh, men egentlig blot et fancy navn for en lys rosé, hvor druerne har fået farven fra kontakt med drueskind. Her er druen 100% pinot gris -hvor skallen er grå (snarere rød). Mosten får 48 timer i kontakt med skallerne -heraf farven- før kold gæring og lagring sur lie indtil tapning. Lys orange farve; indbydende aroma med lidt krydderi (måske orange? Hmm), ganske fyldig, til den tørre side, med fine syrer og god lang smag. God vin til et frokostbord, ratatouille eller moules frites. 

Til samme pris Cattin Pinot Gris "Clos Mathelon" Monopole (2 fl. 139, 4*), egentlig flot, men lidt for sød til mig. En ung 2019 kan meget vel have mere friskhed, håber jeg. 

Théo Cattin, Riesling eller Pinot Gris... v. 2 fl. 74,50

2 fl: 149. Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 10.maj

Riesling -en klassisk riesling med lidt nerve og sprød friskhed, ikke top, men heller ikke grøn i stilen -2018 fik 88p/WineEnthusiast. 
Pinot Gris: Indbydende neutral og ren aroma, middel fylde trods styrken (13-14%), sprød og ganske frisk, en god madvin. 90p til 2020 i WineEnthusiast. For mig er riesling bedre, men ét point skal ikke skille os ad! 

      11 generationer af familien Cattin har siden 1600-tallet boet i Voegtlinshoffen syd for Colmar. Huset ejer og lejer 60 hektar og leverer rigtig god vin i en ret blød, rig stil. Vinene sælges under andet navn til markant højere pris hos anden importør. 

Théo Cattin, grand cru Hatschbourg... 99,-
riesling, pinot gris eller gewurztraminer,  Alsace Frankrig

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 10.maj

De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de mindre kendte, men rigtig gode er Hatchbourg nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. Ret tung jord, meget egnet til pinot gris og gewurz. Riesling er dog for mig bedre, på den tørre side, mineralsk og elegant (2018 fik 92p/WineEnthusiast). Pinot gris i ældre årgang var meget flot, fyldig, rig og lang, med tydelig restsødme (24 g/l), men flot, den unge 2020 med 92p/WineEnthusiast er nok bedre endnu. Superkøb. Det samme formentlig for traminer'en, som dog er sødlig (28 g/l restsødme). 

Ant Moore sauvignon blanc, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 10.maj

Jeg er ikke vild med etiketten, men vinen! For mig den bedste Marlborough sauvignon hos kæderne (du kan finde bedre, men det er hos private imortører, som ikke henter vinen hos de store huse).  
     Lys, overdådig aroma, sprød, frisk, med snert af græs og grape, ganske fyldig, men med frugt og syre ti lat holde balancen. Tør, ren og lang smag. 
     Ant Moore kom fra Australien til New Zealand som vinmageer i 2002, men begyndte langsomt at købe vinmarker, og vinen er i dag "Estate", og trods de løse regler er al vinen vistnok fra egne 4-5 ejendomme fordelt overalt i Marlborough. Metoderne er klassiske, men han lader også vinen lagre sur lie og prøver at undgå klaring og hård filtrering. 2021 fik 91p/WIneEnthusiast, 2020 90p/Spectator, forståeligt nok.

"Nr 10" Fonterutoli, Toscana, kr/fl v 2: 74,50

2020, 2 fl: 149, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 10.maj 
Mazzei er et af topnavnene i Chianti, men laver også andre vine -bl.a. denne på 90% af Bordeaux-druen merlot + 10% sangiovese. Vinen er noget blødere, federe og mere tilgængelig end den lidt stramme, men sindssygt flotte riserva. Men stadig med herlig frugt og drikbar allerede nu
      Mazzei familien er en stor vingård med godt 150 hektar vin -inkl. vingård i Maremma nær Middelhavet (som formentlig leverer denne vin) og i Noto på Sicilien. 

Dulong Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, brut hvid og rosé (tør) eller demi-sec (sød)

Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 10.maj

Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage (restsødme) trækker ned for mig, (men gør andre glade!), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til prisen skal jeg ikke klage -og det gør hverken konfirmander (forældrene) eller studerne næppe heller! 
      Jeg er glad for, at Irma's vin er billigere end Calvet (Bilka og Føtex), Alexis Lichine (Netto), Lestissac (Brugsen), Eschenauer og andre navne, da alle vine kommer fra samme kælder. 
     Dulong har tilmed en vis tradition for bobler, da huset i en årrække ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant! Druerne er ikke Champagnes pinot og chardonnay, men typisk for Bordeaux cabernet og semillon, som får brus efter den klassiske Champagne metode.