Søg i 1200 opslag:

21/05/2023

Meny: Vin fra 20++ egefade, god rosé og baby-Brunello

Folk fra Chile kaldes ofte Sydamerikas tyskere. De er flittige og dygtige og har en kort siesta! De laver en masse vin, som engang var billig og drikkelig. I dag er rigtig meget af den rigtig god -og stadig overkommelig i pris. Som "20 barrels" fra Cono Sur. 

Engang var der præcis vin fra 20 egefade i "20 Barrels", dvs. 6000 flasker. Men i dag tappes der alene af Pinot Noir 100.000 flasker årligt. Cono Sur er vokset. Men vinen er måske endda bedre i dag end i 00erne (99,95). 

    Meny har også Cordella, en god baby-Brunello fra Montalcino (75), som kun er lagret ert år mod 4 for brunello'en.

    Meny er også god til rosé, hvor Haut-Vol (55 v. 2 fl) er det bedste køb, mens andre sværger til Kylie Minogue rosé (69,95), der kommeer fra samme område nær Carcassonne. 

Bedste KØB: Cono Sur "20 barrels" rød/hvid - Haut Vol rosé - Cameleon rød/hvid øko

Godt KØB: Cordella Montalcino øko - Riesling Grand Cru "Wiebelsberg" - Jas des Vignes Rosé - Vaucroze Rhone - Princes Rhone rød/hvid 

Cordella Montalcino, øko... 75,-
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.maj.

Set i 2020. En rig god "baby-Brunello" fra ret lille ejendom ejet af Maddalena Cordella. Druen er samme brunello (sangiovese grosso), men vinen laves til at kunne nydes ung -2020 smager fint allerede sammen med f.eks. osso buco eller en bøf. En mørk, kraftig vin med rig bærduft og nydelig eftersmag med fine syrer. Forgænger 2019 fik 91p/WinesCritic.  

Cono Sur "20 barrels" rød/hvid... 99,95

Pinot Noir, cabernet-sauvignon eller hvid chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 25.maj 

Pinot noir fra Casablanca er Cono Sur's specialitet. Vinen gærer i åbne kar som i Bourgogne, men der er noget mere eg (85% ny fransk eg til 80% af høsten). Robert Parker giver vinen 90p/100, mens lokale Descorchados svinger sig op på 93p. 
Chardonnay fra Casablanca er ret frisk, fyldig og lang, men mangler det sidste for mig. 2018 får dog 91p/Parker. Aktuelle årgange er nok nyere. ikke aktuelle årgange af vinene.      Engang var ”20 Barrels” den bedste vin fra (godt gættet)... 20 fade, dvs 6000 flasker. I dag tappes -af pinot’en alene- 100.000 fl/år. Cono Sur vokser. Men 100.000 fl. er stadig en bagatel for et hus, der årligt tapper 30 millioner fl/år. 

     Huset har 2 vine i klassen over de 20 fade, som dog ikke er merprisen værd. Til 100 kr får du vin, som kan matche langt dyrere vin fra Californien (og Frankrig).

Hvid Alsace og fransk rosé   

2 fl: 110. Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.maj

Frankrig er verdensmester i pink, og det smages i denne smukke flaske fra stort kooperativ nær Carcassonne. Herlig nu (2021, måske er 2022 på vej?), vellavet, tør, frugtig (bær, jordbær) og med lige en snert af syre til at give friskhed. En rigtig god vin til en salat -og måske moules frites, selv i den skrappe udgave med blå ost. 

Jas des Vignes, Alpes de Provence... 69,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.maj

Vi er i det øvre Provence omkring Manosque (Pierrevert), og det giver vinen (grenache og carignan) mere nerve og friskhed. 2021 var godt år. Ikke smagt, men har generelt tillid til vinene fra Ravoire, som i al diskretion leverer god, snarere end stor vin. Flot flaske! Kan se, at JP har givet vinen 5*. 

 

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 25.maj

Årgangen skal være 2020, som er god, men uden den friskhed som 2021 (eller 2022), derfor kun 3*. 
      Kylie Minogue er den seneste kendis rosé. Kylie Minogue er med 80 mill. albums den bedst sælgende australske kunstner nogensinde! Jeg kender hende dog mest fra hendes udgave af Carole King's "Loco-Motion", men jeg er også i den alder, hvor man ikke kan få kredit i bankerne!
      Midt under covid lukningen lancerede hun i 2020 en serie vine, hvor denne er bedst kendt. En pink fra Sydfrankrig, ikke Australien, lavet for det britiske firma Benchmark. De andre vine er bl.a. prosecco fra Italien og cava fra Spanien. Plus et par fra hjemlandet Australien. 
       Pink er ikke smagt, men har fået 5* i JP. Lige dele grenache, cinsault og carignan fra Sydfrankrig. 2019 fik 89p med nydelige noter om blomst og sprød friskhed. På web er årgangen desværre stadig 2020. Flot flaske! 

Riesling Grand Cru "Wiebelsberg"... 89,95

2021 Alsace, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.maj

En lav pris på Grand Cru. En mineralsk, middelfyldig, tør hvid, som formentlig har rig aroma. Kender ikke Horstaden, som står som tapper af denne vin fra en af de større, knap så anerkendte Grands Crus pænt langt fra Ammerschwihr, hvor Horstaden bor i Grand Rue. Kan være undermærke fra stort firma? Ved det ikke. Derfor tør jeg ikke give mere end 4*, selvom vinen meget vel kan fortjene 5*. 


Macon Villages "Lugny"...  79,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.maj

Klassisk chardonnay fra Bourgogne, dvs. tør, sprød og frisk, diskret aroma, let til middel fylde -perfekt til en salat eller muslinger, blot lagen ikke er for stærk. 
    Bourgogne er bedst kendt for sine Montrachet'er og Meursault, men langt det meste laves helt i syd -Mâcon- eller langt mod nord i Chablis. 

    Cave de Lugny er måske den største leverandør af hvid Mâcon med 1250 hektar plantet og et årligt salg omkring 6 millioner fl. Men vinene er enkle og simple på den gode måde. Meny sælger også deres gode crémant. 

Bousquet "Cameleon", rød/hvid, øko... 59,95

Malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.maj

Vinene ser stort set ikke eg, så de kan ligne Trapiche's Pure, men er måske et mulehår bedre! De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet virker mere mineralsk, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Økologisk drift. 

       Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton i Bordeaux. Han plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Masser af sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men husker gode ældre årgange af selve Bousquet vinene, som var flotte. Men Cameleon er nu også ret god -og topkøb til 60. 

Vaucroze, Cotes du Rhone, kr/fl v 3 fl: 70,-

3 fl. 210, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.maj

Endnu en af de gode vine fra kooperativet Cellier des Princes, som leverer mange vine til Meny. Også denne er god -meget frugtig og let krydret, kraftig, men pæn dybde, hvor den bløde styrke fra 90% grenache får lfriskhed fra 10% carignan. Vingården har været ejet af familien Choveton siden 1960 og ligger i Sorgues lige uden for Chateauneuf. 

Cellier des Princes, Rhone rød/hvid... 59,95

Cotes du Rhone rød Grande Reserve, hvid Sélection

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil  torsdag 25.maj

Kooperativet Cellier des Princes leverer mange gange mere ydmyg Rhone som denne -moderne, fyldig vellavet rød på grenache. Slet ikke Chateauneuf (herunder) -eller Vaucroze (herover), men en god vin til rimelig pris. Også ganske frisk tør hvid. 

Meny har også kælderens Chasse des Princes Chateauneuf du Pape (159,95, 5*), en flot 2019, som er afrundet og ganske frugtig.