Søg i 1200 opslag:

08/05/2023

Ugens top 18: ikke én fransk vin!

Ikke én eneste fransk vin blandt ugens vine, mens næsten halvdelen af vinene kommer fra "Den ny Verden", dvs. Chile, Argentina, Sydafrika, Californien og ikke mindst en hvid fra New Zealand. 

Og godt halvdelen af tilbuddene er fra Coop -Kvickly og Superbrugsen- efter flere lidt middelmådige uger. 

      Men med klassikere som Spier (både Private og Yellow Wood), californiske HandCraft og Annaberta’s fine Ripasso kræver de næsten et besøg. Og så kan du få en flot vin på den unikke Albarossa drue, som ligner en blid udgave af Barolo. 

     Og så har den en herlig sødlig Spätlese på Riesling fra selve Mosel til en ekstremt rimelig pris. 

     Også Østrig leverer en herlig forårsvin, som endda har et navn så langt, at mange må give op. Læs selv: ”Souveräner Malteser Ritterorden Grüner Veltliner Kommende Mailberg 2021 Weinviertel, Lenz Moser”. Vinen selv er tør, let og herligt frisk og aromatisk (2 fl. 120, Bilka).

      Føtex havde i sidste uge Trapiche Pure (41,50 v. 6). I denne uge er det den superbe Medalla (69), som får konkurrence af Chile’s flotte Antu (i Føtex).

       Alle vine er tappet nær grostedet, med mindre andet er nævnt. 

      Gr ferie er der i denne uge ikke tilbud fra Netto, Irma og Rema1000. Hermed 18 tilbud fra 35-100 kr fra ugens over 50 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. 

Uge 20/23

7 vinkøb under 50 kr

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé... 35,-

Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. 

*** (3/5),  Coop (Kvickly, Superbrugsen), indtil lørdag 25.maj

Santa Rita har en del af æren for, at Chile engang var nr 1 vinland i Danmark. "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Rita's Paula Jaraque skjulte for spanierne i sin vinkælder under Chiles uafhængighedskrig. Jeg har smagt vinene flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. 

     Lidl tilbyder Cimarosa Merlot (6 fl: 199, 2*). Ikke smagt for nylig, men huskes som ret neutral vin uden karakter. Slet ikke klasse som Santa Rita. 

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Fra bakkerne omkring Lisboa. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional.
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes.


Cono Sur Bicicleta, rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 41,67

6 fl: 250, 

*** (3/5), Meny, Spar og MinKøbmand, indtil onsdag 17.maj

Cabernet har nydelig frugt og noget syre på grænsen til det grønne, men stadig en god madvin, rosé har pæn frugt, hvid chardonnay med mere friskhed end mange. 
God dagligvin til en god pris -faktisk billigere ned i grænsehandlen!
      Cono Sur er et stort vinhus, som ejes af giganten Concha y Toro, men drives separat og leverer moderne vine af god kvalitet. Deres mest kendte vin er denne med en cykel på etiketten, som er basisvinen. Pinot er specialitet fra huset (de er Chiles største pinot-producent), som har fået 90p af guide. En let, frugtig vin med stor charme. 

Cava Codorniu "Clásico", kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18.maj

Codorniu er historisk den første cava (udtal: gah-vá) af alle, til 44,50 er brut et rigtig godt køb (tror den er mindst lige så god som Faustino cava (69, Bilka, 3*), som Rioja-huset henter nær Codorniu). OK både til konfirmander og studenter, rimeligt tør, ren og frisk. 
       Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. I dag laves 45 millioner flasker cava af druer, ofte (og legalt) hentet uden for Katalonien.  Seco er akceptabel, men som semi-seco kun egnet til kransekage. 

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 49,-

økologisk**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og topkøb til 49. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 
      
Spier har så mange etiketter, at jeg ikke fatter, hvordan de hitter rundt i dem. Og nye kommer til hele tiden, som du ikke finder på Spiers egen web! 
     Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske! Vinene får lige en filtrering ekstra, lidt sulfitter + en meget flot designet etiket. Næsten alle vine er tappet i Danmark og formentlig lavet specielt til Danmark. Kun ganske få kommer rent faktisk fra Stellenbosch, hvor de flotte kældre (og ferieboliger ligger), men fra det store Western Cape.  

Spier "Private Collection" rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Sydafrika
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj
Endog bedre end Yellow Wood, men slet ikke normalprisen 129,95 værd! Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.


Faustino 1+5 Rioja box, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299: 1 fl. Faustino I Gran Reserva, 5 fl. Faustino V Reserva

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 18.maj 

Faustino I koster ofte godt 150 (også i Spanien). Dvs du kan få 5 fl. Faustino V til blot 150 kr. Svært at slå! 
      Et topkøb, selvom du for 2 år siden 2 "Gran" og 4 reserva til samme pris. Vil tro, du kan få kassen i Føtex om 1-2 uger, så vent lige med at starte bilen...
     Begge vine er rigtig gode, selvom I'eren med den gyselige støvede flaske er bedst. 
      Faustino V (smagt i 2015) har god frugt. En god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to gør vinen bedre. Den aktuelle årgang kan være 2016 (91p/WineEnthusiast). 
      I Gran Reserva (set i 2010) er flot. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin. 
    Alle vinene kommer fra eget domæne, hele 650 hektar i hjertet af Rioja. 
    Faustino leverer flere tapninger af samme vin hvert år, men kvaliteten formodes at være ensartet -men ofte skal vinen have 3-6 måneder på flaske for at vise sig fra sin bedste side 


8 vinkøb 50-70 kr

HandCraft rød/hvid, California... 50,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, California (tappet i Tyskland)
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.november
HandCraft til 50 kr er topkøb for anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år -designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset). 
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Prisen 59 hjalp måske lidt.     En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.        

Abtei Himmerod Riesling Spätlese ... 50,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Riesling fra selve Mosel til den søde side uden at være rigtig sød, takket være sprød syre og en rig aroma. 2020 får 88p/100 fra Meininger i årgang 2020. 

       Himmerod er et middelaldekloster i de vilde, kølige bjerge bag Mosel, men også et mærke fra Hechtheim i Mainz (ved Rhinen, ikke Mosel!), som igen er del af den franske gigant GCF, der bl.a. står for Laugel, Dietrich, Calvet og andre i Frankrig).       

Faustino V, Rioja Reserva... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), fås også som hvid og rosé (3*), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Her kan du nøjes med at købe én flaske -og få en rigtig god pris i forhold til Bilka og Føtex. 
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 
2015 og 16, som har fået 89-90p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 

     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 
Den hvide 2021 har ikke gjort indtryk på mig, mens rosé er ganske ok, men ikke så god som den røde. 

Yealands sauvignon blanc, Marlborough... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 25.maj

Natalie Christensen lyder dansk og er vinmageren bag et af ugens topkøb i Brugsen. En klassisk sauvignon fra godt hus i Marlborough på sydøen med  én meget stor mark, som leverer næsten al vinen. For mig en klasse over vinene fra giganterne Accolade (Selaks og Kim Crawford ses hos Salling-gruppen) og Pernod-Ricard's Brancott Estate (i Meny). Vinen var et ganske godt køb til 74 kr, men nu er prisen 59... 

      Set i 2021. En vin med klassisk hyld, citrus og grisk græs, god fylde og friskhed, pæn længde, sprødhed. Måske for meget for den del! 
     På Coop's web er året sært nok stadig 2019, som skal nydes nu, selvom den fik 89p/WineEnthusiast
      Grundlægger Peter Yealand gjorde huset til et af de store, private vingårde, før han for knap 10 år siden solgte næsten alle aktier til koncernen Marlborough Lines. Kvaliteten har ikke været helt stabil på det seneste, men sauvignon'en holder stadig. 

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 59,-
2022 Riesling Medium eller Trocken, Mosel
**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 18. maj

Storebror til Noble House længere oppe. Flot riesling fra selve Mosel til en attraktiv pris. Måske er den 
sødlige lidt for sød for nogle, men den har god aroma og fine syre. Foretrækker selv den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som kun gør godt for smagen, som har rigtig meget riesling flint og aroma. 
    Denne nærmer sig rigtig Bernkastel, men er ikke helt så god, da den er på indkøbte druer, men fra selve Mosel.

Albarossa "Infinito"... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj
Formentlig identisk med Irmas albarossa (til 70-80 kr) -og derfor et topkøb for en unik vin! 

     Giordano lidt syd for Barolo ejer vinmarker her (omend langt mere i Salento til bl.a. primitivo). Husets Barolo vinder ingen palmer, men hans albarossa er rigtig sjov! 
      I 1938 skete der et ægteskab mellem barbera med (troede man) nebbiolo-druen fra Barolo. Men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa gik i glemmebogen! 
      Men i dag har flere opdaget, at druen kan levere flot vin, men endnu er der kun plantet 15 hektar, og blot 5 huse (Giordano, Banfi, Marenco, Carlò og Bonfante) sælger vinen. 
     "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

 

Souveräner Malteser Ritterorden, kr/fl v 2: 60,- 

2 fl. 120. Grüner Veltliner "Kommende Mailberg" 2021 Weinviertel, Lenz Moser Østrig 

**** (4/5)Bilkaindtil torsdag 18.maj

En klassisk, frisk veltliner, tør, frisk og sprød, med typisk peber/bær aroma. I dag ses nok 2021, men kender 2020, som fik 91p/A la Carte, måske gavmildt, men vinen er rigtig god.  Typisk 40.000 fl/år, alle nummeret. 
      Jeg elsker den historie-duftende etiket fra vinslot  i Mailberg 70 km nord for Wien nær den tjekkiske grænse. Slottet har i 875 år tilhørt ridderordenen af Malta -Malteserridderne. På en væg kan læses et motto: "Optimus quisque" -"det bedste uanset hvad". Et godt mål, som ikke helt nås med den grønne veltliner!  

Trapiche "Medalla" rød/hvid... 69,-

rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Lidt dyrere end i marts, men stadig topkøb! Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 
      2021 fik 92p/Tim Atkin, 2020 fik 91p/Descorchados, mens 2019 fik  92p/Parker.   

      Trapiche er meget stort hus, som tapper 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode, basisvinen er ikke ringe, men giv lidt ekstra for "Oak Cask" (Reserve i USA) og Pure, som ofte fås omkring 40 kr og er svære at overgå.
       Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

MontGras "Antu" rød/hvid... 69,-

syrah eller chardonnay. Også set som cabernet og carmenère, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Antu er rigtig gode vine fra Montgras, som får 88-93p/100 af gode guider (de røde har alle fået 89p/Parker i 2018). Af disse vine laves af hver typisk 50.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2019 og 21 fik 91p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel.  
     Den hvide chardonnay fra Casablanca mangler lidt friskhed og fokus, synes jeg, selvom den kommer fra mark nær havet i Casablanca. Men når Descorchados har givet den 91-92p i nyere år, kommer mine fordomme nok frem (medlem af ABC: Anything But Chardonnay)! 
      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. 
      Montgras er markant mindre end Concha & Toro og Undurraga, men stadig leveres 7 millioner fl/år, en god del fra egne 900 hektar vin. De bedste er vel ikke helt så gode som f.eks. Melchor og andre fra Concha & Toro, men prisen er også lavere!
       Salling gruppen har handlet med huset i 25 år. Jeg er imponeret!  


2 vinkøb 70-100 kr

Ripasso "Villa Annaberta", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149.  **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Villa Annaberta er for mig så tæt på rigtig god ripasso, og Annaberta (i Irma kendt som Palazzo Maffei) leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en klasse over Valpantena, le Arche og Piacentini. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95

***** (5/5)Meny, indtil onsdag 17.maj

Vinen ser anderledes (og måske pænere?) ud, men er nok identisk med den normale Faustino I. Tappet i anledning af Julio Faustino Martinez ' 75 års fødselsdag. Altid topkøb til 100. Kom i marts hjem fra Spanien, hvor jeg så den i både restaurant (225 kr) og supermarked (Corte Inglès, 150 kr) samt i spansk webbutik til samme pris. 
      Dyrere end mange f.eks. Murrieta Reserva, som koster 160-250 i supermarked herhjemme (og 300 hos Laudrup, men det må vist være toppen!). Murrieta er en bedre vin, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme! 
      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år
      Vinen er lavet af tempranillo + små mængder graciano og mazuelo og lagret 11 måneder i fransk eg og 14 i amerikansk eg før tapning og siden et par år på flaske. Meget bedre end brunello'er og amaroner i denne prisklasse.