Søg i 1200 opslag:

11/05/2023

Meny: hvid italiensk i top

Meny har 2 italienske hvide i top, men også den særlige "75" fra Faustino er værd at købe. 

Men ellers er deer ikke meget at komme efter i Meny, som ellers prøver at få Irma kunderne til at lægge deres æg i en anden kurv! 

Donnaluce er en herlig hvid, som nærmest er en turbo udgave af en romersk Frascati. Lidt vel dyr, især i forhold til Pelissero's fine Favorita fra Barolo området.  

    Også Cono Sur's billige Bicicleta er godt køb som også Faustino's fine Gran Reserva. 

Bedste KØB: Faustino I Rioja Gran Reserva "75" - Pelissero "Favorita Nature" 
Godt KØBVolpi "Donnaluce"Rhone "Vieilles Vignes" - Cono Sur Bicicleta rød/hvid/rosé - Penfolds Max's rød/hvid 

Volpi "Donnaluce", Lazio... 99,95

Godt KØB + ***** (5/5), Menyindtil onsdag 17.maj
Der er en broche på etiketten, og denne fine vin fra Rom skal være lavet specielt til kvinder. Hmmm, håber vi andre også må smage! 
    Vinen kan kaldes en super-Frascati, selvom navnet ikke bruges. Vinen gror på Frascati's vulkanske bakker og er på samme malvasia drue + lidt chardonnay og greco. En kold gæring og en snert lagring i eg giver en overdådig, tør hvid vin med indbydende frugt med en vis elegance i eftersmagen. 
      Vinen er nok bedst inden for 3-4 år, men vil stadig nyde 2019 (90p/Spectator), selvom jeg nok vil foretrække 2020 (5*/Bibenda) trods de 99p/Maroni, som strøs ud over alle årgange.

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil onsdag 17.maj

Vinen ser anderledes (og måske pænere?) ud, men er nok identisk med den normale Faustino I. Tappet i anledning af Julio Faustino Martinez ' 75 års fødselsdag. Altid topkøb til 100. Kom i marts hjem fra Spanien, hvor jeg så den i både restaurant (225 kr) og supermarked (Corte Inglès, 150 kr) samt i spansk webbutik til samme pris. 

      Dyrere end mange f.eks. Murrieta Reserva, som koster 160-250 i supermarked herhjemme (og 300 hos Laudrup, men det må vist være toppen!). Murrieta er en bedre vin, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme! 
      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år
      Vinen er lavet af tempranillo + små mængder graciano og mazuelo og lagret 11 måneder i fransk eg og 14 i amerikansk eg før tapning og siden et par år på flaske. Meget bedre end brunello'er og amaroner i denne prisklasse.  

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110. Cellier des Princes, godt KØB + **** (4/5)Shop.Meny, indtil onsdag 17.maj

Prisen er lidt højere end i foråret, men stadig ok. En god Rhône fra kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Peter Weinbach, Riesling Mosel, kr/fl v 2: 55,- 

2 fl. 110, Medium Dry*** (3/5), Shop.Meny, indtil onsdag 17.maj

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. Der er hele 26,5 g/l restsødme, men syren hjælper til et halvtørt udtryk. 
      Prisen er dog steget hele 5 kr/fl siden sommer, så ikke længere et godt køb. Jeg elsker ellers druen riesling og er egentlig godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "barrøv" vine, der engang hærgede vinhylderne. 

Pelissero "Favorita Nature", Langhe... 69,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 17.maj

En herlig hvidvin fra det gode Pelissero i Barbaresco. Favorita er en drue, som var tæt på at uddø, da den -som arneis- historisk blev brugt til at blødgøre de hårde tanniner i Barolo og Barbaresco. Da dette stoppede, forsvandt favorita (og arneis), indtil en behjertet sjæl genopdagede den -til glæde for dig! 
     Favorita er meget tæt på (måske endda identisk!) med vermentino (rolle i Frankrig), dvs. en vin med ren aroma (fersken), god fylde og fine syrer, der gør den meget egnet til mad. 2020 skal nydes nu. 
      Den fine Pelissero vingård i Barbaresco har 40 år gamle vinstokke på den sydvendte Munfrina skråning i Treiso. En herlig hvidvin, men ikke helt i klasse med den røde Long Now. Men prisen er også lavere.  


Cono Sur Bicicleta, rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 41,67

6 fl: 250, godt KØB + *** (3/5), Meny, Spar og MinKøbmand, indtil onsdag 17.maj

Cabernet har nydelig frugt og noget syre på grænsen til det grønne, men stadig en god madvin, rosé har pæn frugt, hvid chardonnay med mere friskhed end mange. 
God dagligvin til en god pris -faktisk billigere ned i grænsehandlen!
      Cono Sur er et stort vinhus, som ejes af giganten Concha y Toro (som fås i Coop!), men drives separat og leverer moderne vine af god kvalitet. Deres mest kendte vin er denne med en cykel på etiketten, som er basisvinen. Pinot er specialitet fra huset (de er Chiles største pinot-producent), som har fået 90p af guide. En let, frugtig vin med stor charme. 

Penfolds Max's rød/hvid... 99,95

rød shiraz-cabernet, hvid chardonnay, Australia
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 17.maj

Storebror til den gode Koonunga Hill fra den australske gigant Treasury (også omfatter Wynns (Meny), Wolf Blass og Lindemans (Netto, Føtex mv), Beringer (dem alle) osv). 
      Opkaldt efter Max Schubert, der i 1950erne efter besøg i Bordeaux ville lave en kopi af vinene herfra og endte med Grange Bin 95, som umiddelbart ikke vakte interesse (i dag er den kult og fås i Meny for 4900 kr, beestemt ikke topkøb!). Denne vin kan vel ikke kaldes lillebror til Grange -her er der mere egnede vine som Bin 389 og RWT i klassen 500-1000 kr).  
      Den røde er rigtig god med rund kraft og nydelig duft, men uden store dikkedarer. 88p/Spectator. Den hvide chard er "Cool Climate" fra Adelaide Hills. Men jeg var pænt tilfreds med den hvide Koonunga, så denne er formentlig bedre endnu. 2018 fik 93p/WIneEnthusiast. 

Belrose rosé, Méditerrannée Igp, kr/fl v 3: 75,-

3 fl: 225,  **** (4/5), Meny, indtil onsdag 17.maj
Den ser sgu flot ud med den elegante flaske -og så er navnet tæt på genialt. Og vinen smager godt -nydelig aroma med lidt blomst og sød frugt, tør uden at overdrive, diskret syre -en rigtig god vin til et glas i utide. Kun prisen hindrer 5*. Vinen kommer fra giganten GCF, måske fra deres store La Baume ved Béziers. 2020 fik 89p/WineEnthusiast (men jeg vil hellere have den unge 2021!).