Søg i 1200 opslag:

22/05/2023

Ugens 20 vinkøb: Superkøb fra Argentina og Pomerol til uhørt pris

Mayne Pomerol til 149 er både listens dyreste vin og samtidig måske det bedste køb! Pomerol er et lille område -størrelse: dansk bondegård- som er berømt for sin vin på druen merlot. Mest kendt er Pétrus, som koster 8000 kr (og langt opad). Denne har en snert af Pétrus, og du kan få 50 af dem for én Pétrus. 

Et andet topkøb er Irma's Don David fra Argentina. En formidabel vin til under 50 kr fra vinstokke, der gror i 1800 meters højde .oppe i skyerne. Der er 2 røde og 2 hvide, alle er i top. 
Og så må jeg igen erkende -suk!- at Frankrig bedst til rosé -både Haut Vol og Pive er klasser over, hvad du kan finde Italien, Portugal og Spanien.  
Vinene er nogenlunde ligeligt delt mellem Frankrig (2 rosé, 2 hvid, 3 rød) og Den ny Verden (6 vine) og resten af Verden (4 fra Italien, 2 Spanien + Portugal og Tyskland). 

     Hermed 20 tilbud fra ugens over 120 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge vintilbud fra 33 til 149 kr.  
     Alle vine er tappet nær grostedet, med mindre andet er nævnt.  
uge21/2023


8 vinkøb under 50 kr

DaDà, frit valg, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød malbe, merlot mv, Argentina

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Kun smagt malbec, som er rund, kraftig og god. Men der skal også være en merlot og måske hvidvin, men har ikke set dem endnu. 

    Slægtskabet til Dada'ismen er usikkert  Dadaismen var lidt syret, som det ses i Dali, den måske mest kendte dada kunstner (Dada var en kunst, der ville vende op og ned på alt, jvf dadà = gyngehest på fransk). 

    Vinen er fund til 33, godt køb til 50, men bestemt ikke 89, som er den høje "normalpris". Vinene laves af las Moras, ejet af det store Trapiche. Mærket Moras ses ellers mest i Coop. 

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 25.maj

Fra bakkerne omkring Lisboa. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional.
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som i 80erne -traditionen tro- lavede tør, trist, livløs vin.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes. Etiketten er prydet af gamle danske sporvogne fra 60erne, som stadig kører rundt i Lisboas gader. 

Monte Ory Chardonnay, Navarra.. 40,-

**** (4/5), 365discount, indtil onsdag 25.maj

Mere frisk end mange, ret letbenet, ren neutral aroma, god syre og rank friskhed. Vinen laves af Manzanos, et familiehus, som er vokset voldsomt de senere år takket være korrekte vine til lave priser. Siglo Saco er andet mærke fra huset, som ses i både Coop365 og Brugsen. 

Le Arche rød/hvid/rosé... 40,-

Bardolino rød eller rosé "Chiaretto", hvid Garda Garganega-Pinot Grigio, rød Rossogrande

*** (3/5), Netto, indtil fredag 26.maj

Bardolino får altid ros af mig, den er frugtig og let, en mangel på markedet! Denne er meget behagelig, mens Rossogrande er en let ripasso-type, helt ok. Chiaretto rosé er ret neutral, men tør og ren, mens den hvide Garda på garganega (og grigio) også er til den diskrete side, men ren og frisk. Meget egnet til en forårsbuffet.

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 49,-

økologisk**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og topkøb til 49. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 
      
Spier har så mange etiketter, at jeg ikke fatter, hvordan de hitter rundt i dem. Og nye kommer til hele tiden, som du ikke finder på Spiers egen web! 
     Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske! Vinene får lige en filtrering ekstra, lidt sulfitter + en meget flot designet etiket. Næsten alle vine er tappet i Danmark og formentlig lavet specielt til Danmark. Kun ganske få kommer rent faktisk fra Stellenbosch, hvor de flotte kældre (og ferieboliger ligger), men fra det store Western Cape.  

Don David rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50 
2 fl: 99, Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay, Calchaqui Argentina
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 27.maj
Calchaqui ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Vinen gror højt -1800 meter- hvor du kan se ned på skyerne! 
      Malbec har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har da også fået 89p/Tim Atkin i både 2019 og 20 -en score, der typisk for vinene! Cabernet er faktisk lige så god, men måske en smule mere urtet i stil. 
      Torrontès er en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lavet på Argentinas hvide signatur-drue, som kan ligne traminer lidt. Torrontès er næsten udryddet i hjemegnen omkring Santiago de Compostela i Galicien. 2021 fik 92p eller mere af ansete lokale Descorchados. 
      Chardonnay skal også være god (2020: 91p/Tim Atkin). 

Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé... kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, rød pinot noir, hvid chardonnay, rosé, Sydfrankrig

*** (3/5)Irma, indtil lørdag 27.maj

Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druetyper er også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne (en af dem er Kylie Minogue, der får sin rosé i Meny herfra). 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 

9 vinkøb 50-70 kr

Trapiche "Medalla" rød/hvid... 50,-

rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Var godt køb på listen i sidste uge til 69 (Føtex), men et fund til 50. 

     Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 2021 fik 92p/Tim Atkin, 2020 fik 91p/Descorchados, mens 2019 fik  92p/Parker.   

      Trapiche er meget stort hus, som tapper 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode, basisvinen er ikke ringe, men giv lidt ekstra for "Oak Cask" (Reserve i USA) og Pure, som ofte fås omkring 40 kr og er svære at overgå.
       Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

Tanunda "Matthews Road", rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Tanunda er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast.  Australsk topkøb! 

Faustino V, Rioja Reserva... 50,-

**** (4/5), fås også som hvid og rosé (3*), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj

Her kan du nøjes med at købe én flaske -og få en rigtig god pris i forhold til Bilka og Føtex. 
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 
2015 og 16, som har fået 89-90p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 

     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 
Den hvide 2021 har ikke gjort indtryk på mig, mens rosé er ganske ok, men ikke så god som den røde. 

2 fl: 110. **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.maj

Frankrig er verdensmester i pink, og det smages i denne smukke flaske fra stort kooperativ nær Carcassonne. Herlig nu (2021, måske er 2022 på vej?), vellavet, tør, frugtig (bær, jordbær) og med lige en snert af syre til at give friskhed. En rigtig god vin til en salat -og måske moules frites, selv i den skrappe udgave med blå ost. 

Yealands sauvignon blanc, Marlborough... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 25.maj

Natalie Christensen er tipoldebarn af en dansk indvandrer og vinmager bag et af ugens topkøb i Brugsen. En klassisk sauvignon fra godt hus i Marlborough på sydøen med  én meget stor mark, som leverer næsten al vinen. For mig en klasse over vinene fra giganterne Accolade (Selaks og Kim Crawford ses hos Salling-gruppen) og Pernod-Ricard's Brancott Estate (i Meny). Vinen var et ganske godt køb til 74 kr, men nu er prisen 59... 
     På Coop's web er året sært nok stadig 2019, som skal nydes nu, selvom den fik 89p/WineEnthusiast
      Grundlægger Peter Yealand gjorde huset til et af de store, private vingårde, før han for knap 10 år siden solgte næsten alle aktier til koncernen Marlborough Lines. Kvaliteten har ikke været helt stabil på det seneste, men sauvignon'en holder stadig. 

Albarossa "Infinito"... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.maj
Formentlig identisk med Irmas albarossa (til 70-80 kr) -og derfor et topkøb for en unik vin! 

     Giordano lidt syd for Barolo ejer vinmarker her (omend langt mere i Salento til bl.a. primitivo). Husets Barolo vinder ingen palmer, men hans albarossa er rigtig sjov! 
      I 1938 skete der et ægteskab mellem barbera med (troede man) nebbiolo-druen fra Barolo. Men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa gik i glemmebogen! 
      Men i dag har flere opdaget, at druen kan levere flot vin, men endnu er der kun plantet 15 hektar, og blot 5 huse (Giordano, Banfi, Marenco, Carlò og Bonfante) sælger vinen. 
     "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj

Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 

le Pive, Gris de Camargue, kr/fl v 2: 64,50
2 fl. 129økologisk, **** (4/5), Irma, indtil lørdag 27. maj
Lavere pris på forårs favorit til salat, måske sammen med lidt røgfisk eller måske rejer. Druerne er grenache, merlot + lidt cabernet. Druerne høstes om natten, så druerne er kølige, når de kommer til kælderen. Her står druer med skaller i 5 timer for at give aroma og lidt farve til den færdige vin, før den får en kølig gæring. Meget lys rosé med masser af aroma, let, næsten som hvidvin, men med rød frugt i smagen. Måske mangler lidt syre, så nyd den nu.  
    Pive ligger tæt på byen med voldsomme bymure og et dystert navn, Aigues Mortes (de døde vande). Vand blev oprindelig redet ind fra Arles med hestevogn -i dag afløst af lastvogn- for det lokale vand er... dødt! Her startede flere korstog til at befri Jerusalem. 
     Camargue'n er et fascinerende område. Hesteelskere går efter de særlige, vilde heste, du kun finder her! Gastronomer går efter den lokale ris (og måske vin), fugleelskere går efter de sjældne hejrer og andre bevingede væsener, mens (nogle) mænd går efter tyrefægtningerne, som stadig holdes her (måske fordi tyren overlever). 

Sarotto Arneis "Runchneuv", Langhe... kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, **** (4/5), Irma, indtil lørdag 27. maj

I generationer var druen arneis en anerkendt del af vinen Barolo. Men med kravet om 100% nebbiolo for at kalde sig Barolo tog næsten livet af arneis. Men i 1960erne kom den første tapning af ren arneis  med DOP Langhe -og det har glædet vinelskere lige siden! 
      Vinen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. Denne vin har navn efter marken Runchneuv, som historisk har været plantet med denne drue.  

3 vinkøb 70-100 kr

Reverchon Riesling "Schiefer" trocken... 79,-

***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 27.maj

Årgang er 2020 eller 2021, og den tørre, sprøde og aromatiske stil med fin syre har nok godt af lidt tid i glasset for at åbne sig (eller 1-3 år i kælderen). Ikke smagt, men vinen har i nyere år fået 88+p af gode kendere, ikke langt fra domænets topvine.  
     Reverchon er en klassisk knap 400 årig vingård i Filzen ved Saar. Vinene fra Saar har nydt godt af den globale opvarmning -i dag laves flot vin  hvert år, en sjældenhed for 30-40 år siden. Denne vin kommer fra mindre parceller på skifer ved Saar, hvor huset ejer 19 hektar, heraf 6 i Herrenberg (Monopole) og et par i Bockstein. 

Gigondas, Auguste Bessac....  89,-

***** (5/5)Bilkaindtil torsdag 25.maj

Årgang kan variere, set i 2020. Rigtig god, ikke top, men lidt mere "vild" end Guigal's Gigondas, men ikke på højde med  gode domæne vine som Amadieu og andre. Fyldig og fast, pæn dybde, behagelig allerede, selvom den med fordel kan gemmes 2-4 år. 

Gigondas(udtal med s: "Sji-gohn-das") var det første "Cru" efter 2.verdenskrig og er stadig den nok mest seriøse rival til Chateauneuf du Pape.

      De sidste måneder har Bilka (og Føtex) kun haft få tilbud fra deres "egne" leverandører af Rhone -Michel Bernard og Auguste Bessac. 

     Philipson dominereer helt med Guigal og lillesøster Vidal-Fleury. Generelt vil jeg foretrække Bessac, da prisen eer lavere gr direkte import.  Auguste Bessac har jeg smagt rigtig ofte -og det er rigtig gode vine til prisen. Huset kendes også som Caves des Papes eller Ogier. 

Alsace Grand Cru, Traber...  89,-

Riesling Altenberg eller Pinot Gris Brand, Frankrig
**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.maj
Rigtig god Alsace, men fås 10 kr billigere i Føtex, så ikke topkøb. Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé og leverer flot snarere end stor vin. Grands Crus er blandt de bedste godt 50 vinbjerge i Alsace. 
        Pinot Gris laves på Brand i Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, takket være granit under tyndt lag jord, som let varmes op. Men har nu også smagt god gris, som er kraftig, fed, blød, men ikke ligegyldig -blot sødmen ikke dominerer.       
      Altenberg er et mindre bjerg, som sjovt nok ligger ganske langt mod nord for Ribeauvillé, men er rigtig god til riesling. Den anses dog ikke for i top blandt grand cru'erne. Har smagt den 2 gange og fundet den tør, aromatisk, ren, typisk og flot. 

1 vinkøb over 100 kr


Mayne Pomerol... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 1.juni

Set i 2019 og 2020. Hvis du vil have Pomerol af anstændig kvalitet til en rigtig god pris, er Mayne svær at komme udenom! Pomerol er bestemt meget andet end gudedrik, selvom der i dag er langt mellem ringe vin! 

      En middelfyldig vin med indbydende rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 

    Mayne er laaaangt fra Pétrus, men du kan få 40+ flasker Mayne til prisen for én Pétrus. 
    Ejer Maurice Vigier laver god vin på sit nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som endnu ikke er opdaget af pengestærke fonde eller uforskammet rige mænd, der mangler Pomerol på deres visitkort! Vingården ligger vest for kirken på fotoet, ved siden af Clos René, som den ligner i stil og duft. 80% merlot. 
    Jeg har (endnu) ikke smagt 2019, men den er formentlig bedre end 2014-15-16 og 18, som alle var så gode -og måske bedre- end ældre årgange af Rêve d'Or, som er vingårdens hovedvin. Og er årgangen blevet 2020, er det også ok med mig!