Søg i 1200 opslag:

02/04/2023

Sydafrika og Chile i front blandt ugens bedste vinkøb!

Vinene fra især Sydafrika og Chile skiller sig ud i denne uge. Den flotte, intense T.H. fra Chile og den modne, viciliserede First Stone fra Sydafrika skiller sig ud. 
Ugens bedste viser, at du kan finde (mindst) 20 gode vinkøb i de danske supermarkeder...

I denne uge er hele 8 af ugens 20 bedste tilbud er fra "Den ny Verden", dvs. uden for Europa (som ellers leverer 75% af al vin i Verden). 
     Chile leverer både ugens billigste (Frontera i Coop365), den gode Quatro (4 forskellige druer til både rød og hvid) og den superbe T.H. , hvor vinen er fra 3 hektar parcel. 
Uge 14/23
     Hver uge vælger jeg ca. 20 tilbud fra ugens over 100 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge vine fra 30 til 125 kr. 

     Fra Sydafrika kommer Spier's flotte First Stone, en mindeværdig rødvin med et par år på bagen og en lækker lang smag. 
     Europa kan dog også levere topkøb. Spanien er svær at slå med en Hécula til blot 33 kr og en Faustino V Reserva til 41,50 (v. 6 fl). Museum er en anden supervin fra det lille Cigales, som ligner naboen Ribera del Duero til forveksling. 
     Og glem ikke Italien med et topkøb som Aldiano Riserva til blot 39 (den kostede 56,70, da Bilka gav 40% på vinen!) og Frankrig med en majestætisk Grand Cru fra Bordeaux, samt rigtig god Riesling og røde og hvide Burgunder-druer fra Tyskland.
      Alle vine er tappet ved grostedet, med mindre andet er nævnt.  

      Vil du modtage et nyhedsbrev 3-4 gange/uge, så send mail til: VINKENDERBLOG@gmail.com

8 vinkøb under 50 kr

Frontera Chile rød/hvid... 29,- 

*** (3/5), 365discount, indtil onsdag 5.april
Lillebror til Casillero del Diablo og i samme stil, blot uden eg. Rød cabernet er bedst, positiv frugt, fylde med lidt frugt til at dæmpe syren. Merlot ikke smagt, men kan se, at 2020 har fået guld i Berlin. Chardonnay ganske god, ren aroma, tør smag. Sjovere end Gallo herunder! 

Hecula Organic, Yecla... 33,- 
øko, bedste KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil lørdag 8. april
Set i 2020. Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men denne er ret blød, måske for civiliseret og kommerciel for tifosis.
      Hécula har gennem 20+ år været en af Castaños mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). 2019 5* i Gastro sept 2021 + 90p/Guía Peñin (og 91p af gavmilde Decanter Award).  

OPI barrel selection rød/hvid... 35,-

rød cabernet sauvignon, malbec, hvid chardonnay. Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 8.april

OPI vinene er vellavede i en fyldig, kommerciel, international, men ikke ligegyldig stil med indbydende frugt og pænt lang smag. Vinene er ”barrel selection” og ser noget eg, men det smages ikke. Måske er malbec bedst, men det er tæt løb. Vinene er kreeret af Rodolfo ”Opi” Sadler


Aldiano Montepulciano... 39,-

Abruzzo Riserva, Italien
Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil lørdag 8..april 
En flot vin med farve, fylde, frugt og middel koncentration med lidt fedme til at balancere tanninen. God madvin, men egentlig også behagelig alene! 
      Abruzzo er det vilde land ved Adriaterhavet stik øst for Rom, som engang var basis for rustik dagligvin. Men hoveddruen montepulciano kan faktisk give rigtig god vin, og vinene fra det store kooperativ Tollo (3000 hektar) er ofte excellente køb. 
N.B: Du måtte indtil lørdag betale 56,70 for vinen i Bilka -efter "40% på italiensk vin". Så meget for 40% kampagner.

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, fås også Rioja hvid og rød (3-4*), Spanien

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 8.april 
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien.      
      Faustino er noget med romertal! Den røde V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, mens den hvide V er rigtig god , men uden eg.      

Lescat, Cotes de Bourg... 49,-

*** (3/5), Lidl, søndag 2/4-mandag 10/4
2020. Bestemt ikke i toppen af det gode Bourg, men stadig en rigtig god Bordeaux i topåret 2020. Vent en frugtig, fast vin med afrundet fylde og pæn lang smag -flot madvin nu og de kommende 3-4 år. Vinen har fået guldmedalje. 

Wolf Blass "Yellow Label" sparkling brut... 49,-

*** (3/5) Føtex, indtil lørdag 8.april
Godt brus til konfirmanderne. Samme pinot og chardonnay, men lidt mere tør smag (brut/tør, men en let sødme fornemmes i eftersmagen). 
      Yellow Label fås også som rød og hvid, begge fyldig vin i typisk australsk stil, som vil gøre mange glade. 

Peter & Peter rød/hvid .. 49,95

Mosel: Riesling Trocken eller Feinherb, Grauburgunder, Weissburgunder, Pfalz: Pinot Noir, Tyskland

**** (4/5), Meny, indtil lørdag 8.april
Alle hvide er fra Mosel -ret unikt til denne pris- og flotte til prisen. Jeg foretrækker riesling -Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. Feinherb" er halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre.
      Burgunderne  er også Mosel, "grau" er pinot gris, som eer fyldig og ganske frisk for denne drue, men pinot blanc ikke er smagt. Alle er 2021. 
      Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, men med typisk hindbæraroma og ret tør, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* i Ekstrabladet + godt køb.       

5 vinkøb 50-70 kr

Montgras "Quatro", rød/hvid... 50,-

**** (4/5), Bilkaindtil torsdag 13.april

Begge er mix af 4 druer (heraf navnet), som Montgras statede på for mere end 20 år siden
     Rødvin på cabernet sauvignon, carménère og malbec (75-80%) +  Rhône's syrah (20-25%). Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. Nye årgange har fået meget høje karakterer (90-94p) af kritikere, meget flot til så lav pris. 
    Den hvide er endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

Tanunda "Matthews Road" rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

**** (4/5), Føtex, indtil  lørdag 8.april
Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men eer vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!     
     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. Fås også som chardonnay, som desværre ikke er smagt. 

Amaral hvid/brus, kr/fl v 2: 54,50 

2 fl: 109, Hvid sauvignon, Sparkling brut. Montgras, Chile
**** (4/5), Føtex indtil lørdag 8.april
Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder, som har fået Chile til at rivalisere New Zealand. 
       Sauvignon er lækker, rig og sprød (2021 har fået 91p/Descorchados). Chardonnay ej smagt (2020: 90p/Descorchados) som heller ikke den nye sparkling, lavet på chardonnay og sauvignon. Sjov at smage, men skal drikkes ung. Vinene laves i mindre mængder, typisk 120.000 flasker årligt.
Chasse ”Plan de Dieu”, Rhône Village... 59,-
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 8.april
Set i 2020, lige så god som 2019 (5*/Ekstrabladet). Helt anden klasse end den almindelige Rhone. En solid grenache-syrah med nydelig kraft og længde, krydret ren frugt og afrundet smag
     Hvis du bor på Sjælland og er 50+, kan du måske huske en almindelig Plan-de-Dieu Rhône, tappet i Danmark for Irma. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre! 

Spier "First Stone", kr/fl v.6: 66,50

6 fl: 399, Stellenbosch Sydafrika
bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 8.april
En af de bedre vine fra Spier, som er tappet på vingården (hvor den koster 127 kr + moms!). Den koster forresten over 200 kr syd for grænsen! 
     Kommer fra selve Stellenbosch, dvs ret køligt klima. 60% merlot, 40% cabernet fra 15-17 årige vinstokke. Lagret i franske egefade (55% nye) i 15 måneder. 
      En civiliseret vin i californisk stil med indbydende bouquet, middel fylde (trods 14,7% alkohol), men stærk, pænt lang -den vil gøre rigtig mange mennesker glade. Kan gemmes 2-3 år, men bliver næppe bedre. 

5 vinkøb 70-99 kr


Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149. Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex indtil lørdag 8.april

Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. Set i 2020 med 95p/Descorchados og hele 96p/Tim Atkin. 
     Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93+p/100 til syrah i 2019,  mens den hvide sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p og 2019 91p. Andre smagere er helt enige. Så mange points koster normalt dyrt! "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin. 
     Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det specielle navn antyder (som hos andre huse i Chile grundlagt af baskere, bl.a. Erràzuriz). Huset var hurtig med eksport til USA, og allerede i 1975 solgte Erik Sørensen Vin Undurraga, som dog i 90erne gik konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin.

Museum Reserva, Cigales ... 89,-

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8. april
Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot nu og bør nok nydes inden for 3-5 år.  
     Cigales er lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, da Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999 med en 100+ mill. kr investering. 
     En billedskøn bodega med eget kunstmuseum- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg, og siden et år på flaske. Alle nye årgange har fået 92-93p/Guía Peñin. 

Pasqua Amarone Valpolicella... 99,-

***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 8.april
God styrke, men stadig i en relativt elegant udgave (letbenet vil fanatikere sige), som jeg egentlig kan lide. Kan gemmes et år eller to. 
      Pasqua er stadig ejet af familien Pasqua. De er vokset ganske voldsomt de senere år til dag 14 millioner flasker om året (mest pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha) -og så amarone og ripasso, som er de faste vine. Ikke mindst amaronen får generelt gode karakterer, f.eks. 92p/100 til ældre år som 2017 fra både Falstaff og WineEnthusiast. 

Gigondas, Auguste Bessac....  99,-

***** (5/5)Bilkaindtil torsdag 13.april
Set i 2020. Rigtig god uden at nå toppen, men lidt mere "vild" end Guigal's Gigondas, men ikke på højde med domænerne. Fyldig og fast, pæn dybde, behagelig allerede, selvom den med fordel kan gemmes 2-4 år. 
     Gigondas(udtal med s: "Sji-gohn-das") var det første "Cru" efter 2.verdenskrig og er stadig den nok mest seriøse rival til Chateauneuf du Pape.
      Philipson har været tæt på at overtage Bilka (og Føtex) med Guigal (og lillesøster Vidal-Fleury). Men her er igen en vin fra Auguste Malbec i Chateauneuf, som også sælges som Caves des Papes. 

Zisola, nero d'avola... 99,-

Sicilia, ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 5.april
Vinen var god til 149, men til 99 er vinen topkøb. Mazzei (topslot i Chianti Classico) har lavet vin på Sicilien siden 2003 og har smukt slot (og vingård) i billedskønne Noto. Zisola er ren nero med meget lidt eg -en superflot, meget frugtig og fyldig vin, der kan nydes ung. Kender ikke Irmas årgang, men mon ikke den kan matche 2019, som Parker giver 91p? 

2 vinkøb over 100 kr

Brunello "Poggio Forte", Montalcino... 109,-

***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8. april

Set i 2016 (og denne vin er også dyrere i Bilka!). Brunello er ikke noget dårligt valg til påskelam. Poggio Forte kommer fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Måske er Poggio Forte endog identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.

Vieux Combes, Grand Cru... 125,- 

St Émilion, ***** (5/5), Shop.Meny, indtil lørdag 8.april

2018. 93p/WineEnthusiast. En klassisk merlot (65% + cabernet) fra rigtig godt år, leveret af Cantin, en fin vingård på noget af den rigtige limstensjord på skråningerne øst for Middelalderbyen. Slottet blev bygget i 1600-tallet af benediktinerne og skiller sig ud fra naboerne ved altid at have haft vin. Jeg vil tro, at Combes er samme vin som Cantin, bare en anden etiket. 
      Jeg ville smage vinen nu -den har stadig frugt- men prøv at gemme 3-5 år for at få frugten modnet til bouquet. 
         For nogle år siden blev slottet købt af Joseph Helfrich, som dermed træder ind i en lang række vinkøbmænd, som har tjent formue på skodvin og nu bruger pengene på at lave luksusvin. Helfrich skabte i 1970erne giganten GCF, der trods adresse i Alsace blev stor med whisky fra Skotland (Cromwell) og Comte Joseph Cognac (!), men især den sødlige konsumvin JP Chenet, samt Alsace som Arthur Metz, Laugel og andre.