Søg i 1200 opslag:

22/04/2023

Superfrisk "grøn vin" til foråret (til lav pris)

Netto dominerer totalt vinene fra discount butikkerne, mens Rema1000 tager sig en slapper oven på sidste uges vinmarked. Aveleda er en klassisk vin til de lyse nætter, meget let, sprød "grøn vin" (som også fås som rosé) med mineralitet og friskhed. Og til 35 kr tæt på fund til prisen.

Også argentinske Trapiche er et superkøb (40, rød/hvid/brus), mens Jamelles byder på poleret fransk kvalitet til en rimelig pris (50). 

     Coop's 365discount har også rigtig god vin, ikke mindst 100% grenache Detective (50), mens Lidl byder på noget så usædvanligt som vin fa Kroatien, Plavac Mali (49). Plavac (Mali) var druen, som alle længe troede var forfaderen til zinfandel alias primitivo. I dag er vi klogere -stamfaderen er Crljenak Kaštelanski. Det burde jeg have vidst, dumme jeg! 

Bedste KØB: Aveleda Vinho Verde hvid/rosé - Trapiche "oak cask" rød/hvid/brus - 
100% Grenache "Detective" 
Godt KØB:  Jamelles, rød/hvid/rosé - O-Organic rød/hvid/rosé - Plavac Mali "Winemaker's" 

 

Aveleda Vinho Verde hvid/rosé... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 28.april

Hvid er lys, let og superfrisk med diskret brus i smagen. Lidt spinkel aroma, til den tørre side uden at være tør, ren, med lille snert af brus -Portugal's grønne vin er altid værd at smage, og denne er ingen undtagelse, lys og let også i alkohol (9,5%) -og superkøb. Nye årgange har fået meget ros, bl.a. 88p/WineEnthusiast til 2021. 

Rosé "Fonte" er bedre end jeg husker den, tør, let, sprød og frisk med diskret, men dog mærkbar frugt. Nydelig madvin eller til glas i utide. Vinen laves af de klassiske røde "Verde" druer, bl.a. Azal og trincadeiro og touriga nacional, som også bruges til Portvin (lidt længere oppe ad Douro floden). 
     Foto: Aveleda er et smukt slot og en stor vingård -og denne kommer tilmed nok fra druer købt udefra! Ejer Sogrape startede med Aveleda, men blev med Mateus Rosé og Portugals suverænt største hus, ejer af huse som  Sandeman, Offley, Ferreira og meget andet, inkl. Barca Velha, den mest berømte rødvin fra Portugal.
      Aveleda er overraskende god for en vin, der laves i så store mængder -ofte bedre end mange langt dyrere vine. Sogrape har både gode vinmagere og den nyeste teknologi, noget, som desværre ikke er så udbredt i Portugal. Dvs druerne høstes om natten og får en meget blød presning og en kold gæring i rustfri stål. 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 40,-
Bedste KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 28.april


Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre, lidt under "Pure" i kvalitet. 
Malbec, en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados, '19 89p/Falstaff. Cabernet ligner, men er lidt mere krydret, som jeg huskeer det. 
Chardonnay -ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 
     Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos i stilen, dvs. indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.

Jamelles, rød/hvid/rosé ...  50,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 28.april.

Alle er både gode og gode køb. Skal jeg klage, så er de lidt kommercielle og du kan finde bedre vine til prisen! 
      Pinot'en er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt.
     Den lyse Clair rosé har positiv frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle, nybegyndere som mere erfarne gæster. Druerne er grenache og cinsault. 
      Chardonnay prøver en balance mellem frisk Bourgogne og Over There chardonnay, men den mangler lidt dybde for at holde hjem. Sauvignon ikke smagt i mange år, desværre. Check alder på hvid og rosé -bør i reglen nydes inden for 2-3 år. 
      Ægteparret Delaunay stammer fra Bourgogne, men lever i dag helt af at lave vin i Sydfrankrig, hvor jorden er billigere! Jamelles er en lise oven på tung vin fra Puglia og Spanien.  Vinmager er hustru Catherine Delaunay, mens ægtemanden rejser rundt og sælger vinen. 

Yellow Tail, Australia, frit valg... 40,-

rød shiraz, merlot, hvid chardonnay, pinot grigio, rosé, sød moscato, 

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 28.april.

Her er et australsk svar på Pepsi Cola! I efteråret måtte jeg smage et par af dem -og genopfriskede  noterne, da vinene er alt andet end forglemmigej! Egentlig er de hvide bedst, ikke mindst grigio'en med sine noter af æble og en vis syre og friskhed, mens de røde ikke tiltaler mig. En superkommerciel stil, hvor fedme (sødme? ikke sikker) dækker over lidt umodne toner. Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. 

      Men tænk på, hvor meget bedre en Trapiche Oak Cask er! 

      Yellow Tail laves af 6. generation af familien Casella Riverina i Australiens superhede indre. Minimum 50 millioner fl/år. Mærket har 20 år bag sig. Det mest positive er, at vinen ikke laves af et af de 3 gigantiske huse, som dominerer Australien og New Zealand: Accolade, Treasury og Pernod-Ricard! 

Secret Cellar rød/hvid... 35,-

** (2/5), Netto, indtil fredag 28.april

Sydafrika. Kælderen er trods navnet ikke særligt hemmelig, for det er et af rigtig mange mærker fra Distell, det største drikkevare hus i Afrika. Andre huse i gruppen er Nederburg, Durbanville Hills (foruden en sindssyg masser gin, whisky og Oude Meester brandy!). 
     Rød shiraz grenache er formentlig rund og fyldig, mens den hvide pinot grigio er tør og let. Vinene anses for ok dagligvine, ikke mere, og ingen match for Trapiche. Men prisen er god! 
Cava Delapierre seco ... 40,-

** (2/5), Netto, indtil fredag 28.april

Flot navn og etiket, men ... Måske 3*, men tvivler. Når det er bobler, betyder "Seco" halvsød, så vinen er en ung, vagt frugtig cava lagret kort tid. 
Lidt synd, for Delapierre var en af Codorniu's franske kældermestre, der lærte huset at lave noget, der kunne ligne Champagne. Og det kan denne vin (kun smagt én gang) ikke. 

Prosecco "le Arche" hvid/rosé... 55,-

Spumante, *** (3/5), Netto, indtil fredag 28.april

Ok vin til ok pris -men i efteråret kostede den 40 kr, som måske er for billigt. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. Fås også som rosé (samme vin med lille smule rød tilsat). Måske lidt sødere, men håber det ikke. 
      Prosecco er ved at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. 

100% Grenache "Detective", Sydfrankrig... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5)365discountindtil onsdag 26.april

Druen grenache er en favorit, og jeg elsker Sydfrankrig. Smagt én gang sidste sommer. Vinen er stærk (15%), sympatisk, krydret frugt, enkel, men sympatisk Rhone-type, mangler lidt dybde. Men flot til 50. 

     Foretrækker denne vin for Bagatella zinfandel (50, 2*), en sød frugtbombe, tappet i Danmark, der nok ligner Capolavaro ikke så lidt. 

O-Organic, rød/hvid/rosé... 39,- 

økogodt KØB + *** (3/5), 365discountindtil onsdag 26.april

Den hvide sauvignon er glimrende, tør, frugtig, ren og sprød -sådan i stil med New Zealand, blot lidt blidere. Rosé på cabernet og syrah er god, tør og frugtig, tør, men med frugtsødme og syre. Den røde carmenère har jeg ikke så stor tillid til. Billig carmenère er næsten aldrig god. Vil tro, at vinen ligner Adobe Organic, som sælges i Coop's andre butikker. 

     365discount tilbyder også Beefeater Gin 40% (89, 4*), en rigtig god gin, klassen over Gordon og mange andre, som også eer en af de få, som faktisk destilleres i London (rigtig mange er destilleret i Skotland). 


Cimarosa chardonnay, kr/fl v 6: 38,17

California, 6 fl: 229, ** (2/5), Lidlfra torsdag-lørdag 27-29.april
Under et besøg Over There i 1990erne smagte jeg 100'vis af chardonnay vine, alt for mange. Så jeg meldte jeg mig ind i ABC (Anything But Chardonnay). Jeg har kun smagt denne vin én gang, men den har lidt af det smøragtige, vage, fede, bløde, som mange elsker (men ikke mig). 

Plavac Mali "Winemaker's", Kroatien... 49,-

Godt KØB + ***/**** (3-4/5), Lidlsøndag 23/4-lørdag 29/4

Lidl tilbyder med mellemrum anderledes vine, somf.eks. denne vin fra Kroatien i serien "Winemaker's", del af tema om varer fra Balkan. 
     Har ikke smagt denne Plavac Mali, men vent en fast, middelfyldig vin med duft af peber og krydderi. 
     I mange år mente kyndige vinfolk med den celebre vinmager Mike Grgich (udødeliggjort i "Bottle Shock" om Paris smagningen 1976) i spidsen, at Plavac var identisk med Californien's "egen" zinfandel. De ligner hinanden meget, men i dag ved vi at zinfandel er plavac + dobrovic, som til sammen bærer navnet Crljenak Kaštelanski. Så ved du det! Kun lidt sværere at udtale end zinfandel eller primitivo. Som altså oprindelig kommer fra Kroatien! 

Pinot Grigio, Venezie... 35,- 

** (2/5), Lidlsøndag 23/4-lørdag 29/4

Grigio fra Veneto har længe været en yndlingsaversion for mig. Alt for ofte en vin uden duft, smag eller liv. Men ok, tør. En favorit på mange café'er, hvor snakken er vigtigere end vinen.