Søg i 1200 opslag:

09/08/2023

Masser af bobler i Føtex

Solen er på vej tilbage -måske!- så vi kan igen holde en havefest (måske igen), men ellers er der brug for lidt brus til trøst, hvis regnen alligevel siler ned! 
    Føtex har masser af brus i disse uger -men den bedste er ikke Champagne Montaudon, men Amaral fra Chile. Og den står faktisk til 1/3 pris!

Føtex har også masser af hvid og rød, hvor Chile, Argentina og Spanien triumferer -men det er i opslag tidligere på ugen, bl.a. Antu (50) og T.H. Terroir Hunter (79), begge fra Chile og de gode Baron de Ley fra Spanien. 

Bedste KØB: Amaral sparkling brut
Godt KØB: Crémant Calvet hvid/rosé - Calvet spritz - Cava Perelada brut - Champagne Montaudon - Côte des Roses rosé

 

Amaral sparkling brut... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 24.august

Brus fra "Over There" er ofte dyr uden at være god. Denne er billig og dog glimrende med fint brus, rig aroma, stor friskhed og en vis elegance. Drik inden for et år. For mig bedre end Champagnen herunder, hvis din flaske ikke har lagret mere end 1-2 år på flaske. 

    Amaral laves af Montgras i det kølige Leyda blot 12 km fra Stillehavet. 85% chardonnay og 15% sauvignon med gæring på tryktank som Prosecco og Asti, dog ligger vinen 4 måneder med bundfald (mod normalt nogle uger) før tapning under tryk, så bruset bevares. Der tappes blot 3000 kasser af denne vin, som bør være aromatisk, tør, frisk og sprød. Et godt bud på bobler til sensommerfest eller konfirmation.  

    Fås også som hvid sauvignon og chardonnay (se andet opslag). 

Crémant Calvet hvid/rosé... 65,-

Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 24.august
Bordeaux brut. Etiketten er flot, men meget andet er der ikke at sige om crémant'en, selvom den er godt køb. Den hvide har en ren duft med lidt æble og urt, som går igen i smagen, som kan ligne prosecco, dog med mere dybde. Den tørre rosé er måske bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 
    Vinen laves på Champagne-metoden i GCFs hypermoderne kælder ved Bordeaux, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. 

Calvet spritz, kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120. Godt KØB + *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 24.august
Samme Calvet, men ikke fra Bordeaux -og faktisk lavet i Jura af hvidvin + naturlige krydderier og sødme, som får brus i en tryktank, ikke i flasken. Calvet er et mærke, ejet af GCF.  
Et nemt alternativ til Aperol spritz, lavet af hvidvin + orangeskal mv. Smager faktisk ganske godt uden for meget sødme -og ser flot ud. Du kan få 3 flasker af denne for én af Chandon's spritz, som formentlig næppe er bedre! 

Prosecco "le Arche" rosé/hvid... 55,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Prosecco er ikke tankevækkende foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed. Fås også som rosé (med en smule rødvin tilsat), som formentlig også er god (ej smagt). OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco har totalt overtaget Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk.

Cava Perelada, brut... 55,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Brut har fint brus med små bobler, nydelig aroma, god frugt og ren, tør smag med lille syre. 
      Perelada er et stort, veldrevet familiehus med kældre syd for Barcelona og navn efter smukt slot nær Roses tæt på grænsen til Frankrig. Men druerne kommer ganske legalt nok fra hele Spanien. Reserva betyder lagring mindst 18 måneder før salg, længere end standard-cava. 

Champagne Montaudon brut... 149,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Denne Champagne tiltaler mange, men jeg vil egentlig foretrække Amaral herover (og du kan få 3 af dem for én Montaudon. Men slet ikke ringe -tør, let og frisk, diskret frugt, ung og kort, en ægte party-Champagne på godt og ondt. Lille sødme (11,2 g/l). Den fik for 4 år siden ros af Gilbert & Gaillard (88p) og var for en guide godt køb i Tesco til £ 25 (200 kr). Vinbladet gav den 6*/6. 
   Jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende "M" mere end selve Champagnen. I dag er Montaudon (pga særtold, corona og andet) nok tættere på storebror Jacquart, end ejeren Jacquart indrømmer!  Familien Montaudon grundlagde huset i 1891, men solgte det i '00erne til Jacquart, et af Champagnes 3 store 2.grads kooperativer med ialt 2500 ha vin. 
     Fås også som Demi-Sec: sød (trods navn), god til desserter. 

Asti "Gemma", Spumante... 55,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Dens sødme og lave alkohol (6%) gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung (inden et år fra tapning ). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  


Côte des Roses rosé, Sydfrankrig... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Fås også i Meny (69,95). Bertrand var en af de første, der forstod at Sydfrankrig kunne lave rosé i stil med Provence -og den første i området, der forstod værdien af fancy flasker!  
      "Rosenvinen" er hans mest kendte. Rigtig god, men slet ikke et fund til prisen! God frugt, middel fylde, mere sød bærfrugt i smagen,, som balanceres af lidt syre. 

    Den aktuelle årgang er 2022, der måske er lidt blødere end ældre år. Smagte iøvrigt for et par uger siden årgang 2016 (på krydstogt). Vil normalt aldrig købe så gammel rosé, og vinen stod på gravens rand med eksotisk aroma af bolsje mv. 

    Bortset fra flasken er vinen ikke dyr at lave, så Gérard Bertrand har tjent formuer og er på få år blevet et af de største huse i Sydfrankrig op. Fader Georges ejede Villemajou, Corbières, som var del af kooperativ indtil 2002. Her lærte Gérard faget, mens han var professionel spiller i den franske nationalsport, rugby. Vin blev fremtiden, men med rugby'ens energi oveni! Bertrand ejer i dag fere vingårde omkring Narbonne, hvor han laver god vin. 

California pinot noir/chardonnay... 99,-

Sincere rød, Buttery hvid, California (dansk tapning?)

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august
Var måske engang fra  Napa, men i dag har den blot "California" oprindelse. Typisk moderne supermarkedsdesign, som importør Husted leverer til Bilka. 
    Kun smagt rød (én gang), nydelig letbenet med lidt hindbær i næsen, lovlig mørk for pinot, men ok bærkarakter. Hvid chardonnay skal være smøragtig -så jeg lader glasset stå og husker på, hvorfor jeg for 28 år siden meldte mig ind i ABC (Anything But Chardonnay). Den officielle pris skal være 150 kr, så næppe tappet i Danmark. Men hvor er den så tappet? Står ikke på etiketten trods lovens krav.