Søg i 1200 opslag:

18/08/2023

Klassisk Chianti til lav pris (igen)!

Jeg nåede lige at klage over høje "Putin-priser" på vinen, men så kom Føtex ud med den gode San Felice Chianti til 59! Og med klassisk Chianti, klassisk Riesling og et par flotte "Førstedags" vine fra Chile skal jeg ikke klage over Føtex. 

Men jeg vil naturligvis aldrig købe vin til normalpris! Men selv tilbud er ikke så nemt endda, for der er ikke én tilbudspris! 

    San Felice står til normalpris på 119, men fås stort set konstant på "tilbud" til f.eks. 180 for 2 -du sparer 58 kr. Slet ikke så fordelagtigt som 59 i tilbudsavisen! 

    Il Grigio "Gran Selezione" (119) er storebror til den normale Riserva fra Felice. Den kommer fra de bedste parceller og har et par år mere på flaske. Flot vin, men næppe topkøb. 

    Day One fra Montgras er et andet topkøb (50), især carmenère og cabernet er værd at købe, og jeg anbefaler også gerne Tanunda's Matthews Road fra Australien (59). Og elsker Dr Pauly's fine Premium riesling, også 59.  

Bedste KØB: MontGras "Day One" rød/hvid - San Felice Chianti Classico - Dr Pauly-Bergweiler "Premium" riesling - Tanunda "Matthews Road" rød - Kingpin rød/hvid 
Godt KØB: Montelvini Promosso Spumante - Le Arche "RossoGrande" - San Felice Grigio "Gran Selezione" - Johnie Walker Black Label 12 år 

San Felice Chianti Classico... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 31.august

Tilbudspris går op og ned... I april 2022 var tilbud ufatteligt lave 49, i efteråret 64,50 i efteråret (og du skulle købe 2), men er nu tilbage på 59. En ekstremt rimelig pris for flot Chianti -i andre lande koster vinen ofte over 100!
       Set i 2021. Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza.  Vinen er slottets unge Chianti, som er god ung. Jeg vil dog personligt give den et år eller to  91p/WinesCritic, 2020 fik 92p/100 af både WineEnthusiast og Falstaff, mens 2019 fik 6*/6 i Jyll.Posten, 92p/Falstaff , 90p/Spectator samt 91p/WineEnthusiast. 
      San Felice er en stor vingård (med hotel og restaurant) i det sydlige Classico, som siden 1980erne har været ejet af forsikringsgiganten Allianz. Med fuld ret en mangeårig favorit fra Salling gruppen. Vingården laver rigtig god sangiovese. Se også den særlige Grigio Riserva længere nede -flot vin, til 119 også godt køb. 

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 59,-
2022 Riesling Kabinett (sødlig) eller Trocken, Mosel Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 31.august 

Et herligt bekendtskab af en storebror til Noble House (også ofte topkøb, altid på tilbud, men til 33 som aktuelt i Bilka et superkøb). Også riesling, men modsat "Noble" fra selve Mosel og med den helt rigtige smag! Den sødlige Kabinett kan være lidt sød for puritanere, men den har herlig aroma og fine syrer. Foretrækker selv den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som kun gør godt for smagen, som har rigtig meget riesling flint og aroma. For nylig også testvinder i Vinbladet. 

Til samme pris Noble House Riesling Spätlese (59, 4*). Ikke smagt de seneste år, men husker den som ret sød med rig aroma, god til f.eks. sushi og ostedessert. 

MontGras "Day One" rød/hvid... 50,-

2020 Pinot Noir eller cabernet sauvignon, chardonnay Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 31.august

Day One laves af gode Montgras og er vine fra de bedste områder -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua (2020 har fået 90p/Descorchados, ganske pænt), den røde pinot er fra det kølige Casablanca.

      På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (som ses midt på etiketten) er kommet i brug! F.eks. er cabernet 2019 høstet i Maipo 12.april 2019!  

      Den røde pinot er meget lækker, med overdådig rig bouquet -efter knap 2 år på flaske- middelfyldig, blød og lang, uden at være vulgær, med rigtig pæn balance. Skal ikke gemmes. 

Tanunda "Matthews Road" rød... 59,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 31.august 

Tilbud med 60 ved køb 2 gælder stadig, men du kan slippe med 59, hvis du nøjes med én! Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
    Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 31.august 

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring.   

      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende bærfrugt/krydderi, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Montelvini Promosso Spumante ... 39,-
Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 31.august
Extra Dry´, dvs. let sødlig. Ej smagt endnu, men nydeligt udstyr, men nok en ydmyg drik. Promosso? Et tegn på, at mængden af Prosecco (hvor Montelvini er blandt de store) har nået grænserne for hvad der kan tappes! Måske pinot/chardonnay blend med lidt Prosecco. 


Le Arche "RossoGrande"... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 31.august
Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke uden mad. Let krydret frugt med lidt bær, virker tør og nydelig. For mig næppe ringere end ripassoen herunder!  

    Til samme pris Capolavaro rød/hvid/rosé (39, 2*), smagt flere gange, uundgåeligt, da vinen er Danmarks mest solgte. Ikke min smag. 
    Fra le Arche tilbydes også -ikke i avis- en let, tør frisk Rosé Bardolino "Chiaretto" ("kirsebær") og hvid, tør Garda garganega/pinot grigio til en god pris (40 v. 6, 3*). Begge gode køb. 

le Arche Ripasso... 59,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 31.august 

Kunne fås til 53 (v. 6) i Bilka indtil torsdag. Piacentini’s billigere ripasso Valpolicella er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 
Føtex tilbyder også le Arche Amarone (119, 3-4*), mere kraft, længde (og sødme) end ripasso. 

San Felice il Grigio "Gran Selezione"... 119,- 

Chianti Classico Riserva, godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 31.august

Storebror til den normale Riserva (men blot 40.000 fl) fra 3 af de bedste parceller på San Felice, lidt ældre, ”bredere” og dybere end den normale Grigio riserva. 2017 fik 94p/Spectator, mens 2016 fik 96p/JamesSuckling, 92p/Parker og 2015 fik 93p/Parker. 

Johnie Walker Black Label "12 år"... 159,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 31.august

Føtex' alkohol i denne uge er foruden den 12-årige Fodslaw, Havana Club 7 år (modsat de fleste møærker i rom er denne 100% lagret 7 år), også 159 (3*) samt Tanqueray 43,1% Gin (129, 3*), en af de rigtig gode. Fås også som Sevilla (destilleret med oranger) og Rangpur (med Lime). Trods navnet London gin er både Tanqueray, Gordon og (mange) andre destilleret i Skotland. 

 Johnie Fodslaw var så stort mærke for 50 år siden, at mange rynkede på næsen ad den -til fordel for Chivas Regal! Ikke mig, for den sorte Johnie var dengang som nu en anderledes god whisky -og lidt af et fund til 170. Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible.