Søg i 1200 opslag:

05/08/2023

Chile, Argentina og Spanien triumferer i Føtex!

Føtex er også stærkt tilbage efter ferien med Vinfestival i 3 uger. Her triumferer Chile med Antu -et fund til 50- foruden den superbe T.H. (Terroir Hunter, 89) samt den flotte hvide Amaral (50).  
    Argentina har et topkøb i Trapiche (41,50 for vin med eg, 50 uden). Spanien møder op med en særlig "value box" med 6 flasker fra gode Baron de Ley. 

Jeg troede Føtex efter en halvsløj sommer ville tage den med ro, men de har udgivet 12 siders Vinfestival med mange rigtig gode køb, men også (suk!) en lang række vine, du kunne få noget billigere før ferien. Brugsen har i dag bedre tilbud, indrømmet!  

Frankrig står for de gode køb i hvidvin som Macon Azé Bourgogne og Riesling Grand Cru fra Alsace.  

    Af andre gode køb er Italiens fine Grigio Riserva fra Chianti og Gemma Barolo samt tyske Noble House Riesling (men den røde pinot er også flot til 39). 

    Flere tilbud følger i senere opslag. 

Bedste KØBMontGras "Antu" rød/hvid - Amaral chardonnay/sauvignon/brus - Baron de Ley "value box" - Trapiche "oak cask" rød/hvid/brus - Trapiche Pure rød/hvid - Faustino V + I Rioja - T.H. Terroir Hunter rød/hvid - il Grigio Chianti Classico - Dr Pauly Noble House rød/hvid - Macon Azé "Burgondie"
Godt KØBTanunda "Matthews Road" rød - Banrock Station Reserve rød/hvid - Alsace Grand Cru Traber - Gemma Barolo - Mayne Pomerol - Squealing Pig sauvignon
uge 32/2023

MontGras "Antu" rød/hvid... 50,-
Rød cabernet-sauvignon, carmenère og syrah, hvid chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Vinen var et topkøb til 65 (i Bilka), så til 50 er vi i klassen fund til prisen! Fra enkeltmarker i de bedste områder til hver enkelt drue. Der tappes ret små mængder.  

     Syrah er fra 20-årige vinstokke i Ninquén, Colchagua, den første såkaldte "Bjerg vinmark" i ChileYppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. 2019 fik bl.a. 93p/Descorchados, 93p/Tim Atkin, 91p/James Suckling og 88p/Parker. 72.000 fl. 
      Cabernet (med lidt carmenère) er også Ninquén bjerget i Colchagua. En fast, kraftig og smuk vin. 2018 og 19 har fået 94p/Descorchados, men kun 90p/TimAtkin. 96.000 fl. (2020). 
      Carmenère er fra "Cabaña Blanca" i Peumo. 45.000 fl. Lige så kraftig som cabernet, med rig aroma af kaffe/krydderi/urt, ret frisk, men afrundet og lang. Jeg synes ofte, den er bedst efter 4-5 år, men faktisk også flot nu. 2019 fik 93p/Descorchados, 92p/Tim Atkin, 91p/James Suckling og 89p/Parker. 2020 er valgt som Top 10 carmenère i Drinks Business. 
       Chardonnay er fra Rotunda i den del af Casablanca, der er tæt på det kølige Stillehav. 15% gærer og lagrer i små egefade, resten i stål. Blot 20.000 fl. (2020). For mig knap så overbevisende som de røde -fed, rig, men pæn længde og med lidt syre. 2020 fik 92p/TimAtkin. 

      Montgras fylder 30 år i år, så det er stadig et ganske ungt hus. Det ejes af Hernán og Eduardo Gras og deres partner Cristián Hartwig. Huset ejer vigtige vingårde i de forskellige områder og leverer ca. 7 millioner fl/år. Mest helt ok basis reserva, men Quatro er bedre, Day One er bedre endnu, mens Amaral og Antu er i top og excellente køb (på tilbud). 

Amaral hvid Leyda... 50,-

chardonnay eller sauvignon, Montgras, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24. august

Flotte vine fra Montgras' vingård i Leyda 12 km fra det kølige Stillehav. Vinene gror på granit og eer lette sprøde og friske -slet ikke ulig rigtig god vin fra New Zealand! 
      Sauvignon er lækker, fjerlet, rig aroma og sprød syre (2021 har fået 91p/Descorchados). Chardonnay ej smagt (2020: 90p/Descorchados). 
    Fås også som Sparkling (50, 5*), der næsten er bedre køb. 


Baron de Ley "value box". kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, rød 2 fl. hver af Gran Reserva, Reserva og Club Privado rød, Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.august 


Stadig bedste køb, selvom prisen et steget fra 299 sidste år. Spanske Mundial de Vinos har et "tilbud" til omtrent samme pris. Men her er kun 4 flasker og ingen Gran Reserva og slet ikke 2 af hver! 
      Club Privado er en god ung vin fuld af frugt og fylde, ret fast, pæn længde. 2020 fik 88p/Decanter.  
      Reserva er en mangeårig favorit -ikke dyb og koncentreret, men den har en charme, bouquet og blød fylde uden at være ligegyldig. 2018 har med rette fået 91p/100 af både Peñin og Tim Atkin.  

    Den ældre Gran Reserva har fået hele 24 måneder i små egefade og mindst 36 måneder på flaske. En mere fløjlsagtig, moden vin, som tiltaler rigtig mange -selv mig, der ikke er fan af gammel vin!

     Baron de Ley har for mig mere spændende vine i Maturana og Siete Viñas (som tilmed ikke er dyrere!), men Salling har valgt de "sikre" vine, som også er ganske flotte -og et toptilbud til 349 for 6. Alle vinene er fra eget domæne, sjældent i Rioja. 

Trapiche "oak cask" rød/hvid/brus, v 6 fl: 41,50

6 fl: 249, rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, sparkling brus, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24. august

Jeg foretrækker Trapiche "oak" for den sært nok markant dyrere Alamos (sært nok er prisen uden for Danmark den samme). Men begge er  indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten ser kun stål, og det er helt ok med mig. 
    Malbec -mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. 2019 90p/Falstaff. 
    Cabernet er lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men stadig utrolig flot til prisen. 
    Pinot Noir smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men du får en blød, fyldig, men ret simpel vin med bæragtigt krydret duft til en god pris.  
    Chardonnay -har jeg ikke smagt, men Rydberg giver den 88p/100 + 5*/6 til den ældre årgang 2020: "Masser af fadpræg i duft og smag. Modne ferskner, tropisk frugt og vanilje i smagen. Simpel ligefrem vin, men til prisen ganske pænt glas". Sparkling er ganske ok til begynderen, men Champagne tifosi bør undgå den! 

Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre, lidt under "Pure" i kvalitet. Vinene er fra udvalgte vinstokke, plantet i 750+ meters højde med varme dage og ret kølige nætter. Årgangen er mest den nye 2021, ej smagt endnu. 

Trapiche "Pure" rød/hvid... 50,- 

Rød malbec, hvid sauvignon, rosé
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.august 

Samme Trapiche, men "Pure" uden eg, men til gengæld en bedre vin fuld af frugt.
Den røde malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  
Også rød Pinot Noir fra Patagonien længere mod syd. Nydelig og pæn, men ingen "Bourgogne-dræber". 
Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100, fås også Rioja hvid og rød (3-4*), Spanien

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.august 

God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien.      
      Faustino er noget med romertal! Den røde V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, mens den hvide V er rigtig god , men uden eg. 

Føtex tilbyder også Faustino I Gran Reserva (109, 5* + bedste køb), p.t. 2011, som tidligere år meget overbevisende til prisen. Har godt af 1-3 år på flaske. 

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 89,-

Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93+p/100 til syrah i 2019,  mens den hvide sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p og 2019 91p. Andre smagere er helt enige. Så mange points koster normalt dyrt! "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin. 

    Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det specielle navn antyder (andre i Chile grundlagt af baskere er Erràzuriz). Huset var hurtig med eksport til USA, og allerede i 1975 solgte Erik Sørensen Vin Undurraga, som dog i 90erne gik konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin.

  

I 2007 begyndte de igen at lave gode vine -og "T.H."(Terroir Hunter) er blandt de bedste, fra navngivne vinmarker, tapet i små mængder, typisk omkring 15.000 af hver, antal anført på etiket! Disse 2 kommer fra Leyda, et fint, køligt område nær Stillehavet. Foto viser en af husets kældre.  

For mig er TH et par klasser over Tanunda Gran Barossa (89, 4*), typisk australske vine på shiraz, mere kommercielle end mindeværdige. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24. august

Set i 2020. Den røde Grigio er år efter år en overbevisende Rieserva, som du dog bør give 1-2 år på flaske. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb", 
      Grigio er en af Sallings gamle favoritter og en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. . 

      Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren. 2017 fik 92p/Parker, 2016 92p/Parker, mens 2015 bl.a. fik 3 glas i Gambero Rosso. 

Tanunda "Matthews Road" rød, kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120, rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.august 

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men eer vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!

     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Foretrækker personligt "Trapiche herover. Banrock er behagesyg, kommercielle vine fra varmt klima med lige en snert restsødme.

      Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (6 g/l) -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien.       
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande. 

Riesling og andet hvidt

Dr Pauly Noble House rød/hvid... 39,-

Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august 

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris.  Dr Pauly-Bergweiler henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men Noble House er gode køb.

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 24.august

Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -letbenet klassisk chardonnay fra Bourgogne, en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra "Den ny Verden"! 

    Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. En ældre årgang var testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent.  

Squealing Pig sauvignon blanc, kr/fl v 2: 60,-
New Zealand, godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Så er tendensen med de lidt overgearede etiketter også komet til New Zealand. "Den gryntende Gris" laves af Matua, men bag det hele står nok ejeren Treasury (Lindeman, Penfold's, Beringer osv). 
     Ikke smagt, men formentlig en ganske udmærket tør hvid med masser af eksotisk frugt og sprød syre. Vinen lagrer sur lie efter gæringen for at få fuld tryk på aroma. 
     Ejeren har også lanceret en multinational Pig, hvor vin fra flere lande (og kontinenter) blandes. Tappet i England. 

Alsace Grand Cru, Traber...  99,-

Riesling Brand eller Pinot Gris Gloeckelberg, Frankrig

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.august 

Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé og leverer flot snarere end stor vin. Grands Crus er blandt de bedste godt 50 vinbjerge i Alsace. Gennem årene har jeg set flere navne, men Brand er fast i Føtex.
        Riesling laves på Brand i Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, takket være granit under tyndt lag jord, som let varmes op. Men har nu også smagt god gris, som er kraftig, fed, blød, men slet ikke klasse som riesling, der er tør og præcis.   
      Altenberg er et mindre bjerg, som sjovt nok ligger ganske langt mod nord for Ribeauvillé, men er rigtig god til pinot. Den anses dog ikke for i top blandt grand cru'erne. Har smagt den 2 gange og fundet den tør, aromatisk, ren, typisk og flot. Måske det bedste køb?  

Calvet "Chablis"... 99,-

**** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Du skal generelt købe Chablis, tappet af bonden selv -eller af kælder i området. Så jeg har haft tvivl om denne vin. Calvet e et gammelt hus i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis- som tilmed er ejet af giganten GCF -med hovedkvarter i det nordligste Alsace -andre 500-600 km fra Chablis. 
     Ikke lovende! Men GCF ejer faktisk vingård i Chablis, så måske skal du give denne vin en chance... Prisen er lav for Chablis. 

Fournier Pouilly-Fumé eller Sancerre... 129,- 

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Kunne fås til 109 op til sommerferien, men stadig et ok køb. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let, præcis og stilren i finish. Fumé ligner til forveksling nabo Sancerre, men har måske lidt mere fylde. 
      Begge viser på god vis, hvorfor druen sauvignon er blevet en af de mest mondæne i verden -en original aroma og sprød friskhed -mere diskret end New Zealands udgave, men lidt mere forfinet og ren. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.       
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly, hvor han ejer Bois Charmants. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end Calvet, som også ses i Føtex.

Dyrere vine er ikke topkøb... 

Gemma Barolo... 109,-

Godt KØB +***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.august
Set i 2018, bedste køb blandt de dyrere. De første Gemma vine, jeg smagte, imponerede bestemt ikke, men de er blevet bedre. Den almindelige Barolo var før meget tannisk, men 2015 havde faktisk god frugt og nogen dybde til at balancere de tørre tanniner. Men stadig mere end "begynder"-Barolo (og det er jeg glad for!). Vingården vokser stadig og ejes af Piacentini, som er storleverandør til Salling (bl.a. le Arche). 

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 129,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Også denne var op til sommerferien på tilbud til 109Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). Den gode Turaia er på tilbud (100) stadig bedre køb, men denne er fra  det fine San Felice domænes vingård i Bolgheri. 

      Vingården er lille og vinstokkene (60% merlot, 40% cabernet) unge (8-10 år), men de første årgange har fået ros i guiderne (omkring 90p/100). Den aktuelle 2019 har fået 89p/WIneEnthusiast, mens 2020 har fået 93p/WinesCritic. En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og balance. 

MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 149,-
***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Her var prisen 119 i juni , så jeg venter med køb, selvom Ninquens globale pris er langt over 200 kr.  En smule bedre end Antu, men ikke merprisen værd. 
      Ninquén i Colchagua er det første såkaldte ”vinbjerg” i Chile, hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. 
      50% cabernet og 50% syrah med 2 år i eg + alt det, som en god vinmager kan tilføje i form af malolaktisk gæring i eg og minimal filtrering. 
       Bør nok gemmes et par år. Men allerede yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020, der begge fik 92p/Tim Atkin. 

Frescobaldi "Campone" Brunello 149,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Her var prisen 109 (Bilka) i december, men også godt køb til 149. En vin fra det meget store 700-årige familiehus, Markis de Frescobaldi, der rivaliserer Antinori i historie og størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke denne vin på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350), som også leverer denne vin, som formentlig kun er marginalt bedre. 
For mig bedre køb end Brunello Campogiovanni (nu 179, i maj 149, 5*), men stadig helt ok pris. 

Mayne Pomerol... 179,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Set i 2020. Har altid rost denne vin som et af de bedste køb i Pomerol fra kæderne. Men det var altså til de 149, du kunne få den til i juni (Bilka). Men selv til 179 er vinen ganske overbevisende, selvom vi er laaaangt fra Pétrus i smag og endnu længere i pris! Flot merlot med frugt og længde. Og -som du bør kræve- tappet på slot.