Søg i 1200 opslag:

22/08/2023

Vildledende vin i Meny smager godt!

Når jeg ser en vinetiket med ordene "THE WANTED ZIN" + et kraftigt western-design + ordene "AMERICAN OAK" med store bogstaver, så spænder jeg hanen på den pistol, jeg ikke har: for jeg ved, at vinen IKKE er amerikansk!  

Selvfølgelig er det en italiener, groet så langt mod syd, du komme i Italien (Puglia) og tappet så langt mod nord, du kan komme i samme land (Trento tæt på grænsen til Østrig). 

    Navn og design nærmer sig en det kriminelle og bør næsten være "Wanted" for vildledende reklame lige så meget som for sin blød smag! Se bare fotoet til højre! 
    Det allerværste er næsten, at den røde udgave faktisk smager ganske godt i en poleret, venlig stil, som er meget langt fra den rå tone i de gode vine! Og prisen er god (49,34 v 6). 

    Et af de få topkøb i Meny's tilbudsavis er Faustino I Gran Reserva, hvor Meny har den særlige "75" tappet i anledning af ejerens fødselsdag (99,95). 

    Og så har Meny den første Rhone på tilbud siden sommerferien, endda en Village fra de bedre landsbyer, Clefs de l'Enclave (49,95). 

Bedste KØB: Faustino I Rioja Gran Reserva "75" - Clefs de l'Enclave Rhone Villages - 
Godt KØB: The Wanted Zin Zinfandel - Jacob's Creek rød/hvid - Turris Ripasso

The Wanted Zin, Zinfandel, kr/fl v 6: 48,34

6 fl: 289,95, Zinfandel rød eller pink, chardonnay, Puglia, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 24.august

Mange vil elske denne vin med den bløde fylde og neutrale, let sødlige drueduft og en lidt "fabrikeret" tør smag uden kanter. Jeg ville selv skamrose den, hvis jeg ikke havde set etiketten, som stjæler frækt af det ry, som er bygget op om "Californiens nationaldrue", som kom fra Kroatien til Puglia og siden til Californien med italienske udvandrere. 
      Primitivo modner tidligt og i rigelige mængder. Indtil 90erne blev den solgt til vermouth hos Martini og andre Torino, men i dag er den kommet til ære og værdighed i form af Amarone-lookalikes til lav pris, ofte tappet i Norditalien.  
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med 2 unge vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i meget kommerciel  stil. 
       Jeg er ikke vild med massevine som disse, men må indrømme, at de er gode til deres arbejde! Hvid er smagt og glemt (men egentlig ok frisk, slet ikke dårlig), rosé ikke smagt, men bør næppe huskes. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 24.august.
Vinen ser anderledes (og måske pænere?) ud, men er nok identisk med den normale Faustino I (109 i bl.a. Coop). Tappet i anledning af Julio Faustino Martinez ' 75 års fødselsdag. Altid topkøb til 100. Jeg har set den i Spanien i restaurant (225 kr) og på web og i  supermarked (Corte Inglès, 150 kr). 
     Dernede er den dyrere end f.eks. Murrieta Reserva, som koster 160-250 i herhjemme (og 300 hos Laudrup, men det må vist være kunstig normalpris!). Murrieta er en bedre vin, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme! 

      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år

Clefs de l'Enclave, Rhone Villages.. 49,95

Bedste KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 23.august

En Villages fra Rhône til 50 er værd at købe, selvom denne fra gigantkooperativ ikke er i top. Denne har nok lidt mere nerve og urter i næsen foruden grenache-druens krydderi og styrke.
       Vinen kommer fra den nordlige, kølige del af den centrale Rhône dal omkring Valréas, som i næsten 500 år (1317-1791) var en pavelig enklave -del af Pavestaten- i Frankrig (hvad borgerne ikke var glade for). Området var oprindelig bedre kendt for oliven (Nyons) end for vin, men vinene er dog gode, i en lettere stil end resten af regionen. 

Jacob's Creek rød/hvid... 45,-

cabernet, shiraz eller chardonnay, Australia

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 24.august

Johann Gramp kom fra Bayern til det germansk prægede Barossa nord for Adelaide i 1847 og solgte sin første vin i 1850. Vinen fik navnet Orlando -Jacob's Creek kom først på etiketten i 1976, sjovt nok samme år som Koonunga Hill herunder! 

    Jacob's Creek er en mark midt i Barossa, så den kan slet ikke levere vin nok til Jacob, i dag er den mest sælgende australske vin overhovedet (nogle mener op mod 80 millioner fl/år, næsten 10% af hele Australiens vineksport), som sælges i 60 lande. Ejeren er franske Pernod-Ricard, som måske nok er mest kendt for spiritus (og meget andet end pastis, bl.a. Absolut vodka og indtil 2012 rød Aalborg Gl Dansk!). 
      Men siden 1989 har franskmændene gjort Orlando (og Jacob's Creek) til et af Verdens mest kendte vinnavne.  
      Alle 3 vine har godt ry, men kender kun shiraz (og blande tmed cabernet), som er solid, fyldig og ærlig med positiv frugt og afrundet, men ikke flad eftersmag. God til 45 (men ikke normalprisen op til 90 kr værd). 

Turris Ripasso, Valpolicella, kr/fl v 2: 75,-

2 fl: 150. Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 24.august 
Jeg har jævnligt smagt vine fra kooperativet i Negrar, men ikke denne vin. Men den lover godt, og vinen er sikkert et rigtig godt køb.