Søg i 1200 opslag:

10/08/2023

Topkøb i Riacal Rioja, men ellers...

De danske supermarkeder er dyrere end nogensinde! Fødevarerne er steget 21% siden januar sidste år, og priserne på vin er fulgt med op, ser det ud til.

    Og det, selvom vinen ofte slet ikke er steget på vingården, som har haft svært ved at komme af med flaskerne under Covid-nedlukningerne. 

I Danmark er især de såkaldte "normalpriser" sat op (en del ganske voldsomt), mens ugens tilbud så småt nærmer sig præ-Covid tilbud -som den flotte Riscal fra Meny

    Råvarepriserne er i hele EU nede på før-Covid-niveau, men prisfald seer vi kun lidt til i Danmark, hvor vi ser nedsat smør og mælk, men ikke på andre varer som ost og fraiche -og vin, hvor "normalpriserne" har fået et gevaldigt hop, som Haut-Gléon viser.... 

    Derfor lidt selvros, pyha! Du kan næsten siges at have krav på en uafhængig VINKENDER til at vise dig de gode køb. Desværre er Meny i denne uge vinmæssigt (igen) en dyr afløser for Irma og Brugsen... 

Bedste  KØB: Marques de Riscal Rioja Reserva

Godt KØB: Amours du Haut-Gléon rosé - Dr L Riesling Mosel - Lunardi Pinot Grigio - Donnaluce Lazio - Campet Ste Marie rød/hvid/rosé

Marques de Riscal, Rioja Reserva... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 18.august

Set i 2018. Jeg er nys vendt hjem fra Alicante og València, hvor samme vin kostede 18€ (135 kr), så denne vin er rigtig godt køb!  
      Riscal blev skabt i 1858 af markis'en sammen med vinmager fra Bordeaux og blev så populær, at markis'en måtte forsyne flaskerne med trådnet for at forhindre forfalskninger (ikke gimmick dengang!). I dag bør der være nok vin til alle, for familien leverer mere end 5 millioner fl/år alene af reserva'en, fra eget store domæne + indkøbte druer. Men stadig en ikonisk vin i Bordeaux-stil. 
      2018 fik 93p/Peñin (måske lidt rigeligt), men vinen er efter nogle kedelige år tilbage i topform! Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige 2-3+ år for at være helt i top. Vinen fik også 91p + ugens bedste vinkøb i DinVinguide. 

     Kommer du til Rioja, bør du ofre et ophold på Riscals hotel, som er tegnet af legenden Frank Gehry (foto). Du kender ham måske mest fra Guggenheim (Bilbao), Dansehuset i Prag, Disney's koncertsal mv, men hans bodega for Riscal er også et besøg værd! 

Les Amours du Haut-Gléon rosé... 59,95

Sydfrankrig, godt KØB +  *** (3/5), Meny, indtil torsdag 18.august

Normalprisen (129,95) er hen i vejret. Selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 65 dkk + tax), så til 60 kr blot et godt køb. 
     Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!  
      Meny skriver, at vinen kommer fra det smukke slot Haut-Gléon i hjertet af Corbières (foto). Næppe helt korrekt, for vinen kommer fra kooperativet Foncalieu, som ejer slottet Haut-Gléon. Slottet har i øvrigt også hotel, som ser rigtig hyggeligt ud (har desværre ikke haft lejligheden).

Dr L Riesling Mosel... 59,95

Godt KØB +  **** (4/5), Meny, indtil torsdag 18.august

Også tilbud som før Covid. Den almindelige Dr L er god -sprød, frisk, rig aroma, let, med lille sødme til at balancere syren. Kender ikke årgang, men vinen er altid god. I dag ses nok 2021, som nok kan ligne 2019 med 88p/Spectator og 89p/WineEnthusiast. 

      Vinen var måske den f'ørste af sin art, hvor en berømt vinmager købte druer og vin, lavede en vin og gav den sin vin. Siden fulgte andre efter, bl.a. Dr Pauly, Molitor osv.

    Dr L blev populær og af denne vin alene sælges 4-5 gange mere end produktionen fra Loosens egen vingård -faktisk over 1 million fl/år. Og det er i USA alene. Andre lande køber også lidt, lande som England, Tyskland osv. Og Danmark. 

    Fås også som Teetotaler alkoholfri riesling (59,95, ?*). 

Casa Lunardi Pinot Grigio... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Menyindtil torsdag 18.august
Denne tørre hvide gør ingen fortræd. Diskret aroma, let og rimeligt frisk, lidt syre og til sidst en lille snert sødme (4 g/l). Vinen laves af det store Riondo kooperativ i Soave, men har Venezie som grosted -dvs. markant længere mod øst. Kedelig i længden, desværre -men til 45 et godt køb. 

Volpi "Donnaluce", Lazio... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Menyindtil torsdag 18.august
En kold gæring og en snert lagring i eg giver en overdådig, tør hvid vin med indbydende frugt med en vis elegance i eftersmagen. Vinen kan kaldes en super-Frascati, men navnet bruges ikke. Vinen gror på Frascati's vulkanske bakker og er på samme malvasia drue + lidt chardonnay og greco. 
    Der er en broche på etiketten, og denne romerske "lyse dame" skal være lavet specielt til kvinder. Hmmm, håber vi andre også må smage! 
      Vinen er nok bedst ung. P.t. ses 2021, men der reklameres stadig for 2019 (90p/Spectator). Vinen laves af Femar, som også står bag vine som Antica Coppo, Z-Zinfandel og Epicuro (Brugsen) og Nero Grande (Føtex/Bilka). 

Campet Ste Marie, rød/hvid/rosé... 59,95

Pinot Noir, GSM (grenache-blend), Grenache, Chardonnay, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 18.august

Du kunne få den til 50 tidligere i år -og med andre navne i Irma (Dissenay) og Brugsen til næsten "fast" pris. Slet ikke topkøb! Kun smagt pinot noir, som på en blød, mere krydret vis kunne gøre en billig Bourgogne misundelig -positiv bærfrugt, lille fylde, men med lidt kant. Nydes ung, før krydderiet fra varmere klima påvirker smagen. 
      Den røde GSM (grenache, syrah og mourvèdre) er et Rhone-blend, ikke smagt, med guld i Berlin (men det er ikke svært). Chardonnay smagt med anden etiket -også nydelig (men min udgave var lidt ordinær). Rosé ikke smagt.  
      Samme LGI leverer Dissenay (formentlig identisk) og C&C i Brugsen. Det ledes af Xavier Roger (vin) og Cédric Duquenoy (salg). Generelt gode, kommercielle vine.

Le Preare, Ripasso, kr/fl v 3: 70,-

 3 fl: 210, **** (4/5), Menyindtil torsdag 18.august

Kunne fås tidligere i år til 60 kr. Meny hævder, at kooperativet i Negrar "opfandt" Amarone. Det kan diskuteres, men der er nok om snakken. Til gengæld var Masi først med ripasso. Kooperativet leverer meget ripasso, ofte god, men Preare er ikke i top, middelfyldig, med god frugt og tilpas rundhed. Men lidt simpel og  dyr.