Søg i 1200 opslag:

21/08/2023

Lidt brus, lidt riesling og en dram fra Bilka!

En god pris på le Arche Prosecco er velkommen til en sen sommerfest sammen med den frugtige tørre riesling fra tyske Noble House.  

Bilka har et flot udvalg af vin, og rigtig mange er på tilbud, men kun få er rigtig gode tilbud. Til gengæld er deer altid et par superkøb -i denne uge le Arche Prosecco (45). 

    Du kan let finde langt dyrere Prosecco end le Arche (og le Arche har også en Asolo Superiore, ca. 80 kr fra et af de klassiske områder). 

    Du kan dog ikke være sikker på, at monsterdyr Prosecco er bedre. Der er lavet forsøg med Prosecco lavet som Champagne, men den metode tager et år, og det er for lang tid for den sarte aroma i Prosecco (og Asti), som er bedst, mens den er ung. Får du en Prosecco med et par år på flaske, vil den næsten altid skuffe! 

     Bilkas andet topkøb er den pålidelige Noble House riesling fra Tyskland (6 fl. 199 = 33,17 kr/fl). 

    Og så forresten også Grant's whisky til blot 79. Hvorfor den er 20 kr billigere end Beefeater Gin og Havana Club rom (begge 99) er svært at forstå, da whiskien formentlig er dobbelt så dyr at lave! 

Bedste KØB: le Arche Proseco hvid/rosé - Noble House rød/hvid/rosé/0alkohol
Godt KØB: MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé - Grant's whisky - Beefeater Gin - Havana Club rom 

Prosecco "le Arche" rosé/hvid... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 24. august

Prosecco er ikke tankevækkende foredrag, men god sladder! Og den bedste Prosecco er altid den yngste, med ungdommens friskhed. Som denne: Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller i Aperol/Campari eller anden spritz (kirsebær, brombær osv). 
    Fås også som rosé (farven kommer fra en smule rød pinot), som formentlig også er god (ej smagt). OK til velkomst og glas i utide. 

     Prosecco har overtaget Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto's blide bakker nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk, mens vinen er ung. En Prosecco bør i princippet nydes inden et år fra tappedato (som ofte kan ses på bagetiket).

Dr Pauly Noble House rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør), medium eller rosé, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 24. august
Tilbud er åbenbart forlænget med en uge, og det er vi en del, der er glade for. Ikke vinmæssigt columbusæg, men rigtig tilfredsstillende vin med stor behagesyge på den gode måde. 

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris. 
    Fås også som riesling rosé (med 3% rød pinot), nydelig, men uspændende, lille sødme, og alkoholfri riesling (ej smagt).  Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men Noble House er gode køb.

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 24. august

"De Vine" er rigtig god dagligvin fra Chile, men ikke meget mere -du skal købe "Day One" (50 i Føtex), som rigeligt er merprisen værd. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Grant's Whisky "Triple Wood"... 79,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 24. august

Livet er for kort til billig whisky. Grant's hed i min ungdom Stand Fast (og jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde) og nu igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"

       En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-4 år i eg, vil jeg tro. 

Beefeater 40% Dry Gin... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 24. august

Lidt dyrere end seneste tilbud i Coop (89), men stadig godt køb for 40% gin, modsat Gordon's 37,5%. 

      Beefeater er vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (både Gordon og Tanqueray kommer trods London-navnet fra Skotland). Og Beefeater af blot 9 botanicals er den mest præmierede gin, som de sidste 5 år har fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne). 
      Skulle du en dag have komme til London, så besøg destilleriet i Kennington London.

Havana Club "3 år" hvid rom... 99,-

 *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 24. august

Stadig ok køb, selvom du kunne få den til 89 i Coop for et par måneder siden. Kan kaldes den originale Bacardi, da den tappes på det oprindelige Bacardi destilleri ved Havana Cuba. Vinen laves med dobbelt destillation og lagring i hvid eg -en noget dyrere måde, end Bacardi laves i dag. En let rom med meget frugt og ren smag. Ganske udmærket til alle cocktails.