Søg i 1200 opslag:

11/08/2023

En ægte og en falsk Toro + herlig riesling i Bilka

Toro er en varmblodet, magtfuld vin med overdådig rig bærduft og solid lang smag. Altid en favorit og ofte et superkøb som dagens tilbud i Bilka på Toro "Bajoz" roble til blot 39 kr.
Navnet Toro er fælles med "Toro Libre" i samme Bilka. En "fritgående tyr", men næppe mere end en tynd fabriksvin, tappet i en plastikpose med lav alkohol (11%), lidt ekstra svovl og filter mv.

Modsat kan Bajoz ligne en fattigmandsudgave af Pingus' PSI (299), som byder på alt det, en stor vin skal have. Desværre er prisen lige sat 50 kr op. 
    Bilka's bedste køb er som ofte før tyske Dr Pauly -både den billige Noble House riesling (33,17 v 6) og den endnu bedre Premium riesling fra selve Mosel (53,17 v 6) -begge klassisk riesling til lav pris. 

Bedste KØB: Toro Bjajoz roble - Dr Pauly Noble House rød/hvid/rosé - Dr Pauly "Premium" Riesling Mosel - 
Godt KØB: Ruffino "Riserva Ducale" - Le Arche Ripasso - Grant's Whisky
uge 33/2023

Bajoz Toro "Roble"... 39,-
2 fl: 89Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 17.august

En ganske kraftig vin med rig bærduft med kun lille antydning af eg, ret afrundet, men uden den store dybde i smagen. Men godt nok velsmagende især til prisen! Kenderne er uenige -90p fra Gilbert & Gaillard og 86p fra Peñin + 2 guldmedaljer her i 2023 (årgang 2021). 
    I stil slet ikke ulig PSI herunder -druen er den samme, men der er dog klasse- og prisforskel. PSI er superb, men prisen har lige fået 15% hak op. Suk.
Bajoz er mærket for Toro, som laves i gigantbodega ved Zamora. Huset har sit eget meget populære vinmuseum (foto).    



Toro Libre 11% red, 300 cl box... 69,-
* (1/5), Bilka, indtil torsdag 17. august

Nej, her har du ikke en ægte "fri tyr" Toro vin på 3 liter box til bundpris 69 (=  17,50 kr for normalflaske 75cl). Ikke fra det fine Toro ved Douro floden nær Ribera del Duero. Som Bajoz roble (herover). 

    Men nej! Vinen er konsumvin fra det store Mancha område og holder kun 11% mod Toro's normale 14-15% alkohol. Dog set i tidlgiere tapning med 12%. Så for mig en lidt ufri fabriksvin, så langt fra en fritgående tyr, som tænkes kan! 
    Vil ikke bruge penge på vinen -nok en lidt sur, trist tyndbenet rødvin, medmindre den er peppet op med lidt restsødme! 

Pingus "PSI", Ribera del Duero... 299,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.auguat

PSI er et græsk bogstav (udtalt PS), som ligner vinstokken på etiketten til forveksling. Vinen laves af Pingus, men druer hentes hos vinbønder i andre dele af Ribera del Duero -derfor er mængderne også markant større (345.000 i årgang 2019). 
    Vinen er i nye årgange fremragende, tæt på Flor og slet ikke så langt fra Pingus. 
      Mange har en tendens til at gemme disse vine længe. Det er sjældent fornuftigt -PSI er for mig en 5-6 års vin, mens Flor (og Pingus) sjældent bør gemmes mere end 10 år.  Kender ikke årgang, men 2020 fik 94p/Guía Peñin og 93p/TimAtkin, 2019 fik 93+p/Parker. 

Til samme pris Hitching Post pinot noir (299, 4*), en godpinot noir fra vigtig vingård ved Santa Barbara, den smukke by lidt nord for Los Angeles. En letbenet, men ganske elegant pinot, som nydes ret ung -lidt høj pris, som ofte for vin fra Over There!

Dr Pauly Noble House rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17. august

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris. 
    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men Noble House er gode køb.

Dr Pauly-Bergweiler "Premium", kr/fl v 6: 53,17
6 fl: 319, 2022 Riesling Trocken (tør) eller Riesling Kabinett (sødlig), Mosel, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17. august

En rigtig god storebror til Noble House. Forskellen er klar: druen riesling fra selve Mosel (modsat Noble House fra det billigere Rheinhessen). 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. Foretrækker selv den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som kun gør godt for smagen, som har rigtig meget riesling flint og aroma. Testvinder i Vinbladet. 
    Etiketten er den samme som vinene fra Dr Pauly's egen vingård, i hjertet af bernkastel ved Mosel (foto), men druerne er købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). 

Ruffino Riserva "Ducale" ... 129,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17.august

Chianti Classico
Ikke så godt køb som Felice's Grigio (i Føtex til 89), men en mere end anstændig Riserva, set i årgang 2018 med 3 røde glas fra Gambero Rosso (som Grigio også har fået et par gange, men dog et par år siden). Vent en fast, fyldig vin med ret afrundet smag for Classico
     I min ungdom var Ruffino nærmest synonym for Chianti på bastflaske i ristorante Italia! Jeg smagte også deres Ducale, som var ok, selvom datidens kritikere rakkede den noget ned. 
    Brødrene Ruffino grundlagde huset i 1877 og fik et fint ry. I 1890 blev vinen en favorit for hertugen af Aosta, som siden 1927 har lagt navn til Ducale, husets mest kendte Chianti fra 600 hektar i Toscana, en god del ejet af huset. 

     Etiketten er modificeret for et par år siden, og i dag fylder den gamle stregtegning langt mindre (nederst i venstre hjørne). Huset har siden 2011 været den vigtigste del af Constellation i Europa (huset ejer også Mondavi, Simi o.a.). Efter nogle år synes vinene at vokse igen i kvalitet. 

le Arche Ripasso, kr/fl v 6: 53,17

6 fl: 319, godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 17. august
Piacentini’s billigere ripasso Valpolicella er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 

Fournier, Sancerre ... 129,- 

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17.august
Nomalprisen er op mod 200, men den var på tilbud til 109 før ferien, så ikke topkøb, selvom vinen er en klassisk Sancerre, den originale hvide sauvignon, og selvskrevet til en sommerdag med eller uden laks og stenbider -og denne er rigtig god, frisk og ung (2022 er set) 
    Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Forgænger 2021 fik 92p/Decanter, og 2022 er nok lige så god. 
    Fournier er et stort hus i Sancerre, som har 100 år bag sig, men solgte sin første vi i 1950erne fra 2-3 hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly

Grant's Whisky "Triple Wood"... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 17. august

Livet er for kort til billig whisky. Grant's hed i min ungdom Stand Fast (og jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde) og nu igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"

       En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-4 år i eg, vil jeg tro.