Søg i 1200 opslag:

02/08/2023

Lyserøde rivaler til den franske dominans i rosé

Selvom Frankrig superstjernen for rosé, kan andre lande kan levere god rosé, selvom de må stå af, når Sydfrankrig leverer rosé fra den øverste hylde!  

Barbadillo's rosé er topkøb til 39 med pæn frugt og ren, tør smag. En enkel dagligvin, men dem er der også brug for, når Solen lader sit lys falde ned på altan eller terrasse! 

    Rema1000 har også et par andre gode køb som Maximo (39) og letbenede Bourgogne-typer fra le Bon Négociant. Deres bedste vin er -igen- Sant Thias fra Østrig, men hvorfor give 65 for den, når du kunne få den i juli til 50? 

    Netto har også en ok rosé, le Arche Bardolino og hvid Garda, ganske gode vine til 40, men jeg købte den i juni til 33 i Føtex. Suk! 

    Der er ikke meget Netto-pris over disse vine, så vinkenderen håber, kæderne snart komemr hjem fra ferien! 

Bedste KØB: Barbadillo "the Mountain Rosé"
Godt KØBMaximo rød/hvid - Bon Negociant rød/hvid/rosé - Mentor Douro rød/hvid

Maximo rød/hvid.. 39,-

rød/hvid Castillo, Spanien

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 8.juli
Kender ikke dette mærke, som er grundlagt 2002 i la Mancha området for at lave "moderne vin". Navnet er perfekt, men om den røde tempranillo er højdepunktet af, hvad det hede, tørre område kan levere, er jeg ikke sikker på. Ingen eg, men frugt og fylde. Den hvide er lavet på den mere neutrale viura drue, som dog kan give en ren (læs: neutral) tør hvidvin. 

Barbadillo "the Mountain Rosé"... 39,-

Somontano, Spanien

Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 8.juli
En rigtig god rosé på især cabernet og merlot, som trives i de lavere Pyrenæeer ikke så langt fra grænsen til Frankrig. Stilen er simpel, men effektiv, med ren frugt, tør og velsmagende -god til en salat. Meget attraktiv pris. 

le Bon Negociant rød/hvid/rosé... 55,-
rød pinot noir, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 5.august
"Milde pleasere" i den lette ende. Skovenborg fra Vinbladet.dk giver (03/23) både pinot og chardonnay 4*: "Delikat duft af fersken og ristede nødder, generøs gul stenfrugt plus et velafbalanceret fadpræg. Glimrende sydfransk Chardonnay." Den røde ligner en del andre sydfranske Bourgogne-typer, dvs. hindbær i næse og smag, middel fylde, let syre, nydelig friskhed. Fås nu også som hid sauvignon (kunne være god) og rosé. Alle har fået 92p (!) er gavmilde smagesider, lidt voldsomt, synes jeg! 
      "Den gode Købmand" er et mærke fra kooperativ nær Carcassonne (og designer med kærlighed til etiketter fra gode domæner). 

Mentor, Douro rød/hvid... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 5.august

Mørk, kraftig, masser af sød frugt, blød syre, pæn lang eftersmag med en snert af sødme, som generer mig, men den har noget -fik 5* af Vinbladet og Jyll-Posten. Du kan finde samme vin til 94 kr på nettet. 
      Portugal har faktisk potentiale til at levere bedre vin end Spanien og Italien, men der er langt mellem de gode vine. Og de bedste er hårrejsende dyre, så en vin som Mentor er meget velkommen! Vinen laves af de normale Portvinsdruer, som gror i Douro Superior nær Vale de Côa, hvorfra du faktisk kan se grænsen til Spanien, hvor Douro bliver til Duero (Rueda, Ribera del Duero osv). Vinen er lagret 6-9 måneder i gamle træfade, som har været brugt til Portvin. 
      Den hvide er ny og i8kke smagt. 
     Mentor laves af familien Zeller's 
Barao de Vilar. Familien stammer fra Holland, men har siden 1715 
boet i Oporto. Familien ejede i århundreder Quinta do Noval, som for 20-25 år siden blev købt af  forsikringsselskabet AXA, som også ejer bl.a. Pichon-Baron, 2.Cru, og Suduiraut, 1.Cru Sauternes.
      Vinene laves af druer købt fra naboer til husets nye vingård. Vale de Côa er et øde, men smukt og vildt område, hvor også Amka's vingård Pégo, ligger.  
      De fleste kender dog regionen for Vale de Côa, som omfatter mere end 80 udgravninger, hvor forhistoriske mennesker har tegnet scener fra deres verdensliv, med rette UNESCO Verdensarv.

Sant Thias, hvid, rød eller rosé... 65,-

Hvid grüner veltliner, riesling eller Gemischter Satz (blend), rosé, rød pinot noir, Østrig
**** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 5.august

Dejlige vine med god duft og smag, men du kunne få dem i juli til 50, så ikke just topkøb til 65! Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel, et af de gode områder for veltliner. Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. 
     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og ganske appetitvækkende -god vin til lys forret. Rosé virker for letbenet. Den røde er blevet pinot noir, ej smagt, som afløser "Gemischter Satz" (blend af flere druer).
    Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 

Le Arche rød-hvid-rosé... 40,-
Bardolino rosé "Chiaretto", hvid Garganega-Pinot Grigio Garda, rød Rossogrande

*** (3/5), Netto, indtil fredag 4.august

Endnu et ok køb, som kunne fås i juni til 33 i Føtex, så slet ikke topkøb. 
    Rød og rosé er på lokale corvina, molinara og rondinella, som du også kender fra Ripasso. Let og diskret, men ren rosé, mens den røde er Ripasso-type med ok frugt og let sødme i eftersmagen. I den hvide Garda får Soave's garganega lidt vægt fra chardonnay. Begge er rigtig gode tørstslukkere, lette og friske -gode til en sommerbuffet. 

    Til samme pris også Secret Cellar rød/hvid (40, 3*) fra Sydafrika, som Netto solgte i juni til 35. Ikke særligt hemmelig, for et af (mange) mærker fra Disell, måske det største hus i Sydafrika. Rund fyldig rød, som er inderligt ligegyldig. Går hellere i Brugsen fredag og køber Spier til 25!