Søg i 1200 opslag:

26/08/2023

En klassisk stor riesling og herlig Barbera!

Tysk vin er blevet kult! Især de tørre, sprøde og aromatiske riesling vine kan få selv granvoksne kvinder til at bryde ud i gråd. Og vi herrer følger også godt med! 

Kloster Eberbach Rauenthaler Riesling fra Meny står i tilbudsavisen til 99,95.

    For 100 år siden ville en vin som denne have kostet det samme som Cru Classé fra Médoc eller en bedre Pomerol -eller god Meursault fra Borgogne- en pris svarende til 400+ i dag! Så 55-100 kr er endog særdeles rimelig pris. Men det varer nok ikke ved, når vinkendere (inkl. i yderste beskedenhed deres undertegnede) skriver så pænt! 

    Meny har også andre gode køb -bl.a. 2 barbera vine fra omegnen af Barolo, Costa Bussia og Nizza (75) samt storebror Barbaresco (99,95). Et topkøb er også Cameolon, rød og hvid fra Argentina (59,95), mens Collosorbo's unge Montalcino (99,95) med 92p (lidt overdrevet måske) og sammenlignet med storebror Brunello. 

Bedste KØB: Kloster Eberbach Rauenthal Riesling + Riesling Fruchtig - Cameleon rød/hvid 

Godt KØBBarbera d'Alba "Costa Bussia" - Nizza "San Silvestro" - Barbaresco ”Magno” - Collosorbo Montalcino - Princes Rhone - Monistrol Cava Brut - Asorei Albariño Rias Baixas 

Kloster Eberbach Rauenthal Riesling... 99,95

2021 Trocken, også Riesling Fruchtig (let sødlig), Rheingau

Godt KØB + **** (4/5)Shop.Meny, indtil torsdag 31.august 

Rauenthal har historisk ry for at levere nogle af Rheingaus og Tysklands bedste riesling vine fra blot 100 hektar vinmarker. Blandt topvinene er Baiken og Gehrn. Denne tørre, mineralsk riesling har en rig aroma, markant syre og god længde. Nok bedre om 2-5 år, men også flot nu. Vinen er en cuvée på unge + gamle vinstokke i Rauenthal, som har de højest liggende skråninger i Rheingau. 

    Kloster Eberbach stammer fra 1116, hvor der blev oprettet et kloster (med vin til at sikre det daglige brød) for Augustinerordenen på Rhinens højre bred.  Kloster Eberbach ejer i dag stadig nogle af de bedste vinbjerge i Rheingau og Tyskland og er medstifter af det fornemme VDP. 
    Historisk har vinene skuffet, men er på vej op -men stadig til rimelige priser. Klostret optræder i både filmen "Rosens navn" og "Game of Thrones". 

    Vinen stod i weekenden på Shop-Meny til 55, men tirsdag morgen var vi igen på tilbudsprisen 99,95. 

Barbera d'Alba "Costa Bussia"... 75,-

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 31.august 

Set i 2020. En rigtig dejlig barbera i moderne stil. Mørk,intens bærduft, fyldig, men afrundet med frugt til at balancere frugtsyren. God nu kælderkold til en krydret gryderet. 2020 fik 89p/Falstaff. 
      Costa di Bussia er en 11 hektar vingård ved det gode Bussia bjerg, et af de mere kendte Crus i Barolo. Her laves mange vine, bl.a. denne. Det hele ejes af Paolo Sartirano fra vinhuset Sansilvestro, som også leverer Nizza herunder. 

Nizza "San Silvestro"... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 31.august 

Set i 2020. En mørk vin med rig blomme/brombær frugt og rund fylde med god frugt bagved. 5* i Vinavisen. 
    Nizza blev før solgt som Barbera d'Asti, men fik for 10 år siden sin egen DOG Nizza (Nice i Frankrig har også navnet Nizza, sjovt nok). Asti's Nizza er dog meget mindre med 250 hektar vin, som årligt leverer 1/4 million flasker flot barbera. Mindst 6 måneder i eg. 
    For mig en smuk etiket, der gør opmærksom på, at vinen legalt skal lagre mindst 18 måneder (heraf dog 6 måneder i eg). San Silvestro har samme ejer (og adresse) som Bussia herover -også adresse, så vi er geografisk pænt langt fra Nizza.

Barbaresco ”Magno”... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 31.august 

Senest smagt i 2005 (!), men flere har rost 2019. Sansilvestro er specialist i Piemonte og sælger modsat mange naboer ikke vin fra f.eks. Puglia (endnu). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en vin med karakter og interesse og en flot bouquet efter en halv time i glasset.

Bousquet "Cameleon", rød/hvid... 59,95

Øko, Malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 31.august 

Vinene ser stort set ikke eg, så de kan ligne Trapiche's Pure, men er måske et mulehår bedre og får typisk omkring 90p/100 af førende guider! 

    De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet virker mere mineralsk, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Økologisk drift. 


       Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton i Bordeaux. Han plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Masser af sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men husker gode ældre årgange af selve Bousquet vinene, som var flotte. Men Cameleon er nu også ret god -og topkøb til 60. 

Collosorbo Montalcino... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 31.august 

Øko. Collosorbo er ikke en af stjernerne for Brunello, men deres Brunello er altid god  Denne 2021 fik 90p/Falstaff og hele 92p/100 i Jyll.Posten med ordene: "Stor og smagfuld, smager som Brunello. Kaskade af fuldmoden, forførende frugt. Flot dybde, perfekt doseret fad, store søde tanniner. Imponerende koncentrationen og bundtræk her, men vinen er stadig frisk og flot balanceret trods af sin vælde og intensitet". 

    Collosorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino i området Sesta. Vingården ejes af Giovanna Ciacci og døtrene, Laura (foto) og Lucia Sutera SardoGodt 30 hektar bruges til brunello,

Cava Marqués de Monistrol, brut, rosé... 45,-

Godt KØB + *** (4/5), Menyindtil torsdag 31.august 
Den hvide er en simpel standardvin, rimeligt tør, pæn frugt. Ikke smagt rosado. Huset er et af de historiske cava-huse, som i dag ejes af Berberana i Rioja. Fås også som Demi-Seco (sød). 

Cotes du Rhone "Vieille Vigne", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, godt KØB  + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 31.august 

En god Rhône fra Princes, kooperativ i Chateauneuf du Pape, men med de fleste marker uden for. Denne er en god Rhone, præget af moden grenache + lidt syrah og mourvedre. En ung 2020 fuld af sød frugt, ganske mørk for grenache, god længde, meget drikbar. 

Asorei Albariño, Rías Baixas... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 31.august 

2022. Jeg er meget glad for vine af druen albariño, der leverer herlig vin i Rías Baixas i Galicien nær det våde, kolde Atlanterhav. Området er delt i flere små områder, bl.a. Val de Balmès, der leverer denne vin. Har kun smagt én vin fra denne kælder (og det er 4-5 år siden). Men kan se, at Rydberg i maj har givet denne 2022 6*/6 med ordene: 
    "TESTVINDER . Strågul. Skøn duft af gul stenfrugt, æble og lime. Frisk smag af grapefrugt og Reine Claude blommer i perfekt balance med den sprøde frugtsyre fra grønne æbler og et pikant strejf af kernebitterhed. Elegant topvin på Spaniens bedste hvidvinsdrue.''

Til samme pris også Marqués de Riscal Rioja Reserva (88,85, 4*). En flot vin i klassisk stil, men før set til noget lavere pris.