Søg i 1200 opslag:

27/08/2023

Når vin til 149 er fund til prisen!

Ugens dyreste vin i supermarkederne -på tilbud!- koster 149. Men jeg har alligevel valgt Mayne Pomerol som "Bedste Køb", for prisen er ekstremt lav for både navn og kvalitet. Det er ikke Pétrus, men du kan få 40-50 flasker Mayne for én Pétrus! 

Du har nok hørt om Bordeaux, hvor millioner af liter vin skal destilleres til håndsprit, fordi vinen ikke kan sælges. 

    Men det gælder -desværre!- ikke Pomerol, hvor 150 "vinslotte" deles om 600 hektar vinmarker. Og de smalle veje mellem slottene er fyldt med multillionærer på jagt efter et lille slot at købe, uanset pris. Som er ekstremt høj. 

    Men selv den korteste række vinstokke tillader ejeren at skrive "slotejer i Pomerol" på visitkortet. Og at fordoble prisen på vinen (eller mere). Derfor anbefaler jeg Mayne Pomerol. 

    Bilka har andre gode køb -bl.a. Matthew's Road fra Tanunda i Australien (50) og den hvide Montagny "Burgondie" (79) eller den lyserøde Bandol "Malautiers". 

Bedste KØB: Tanunda "Matthews Road" rød - Montany "Burgondie" - Mayne Pomerol 
Godt KØB:
 Baron de Ley Rioja Gran Reserva - Vigorello Toscana - Crémant Calvet - Asti Gemma Spumante - Champagne Montaudon - Bandol "Malautiers" rosé

Mayne Pomerol... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 31.august

Set i 2020. Vinen er for mig det nok bedste køb i Pomerol. Vi er laaaangt fra Pétrus i smag, men du kan få 50 flasker Mayne for én Pétrus! Og tappet på slot, hvad der er krav til vin med så populært et navn som Pomerol. 


      En middelfyldig vin med indbydende rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 
    Ejer Maurice Vigier laver god vin på sit nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som endnu ikke er opdaget af pengestærke fonde eller uforskammet rige mænd, der mangler Pomerol på deres visitkort! Vingården med 5 hektar vin ligger vest for kirken på fotoet, ved siden af Clos René, som den ligner i stil og duft. 
    Jeg har (endnu) ikke smagt 2020, men den kan nok måle sig med 2019, dvs. bedre end 2014-15-16 og 18, som alle var så gode -og ofte bedre- end ældre årgange af Rêve d'Or, vingårdens hovedvin.

Tanunda "Matthews Road" rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Coonawarra Barossa, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 31.august 

Godt køb til 59 i Føtex, men endnu bedre køb til 50 i Bilka! Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
    Set i 2020. Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. 

    Til samme pris også Barefoot California rød/hvid (50, 3*) og Rosé d'Anjou, sødlig og ikke meget andet (50, 2*). 

Montagny "la Burgondie"... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 31.august

Lys, ren aroma, lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -bestemt ikke top, men nydelig chardonnay fra Bourgogne tappet af ejerne. Og det er vigtigt i Bourgogne, som er et ret lille område især for topvin. Al vin kan sælges (også den dårlige, som desværre også ses i Danmark). 

      Montagny kan levere hvid chardonnay, som kan være en habil erstatning for de stadig dyrere Meursault vine. 

     Vinen laves godt 15-20 km syd for Meursault på en stor blid skråning mellem Côte d’Or og Mâcon. Vinen er tappet af kooperativet i Buxy, som er den største lokale dyrker. Set i 2021, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin.

Bilka tilbyder også Chablis "Pierrelée" (149, 4*), god chardonay fra det lokale kooperativ, men for dyr. 

Baron de Ley Rioja Gran Reserva... 79,-

Godt KØB + **** (5/5) 2016, Bilka, indtil torsdag 31.august

En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -for mig måske ikke meget bedre end den normale reserva. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Bilka's web), som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2016 fik 90p/TimAtkin, 2015 fik 5* + godt køb hos Ekstrabladets Rydberg, der om nogen har forstand på spansk vin. Desuden 92p/WineEnthusiast. 

San Felice "Vigorello", Toscana... 149,- 

Godt KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 31.august
En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. Vinen imponerer på enhver måde
      Antinori fik stort ry for Sassicaia og sendte nogle år senere Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange overså, at vingården San Felice allerede i 1968 lavede Vigorello, en vin af samme sangiovese + cabernet, merlot og petit-verdot mv, lagret knap 2 år i små egefade. 
      Vinen laves på den store vingård i Chianti Classico, som i dag ejes af forsikringsselskabet Allianz og er en flot vin. Måske ikke helt Tignanello i kvalitet, men også en markant lavere pris! 2017 fik bl.a. 92p/Spectator, 2016 fik 95p/Falstaff, 2015 fik 93p/Parker. 

Crémant Calvet hvid/rosé... 59,-

Godt KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 31.august
Bordeaux brut. Prisen er lidt lavere end Føtex (65 i sidste uge), og etiketten er flot, men meget andet er der ikke at sige om crémant'en. Den hvide har en ren duft med lidt æble og urt, som går igen i smagen, som kan ligne prosecco, dog med mere dybde. Den tørre rosé er måske bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 
    Vinen laves på Champagne-metoden i GCFs hypermoderne kælder ved Bordeaux, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. 

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 31.august

Dens sødme og lave alkohol (6%) gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung (inden et år fra tapning ). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Champagne Montaudon brut... 149,- 

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 31.august

Denne Champagne tiltaler mange -tør, let og frisk, diskret frugt, ung og kort, en ægte party-Champagne på godt og ondt. Lille sødme (11,2 g/l). Den fik for 4 år siden ros af Gilbert & Gaillard (88p) og var for en guide godt køb i Tesco til £ 25 (200 kr). Vinbladet gav den 6*/6. 
   Jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende "M" mere end selve Champagnen. I dag er Montaudon (pga særtold, corona og andet) nok tættere på storebror Jacquart, end ejeren Jacquart indrømmer!  Familien Montaudon grundlagde huset i 1891, men solgte det i '00erne til Jacquart, et af Champagnes 3 store 2.grads kooperativer med ialt 2500 ha vin. 
     Fås også som Demi-Sec: sød (trods navn), god til desserter. 

Gassier Bandol "Malautiers" rosé... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 31.august

Bandol anses af mange for det bedste område i Provence. Også rigtig god rosé med typisk laksefarve og diskret, men forfinet duft med lidt kompleksitet. En rigtig god madvin (typisk salade nicoise, men prøv den også til en grillet laks). 
      Gassier er vinhus i Provence, tæt på Aix, men sælger også vin fra andre områder som Bandol. Huset ejes af AdVini, et alias for familien Jeanjean, som kendes fra Languedoc, men også ejer bl.a. Laroche og Champy i Bourgogne.